خبر فارسي/ مساله ساخت و ساز در باغات کلان شهرها موضوعي است که سال هاست مورد توجه و انتقاد فعلان محيط زيست در شهر هاي مختلف کشور بوده است که شهر زيبا و تاريخي شيراز نيز از اين قاعده مستثني نيست و باغات اين شهر نيز از سوي سودجويان به تاراج مي رود.
چند روز پيش فيلمي در فضاي مجازي منتشر شد که نشان مي داد درختان يکي از باغ هاي منطقه بلوار چمران شيراز براي ساخت و ساز توسط فردي که گفته شده مالک آنجا بوده قطع شده اند. اگر چه اين باغ در زمره باغ هاي تاريخي شهر نيست، اما فعالان محيط زيست گفته اند ساخت هتل در محوطه وسيع آن مي تواند محيط زيست شهر را مورد تهديد قرار دهد.
بر اساس گزارش ها اين باغ چند سال پيش توسط فردي به نام جهانباني که از تهران به شيراز رفته از مالک قبلي خريداري شده است. هدف از خريد باغ نيز ساخت هتلي 20 طبقه در همان مکان بوده تا بعد از ساخت و ساز هتل در باغ فدک و تخريب باغ هاي قصرالدشت اين بار نوبت به باغ هاي بلوار چمران برسد.
اين اتفاق درحالي رخ داده است که سال گذشته مهدي حاجتي عضو شوراي شهر شيراز (که ديگر در اين شورا عضويت ندارد) در نامه اي به اسماعيل تبادار، استاندار فارس و رئيس کميسيون ماده 5 تاکيد کرده که تخريب باغ هاي شيراز ناشي از «عدم شفافيت در فرآيند تصميم گيري» در کميسيون ماده 5 است.
او از استاندار فارس خواسته بود که در هاي کميسيون ماده 5 به روي خبرنگاران گشوده شود تا افکار عمومي از جزئيات تصميم گيري درباره باغ هاي شيراز مطلع شوند.
باغ هاي شيراز در خطر خشک شدن
ليلا دودمان عضو شوراي شهر شيراز با بيان اينکه باغ هاي شيراز هم در خطر خشک شدن هستند هم درخطر قطع درختان مي گويد: اين زمين نيز که جزو باغ هاي بلوار چمران محسوب مي شود مجوز کميسيون ماده 5 را دارد و بيش از 2 سال است که مجاز به تغيير کاربري شده است به اين معنا که اين باغ که حدود 20 هزار و دويست متر (2 هکتار) مساحت دارد براساس مجوز کميسيون ماده 5 مجاز است حدود 2500 متر از سطح اشغال اين باغ را تبديل به هتلي 20 طبقه کند.
او با تاکيد بر اينکه مالک باغ هنوز پروانه ساخت هتل را نگرفته اما قصد داشته پيش از اخذ اين پروانه اقداماتي را انجام دهد، ادامه مي دهد: طي بازديدي که به همراه تيمي متشکل از ضابط قضايي، نيروي انتظامي، نماينده کميسيون بند 7 سازمان سيمان منظر و امور حقوقي شهرداري شيراز از اين باغ داشتيم مشاهده شد که درختان قطع شده خشک و قديمي بوده و دچار کرم خوردگي شده بودند اما قرار شد شهرداري بررسي بيشتري انجام داده تاپرونده کامل شود و در اختيار دادستان استان فارس قرار بگيرد ضمن اينکه سازمان بازرسي کل کشور هم به اين ماجرا ورود کرده و همه منتظر هستند پرونده مراحل بازديد و بازرسي و بررسي نهايي خود را طي کرده و در اختيارشان قرار بگيرد.
عضو کميسيون معماري و شهرسازي شوراي شهر شيراز با بيان اينکه اين باغات ملک خصوصي بوده و چند سال پيش توسط مالک فعلي از مالک قبلي و احتمالا براي ساخت هتل خريداري شده، مي افزايد: درسال 93 به مالک اجازه داده شد که درختان خشکيده، آسيب ديده و دچار کرم زدگي را قطع کند که اين مجوز تا سال 94 اعتبار داشت و پس از اين مدت تا کنون مالک مجوز جديد براي اين اقدام نگرفته و به دليل نداشتن پروانه هيچ اقدامي هم براي ساخت هتل نمي تواند بکند.
