ايسنا/ يکي از ويژگيهاي شهرهاي تاريخي داشتن بافتها و بناهاي تاريخي آنهاست که باعث باز شدن پاي گردشگران به اين مناطق و رونق اقتصادي جوامع محلي شده است.
البته اين بافتها و بناها که بسياري از آنها به ثبت ملي و برخي مانند بافت تاريخي شهر يزد به ثبت جهاني نيز رسيده است، در گذر زمان دچار آسيبهاي طبيعي و گاهاً نيز انساني ميشوند ولي با اين تفاوت که متوليان اين حوزه بيشتر به حوزه مرمت بناهاي تاريخي اهتمام دارند تا به بافتهاي تاريخي حوزه استحفاظي خود و همين باعث شده تا بسياري از بافتهاي تاريخي شهرها و حتي روستاهاي کشورمان به شدت دچار فرسودگي شوند.
از طرفي با توجه به اين که طبق قانون هرگونه تخريب، تعريض، ساختوساز غيرمجاز و بدون مجوز ميراث فرهنگي در اين مناطق، جرم محسوب ميشود، بسياري از مالکان خانههاي موجود در بافتهاي تاريخي رغبتي براي مرمت خانههاي خود ندارند و غالباً پس از مدتي آنها را به حال خود رها ميکنند به ديگر نقاط برخوردار شهر مهاجرت ميکنند.
همين موضوع نيز باعث شده تا شاهد خالي از سکنه شدن بسياري از بافتهاي تاريخي باشيم يا در مورد آنهايي که هنوز به شدت دچار فرسودگي نشدهاند، شاهد جايگزيني اتباع بيگانه يا افراد غيربومي با فرهنگهاي مختلف به جاي اهالي اصيل و بومي باشيم که البته با توجه به ضعف نظارتها در اين بخش از شهرها، همواره مشکلات و آسيبهاي بعدي را به دنبال دارند.
يکي از اين بافتهاي تاريخي که اکنون دچار معضلاتي براي شهروندان شده، بافت تاريخي 162 هکتاري شهر ابرکوه است به طوري که برخي از مسئولان اين شهر را به دليل پارهاي از مشکلات در اين منطقه بسيار نگران کرده است.
بافت تاريخي ابرکوه منشاء ناامني شهر
«عليرضا صالحي» فرمانده نيروي انتظامي ابرکوه با تأکيد بر اين که کسي مخالف حفظ ميراث فرهنگي نيست، از وجود برخي مخروبههاي موجود در بافت تاريخي اين شهر که منشاء ناامني شده است، گلايه ميکند.
وي با بيان اين که نيروي انتظامي وظايف و مسئوليتهاي خطيري را در سطح کشور و جامعه عهدهدار است، يکي از آنها را برقراري و حفظ نظم، امنيت و تأمين آسايش عمومي و فردي آحاد جامعه ذکر ميکند.
صالحي تصريح ميکند: امنيت پايدار، زماني در جامعه حکمفرما ميشود که همه مردم و مسئولان با يکديگر همدل بوده و تعامل کافي داشته باشد.
وي همچنين خاطرنشان ميکند: در همين راستا تمام نگاهها به نيروي انتظامي است و اين در حالي است که ما تمام توان خود را در اين زمينه به کار گرفته و خواهيم گرفت اما ساير دستگاههاي اجرايي و مسئولان نيز بايد همکاري لازم را داشته باشند.
فرمانده نيروي انتظامي ابرکوه ميگويد: کسي مخالف حفظ و ماندگاري ميراث تاريخي شهر نيست، ولي برخي اماکن واقعاً به مخروبه تبديل شده که موجبات نارضايتي مردم را فراهم کرده است لذا پيشنهاد ميشود هر منطقهاي که قابل مرمت است، بازسازي شود و هر مکاني که بازسازي آن مصلحت نيست، از طريق مبادي ذيربط تصميمات لازم در مورد آنها اتخاذ شود.
