ايرنا/ شاخص فلاکت يک نشانگر اقتصادي و تحت تاثير نرخ بيکاري و تورم است که بررسي آن در استان اصفهان در سالهاي ۹۱ تا ۹۸ نشان ميدهد که اين شاخص پس از طي يک دوره کاهش، مجدد از سال ۹۷ روند افزايشي به خود گرفت.
محاسبه شاخصهاي مختلف در بخشهايي مانند اقتصاد، آموزش، بهداشت و امور اجتماعي با استفاده از دادههاي آماري، امکان ارزيابي را براي دولتها و برنامهريزان در عصر حاضر آسان کرده که نرخ فلاکت يکي از اين شاخص هاست.
شاخص فلاکت (Misery index ) از ترکيب نرخ تورم و نرخ بيکاري بدست ميآيد و از نماگرهاي اقتصادي است که بهوسيله اقتصادداناني مانند رابرت بارو (Robert Barro) و آرتور اوکان (Arthur okan) در دهه ۷۰ ميلادي معرفي شد.
اين شاخص يک نشانگر اقتصادي است که وضعيت اقتصادي و اجتماعي و رفاه و معيشت مردم را نشان ميدهد و تحت تاثير ۲ شاخص اقتصادي مهم يعني تورم و بيکاري است.
به گفته رييس گروه اجراي طرحهاي آماري و سرشماري سازمان مديريت و برنامهريزي اصفهان، بررسي شاخص فلاکت در اين استان در سالهاي ۹۱ تا ۹۸ نيز نشان ميدهد که اين نرخ از سال ۹۱ تا سال ۹۶ روند نزولي را طي کرد؛ اما از سال ۹۷ صعودي شد.
رستم پيرعلي افزود: شاخص فلاکت استان اصفهان به ترتيب از سال هاي ۹۱ تا ۹۸ عدد ۴۵.۱۶ ، ۴۳.۴ ، ۲۹.۷۶، ۲۴.۹۲، ۲۲.۸، ۲۲.۱۸ ، ۳۷.۳ و ۴۳.۲ را نشان ميدهد.
وي با بيان اينکه نرخ فلاکت از ۲۲.۱۸ در سال ۹۶ به ۳۷.۳ درصد در سال ۹۷ رسيد و اين افزايش در سال ۹۸ هم ادامه داشت، تصريح کرد: اين موضوع نشان ميدهد که وضعيت اقتصادي استان از سال ۹۷ و به تبع آ به دليل شرايط پيش آمده داخلي و خارجي به سالهاي ۹۰ و ۹۱ که با نرخ تورم بالا مواجه بوديم برگشت.
نرخ تورم استان اصفهان در بين سالهاي ۹۱ تا ۹۸ به ترتيب ۳۱.۴۶، ۳۲.۵، ۱۷.۳۶، ۱۱.۱۲، ۸.۲، ۷.۷، ۲۳.۷۳ و ۳۲.۶ و نرخ بيکاري در همين مدت به ترتيب ۱۳.۷، ۱۰.۹، ۱۲.۴، ۱۳.۸، ۱۴.۶، ۱۴.۴، ۱۳.۸ و ۱۰.۶ بود.
اين کارشناس با بيان اينکه نرخ بيکاري در دو سال گذشته در بيشتر استانها روند نزولي داشت، تصريح کرد: اما نرخ تورم افزايش داشت و همين امر باعث صعودي شدن شاخص فلاکت شد.
پيرعلي به مقايسه شاخص فلاکت در بين استانها پرداخت و گفت: در سال ۱۳۹۱ بالاترين نرخ فلاکت مربوط به استان لرستان با ۵۰ درصد (۳۰ درصد تورم و ۲۰ درصد بيکاري) و پايينترين نرخ مربوط به خراسان جنوبي با ۳۲.۲۶ درصد ( ۲۶ درصد نرخ تورم و حدود ۶ درصد نرخ بيکاري) بود که اصفهان با نرخ فلاکت حدود ۴۵ ( نرخ تورم ۳۱.۵ و نرخ بيکاري ۱۳.۷ درصد) در رتبه دهم قرار گرفت.
وي با بيان اينکه در سال ۱۳۹۳ به دنبال سياستهاي تثبيت اقتصادي و کنترل حجم نقدينگي، تغييرات شاخص قيمت در مقايسه با سالهاي قبل روند کاهشي داشت به گونهاي که در برخي از استانها رشد بيکاري بر رشد قيمتها پيشي گرفت؛ اما در مجموع، شاخص فلاکت در اين سال روند کاهشي را نشان ميدهد.
پيرعلي به آمار سال ۱۳۹۴ اشاره و خاطرنشان کرد: در اين سال روند فزاينده نرخ بيکاري در مقايسه با رشد قيمتها همچنان ادامه داشت؛ اما برآيند اين ۲ شاخص در مجموع در مقايسه با سال قبل با روند نزولي مواجه بود؛ در اين سال استان کهگيلويه و بويراحمد با ۲۸.۱۷ بالاترين و استان کرمان با ۱۵ درصد پايينترين نرخ فلاکت را داشتند؛ استان اصفهان با نرخ فلاکت ۲۴.۹۲ درصد رتبه ششم کشوري را داشت.
رييس گروه اجراي طرحهاي آماري سازمان مديريت و برنامهريزي اصفهان اظهارداشت: اگر کمترين نرخ فلاکت در دوره مورد بررسي به عنوان بهترين وضعيت و بالاترين نرخ به عنوان بدترين وضعيت در نظر گرفته شود، نرخ فلاکت در استانها در اين دوره از حداقل ۱۲.۷۷ تا ۵۵.۶ درصد در نوسان بود.
اين کارشناسان اقتصادي اعتقاد دارند که افزايش شاخص فلاکت در استانها و به تبع آن در کشور نگران کننده است زيرا نرخ بيکاري و تورم با هم در اين شاخص جمع ميشوند و افزايش آن نشان دهنده وضعيت بد اقتصادي خانوارهاست.
بازار