بهترین بنادر تفریحی ایران را بشناسید

کجارو/ بنادر تفريحي ايران، از بهترين شهرهاي ايران براي گذراندن سفرهاي خاطرهانگيز هستند. رونق بازارهاي اين بنادر جذابيت سفر به آنها را دوچندان ميکند. در نقاط مختلف دنيا، بندرگاهها از مهمترين و برجستهترين جاذبههاي گردشگري هستند. دسترسي کشورهاي مختلف دنيا به دريا و درياچهها و بهخصوص آبهاي آزاد، از ويژگيهاي قابلتوجه هر کشور به شمار ميرود. کشور ايران از اين حيث، در موقعيت ممتاز جغرافيايي قرار دارد. درياچه خزر در قسمت شمالي ايران و خليج فارس و درياي عمان در جنوب ايران، باعث پيدايش بندرهاي تجاري و تفريحي قابل توجهي شده است.
بندرهاي جنوب ايران از نظر تجاري و موقعيت راهبردي ويژه هستند؛ اما بنادر شمال ايران نيز ظرفيتهاي قابل توجهي در جذب گردشگر و پيشرفتهاي تجاري دارند. در بنادر مختلف، اسکلههاي معروف وجود دارند که استفاده از بعضي از آنها، صرفا تجاري است؛ اما بهدليل محبوبيت بالاي شهرهاي بندري بين گردشگران، امکانات تفريحي مناسبي در اين شهرها براي جلب نظر مسافران ايجاد ميشود. تفريحهاي آبي بخش قابل توجهي از جذابيتهاي سفر به شهرهاي ساحلي را شامل ميشوند.
در اين مقاله به معرفي بنادر تفريحي ايران و جاذبههاي آنها، خواهيم پرداخت. سفر به هرکدام از اين بنادر ميتواند براي شما خاطرهاي فراموشنشدني بسازد.
درياي خزر در شمال ايران مقصد گردشگران زيادي در طول سال است. براي بسياري از گردشگران، سفر به کرانههاي شمالي ايران تا چند بار در سال نيز جذابيت دارد. استانهاي گيلان، مازندران و گلستان در کرانه درياي خزر شهرهاي بندري دارند. در اين قسمت به معرفي مهمترين بنادر تفريحي اين استانها ميپردازيم.
بندر آستارا
استان گيلان
کرانه درياي خزر
شمال غربي ايران
۴۹۵ کيلومتر تا تهران
اين بندر پر تردد، محبوبيت بالايي ميان گردشگران داخلي و خارجي دارد. آستارا در شماليترين نقطه استان گيلان قرار دارد و در شهر مرزي ايران با جمهوري آذربايجان است. اين شهر زيبا در سه راهي پر اهميتي قرار گرفته است، که از جنوب به بندر انزلي و رشت، از شمال به جمهوري آذربايجان و از غرب به گردنه حيران ميرسد. آستارا اولين بندر خصوصي ايران است و مهمترين پل ارتباطي با کشور آذربايجان به شمار ميرود.
جاذبههاي طبيعي و تاريخي در اطراف اين بندر زيبا بسيار هستند. «گردنه حيران» در غرب اين بندر قرار دارد و از امکانات تفريحي نظير تلهکابين، پيست کارتينگ و سورتمه برخوردار است. در انتهاي گردنه حيران، با طي کردن مسير تلهکابين، به «جنگل فندقلو» ميرسيد. تماشاي مناظر زيباي اين گردنه در ارتفاعات ، تجربهاي بيتکرار است. در سفر به بندر آستارا حتما از اين گردنه زيبا، بازديد کنيد.
«تالاب بينالمللي استيل» در چهار کيلومتري شهر آستارا، زيبايي وصف ناپذيري دارد. «روستاي دربند» در هفت کيلومتري غرب آستارا، بهدليل طبيعت منحصربهفردش و اشراف به تالاب استيل، جاذبههاي بکر طبيعي دارد.
«روستاي کوته کومه» و «آبشار لاتون» دراين روستا، از ديگر جاذبههاي اين بندر، در ۱۵ کيلومتري جنوب آن هستند. «رشته کوه اسپيناس» پشت تالاب استيل قرار دارد و آبشار لاتون از اين کوه سرچشمه ميگيرد. «پناهگاه حيات وحش لوندويل» نيز از زيباترين مناطق حفاطت شده در استان گيلان است که بازديد از آن خالي از لطف نيست.
«باغ پرندگان آستارا» و «ساحل زيباي صدف»، مناطقي مناسب براي تفرج و گشتوگذار در نزديکي شهر آستارا هستند و در جاده رشت به آستارا قرار دارند. «باغ چاي آستارا» نيز در دو کيلومتري جنوب غربي اين شهر، بسيار مورد توجه گردشگران است.
«بهشت کاکتوسها»، «ساحل شريعتي» و «باغ ملي آستارا»، مکانهاي ديدني داخل شهر هستند. در حاشيه جاده آستارا به اردبيل و در پنج کيلومتري اين شهر، «پارک جنگلي بيبي يانلو» توجه طبيعت دوستان را به خود جلب ميکند.
«آستاراچاي» رود مرزي ميان بندر آستارا با کشور آذربايجان است، که اطرافش محيطي بسيار بکر و زيبا براي اتراق وجود دارد.
بناها و ديدنيهاي تاريخي اين بندر، بيشتر بقعه و آرامگاههايي در دل دامنه هاي کوهها و جنگلها هستند، که از نمونه آنها ميتوان به «بقعه پير قطبالدين»، «بقعه شيخ تاجالدين» و «بقعه سيد محمد دوست»، اشاره کرد. قلعههاي «شيندان» در کوهي به همين نام و «تک آغاج» در اطراف آستارا، باقي مانده از دوران حکومت هاي قديمي در اين شهر هستند. بيشتر بناهاي تاريخي آستارا از دوران حکومت ايلخاني و باقي آنها از زمان صفويه و قاجار، بر جا ماندهاند.