وي عنوان ميکند: برخي از خانههاي قديمي علاوه بر اين که پاتوق مصرفکنندگان و فروشندگان مواد مخدر است، مفاسد اخلاقي هم در آن ارتکاب يافته و از نظر بهداشتي نيز وضعيت مطلوبي ندارند و ممکن است موجب شيوع بيماري نيز شوند.
صالحي از دستگيري 30 نفر از خردهفروشان مواد مخدر در سه ماه گذشته خبر ميدهد و اضافه ميکند: در بافت قديمي محلههاي بازار، گلکاران، نبادان، درب قلعه، طاووس، دروازه ميدان شاهد اسکان افاغنه و مهاجرين غيربومي، بلاتکليفي برخي خانههاي قديمي تخريبشده، ارتکاب روابط غيراخلاقي، استعمال و فروش مواد مخدر هستيم.
محلههاي قديمي ابرکوه مورد هجمه فرهنگي است
البته «مسلم روحيپناه» رييس آموزش و پرورش ابرکوه نيز ميگويد: محلههاي قديمي شهر مورد هجمه فرهنگي قرار دارد و اگر براي آن تدبيري انديشيده نشود، در آينده قطعاً مشکلات بسياري را شاهد هستيم.
وي بيان ميکند: در محلات قديمي مشکلات بسياري وجود دارد و ميتوان همه آن را در قالب فقر فرهنگي معرفي کرد که رفع آن نيازمند همکاري مسئولان است.
روحيپناه در ادامه بيسوادي يا کمسوادي، سطح پايين منزلت اجتماعي، ناآگاهي اعضاي خانواده به ويژه والدين از مسائل تربيتي اخلاقي و آموزههاي ديني و مذهبي، عدم همنوايي خانواده با هنجارهاي رسمي و هنجارشکني را از مصاديق فقر فرهنگي است.
وي با بيان اين که بسياري از محلههاي قديمي شهر مورد هجمه فرهنگي قرار گرفته است، ادامه ميدهد: تمام اين اتفاقات قطعاً بر آينده شهر تأثيرگذار است و امروز بايد از آن بترسيم که اگر تدبيري نداشته باشيم و فکري نکنيم قطعاً دچار مشکل ميشويم.
با اين حال «مجاهد کرباسي» رييس ميراث فرهنگي ابرکوه ميگويد: برقراري امنيت در بافت تاريخي شهر که به پاتوق معتادان تبديل شده است، بر عهده نيروي انتظامي بوده و از سوي ديگر ميتوان تدابيري انديشيد که از ورود اتباع بيگانه به شهر جلوگيري شود.
وي با بيان اين که 162 هکتار بافت تاريخي ابرکوه به ثبت ملي رسيده است، عنوان ميکند: طبق قانون هرگونه تخريب، تعريض، ساختوساز غيرمجاز و بدون مجوز ميراث در اين مناطق، جرم محسوب ميشود.
کرباسي اظهار ميکند: گذرها، معبرها و کوچههاي بافت تاريخي را ميتوان با مشارکت شهرداري و بر اساس طرح مصوب به شکلي مرمت کرد که براي اهالي قابل سکونت باشد.
به گفته وي، ميراث آمادگي مشارکت با شهرداري پيرامون بهسازي معابر و کوچهها را دارد، ضمن اين که براي ساماندهي خانههاي قديمي ضروري است که بخش خصوصي وارد عمل شود.
کرباسي ادامه ميدهد: در مورد خانههايي که 80 يا 90 درصد آن مخروبه شده مالک در صورت تمايل ميتواند نسبت به تخريب آن به شهرداري مراجعه و پس از دريافت استعلام ميراث فرهنگي توسط شهرداري و در صورت صدور مجوز، آواربرداري انجام و ساختوساز جديد مطابق طرح و نقشه ميراث فرهنگي صورت گيرد.
وي همچنين عنوان ميکند: ميراث فرهنگي کاملاً آمادگي دارد تا جهت مرمت گذرها و معابر با شهرداري مشارکت کند، ضمن اين که براي ساماندهي برخي از قسمتهاي بافت تاريخي نياز است که بخش خصوصي وارد ميدان شود تا اين خانهها را به بومگردي تبديل کند.
