ايسنا/ چهار ايستگاه راهآهن در استان يزد براي اولين بار در فهرست ميراث صنعتي کشور به ثبت رسيد.
ميراث صنعتي از جمله مفاهيم نسبتاً جديد در حوزه ميراث فرهنگي کشورهاي توسعه يافته به شمار ميآيد ولي در تعريف جهاني عموماً دربرگيرنده بقاياي ملموس و ناملموس اولين گامهاي صنعتي شدن جوامع محسوب ميشود.
البته هرچند بقاياي مصاديق ملموس ميراث صنعتي با تعريف جهاني که عمدتاً محصولات معماري صنعتي و مجموعه ميراث صنعتي در نظر گرفته ميشود، در تاريخنگارهاي حرفهاي بيشتر مورد توجه مورخان بودهاند اما هيچگاه به مجموع آثار ملموس و ناملموس آغازين سالهاي ورود صنعت مدرن به کشورمان، به چشم ميراث به عنوان برآيندي ارزشمند و نقطه عطفي روشن در تاريخ معاصر توجه علمي نشده و اين در حالي است که در کشورهايي مانند ايران که روند صنعتي شدن را دنبال ميکنند، لازمه تعريف فرهنگ صنعتي و مولفههاي آن، پرداختن به ريشههاي تاريخي فرهنگ و صنعت به ويژه توجه خاص به مصاديق عيني و ذهني فرهنگ صنعتي در مقطع زماني آغاز صنعتي شدن است.
در همين راستا به تازگي اولين جلسه ثبت ميراث صنعتي در کشورمان برگزار شد که طي آن چهار ايستگاه قديمي راهآهن براي اولين بار در استان يزد مجوز ثبت در آثار ملي ميراث صنعتي کشور را کسب کرد.
«سيد مصطفي فاطمي» مديرکل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي استان يزد با اشاره به ثبت چهار ايستگاه تاريخي قطار در اين استان، اظهار ميکند: اين ايستگاهها شامل ايستگاه ميبد، شمسي، جلال آباد و نظرآباد اشکذر است.
وي با بيان اين که اين بناها مربوط به دوره پهلوي و جزيي از ميراث صنعتي در مجموعه راه آهن است،ميگويد: الگوبرداري از معماري اصيل ايراني براي استفاده حداکثري از گرما و سرماي طبيعي منطقه، انتخاب مصالح و نحوه اجراي آنها از جمله ويژگي خاص اين بناها به شمار ميآيد.
مدير کل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي استان يزد اضافه ميکند: پس از ثبت اين آثار هر گونه دخل و تصرف يا اقدام و عملياتي که منجر به تخريب يا تغيير در اصالت اين آثار شود، ممنوع است.
«علي اصغر صمدياني يزد» معاون ميراث فرهنگي استان نيز در اين باره در گفتوگو با خبرنگار ايسنا، اظهار ميکند: اين ثبت ملي جنبه نظارتي دارد به طوري که از اين پس، هر نوع فعاليت و اقدامي در زمينه راه آهن با تاييد ميراث فرهنگي انجام خواهد شد.
وي با اشاره به ثبت اين ايستگاهها در اولين جلسه ثبت ميراث صنعتي کشور که در ماهشهر خوزستان برگزار شد، ميگويد: اين آثار نشان دهنده شروع مدرن شدن يزد هستند و شايد در صورت ثبت نشدن، به مرور از بين ميرفتند.
اين مسئول آثار مذکور را ظرفيت قابل توجهي براي مطالعات و تبديل به موزه ميداند و ميگويد: يزد با دربرداشتن کارخانجات و ايستگاههاي راه آهن تاريخي ديگر، از ظرفيت قابلتوجهي در اين زمينه بهرهمند است که به علت آماده نبودن پروندههاي ثبت اين آثار هنوز مطرح نشده و اين در حالي است که بسياري از شهرستانهاي استان هم به طور کامل در اين زمينه مورد بررسي براي ارائه آثار قرار نگرفتهاند.
«مصطفي داودي» مديرکل راهآهن يزد هم در رابطه با اين آثار ثبت ملي شده به خبرنگار ايسنا ميگويد: اداره کل راهاهن يزد آماده هرگونه همکاري با ميراث فرهنگي در اين موارد است.
وي تصريح ميکند: از محل اختيارات اداره کل راه آهن ميتوانيم هر نوع محلي که ميراث فرهنگي نياز داشته باشد را در اختيار ميراث فرهنگي براي نگهداري و حفاظت از اين سازهها قرار دهيم.
بازار