بازار بزرگ ساحلي آستارا، در ميان محليان به نام بساط يا تخته بازار معروف است و ميان گردشگران و مردم شهر محبوبيت بالايي دارد. روبهروي ين بازار، پاساژها و مجتعهاي تجاري بزرگي ساخته شده است.
نزديکترين فرودگاه به بندر آستارا، فرودگاه شهر اردبيل و سپس رشت است و برنامههاي خط راهآهن براي اين بندر در دست احداث هستند. براي اقامت در اين شهر، گزينههاي فراواني با قيمتهاي متفاوت وجود دارند و مشکلي نخواهيد داشت. در سفر به آستارا ا غذاهاي خوشطعم اين شهر را مانند مسما، باستيرماي مرغابي، لونگي و چيغيرتما، حتما امتحان کنيد.
بندر انزلي
استان گيلان
کرانه درياي خزر
شمال غربي ايران
۳۶۴ کيلومتر تا تهران
بندر انزلي يکي از هفت منطقه آزاد تجاري - صنعتي ايران است. اين بندر اولين و بزرگترين بندر ايران در جنوب درياي کاسپين و استان گيلان به شمار ميرود و پر بارانترين شهر ايران نيز هست. «تالاب انزلي» برجستهترين جاذبه طبيعي اين منطقه، جزيرهها و شبه جزيرهايي کوچک و متصل با پل را تشکيل ميدهد.
طول کرانه ساحلي در بندر انزلي به ۴۲ کيلومتر ميرسد . در نقاط مختلف شهر بندر انزلي، ساختمان ها و بناهاي قديمي ديده ميشوند. بيشتر قلعهها و کاخهاي قديمي اين شهر متاسفانه خراب شدهاند؛ اما تعداد اندکي از آنها باقي ماندهاند.
قديميترين بناي شهر، «برج ساعت» يا فانوس دريايي است که با نام «مناره انزلي»، شناخته ميشود و در مرکز اين شهر قرار گرفته است. قدمت اين بنا به سال ۱۸۱۵ ميلادي باز ميگردد. «عمارت معتمدي»، ساختمان شهرداري، «کاخ ميانپشته» با معماري برجسته، ساختمان قديمي دادگستري و ثبت احوال که از آثار حفاظت شده به شمار ميرود، همگي از بناهاي معروف و باستاني شهر هستند.
«هتل گل سنگ»، «مهمانخانه آرارات» و «مهمانپذير مرمر»، بههمراه ساختمان قديمي «گراند هتل»، يادگار دوران پررونق قديم در بندر انزلي هستند. بناي تاريخي بانک ملي در ميدان اصلي شهر نيز، در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده است. بيشترين بناها از دوران پهلوي باقي ماندهاند و متاسفانه در حفظ و نگهداري از آنها، دقت کافي صورت نميگيرد.
در سفر به بندر انزلي حتما اولين جايي که بازديد ميکنيد، تالاب زيباي اين شهر است. اين پهنه پوشيده از نيلوفر، در زمستان ميزبان پرندگان مهاجر بيشماري ميشود که از زيباترين آنها ميتوان به قوهاي سپيد، اشاره کرد.
دو موجشکن انزلي و غازيان با دو پل به همين نام، در شهر انزلي مناطقي مناسب براي پيادهروي و تفرج در خط ساحلي هستند. موجشکنها در سال ۱۲۹۳ ساخته شدهاند و قدمت پلها به بيش از ۸۰ سال ميرسد.
کاخ ميان پشته روي «کاخ خوشتاريا»، امروزه به موزه نظامي تبديل شده است و سلاح هايي از زمان دوران صفويه تا امروز، در آن در معرض بازديد عموم قرار دارند. گورستان لهستانيها، يادگار از دوران جنگ جهاني دوم و مقبره ۶۳۹ لهستاني گريخته از دست نازيها است که به ايران پناه آوردند. آرامگاه آقا سيدمحمد نجفي و بقعه بيبي حوريه از مکانهاي مذهبي براي مردم شهر هستند.
بازارهاي معروف انزلي مانند بازار کاسپين در بهترين نقطه شهر، بازار پرديس با پوشاک و صنايع دستي شمال در خيابان مطهري، بازار ساحلي با پارکينگ اختصاصي و شنبه بازارهاي انزلي با بيش از ۷۰ سال قدمت در مرکز شهر، محبوبيت بالايي براي مسافران دارند. در اين بازارها ميتوانيد بهترين صنايع دستي و محصولات طبيعي محلي را خريد کنيد.
در مجتمع تفريحي دريا در خيابان پاسداران در ساحل انزلي با تجهيزاتي مانند آلاچيق و زمينهاي بازي ساحلي، ميتوانيد شنا کنيد و از تفريح و استراحت در ساحل لذت ببريد
در مجتمع تفريحي دريا در خيابان پاسداران در ساحل انزلي با تجهيزاتي مانند آلاچيق و زمينهاي بازي ساحلي، ميتوانيد شنا کنيد و از تفريح و استراحت در ساحل لذت ببريد. يادتان باشد که در سفر به اين بندر زيبا، از غذاهاي محلي شمال حتما امتحان کنيد. نزديکترين فرودگاه به بندر انزلي، فرودگاه شهر رشت است و خط راهآهن رشت - انزلي در دست احداث قرار دارد. در بندر انزلي، انواع هتلها و پلاژهاي ساحلي و همين طور اقامتگاه بومگردي ماهسو در مرکز شهر، گزينههاي مختلف اقامتي هستند.
بندر نوشهر
استان مازندران
کرانه درياي خزر
شمال ايران
۱۶۷ کيلومتر تا تهران
بندر نوشهر از مهمترين بنادر تجاري ايران است که دسترسي مناسبي به تهران و به همين جهت اهميت بالايي دارد. طرح تبديل شدن اين بندر به منطقه آزاد، در مجلس به تصويب رسيده است. جاذبههاي طبيعي و تاريخي و همين طور سواحل زيباي مناسب براي تفريح و شنا، اين بندر را به يکي از محبوبترين کرانههاي درياي خزر، بين گردشگران داخلي و خارجي، تبديل کرده است.
