با چپ دست های معروف دنیا آشنا شوید





روزياتو/ فردا ۱۳ اوت، ۲۳ مرداد روز جهاني چپ دست ها است و به همين بهانه مي خواهيم با چپ دست هاي معروف دنيا آشنا شويم.
چپ دست هاي دنيا هميشه در اقليت بوده اند، به طوري که تنها ۱۰ درصد از کل مردم دنيا چپ دست هستند. اين در اقليت بودن اما باعث نشده تاريخ چپ دست هاي برجسته ي زيادي را به خود نبيند. در حقيقت تاريخ بشر مملوء از چهره هاي چپ دست در تمامي حوزه ها، از سياست و علم گرفته تا هنر و ورزش است. در ادامه با تعدادي از چپ دست هاي معروف دنيا آشنا خواهيم شد.
آلبرت انيشتين
هنوز هم از فرمول نسبيت سردرنمي آوريد؟ نگران نباشيد. هرچه باشد شما که انيشتين نيستيد. اين فيزيکدان متولد آلمان (۱۹۵۵-۱۸۷۹) نظريه نسبيت را مطرح کرد که يکي از اجزاي جدايي ناپذير فيزيک مدرن محسوب مي شود.
هلن کلر
اين نويسنده، فعال سياسي و مدرس آمريکايي، اولين فرد نابينا و ناشنوايي بود که موفق به اخذ مدرک کارشناسي در رشته ي هنر شد. هلن کلر (۱۹۶۸-۱۸۸۰) در زمينه ي حق رأي زنان و حقوق کارگران هم فعاليت داشت. او جمله ي الهام بخشي دارد که مي گويد: «بهترين و زيباترين چيزهاي دنيا نه ديدني هستند نه حتي لمس شدني. آن ها را بايد با قلب تان احساس کنيد.»
باراک اوباما
نشريه ي تايم در سال ۲۰۱۴ اولين رئيس جمهور سياهپوست ايالات متحده آمريکا را در صدر فهرست ۱۰ چپ دست برتر خود قرار داد. او اما تنها رئيس جمهور چپ دست آمريکا نبود. بيل کلينتون، جورج دبليو. بوش، رونالد ريگان و جرالد فورد ديگر رئيس جمهورهاي چپ دست ايالات متحده آمريکا بودند.
اپرا وينفري
وينفري، غول رسانه اي آمريکا که در سال ۱۹۵۴ در ايالت ميسيسيپي به دنيا آمد با فعاليت در حوزه ي خبر، سرگرمي و فعاليت هاي بشردوستانه به شهرت رسيد. او بودجه ي بورس هاي تحصيلي را تأمين و به سازمان هاي غيرانتفاعي پول اهدا مي کند. وينفري يک شبکه ي تلويزيوني هم به نام OWN دارد.
نيل آرمسترانگ
نيل آرمسترانگ، فضانورد و مهندس حوزه ي هوانوردي (۲۰۱۲-۱۹۳۰) اولين انساني بود که پا به کره ماه گذاشت. اما آرمسترانگ تنها فضانوردچپ دست مشهور تاريخ نبود. باز آلدرين (متولد ۱۹۳۰)، مهندس، فضانورد و خلبان نيروي هوايي آمريکا، در مأموريت تاريخي سفر به کره ماه، همراه نيل آرمسترانگ، يکي از دو انساني بود که موفق شدند روي کره ماه قدم بگذارند.
بيل گيتس
بيل گيتس (متولد ۱۹۵۵) يکي از پايه گذاران شرکت مايکروسافت است. اين مولتي ميلياردر آمريکايي اما به فعاليت هاي بشردوستانه و خيرخواهانه اش هم شهرت دارد.
ماري کوري
ماري کوري (۱۹۳۴-۱۸۶۷) در شهر ورشو، پايتخت لهستان به دنيا آمد اما در فرانسه بود که به عنوان يک فيزيکدان و شيميدان به شهرت رسيد. او در انجام تحقيق بر روي مقوله ي راديواکتيويته پيشگام شد و اولين زن در تاريخ بود که جايزه نوبل دريافت کرد.
مارک تواين
مارک تواين (۱۹۱۰-۱۸۳۵) نويسنده ي برخي از مشهورترين و محبوب ترين آثار ادبي دنيا از جمله «ماجراهاي تام ساير» و «ماجراهاي هاکلبري فين» است.
موتسارت
موتسارت (۱۷۹۱-۱۷۵۶) يکي از تأثيرگذارترين آهنگسازان عصر کلاسيک موسيقي بود. اين نابغه ي موسيقي که متولد کشور اتريش بود، موسيقي اي از خود به جاي گذاشته که بعد از گذشت قرن ها از مرگش هنوز شنوندگان سراسر دنيا را مسحور خود مي سازد.
پل مک کارتني
اين عضو سابق گروه موسيقي مشهور بيتلز، که در سال ۱۹۴۲ در شهر ليورپول انگليس به دنيا آمد را به همراه جان لنون يکي از بهترين ترانه نويس هاي دنياي موسيقي مي دانند. او و همسر درگذشته اش به تلاش هايشان براي حمايت از حقوق حيوانات شهرت دارند و فعاليت هاي خيرخواهانه ي مک کارتني يکي از اجزاي جدايي ناپذيري داستان زندگي او است.
