ايسنا/ يک استاد شيلات دانشگاه تهران با بيان اينکه ماهي قزلآلاي خال قرمز يک ماهي در حال انقراض به شمار ميرود و خاستگاه آن رودخانه کرج است، گفت: اگر طرح انتقال تونلي آب رودخانه کرج به تهران باعث افت آب رودخانه شود ماهي قزلآلاي خال قرمز از بين خواهد رفت.
دکتر باقر مجازي اميري گفت: ماهي قزلآلاي خال قرمز يک ماهي در حال انقراض به شمار ميرود که از سال ۱۳۴۰ تحت حفاظت قرار گرفته و به همين دليل از نظر زيستي اهميت بسيار بالايي دارد.
مجازي اميري افزود: رودخانه کرج که خاستگاه اين ماهي است از سالهاي دور محل زندگي اين ماهي بوده و در دورههايي هم صيد اين ماهي به صورت تفريحي و گردشگري انجام شده است.
وي با بيان اينکه قزلآلاي خال قرمز يک ماهي بسيار حساس به سطح اکسيژن آب است و به اکسيژن زيادي براي بقا نياز دارد خاطرنشان کرد: در صورتي که حجم آب در محل زندگي اين ماهي کم شود اکسيژن مورد نياز هم به اين ماهي نخواهد رسيد و ماهي از بين خواهد رفت.
اين استاد شيلات دانشگاه تهران ادامه داد: علاوه بر اين، ماهي قزلآلاي خال قرمز براي تخمريزي و توليد مثل به مکانهاي مناسبي در رودخانه نياز دارد، کاهش آب رودخانه کرج ميتواند باعث از دست رفتن شانس توليد مثل در اين نوع ماهي شود.
وي با بيان اينکه ماهي قزلآلاي خال قرمز به هيچ وجه با روشهاي مصنوعي تکثير نميشود گفت: بنابراين براي حفظ اين گونه ارزشمند بهترين کار اين است که طبيعت و محل زندگي آن را دستکاري نکنيم.
مجازي اميري در خصوص احتمال تغيير در اکوسيستم رودخانه کرج با از بين رفتن ماهي قزلآلاي خال قرمز هم هشدار داد و گفت: ماهي قزلآلاي خال قرمز يک ماهي گوشتخوار است و از لارو حشرات و کرمهاي موجود در رودخانه تغذيه ميکند، بنابراين اگر اين ماهي از بين برود تعادل تعداد اين حشرات به هم ميريزد و چرخه زيستي رودخانه کرج را دچار مشکل ميکند.
اين استاد دانشگاه تهران ادامه داد: يکي از نکات مهمي که در خصوص ماهي قزلآلاي خال قرمز وجود دارد اين است که اين نوع ماهي در آبهاي با کيفيت زندگي ميکند بنابراين وجود آن در رودخانه کرج نشان از کيفيت بالاي آب اين رودخانه دارد چون قزلآلاي خال قرمز به آلودگي حساسيت بسيار زيادي دارد.
وي در ادامه با اشاره به طرح انتقال تونلي آب رودخانه کرج به تهران و اثراتي که اين طرح ميتواند بر زيست ماهي قزلآلاي خال قرمز در رودخانه کرج داشته باشد خاطرنشان کرد: اين موضوع ممکن است منجر به کاهش آب رودخانه کرج و از بين رفتن ماهي قزلآلاي خال قرمز شود.
اميري مجازي ادامه داد: طرح اين تونل از سال ۸۴ شروع شده و يک بار هم به صورت آزمايشي در سال ۹۵ آب را از پشت سد به تهران منتقل کرده است، خشک شدن چشمههاي منطقه، کاهش سطح ايستابي و خطر خشک شدن ۲۵ کيلومتر از رودخانه کرج از جمله تبعات زيست محيطي احتمالي است که براي اين طرح عنوان شده و به همين دليل در اجراي آن اختلاف نظرهايي وجود دارد.
وي افزود: اگرچه مجري طرح اخيراً اعلام کرده که حقآبه زيست محيطي و کشاورزي رودخانه کرج اعمال خواهد شد اما هيچ کس نميتواند در طول سالهاي آتي اين را تضمين کند که با وجود تونلي اين چنيني در بالا دست آب رودخانه کرج همچنان جريان داشته باشد.
اين استاد دانشگاه تهران در پايان اعلام کرد: در کنار همه اين مسائل، اين طرح ميتواند منجر به از بين رفتن گونه ارزشمند ماهي قزلآلاي خال قرمز شود و بايد به اين موضوعات زيست محيطي توجه کرد.
بازار