«روستاي کندلوس» منطقه ييلاقي برجسته در منطقه کجور نوشهر است و زيبايي و تميزي اين منطقه توجهتان را جلب خواهد کرد. بازديد از موزه گياهان دارويي و موزه مردم شناسي اين روستا، خالي از لطف نيست.
پارک جنگلي سيسنگان در ۲۷ کيلومتري نوشهر در جاده نور، محيطي بسيار دلخواه براي پيکنيکهاي روزانه با امکانات و فضاهاي بازي است. «روستاي چلندر» منطقهاي بسيار خوش آب و هوا در مسير نوشهر تا پارک جنگلي سيسنگان قرار دارد. آبشار زيباي چلندر و «تالاب ارواح» با طبيعت بکر و وهمانگيزش، در اطراف اين روستا از بهترين جاذبههاي طبيعي هستند.
سد خاکي آويدر و درياچه زيباي پشت آن در ۳۰ کيلومتري شرق نوشهر و نزديک به سيسنگان، فضايي مناسب براي ماهيگيري، قايقسواري و اسبسواري دارد. گذراندن يک روز در دل اين طبيعت بسيار خاطره انگيز است.
از معروفترين روستاهاي اطراف اين بندر با جاذبههاي طبيعي بينظير ميتوان به روستاهاي «لرگان» و «حيرت»، اشاره کرد. «چشمه گردوک» يا همان چشمه گردو، در چهار کيلومتري جنوب نوشهر، در روستاي سنگ تجن قرار دارد و آب کل منطقه را تامين ميکند. «ديو چشمه» از ديگر نقاط خوشآبوهوا و خوشمنظره در نزديکي روستاي زيباي استانکرود در حوالي بندر نوشهر است.
«درياچه خضر نبي» در شمال نوشهر و ميان جنگل، براي مردم جايگاه مذهبي ويژه دارد و بسيار بکر است. از آبشارهاي زيباي اطراف نوشهر ميتوان به آبشار زيباي «خانيکان» در روستاي کوشکسرا و جنگل خانيکان و آبشارهاي «دارنو» کنار درياچه فراخين (تالاب ارواح) اشاره کرد.
«قلعه ملک کيومرث» و «آرامگاه درويش امير» و «امامزاده نوح»، از برجستهترين ديدنيهاي تاريخي نوشهر هستند. براي اقامت در نوشهر هتل، مهمانپذير و پلاژهاي ساحلي و همين طور ويلاهاي اجارهاي در شهرکهاي ساحلي وجود دارند. اقامتگاه هاي بومگردي ماسو و باي پيد، در اطراف نوشهر نيز، گزينههاي ديگري هستند. اين شهر داراي فرودگاه است و به شهرهايي مانند مشهد، بندرعباس، اهواز، سنندج و شيراز، پرواز دارد. فاصله تهران تا بندر نوشهر تنها ۲۰۰ کيلومتر است.
بندراميرآباد
استان مازندران
شهرستان بهشهر
کرانه درياي خزر
شمال ايران
۳۳۷ کيلومتر تا تهران
بندر اميرآباد در شمال بهشهر در سال ۱۳۷۵ احداث شد و تنها بندر شمالي متصل به شبکه ريلي کشور است. اين بندر بهدليل نزديکي به بهشهر، دسترسي مناسب به چشمهها، آبشارها و سواحل و جنگلهاي زيبا دارد
کاخ صفيآباد از معروفترين جاهاي ديدني بهشهر است که قدمت آن به دوران صفويه ميرسد. اين عمارت باشکوه برفراز کوهي در شهر، چشمانداز زيبايي به مناطق اطراف دارد. در زمان رضاشاه پهلوي اين کاخ بازسازي شده است؛ اما امروزه امکان بازديد از داخل کاخ وجود ندارد.
«باغ عباس آباد» و «باغ چهل ستون اشرف»، متعلق به دوره صفويه هستند. عباس آباد در فاصله کوتاهي از بهشهر قرار دارد و شامل سد، درياچه، مخزن، آسياب آبي، برج آجري، سکوهاي مناسب اتراق و ساير امکانات رفاهي ميشود. باغ چهلستون که به نام پارک ملت نيز معروف است، براي تفرج و پيادهروي طرفداران زيادي دارد. عمارت تاريخي شاه در وسط اين پارک، قرار گرفته است.
اولين قبرستان مسلمانان در ايران در زمان تيموريان، ساخته شد و در روستايي با خاک سفيد، به «گورستان سفيد چاه» معروف شده است. اين گورستان تاريخي در فاصله ۹۰ کيلومتري شرق بندر امير آباد قرار دارد.
باغ چشمه عمارتي در ۳۳ کيلومتري جنوب شرقي، «سايت موزه گوهرتپه» در ۲۳ کيلومتري جنوب و «آتشکده کوسان» در ۲۱ کيلومتري جنوب بندر اميرآباد قرار دارند. آتشکده کوسان از دوران ساسانيان باقي مانده و در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده است.
از برجسته ترين مناطق ديدني طبيعي در اطراف اين بندر و شهر بهشهر، «آبشار پلکاني اسپه او» و غارهاي باستاني «هوتو» و «کمربند» هستند. قدمت اين غارها بيش از ۷۰۰۰ سال است. «آبشار سنگ نو» نيز، در منطقه جنوبي بهشهر، مناظر طبيعي زيبايي دارد.
براي بازديد از بندر اميرآباد و ديدنيهاي اطراف آن، بهترين انتخاب، اقامت در هتلها و مهمانپذيرهاي بهشهر است. همچنين در اطراف اين شهر، اقامتگاههاي بومگردي زيادي وجود دارند. نزديکترين فرودگاه به بهشهر، فرودگاه شهر ساري است.
بندر ترکمن
استان گلستان
کرانه درياي خزر
شمال ايران
۳۹۲ کيلومتر تا تهران
در غرب ترکمن صحراي بزرگ و استان گلستان، شهر بندر ترکمن قرار گرفته که از مهمترين شهرهاي اين منطقه و از پيشگامان صاحب خط راهآهن است. راهآهني به طول ۱۴۰۰ کيلومتر درياي خزر را به خليج فارس در بندر امام خميني وصل ميکند.
