ايسنا/ مرجع عاليقدر شيعيان در عراق در پاسخ به سوالي درباره نحوه غسل و تدفين متوفيان کوويد- ۱۹ بر لزوم رعايت قوانين اسلامي در دفن اين افراد با مراقبتهاي بهداشتي تاکيد کردند.
آيت الله العظمي سيد علي سيستاني، مرجع عاليقدر شيعيان در عراق در پاسخ به سوالاتي در اين خصوص ضمن اشاره به لزوم رعايت جوانب احتياط در غسل و تدفين متوفيان ويروس کورونا، بر ضرورت اجراي قوانين و شريعت اسلامي در مراحل دفن و کفن اين افراد تاکيد کردند.
وي همچنين از هرگونه سوزاندن جسد ميت يا حنوط برحذر داشته و به امکان قرار دادن ميت در تابوت چوبي اشاره کردند.
آيت الله سيتاني همچنين از مقامات ذي ربط خواستند که دفن متوفيان در قبرستان هاي عمومي مسلمانان را تسهيل کنند.
در ذيل متن کامل سوالات و پاسخهاي مرجعيت به آن آورده شده است:
۱ـ آيا لازم است از هرگونه تماس بدني با افراد مشکوک به کرونا، اعم از دست دادن و روبوسي کردن و مانند اينها، اجتناب کرد؟ و آيا اختلاط با اين افراد بدون رعايت کردن اقدامات پيشگيرانه مانند استفاده از ماسک و دستکش، جايز است؟
پاسخ: کسي که ميترسد تماس بدني با ديگران يا اختلاط با آنها موجب سرايت اين بيماري به خودش شود و در نتيجه متحمل ضرر بسيار زيادي شود (هرچند منجر به مرگش نشود) لازم است از اين کارها اجتناب ورزد، مگر اينکه به سبب رعايت کردن تدابير احتياطي لازم مانند ضدعفوني کردن و استفاده از ماسک مناسب و دستکش پزشکي، مطمئن شود که بيماري به او سرايت نخواهد کرد و در صورتي که موارد مذکور را رعايت نکند و به مرضي که از آن واهمه داشت مبتلا شد، از نظر شرعي معذور نخواهد بود.
۲ـ اگر شخصي به اين بيماري مبتلا شود يا برخي از علائم مشکوک به کرونا را داشته باشد، آيا جايز است با کساني که از وضعيت او اطلاع ندارند اختلاط کند؟
و اگر اين کار را انجام داد و مسبّب انتقال ويروس شد در قبال آنان چه مسؤوليتي بر عهده دارد؟
پاسخ: اختلاط او با ديگران به طوري که احتمال انتقال ويروس به آنان وجود داشته باشد جايز نيست، و اگر چنين کاري انجام دهد و موجب ابتلاي کساني شود که از وضعيت او اطلاع ندارند، ضامن ضررهايي است که به آنها وارد ميشود، و اگر به همين سبب کسي براثر ابتلا به اين بيماري فوت کند بايد ديهاش را بپردازد.
۳ـ اگر شخصي از کشوري ميآيد که ويروس کرونا در آن فراگير شده است يا اينکه خودش با بيماران مبتلا در ارتباط بوده است، آيا واجب است براي اطمينان از عدم ابتلا به ويروس، خودش را در منزل قرنطينه کند يا به مراکز پزشکي معرفي کند؟
پاسخ: بله، اين شخص موظف است ضمن رعايت دستورالعمل هاي صادر شده از نهادهاي ذي ربط، موارد مذکور را انجام دهد.
۴ـ آيا مصرف کردن حقوق شرعي، اعم از زکات و خمس، براي تهيه کردن وسايل ضروري براي پيشگيري و درمان مبتلايان مانند دستکش، ماسک، مواد شوينده و ضد عفوني کننده و دارو، جايز است؟
پاسخ: مصرف کردن سهم «سبيل الله» از زکات، و سهم امام (عليه السلام) از خمس در اين موارد، با رعايت ضوابط شرعي بلامانع است.
۵ـ در اين شرايط سخت که مؤمنين با خطرات اين ويروس مواجه هستند، چه توصيهاي براي آنان داريد؟
پاسخ:مؤمنان بزرگوار را به امور زير توصيه ميکنيم:
الف) پناه بردن به خداوند متعال و تضرّع و استغاثه به درگاه او براي دفع اين بلا، و اکثار در انجام دادن کارهاي نيک مانند صدقه دادن به فقرا، کمک به افراد ناتوان، خواندن قرآن مجيد و دعاهاي روايت شده از پيامبر اکرم (صلي الله عليه و آله) و اهل بيت مطهرشان (عايهم السلام).
ب) بر حذر بودن به تناسب حجم اين بيماريِ همه گير بدون ايجاد آشفتگي و اضطراب، و رعايت کامل عوامل پيشگيري و درمان طبق آنچه اهل اختصاص مقرر کردهاند، به دور از روشهاي غيرعلمي.
ج) تلاش براي آگاه کردن ديگران از خطرات کوچک شمردن اين ويروس، و ترغيب آنها به رعايت دستورالعمل هاي صادره از سوي نهادهاي ذي ربط و عدم تخلف از آن.
د) کمک به خانوادههايي که به دليل تعطيلي مشاغل و محدوديت رفت و آمد از وضع موجود متضرر شدهاند.
ه) مراقبت از مبتلايان صرف نظر از انتسابهاي ديني و مذهبي، و تلاش براي تسلّي دادن و برآورده کردن نيازهايشان.
بازار