او با اشاره به اعتراض فعالان مدني نسبت به تخريب باغ هاي شيراز به ويژه باغات قصرالدشت و چمران که بخشي از هويت شهر شيراز است، خاطر نشان مي کند: علت اين اعتراض ها آن است که صدور مجوز براي ساخت بيمارستان يا هتل در محوطه اين باغات قطعا باعث قطع درختان سرسبز و قديمي اين باغ ها مي شود.
دودمان با بيان اينکه کميسيون ماده 5 اين موضوع را لحاظ مي کند که احداث ساختمان حتما تحت شهرداري بوده و در محيطي انجام شود که کمترين قطع درخت در آن رخ دهد، مي افزايد: بازديد ها از باغ مورد اشاره در اين فيلم نشان مي دهد که داراي درختان سرسبز و زنده اي است، لذا معتقدم حتي اگر ساخت و ساز را در مکاني انجام دهيم که کمترين قطع درخت انجام شود، اما تردد خودرو ها و تجيهيزات براي ساخت و ساز خسارت شديدي به اين ثروت هاي طبيعي ايجاد مي کند.
کميسيون ماده 5 شهرداري باغ فدک را نابود کرد
عضو شوراي شهر شيراز با يادآوري اينکه باغ فدک شيراز را نيز با مجوز کميسيون ماده 5 تغيير کاربري دادند تصريح مي کند: در حال حاضر شاهد هستيم که با اقدام به ساخت و ساز هتلي 25 طبقه در اين باغ که البته به دنبال افزايش ارتفاع آن هستند، نيمي از درختان آن از بين رفته و اين موضوع علت اعتراض ما و فعالان مدني در ارتباط با احداث هتل و بيمارستان در منطقه چمران است.
او با بيان اينکه اين باغات بخشي از هويت شهر شيراز هستند که طي دهه اخير تقريبا نيمي از آن ها از بين رفته و نيمي ديگر نيز درحال خشک شدن هستند، تاکيد مي کند: نبايد شيراز را تنها به عنوان يک بافت تاريخي و فرهنگي در نظر بگيريم، زيرا بخش هاي شمال و شمال غربي شيراز به دليل وجود اين باغات و محلات قديمي داراي هويتي است که هم باعث زيبايي شهر بوده و هم به آن هويت مي دهد و هم سلامت محيط زيست و اکوسيستم طبيعي شهر را فراهم مي کند.
دودمان مي گويد: بايد شوراي عالي شهرسازي برنامه هايي داشته باشد تا مالکان صرفه اقتصادي و انگيزه براي حفظ باغ ها را داشته باشند که اين موضوع براي باغ ها چمران که ثمره اي ماننده ميوه نداشته و فضاي سبز هستند، بيشتر صدق مي کند، اما جريان هاي تشويقي نبايد به صورت اجازه احداث ساختمان هاي 20 يا 40 طبقه باشد يا اجازه ساخت بيمارستان هاي 30 طبقه باشد که ضررو زياني بسياري را به هويت و اکوسيستم شيراز وارد مي کند.
اما پيروزبخت رئيس يگان حفاظت از محيط زيست شيراز که به دنبال پيگيري ها به بررسي باغ هاي بلوار چمران مي پردازد عنوان مي کند که براي ورود به باغ هاي خصوصي بايد از طريق مجوز دادستاني ورود کنند لذا درباره مساله قطع درختان در باغ هاي شيرازي چيزي نمي داند.
همراهان عزيز ، آخرين اخبار استان فارس را به صورت لحظه اي و فراجناحي در بسترهاي زير دنبال کنيد :
آخرين خبر فارس در تلگرام :
https://t.me/joinchat/AAAAAEAbLp_SERJkiw4dkw
آخرين خبر فارس در اينستاگرام :
https://instagram.com/fars.online
آخرين خبر فارس در سروش :
http://sapp.ir/Fars.Online
آخرين خبر فارس در ايتا :
http://eitaa.com/joinchat/154992640C628a247913