خبرگزاري دانا/کارشناس و محقق مسائل آب و قنات گفت: روند اضافه شدن آب فاضلاب ها، سيلاب ها و روان آب هاي ناشي از بارندگي ها، نفوذ آب ناشي از پمپاژ آب سفره هاي زير زميني براي زراعت و باغکاري به سرعت و بي محابا بالا و بالاتر رفت تا بصورت فاجعه زيست محيطي در شهر کرمان مدفون شد.
حسن اشرف گنجويي با اشاره به اين که شهر کرمان دربين شهرهاي کشور موقعيتي ويژه دارد؛ اظهار داشت: بيش از هشتاد سال قبل شهر کرمان شامل شبکه اي از چاه هاي مادر، کوره هاي قنات، چاه هاي ميله اي و مظهر قنوات بوده است و نقشه توپوگرافي سال هاي 1335 صحت اين مطالب را به خوبي تائيد مي نمايد.
وي گفت: با آغاز شدن صنعت حفر چاه عميق و فروکش نمودن روز افزون سطح آب سفره هاي زير زميني بتدريج همه قنوات خشک شدند و اين موضوع در مورد قنوات سرچشمه گرفته از جوپار، ماهان، محي آباد، دستجرد هم اتفاق افتاد.
کارشناس و محقق مسائل آب و قنات خاطر نشان کرد: بنابراين شهر کرمان از نعمت ورود و يا خروج آب قنوات براي هميشه محروم شد و حفاري هاي بي رويه چاه هاي نيمه عميق وعميق جايگزيني براي تامين آب شد.
اشرف گنجويي با بيان اين که پس از آن پمپاژ آب براي باغکاري و زراعت در گوشه و کنار شهر به سرعت رايج گرديد؛ افزود: کم کم پديده ويژه بودن شهر کرمان نسبت به تمامي شهرهاي کشورمان نمايان گرديد .
وي ادامه داد: در نتيجه لايه غير قابل نفوذِ بشقابي شکل در سطح شهر و در عمق چهل متري به کار افتاد که اجازه نفوذ زه آب هاي ناشي از کشاورزي و فاضلاب منازل را به اعماق پائين تر به کلي قطع و سبب انباشت شدن و ارتفاع گرفتن آن ها به طرف سطح زمين شد.
کارشناس و محقق مسائل آب و قنات توضيح داد: بعد از اين برخلاف موقعيت زمين شناسي سراسر استان در شهر کرمان آب هاي زير زميني و آب هاي زير سطحي تفکيک شدند.
اشرف گنجويي بيان کرد: اکنون به تدريج آب هاي زيرسطحي در نقاط مختلفي از جمله مسجد جامع کرمان ، بانک هاي معتبر بافت تاريخي و بخش هاي مرکزي شهر کرمان بالا امده است و اين بالا آمدن تدريجي آبهاي زير سطحي به معناي رسيدن به تمامي شبکه چاه هاي ميله اي وکوره قنواتي که به آن ها اشاره شد، است.
وي با بيان اين سوال که شهرداري وقت کرمان چه اقداماتي براي مقابله با اين پديده انجام داده است؛اضافه کرد: تحقيقات اداري و اجرائي نشان مي دهد که هيچ گونه عکس العملي نشان نداده است و حتي شبکه چاه هاي ميله اي و کوره هاي قنوات را با يک نقشه برداري ساده ثبت ننموده اند تا متقاضيان خانه سازي ، جاده سازي، برج سازي، پل سازي و انبوه سازي ....را در زمان صدور مجوز آگاه نمايند.
کارشناس و محقق مسائل آب و قنات يادآور شد: روند اضافه شدن آب فاضلاب ها، سيلاب ها و روان آب هاي ناشي از بارندگي ها، نفوذ آب ناشي از پمپاژ آب سفره هاي زير زميني براي زراعت و باغکاري به سرعت و بي محابا بالا و بالاتر رفت؛ نفوذ آبهاي زير سطحي و ارتفاع گرفتن آن ها در سراسر شهر کرمان همه کوره ها را پر از آب فاضلاب ها نمود و فرسايش و تخريب ديواره هاي اين کوره ها شتاب گرفت تا بصورت فاجعه زيست محيطي در شهر کرمان مدفون شد، درست در شکل فاجعه اي که روز به روز مجهزتر و قويتر راه و روش خود را طي و توان بمب خفته را چندين و چند برابرمي نمايند.
وي در پايان گفت: وقتي که سيستم شهرداري اساسي ترين معضل شهر را نشناخته و در جهت مهارآن هيچ گونه طرح بنيادي از عمق چهل متر يعني زمان آغاز جمع آوري آب تا امروز که به سطح زمين رسيده نداشته است بنابراين براي مصوب و اجرائي نمودن ساير طرح ها چه انتظاري مي توان داشت.
بازار