کسي حق ندارد ابرکوه را در گذشته جا بگذارد
فرماندار ابرکوه با بيان اين که مشکلات بافت تاريخي شهر مربوط به امروز و ديروز نيست، تاکيد ميکند: اگر بخواهيم ابرکوه را به يک شهر جهاني تبديل کنيم، حق نداريم آن را در گذشته جا بگذاريم بلکه بايد با تعامل و همدلي، زمينهي توسعه همهجانبه آن را فراهم کنيم.
«محمد کاظمي نسب» اضافه ميکند: همه اقشار مختلف در قبال بافت تاريخي مسئول هستند، ضمن اين که وظيفه مديران و مسئولين سنگينتر بوده و کسي نميتواند از زير بار آن شانه خالي کند.
وي عنوان ميکند: اگر بخشي از شهرستان به عنوان بافت تاريخي نامگذاري و ثبت شده، قطعاً قانون هم براي محافظت از آن و همچنين رفع مشکلات ساکنينش، راهکارهايي را ارائه کرده است.
کاظمينسب ميگويد: داشتن سبقه و آثار تاريخي و فرهنگي بسيار نسبت به ساير شهرهايي که پايتخت سلسله خاصي نبوده، موقعيت جغرافياي، استراتژيک و زمينشناسي، ابرکوه را در زمره شهرهاي نمونه گردشگري کشور قرار داده است.
وي با تأکيد بر همکاري و همدلي دستگاههاي مختلف جهت توسعه و پيشرفت همهجانبه شهر، بيان ميکند: در اين شهرستان اقدامات بسياري به واسطه تلاشهاي شبانهروزي مديران در دورههاي مختلف صورت گرفته و نسبت به پنج سال قبل نيز پيشرفتهاي بسياري داشته است، هرچند در مقايسه با برخي شهرها، کاستيهايي هم دارد.
فرماندار ابرکوه بر وظيفه مشترک شهرداري و ميراث فرهنگي نسبت به مرمت و ساماندهي معابر و گذرگاههاي بافت تاريخي تأکيد و اضافه ميکند: اگر همدلي نباشد نه تنها شهر پيشرفت نميکند بلکه روز به روز شاهد تخريب بناهاي تاريخي و ارزشمند نيز خواهيم بود.
وي ادامه ميدهد: سرمايههاي عظيم اجتماعي، فرهنگي و انساني در محلات قديمي شهرستان وجود دارد که اميد است فارغ از همه تعصبات بتوانيم با همدلي و تعامل، اين سرمايهها را حفظ و خادم مردم باشيم.
البته با توجه به طرح اين موضوع مقرر شده است که جلساتي پيرامون عملکرد دستگاههاي مربوطه هر سه ماه يکبار با حضور فرماندار تشکيل و طرح مشارکتي و تخصيص اعتبار براي احيا بافت تاريخي با حضور ميراث و شهرداري تهيه و مراتب به هيئتامنا و مردم اعلام شود.
علاوه بر اين مقرر شده تا با تشکيل کارگروه حفظ و حراست از بافت تاريخي با مديريت فرماندار، خانههايي که قابليت ساخت ندارند از سوي اهالي شناسايي و به مراجع مربوطه جهت کارشناسي معرفي کنند.
ميراث فرهنگي ابرکوه نيز موظف شده تا محدوده و مرز بافت تاريخي را مشخص و به صورت عمومي اطلاعرساني کند.
همراهان عزيز، آخرين خبر را بر روي بسترهاي زير دنبال کنيد:
آخرين خبر در سروش
http://sapp.ir/akharinkhabar
آخرين خبر در ايتا
https://eitaa.com/joinchat/88211456C878f9966e5
آخرين خبر در بله
https://bale.ai/invite/#/join/MTIwZmMyZT
آخرين خبر در گپ
https://gap.im/akharinkhabar
بازار