«آشوراده»، تنها جزيره ايراني درياي خزر، از طريق اسکله بندر ترکمن دسترسي دارد. اين منطقه نمونه گردشگري، جذابيتهاي بصري زيادي براي گردشگران ايجاد کرده است. «پارک گلستان» منطقهاي زيبا و سرسبز و مناسب اتراق و کمپ کردن در دل طبيعت زيبا است. روستاي «قره قاشلي» از توابع بندر ترکمن، از معروفترين مراکز پرورش و نگهداري اسبهاي ترکمن است. بازديد از باشگاههاي سوارکاري اين روستا، خالي از لطف نيست و ميتوانيد اسبسواري در مناطق سرسبز شمالي را در اين باشگاه تجربه کنيد.
منطقه شکار ممنوع «صوفيکم»، ميزبان پرندگان مهاجر کمياب و گونههاي متنوع بومي، در نزديکي بندر ترکمن قرار دارد. اگر تصميم به سر زدن به اين منطقه داريد، حتما از تالابهاي «اينچه برون» و گلافشانهاي زيبا در نزديکي اين منطقه نيز ديدن کنيد. تالاب اينچهبرون، از تالابهاي مختلف ديگر تشکيل شده است و در فصلهاي سرد سال ميزبان پرندگان مهاجر ميشود. دوشنبه بازار بندر ترکمن، رونق بالايي دارد. در سفر به بندر ترکمن حتما به آن سري بزنيد و از محصولات و صنايع دستي متنوع ساخت دست ترکمنان، خريد کنيد.
در سفر به بندر ترکمن ميتوانيد از نقاط مختلف ترکمن صحراي بزرگ ديدن کنيد و با فرهنگ و آداب و رسوم مردمان اين سرزمين آشنا شويد. ترکمنان غذاهاي محلي بسيار خوشمزهاي دارند که از نمونه آنها ميتوان به چکدرمه اشاره کرد.
بندر ترکمن و روستاهاي اطراف آن گزينههاي مختلف براي اقامت دارند که ميتوانيد با توجه به بودجهتان، بهترين گزينه را انتخاب کنيد. نزديکترين فرودگاه به بندر ترکمن، فرودگاه شهر گرگان است.
جنوب ايران گستره ساحلي وسيعي در حاشيه درياي عمان و خليج فارس دارد. اين کرانه بين استانهاي خوزستان، بوشهر، هرمزگان و سيستان و بلوچستان تقسيم ميشود. نزديکي به تنگه هرمز، منابع غني نفت و گاز و دسترسي به آبهاي آزاد ، بندرگاههاي جنوب ايران را به مناطق ويژه و راهبردي تبديل کرده است. بندرهاي جنوبي ايران مقاصد گردشگري بسيار عالي با ظرفيتهاي برجسته براي گردشگران داخلي و خارجي هستند. در اين بخش به بررسي مهمترين بنادر جنوبي ايران و جاذبههاي سفر به آنها، ميپردازيم.
بندر ماهشهر
استان خوزستان
کرانه خليج فارس
جنوب شرقي ايران
۹۳۵ کيلومتر تا تهران
بندر ماهشهر در ۱۱۰ کيلومتري اهواز يکي از قطبهاي اقتصادي کشور است. قدمت اين بندر به دوره ساسانيان ميرسد. اين شهر تنها شهر داراي خور به شمار ميرود و به همين دليل جاذبه گردشگري بالايي براي مسافران دارد. بندر امام خميني، بزرگترين بندر فعال کشور در فاصله هشت کيلومتري ماهشهر قرار گرفته است.
کشتيهاي خورپيما، بهخصوص در ايام نوروز، گردشگران را به ديدن جزاير متعدد و خالي از سکنه در خور موسي ميبرند. اين خور بهدلايل بکر بودن جزايرش، پناهگاه پرستوهاي دريايي و لاکپشتها و فلامينگوهاي زيبا و فراواني است. از جزاير معروف اين خور ميتوان به جزيرههاي «بونه»، «دارا» و «قبر ناخدا» اشاره کرد. بازديد از اين منطقه دست نخورده و بکر، جذابيتهاي منحصر به فردي دارد.
اين شهر تنها شهر داراي خور به شمار ميرود و به همين دليل جاذبه گردشگري بالايي براي مسافران دارد
«پارک ساحلي خور» يا پارک ارم ماهشهر، پارک زيبا و ساحلي در حاشيه ساحل خور با امکاناتي مانند قايقسواري تفريحي، شهر بازي و دو درياچه ماسهاي، مکاني مناسب براي تفرج و تفريح دارد. از ديگر ويژگيهاي اين پارک ميتوان، پارک پرندگان، باغ حيوانات و سينماي روباز را نام برد.
«زيارتگاه شاهزاده حمزه» در ۲۵ کيلومتري ماهشهر و «آرامگاه سيد صالح» در خيابان مطهري اين بندر، از معروفترين مکان هاي زيارتي اين شهر هستند. «عمارت تاريخي تل کافرو» با قدمتي چند هزار ساله، به ثبت ملي رسيده است و باستانشناسان آن را متعلق به دورههاي ساساني و هخامنشي ميدانند، گرچه هنوز بررسي در مورد قدمت اين منطقه ادامه دارد.
«خرابههاي آبادي ريشهر» و «روستاي باستاني صالحک»، از ديگر مناطق باستاني در اطراف بندر ماهشهر هستند که سفالينهها، سکهها و تابوتهاي سنگي کشف شده در آنها، نشان از قدمت اين مناطق دارند. «شهر باستاني آسک» نيز در جنوب شرقي هنديجان و کيانکوه، با قدمت دوره اشکاني و ساساني، از بهترين ديدنيهاي اطراف بندر ماهشهر است.
فرودگاه بندر ماهشهر به شهرهاي تهران، اصفهان، شيراز، مشهد، تبريز و عسلويه پرواز دارد. در سفر به بندر ماهشهر، حتما از سمبوسه هاي جنوبي و غذاهاي دريايي اين شهر امتحان کنيد.