ليدي گاگا
ليدي گاگا يا در واقع استفاني جرمانوتا، متولد سال ۱۹۸۶، گرچه به لباس ها و گريم هاي عجيب و غريبش در مراسم ها و کنسرت هايش مشهور است اما استعداد هنري فراوان و تلاش هايش براي آگاهي بخشي و اطلاع رساني درباره ي موضوعات مهم دنيا را نمي توان ناديده گرفت.
لئوناردو داوينچي
اين هنرمند قرن پانزدهمي ايتاليا در حوزه هاي زيادي فعاليت داشت، از جمله اختراع، نقاشي، مجسمه سازي، معماري، علم، موسيقي، رياضي، مهندسي، ادبيات، کالبدشکافي، زمين شناسي، نجوم، گياه شناسي، نويسندگي، تاريخ و نقشه کشي. او همچنين نقاش يکي از مشهورترين آثار هنري دنيا يعني تابلوي «مونا ليزا» است.
بتهوون
اين آهنگساز و پيانيست آلماني (۱۸۲۷-۱۷۷۰) را يکي از تأثيرگذارترين آهنگسازان تاريخ مي دانند. آثار او نقشي اساسي در گذر موسيقي از دوره ي کلاسيک به دوره ي رمانتيک داشتند.
سيلوستر استالونه
هم سيلوستر استالونه (متولد ۱۹۴۶) و هم نقش معروفش «راکي بالبوآ» چپ دست هستند.
هنري فورد
اگر اين مرد نبود ما شايد هنوز داشتيم با اسب و کالسکه اينور و آنور مي رفتيم. هنري فورد (۱۹۴۷-۱۸۶۳) شرکت خودروسازي فورد را تأسيس کرد و حامي مالي خط مونتاژي شد که توليد انبوه خودرو را ممکن ساخت. فورد اولين ماشيني را ساخت که بسياري از آمريکايي هاي طبقه ي متوسط هم استطاعت خريدش را داشتند.
مارک زاکربرگ
مارک زاکربرگ (متولد ۱۹۸۴) مديرعامل فيسبوک يکي از ثروتمندترين مردان دنيا بوده و فعاليت هاي بشردوستانه ي زيادي هم داشته است.
ناپلئون بناپارت
ناپلئون بناپارت، سياستمدار و فرمانده ي نظامي فرانسوي (۱۸۲۱-۱۷۶۹) در جريان انقلاب فرانسه به شهرت رسيد و در تبعيد از دنيا رفت. گرچه روزنامه هاي انگليسي آن زمان (و همينطور تاريخدانان امروزي) ناپلئون را قد کوتاه مي دانستند، اما او با ۱۵۸ سانتيمتر قد، يک مرد فرانسوي متوسط محسوب مي شد.
وينستون چرچيل
سر وينستون چرچيل (۱۹۶۵-۱۸۷۴) نخست وزير بريتانيا بود و هدايت اين کشور را در زمان جنگ جهاني دوم برعهده داشت.
چارلي چاپلين
ستاره ي بريتانيايي سينماي صامت (۱۹۷۷-۱۸۸۹) با بازي در نقش «ترمپ کوچک» به شهرت جهاني دست يافت. چاپلين را يکي از مهم ترين چهره هاي تاريخ سينما مي دانند.
ديويد بويي
اين خواننده، ترانه نويس، بازيگر و هنرمند همه فن حريف در سال ۱۹۴۷ به دنيا آمد. بويي که طرفداران زيادي در سرتاسر دنيا دارد در سال ۲۰۱۶ بر اثر سرطان کبد از دنيا رفت.
آنجلينا جولي
اين هنرپيشه ي هاليوودي داراي جايزه ي اسکار (متولد ۱۹۷۵) گرچه دوران فعاليت حرفه اي اش با حواشي اي همراه بوده اما فعاليت هاي بشردوستانه ي او را نمي توان ناديده گرفت. او در کشورهاي جنگ زده فعاليت داشته، حامي پناهجويان بوده، در حفاظت از محيط زيست شرکت داشته و سال ها با سازمان ملل همکاري داشته است.
جيمي هندريکس
اينطور که گفته مي شود جيمي هندريکس (۱۹۷۰-۱۹۴۲) گيتاريست مشهور ذاتاً يک نوازنده ي چپ دست بود، اما پدرش اعتقاد داشت ساز زدن با دست چپ نشانه ي شيطان است، به همين دليل سعي کرد او را راست دست بار آورد.
کرت کوبين
کرت کوبين (۱۹۹۴-۱۹۶۷) سبک گرانج را با گروه موسيقي نيروانا به دنياي موسيقي آورد. او گرچه راست دست بود اما با دست چپ گيتار مي زد. هيچ کس دليلش را نمي داند اما هيچ کس هم نمي تواند موفقيت اين انتخاب را زير سؤال ببرد.
استيو جابز
استيو جابز (۲۰۱۱-۱۹۵۵) کارآفرين آمريکايي در مقام رئيس، مدير عامل و هممؤسس شرکت اپل تاريخ ساز شد. اين شخصيت پيشگام حوزه ي کامپيوتر بر اثر سرطان لوزالمعده جان خود را از دست داد.
گوردون رمزي
گوردون رمزي (متولد ۱۹۶۶) آشپز برجسته که از شهرتي جهاني برخوردار است هم چپ دست است.