خبرگزاري بسيج/ شاهچراغ(ع) که مقلب به چلچراغ شيراز است، همواره در طول تاريخ همانند نگين درخشاني براي مردم اين ديار ميدرخشد. مسلماً وجود چنين گوهر گرانبهايي در اين شهر، باعث شده تا سنتهايي در رابطه با آن حضرت ميان مردم شيراز ايجاد شود که در ذيل اشارهاي به اين سنتها داريم.
آرامگاه حضرت شاهچراغ(ع) نه تنها براي شيرازيها يک مکان مقدس و پر از خاطره است بلکه ميتوان گفت اکثر ايرانيها اگر هم به زيارت آن حضرت نيامده باشند، حداقل نام اين مکان را شنيدهاند.
در قديم که مردم به سنتها بيشتر اهميت ميدادند، اين آرامگاه، مکاني براي اجراي خيلي از باورها و اعتقادات شيرازيها بود. البته هنوز هم افراد معتقد و پايبند به اين رسوم وجود دارند که اين سنتها را حفظ کرده و به نسلهاي بعد منتقل ميکنند که برخي از اين آداب و رسوم را برميشماريم.
يکي از سنتهاي شيرازيها اين بود که در شبهاي جمعه هر هفته به زيارت آن حضرت مشرف شوند و با نواي ملکوتي زمزمه دعاي کميلي که در اين حرم مطهر هر شب جمعه پخش ميشود، همدل و همراه شوند.
همچنين شيرازيها عقيده داشتند که قبل از عقد رسمي در محضر، عروس و داماد جوان در شاهچراغ(ع) عقد شوند و به اين کار «عقد پوي حرمي» (عقد در جوار حرم) يا «عقد بالوي سرِ آقو» ميگفتند. همچنين رسم بود که پارچه چادر نماز عروس را به نيت برکت و خوشبختي در زندگي جديد، در شاهچراغ(ع) ميبريدند. قرآن سر عقد هم معمولاً از همان مغازههاي شاهچراغ(ع) در روز عقد خريداري ميشد.
پس از مراسم عروسي، مراسم «عروس کِشون» در مقابل حرم شاهچراغ(ع) و سيدعلاءالدين حسين(ع) با همراهي طايفه عروس و داماد انجام ميشد.
پس از تولد نوزاد، شيرازيها عقيده داشتند که تا چهل روز طفل را نبايد از منزل خارج کرد، پس از چهل روز طي مراسمي با عنوان «آب چله» نوزاد را براي اولين بار حمام ميکردند و سپس اولين جايي که نوزاد را ميبردند، شاهچراغ(ع) بود.
شيرازيها عقيده داشتند زماني که لباس، چادر، کفش و ... نويي ميخرند، اولين جايي که با آن ميروند شاهچراغ(ع) باشد. مثلاً اگر چادر جديدي ميدوختند و قرار بود به پُرسه متوفي يا گورستان براي خاکسپاري بروند، قبل از آن به شاهچراغ(ع) رفته تا اصطلاحاً آغاز پوشيدن لباس جديد در يک مکان بدشگون نباشد.
علاوه بر اينها شيرازيها اعتقاد داشتند براي اينکه سال جديد براي آنها خوش يمن و خوش شگون و پر از خير و برکت باشد، لحظه تحويل سال نو در حرم مطهر حضرت شاهچراغ(ع) باشند تا از اين طريق رزق معنوي يک ساله خود را از حضرت شاهچراغ(ع) کسب کنند.
بازار