بندر بوشهر
استان بوشهر
کرانه خليج فارس
جنوب شرقي ايران
۱۰۴۴ کيلومتر تا تهران
سومين شهر پرجمعيت در جنوب ايران بندري شبه جزيرهاي است که از شمال و غرب و جنوب، به خليج فارس ميرسد. دريا برجستهترين ديدني بوشهر است؛ اما در بافت تاريخي و قديمي اين شهر، رد پاي تمدن بسيار پر رنگ است.
جاهاي ديدني بوشهر به دو دسته تاريخي و طبيعي تقسيم ميشوند. بافت تاريخي بوشهر، شامل چهار محله بهبهاني، دهدشتي، کوتي و شنبدي ميشود که با وسعت ۳۸ هکتار و قدمت دوره نادر شاه افشار، بناها و عمارتهاي تاريخي بسياري را در خود جاي داده است. قدم زدن در اين محلهها، از بهترين جذابيتهاي بندر بوشهر است.
«عمارت کازروني» بوشهر از معروفترين بناهاي مربوط به دوره قاجار است. مالک اين عمارت از تجار نامدار بوشهري است و در محله قديمي بهبهاني در بوشهر قرار دارد. «عمارت ملک» مجموعه تاريخي با قدمت ۱۰۰ سال در مرکز بوشهر است. «عمارت گلشن» با عمر ۱۷۰سال، متعلق به تاجري به همين نام بوده است و سه طبقه دارد. ميراث فرهنگي از اين بنا بهخوبي محافظت ميکند.
«موزه رئيس علي دلواري» در ۴۵ کيلومتري شهر بوشهر، در محل خانه اين سردار مبارز به وجود آمده است. موزه دريانوردي خليج فارس نيز، در محله سبزه آباد، محل قبلي سرکنسولگري انگلستان در بوشهر بوده است. کليساي مسيح مقدس در بوشهر ساختماني با معماري ويژه دارد که تلفيقي از معماري ايراني و بناهاي مسيحيان است.
«آبانبار قوام» در غرب بوشهر، ۱۵۰ سال پيش ساخته شده و امروزه به رستوران و سفره خانه سنتي تبديل شده است. «پارک شغاب» بوستاني تاريخي با آثار مدفون از دوره ايلاميان است و در خيابان بهمني بوشهر قرار دارد.
«قبر جنرال» در خيابان توحيد بوشهر، مدفن فرماندهاي انگليسي بههمراه ۳۵ تن از سربازانش است. در شهر گورستان ديگري نيز با نام گورستان انگليسي ها، در خيابان بهمني وجود دارد که بازديد از آن به مجوز ميراث فرهنگي نياز دارد.
پارک ساحلي بوشهر
سواحل زيباي بوشهر و تماشاي مناظر طلوع و غروب آفتاب در آنها، از جذابيتهاي طبيعي بندر بوشهر است. بوشهر بيش از ۷۰۰ کيلومتر خط ساحلي دارد که بيشتر آنها براي استفاده عموم، آزاد هستند. نخلستانهاي سر به فلک کشيده اين بندر، نظر هر گردشگري را به خود جلب ميکند. «غار چهل خانه» در شمال سعدآباد دشتستان بوشهر، اتاقهاي غار مانند زيبايي دارد.
فرودگاه بوشهر از اولين فرودگاهههاي رسمي کشور به حساب ميآيد که در گذشتههاي دور پروازهاي خارجي داشته است
بازار قديمي بوشهر، بهترين گزينه براي کساني است که به خريد و گشتوگذار در محيطي قديمي علاقه دارند. مجتمع زيتون، مرکز خريد ملت و مرکز خريد بوشهر و بازارهاي صفا و شهرداري، گزينههاي مناسب ديگر در بوشهر براي خريد هستند.
فرودگاه بوشهر از اولين فرودگاه هاي رسمي کشور به حساب ميآيد که در گذشتههاي دور پروازهاي خارجي داشته است. اين شهر امکانات اقامتي مناسب و متعددي دارد. در سفر به اين بندر حتما از غذاهاي خوش عطر و طعم محلي مانند ميگو پلو بوشهري، امتحان کنيد.
بندر عسلويه
استان بوشهر
کرانه خليج فارس
جنوب شرقي ايران
۱۲۸۳ کيلومتر تا تهران
بندر عسلويه در جنوبيترين قسمت استان بوشهر و بهدليل وسعت پوشش صنايع گازي و نفتي آن شناخته شده است و به جاذبههاي گردشگري اين بندر زيبا کمتر پرداخته ميشود. جاهاي ديدني عسلويه، بسيار زياد هستند. وجود جاذبههاي طبيعي در اطراف اين بندر براي بسياري از گردشگران، شگفتانگيز است.
«چشمه کلات» در ميان روستايي به همين نام در نزديکي عسلويه در طبيعتي بسيار زيبا قرار دارد. صخرهها و کوههاي سرسبز با منظره اين چشمه و آبشار زيبا اين منطقه را ديدني ميکند. روستاي «بنود» نيز در فاصله ۴۰ کيلومتري از شهر عسلويه، با سواحل شني کمنظير، محبوبيت بالايي ميان طرفداران ورزشهاي آبي و بازيهاي ساحلي دارد.
روستاي «اخند» در فاصله ۱۵ کيلومتري از بندر عسلويه قرار دارد. با طي کردن مسيري دو ساعته و گذشتن از ميان نخلهايي زيبا به منظرهاي بکر ميرسيد. در ميان کوههاي اين روستا، چشمهاي زيبا با طبيعتي بکرو آبشاري بر فراز آن خودنمايي ميکند. «آبشار درزو» بسيار ديدني و زيبا است. در سفر به عسلويه، حتما از اين آبشار ديدن کنيد.
«پارک ملي نايبند» از ديدنيترين مناطق اطراف عسلويه، اولين پارک دريايي، لقب گرفته است. گونههاي کمياب جانوري و پرندگان در اين پارک دريايي زيست ميکنند. چشمانداز زيباي اين منطقه از درختان جنگلهاي حرا، توده هاي مرجاني و سواحل متنوع، محبوبيت اين پارک را افزايش داده است.
