مشرق/عضو هيئت علمي دانشگاه شهيد بهشتي معتقد است گسل بزقوش که مسبب رخ داد زلزله اخير در "ترک ميانه" بوده با گسلهاي اصلي تبريز مانند گسل شمال تبريز در مجاورت بوده و توان فعال کردن آنها را دارد اگرچه با احتمال پايين.
ساعت 2:17 دقيقه بامداد روز جمعه هفدهم آبان ماه زلزلهاي به بزرگي 5.9 دهم در مقياس ريشتر به مرکزيت شهر ترک در بخش کندوان شهرستان ميانه رخ داد؛ شهر ترک دشتي به ارتفاع 1525 متر از سطح دريا در جنوب رشته کوه بزقوش در 25 کيلومتري شمال شرقي ميانه واقع است.
دو گسل شمال بزقوش به طول 55 کيلومتر و جنوب بزقوش به طول 60 کيلومتر در اين منطقه واقع شدهاند.
از آنجايي که زلزله اخير در عمق پايين و در مناطق روستايي رخ داده با توجه به بزرگي قابل توجه خسارت چنداني نداشته است وليکن در فواصل طولاني احساس شده است؛ زلزلههاي سالهاي 1844 و 1879 در همين منطقه از همين گسلها رخ داده است لذا اين منطقه احتمال رخ داد لرزههاي بالاي هفت ريشتر را نيز دارد.
از تاريخ رخ داد زلزله تا اين لحظه بيش از 50 پس لرزه رخ داده که ده عدد از آنها بيش از سه و نيم ريشتر بزرگي داشتهاند.
تا اين لحظه متاسفانه تعداد 6 نفر کشته و 345 مصدوم و مجروح و 400 واحد مسکوني نيز تخريب شده است؛ در خصوص زلزله رخ داده ذکر چند نکته ضروري است اول اينکه گسل بزقوش توان لرزهزايي بيش از رخ داد فعلي را نيز دارد و لذا احتمال وقوع زلزله مجدد با توان لرزهاي بالاتر از همين گسل منتفي نيست و هموطنان گرامي بايد هوشيار باشند.
دوم اينکه رخداد زلزله با توان لرزهاي حدود 6 ريشتر به معناي کاهش رخ داد لرزهاي ديگر نيست؛ چه بسا نمونههاي متعدد در اقصي نقاط جهان که پيشلرزههايي با همين توان لرزهاي و بزرگي پيش از زلزله اصلي رخ دادهاند؛ پس مجدد حداقل تا چند روز آتي خواستار هوشياري عزيزان هستيم، نکته سوم اينکه گسل بزقوش با گسلهاي اصلي تبريز مانند گسل شمال تبريز در مجاورت بوده و توان فعال کردن آنها را دارد اگرچه با احتمال پايين.
در انتها لازم بذکر است زلزلهاي با اين مقياس در ابعاد جهاني از لحاظ خطرآفريني حايز اهميت نبوده و ساختمانهاي مهندسي به سادگي توان تابآوري در برابر چنين لرزهاي را دارند و امنترين مکان براي عزيزان حين زلزله داخل ساختمانهايي است که به درستي ساخته شده باشند.
بازار