«دهکده گردشگري پازارگاد» با امکاناتي نظير فضاي بازي کودکان ، شهربازي، رستوران، سينماي ۶ بعدي و تفريحات متنوع دريايي مانند قايقسواري و جت اسکي، مجموعهاي تفريحي و سياحتي در عسلويه است. در مناسبتهاي مختلف، جشنها و مراسم و کنسرتهايي در اين دهکده برگزار ميشوند.
براي اقامت در اين شهر هتل و مهمانپذير وجود دارد و در پازارلند نيز ميتوانيد در اقامتگاه بومگردي و سنتي، اقامت کنيد. فرودگاه عسلويه در نزديکي اين بندر با نام فرودگاه خليج فارس شناخته ميشود و به شهرهاي تهران، مشهد، اراک، اصفهان، شيراز، تبريز، اهواز، رشت، کيش، ساري و کرمانشاه، پرواز دارد. هفتهاي يک پرواز نيز به دبي، از اين فرودگاه، انجام ميشود.
بندر مقام
استان هرمزگان
کرانه خليج فارس
جنوب ايران
۱۳۷۲ کيلومتر تا تهران
بندر مقام روستايي کوچک و کم جمعيت در جنوب ايران و در استان هرمزگان است، اما اين روستاي کوچک دروازه ورود به ديدنيهايي عجيب در کرانه خليجفارس است. اين بندر صيادي راه رسيدن به نگين خليج فارس، جزيره لاوان و همسايه آن جزيره شيدور است. سواحل بکر و زيباي اين جزاير علاقهمندان جاذبههاي طبيعي را مسحور ميکند. جزيره شيدور يا ماران، خالي از سکنه است و براي رسيدن به آن، بايد از قايقهاي صيادي کرايه کنيد.
اين بندر صيادي راه رسيدن به نگين خليج فارس، جزيره لاوان و همسايه آن جزيره شيدور است
از بهترين ديدنيهاي اطراف بندر مقام، جاده مقام-بستانو است که در دل خود جاذبههاي بکر و بينظيري را جاي داده است. اين محدوده در منطقه پارسيان هرمزگان از برجستهترين مناطق جنوبي با ظرفيتهاي بالاي گردشگري است.
از بندر بستانو تا بندر مقام، جادهاي رويايي با سواحلي بکر و دستنيافتني پيش روي شما است. ازعمر جاده ساحلي بستانو ۲۰ سال ميگذرد و در مسير اين جاده ابتدا به روستاي «زيارت» ميرسيد. «پير زيارت» بناي زيارتي در اين روستا و محلي براي دعا و زيارت محلين است. سپس به روستاي «مغدان» خواهيد رسيد که تپههاي شني معروفي دارد. گشتزني در ساحل و پيادهروي با پاي پياده روي شنهاي آن، بسيار آرامشبخش است. در ادامه مسير به سواحل صخرهاي و زيباي «نيرم» خواهيد رسيد که از معروفترين سواحل زيبا در هرمزگان است.
پس از گذشتن ازاين روستاها و سواحل زيباي آنها، در کنار جاده ساحلي، صخرهاي عظيم خودنمايي ميکند، که در ميان محليان به نام «گردنه عشاق» معروف است. تماشاي غروب خورشيد بر فراز اين صخره با چشمانداز دريا، خاطرهاي فراموشنشدني برايتان خواهد ساخ
در نزديکي بندر مقام، يکي از بکرترين و زيباترين سواحل هرمزگان، گردشگران زيادي را به اين منطقه ميکشاند. «ساحل مکسر» شگفتي طبيعت جنوب است که در اثر سالها فرسايش سنگ در تلاقي کوهستان و دريا پديد آمده است. نفوذ ساليان متمادي آب دريا در دل کوهستانهاي بلند، تنديسهايي با عظمت خلق کردهاند. از تماشاي زيباييهاي اين کرانه ساحلي و پيچوخم صخرههاي آن، سير نخواهيد شد.
اين بندر کوچک براي اقامت گزينههاي محدودي دارد، اما جزيره لاوان و جزيره شيدور، براي اقامت در طبيعت، سواحلي بکر و استثنايي دارند. همچنين ميتوانيد در شهرهاي ديگر هرمزگان اقامت کنيد و به بازديد اين بندر زيبا برويد. براي رسيدن به اين بندر از طريق بندر عباس و بندر عسلويه راههاي متفاوتي وجود دارد.
بندر خمير
استان هرمزگان
کرانه خليج فارس
جنوب ايران
۱۳۶۲ کيلومتر تا تهران
اين بندر يکي از زيباترين شهرهاي استان هرمزگان است که بهدليل قرار گرفتن در مجاورت تالاب خورخوران، جاذبههاي برجستهاي دارد و لقب اولين شهر ملي تالابي ايران را از آن خود کرده است. بندر پل در نزديکي بندر خمير راه ورودي به جزيره قشم، با وسيله نقليه شخصي است.
بندر پل در نزديکي بندر خمير راه ورودي به جزيره قشم، با وسيله نقليه شخصي است
«چشمه آبگرم لشتغان»، «چشمه چاه احمد»، «کوه گوري» و «آبگرم سياهکش» از جاذبههاي طبيعي بندر خمير هستند، که گردشگران زيادي را به اين منطقه جذب ميکنند. «تنگه دريخا» در ۱۸ کيلومتري روستاي دريخا، از بهترين جاذبههاي اطراف بندر خمير است که امکان آبتني در گرماي جنوب را در فضايي بکر و زيبا ايجاد ميکند. روستاي دريخا، مسير اصلي دسترسي به تنگه دريخا، از توابع مرکزي شهرستان خمير، در منطقه کهورستان قرار دارد.
از برجستهترين جاذبههاي تاريخي اطراف بندر ميتوان به «برج قلعه خمير» اشاره کرد. از عمر اين قلعه، يک قرن ميگذرد. «ديوار سدار» ديگر جاذبه طبيعي اطراف بندر خمير است. قدمت ديوار سدار به دوره زنديه ميرسد و در نزديکي جنگل حرا قرار دارد.
وجود کاروانسراهاي تاريخي با معماري برجسته در حوالي اين بندرگاه، نشان از رونق فراوان اين سرزمين در گذشتههاي دور دارند. از معروفترين اين بناها ميتوان به کاروانسراي کهورستان، کاروانسراي کيشدري، کاروانسراي برکه سلطان و کاروانسراي تقي خاني اشاره کرد. بناي اين کاروانسراها مربوط به دوره صفوي است.
در اطراف مسجد جامع بندر خمير مقبره بزرگان و آرامگاههاي تاريخي و همين طور آثار و بقاياي مسجد کوچکي با بيش از ۴۰۰ سال سابقه تاريخي وجود دارد. «دهکده گوري» در ارتفاع کوه خمير، مربوط به دوره حضور پرتغاليها در جنوب ايران است.
اين شهر نيز مانند ديگر شهرهاي جنوبي ايران، غذاهاي دريايي متنوع با طعم ادويههاي گوناگون دارد. بهترين راه رسيدن به بندر خمير از مسير بندر عباس است. بندر خمير در ۱۷۰ کيلومتري غرب بندر عباس قرار دارد.
بندر عباس
استان هرمزگان
کرانه خليج فارس
جنوب ايران
۱۲۷۶ کيلومتر تا تهران
بندر عباس دومين شهر بزرگ جنوب ايران، در گذشته با نام بندر گمبرون شناخته ميشد. اين شهر دو بندر بسيار مهم شهيد رجايي و شهيد باهنر را در خود جاي داده است که بيشترين ترانزيت کالا در جنوب ايران از طريق اين دو بندر صورت ميگيرد. اين شهر بهدليل مجاورت با جزيرههاي زيبا و ديدني در خليج فارس و امکان دسترسي به آنها از طريق اين بندر، مقصد گردشگران بسياري در طول سال است.
از معروفترين ديدنيهاي اين شهر ميتوان به «معبد هندوها» اشاره کرد. اين معبد روبهروي بازار روز بندر عباس قرار گرفته است. قدمت اين بنا به دوره ناصرالدين شاه قاجار ميرسد و در زمان شکوفايي روابط تجاري ايران و هند، به دست تاجر ثروتمند هندي ساخته شده است. «قلعه فين» از قديميترين بناهاي بندرعباس است، که قدمت آن به ۷۰۰ سال پيش و دوره سلجوقيان ميرسد.
«پل لاتيدان» مربوط به دوران صفوي است و سالها زير خاک مدفون بود، تا اينکه با وقوع سيلابي از زير آوار بيرون آمد. اين پل تاريخي، طولانيترين پل تاريخي ايران نيز هست و در جاده لار به بندرعباس قرار دارد. در نزديکي اين روستا، غار نمکي زيبايي نيز وجود دارد.
آبگرمهاي اطراف بندرعباس از پرطرفدارترين جاذبههاي طبيعي اين شهر هستند. «آبگرم گنو» در کوههاي گنو در ۳۴ کيلومتري بندرعباس، در محيطي سرسبز با هوايي معتدل و دلچسب، خواص درماني بالايي دارد. «آبگرم خورگو» و «آبگرم کشکو» از ديگر چشمههاي درماني اطراف اين شهر هستند. مسير دسترسي و امکانات بهداشتي اطراف اين چشمههاي آبگرم براي همه مناسب و مطلوب نيست.
«دره داماش» در ۸۰ کيلومتري شمال بندرعباس و نزديکي روستاي سياهو قرار دارد و صخرهاي است. «رودخانه جاماش» در ميان اين صخره ها، از «کوههاي هماگ» سرچشمه ميگيرد و پس از پيوستن به چند رود کوچک به خليج فارس ميريزد.
در بلوار ساحلي جهانگردي، در کنار درياي خليج فارس پارک تفريحي وجود دارد که آلاچيقهاي ساحلي آن، شرايط را براي پيک نيک کنار دريا و لذت بردن ازغروب زيباي ساحل مهيا کرده است. نخلها و گياهان زيبا و کرانه دريا، اين پارک زيبا را تماشايي و دلپذير کردهاند.
«بازار اوزي» در حدود سه قرن قدمت دارد و همه وسايل مورد نياز خود را بهاضافه محصولات و صنايع دستي بندرعباس، ميتوانيد از اين بازار تهيه کنيد. «بازار لاري» در فاصله پنج دقيقهاي اين بازار قرار دارد. «بازار سنتي بندرعباس»، با بافت قديمي، همچنان رونق خود را حفظ کرده است. از ديگر مراکز خريد بندرعباس ميتوان به مراکز خريد زيتون، ستاره شهر، ستاره جنوب، ستاره آسمان و مرکز خريد نيلي اشاره کرد.
در سفر به اين بندر زيبا، حتما يک روز را به سفر دريايي به جزيره زيبا و بينظير هرمز، اختصاص دهيد. تماشاي طبيعت بکر و جاذبههاي زيباي اين جزيره خاک سرخ، بسيار خاطرهانگيز است. همچنين ميتوانيد از اين بندر در مسير دريايي به جزيره قشم و آز آنجا به جزيرههاي زيباي هنگام و لارک برويد و از تماشاي غروب در سواحل بکر و آرام اين جزاير، غرق در لذت شويد.
تنوع گزينههاي اقامتي در بندر عباس و جزاير اطرافش زياد است. از هتل و مهمانپذير تا خانههاي محلي و اقامتگاه هاي بومگردي، ميتوانيد بسته به سليقه و بودجهتان انتخاب کنيد. فرودگاه بندر عباس به تمام شهرهاي مهم و مراکز ايران پرواز دارد. اين شهر خط ريلي راهآهن نيز دارد و با توجه به فاصله طولاني آن با بيشتر نقاط کشور، اين دو گزينه متقاضيان زيادي دارند. پايانه اتوبوسراني بندر عباس نيز به بيشتر مراکز استاني تردد دارند.
بندر چابهار
استان سيستان و بلوچستان
کرانه درياي عمان
جنوب شرقي ايران
۱۸۰۴ کيلومتر تا تهران
بندر چابهار در سواحل جنوبي ايران با درياي عمان و در استان سيستان و بلوچستان، قرار دارد. اين شهر تنها بندر اقيانوسي است، که به جهت اتصال درياي عمان به اقيانوس هند، به لنگرگاهي براي کشتيهاي اقيانوسپيما تبديل شده است. نزديکترين بندر در پيمايش کشتيهاي آسياي ميانه در مسير دسترسي به آبهاي ازاد، بندر چابهار است. اين بندر از مهمترين مناطق آزاد ايران است و بازارهاي آن بسيار پرتردد هستند. سالانه گردشگران زيادي براي خريد و تماشاي جاذبههاي بکر اين بندر، از داخل و خارج، به اين بندر زيبا سفر ميکنند.
«کوههاي مريخي» يا مينياتوري چابهار، در فاصله ۴۰ تا ۵۰ کيلومتري اين شهر و در مسير «بندر گواتر»، با نوع خاص رسوبي آن، حاصل فرسايش ساليان دراز در طبيعت هستند و منظرهاي شبيه به ناهمواريهاي سطح مريخ را ايجاد کردهاند. گردشگران زيادي در طول سال، از اين کوه ها بازديد ميکنند. در اين کوهها هيچ نشاني از گياه و آب نيست.
«ساحل بريس» بخشي از «سواحل مکران» در کرانه درياي عمان و همجوار با کوههاي مريخي است. مردم روستاي بريس، از اين ساحل زيبا و ديدني بهعنوان بندر صيادي استفاده ميکنند. اين منطقه، نقطه صفر مرزي دريايي به حساب ميآيد. «بندر گواتر» از جذابترين جاذبههاي گردشگري در چابهار است و در منتهي اليه جنوب شرقي ايران و منطقه مرزي با پاکستان قرار دارد. اين خليج در مجاورت جنگلهاي حرا، منطقه حفاظت شده است
«تالاب ليپار» در مسير جاده ساحلي چابهار به گواتر، در ساحل درياي عمان قرار دارد. آب دريا در اين منطقه ساکن مانده و فضا را براي رشد گياهان و جانوران نادر، مهيا کرده است. اين تالاب در تنگه و دره صخرهاي مشرف به کوه، قرار دارد. محليها بهدليل زيبايي و سرسبزي اطراف اين منطقه، لقب «دشتار» به معني عروس، را به زمين هاي اطراف تالاب دادهاند.
سواحل شني چابهار در شب ميزبان کوچکترين موجودات ميکروسکوپي دريايي هستند، که کرانه دريا را به ساحل شبتاب تبديل ميکنند. در ايران تنها در سواحل زيباي چابهار اين پديده رخ ميدهد. عمر اين ذرات، پس از جدايي از آب دريا بسيار کوتاه ميشود و در فاصله پرتاب شدن اين ذرات به ساحل، در ثانيه هايي کوتاه، ميتوانيد سواحل نوراني را تماشا کنيد. براي ديدن اين منظره بايد تاريکترين سواحل چابهار را در شب، انتخاب کنيد.
«گورستان جن» مکاني در روستاي باستاني تيس با قدمت ۲۳۰۰ ساله است. در ميان محليان اعتقادات عجيبي نسبت به اين قبرستان وجود دارد، که بنا بر آن، اين قبرها متعلق به انسان نيست. «غارهاي تيس» شامل يک غار طبيعي و دو غار دستساز است. غار اول بهصورت کروي و نيمدايره، مقبرهاي با ديوارهاي گچي سفيد رنگ دارد. غار دوم در هفت قدمي سمت راست غار طبيعي و غار سوم در فاصله ۵۰ متري از غار اصلي و سمت چپ آن قرار گرفتهاند
«مجتمع تجاري صدف» چابهار بهترين مکان براي خريد وسايل شخصي و لوازمخانگي است. در اين مجتمع مدرن ميتوانيد، آنچه ميخواهيد با کيفيت و قيمت عالي تهيه کنيد.
فرودگاه چابهار در شهرستان کنارک، ميزبان پروازهاي فراوان است و بهدليل کوچکي اين فرودگاه، فرودگاه بين المللي بندر چابهار در آينده جايگزين اين فرودگاه خواهد شد.
بنادر ايران در دو سمت مخالف جغرافيايي شمال و جنوب ايران، از آب و هوايي کاملا متفاوت برخوردار هستند. بنادر شمال ايران در مجاورت درياي کاسپين، آب و هوايي معتدل و مرطوب دارند. از طرفي وجود کوههاي شمالي ايران، در بعضي نقاط زمستانها را سرد ميکند. بهترين زمان سفر به بنادر شمالي ايران فصل بهار است. اواسط تابستان بهدليل شرجي بالا تحمل شرايط سخت ميشود. پاييز نيز زماني مناسب براي لذت بردن از طبيعت شمال است؛ اما استفاده از تفريحهاي آبي محدود ميشود. فصل زمستان بارش باران در مناطق شمالي شدت ميگيرد و امکان تردد، بهخصوص در مسيرهاي آبي و دريايي، مقدور نيست.
بنادر جنوبي ايران در حاشيه خليج فارس و درياي عمان، بهدليل نزديکي به خط استوا، آب و هوايي گرم و مرطوب دارند. تحمل شرايط آب و هوايي اين مناطق در فصول گرم سال، براي غير بوميان، بسيار سخت است و باعث گرمازدگي شديد ميشود. بهترين زمان سفر به بنادر جنوبي ايران در فصلهاي پاييز و زمستان تا اوايل بهار است. هوا در اين مواقع از سال در اين مناطق کاملا بهاري و معتدل ميشود و امکان لذت بردن از تفريحهاي آبي و دريايي نيز، وجود دارد. در ماه اسفند ميتوانيد، معتدلترين هوا همراه با طبيعت بهاري زيبايي را، در جنوب ايران تجربه کنيد.