آفتاب/ وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشکي گفت: ايران گامهاي بسيار موثري را در توليد واکسن کوويد ۱۹ برداشته و بزودي فاز آزمايش انساني اين واکسن آغاز ميشود.
سعيد نمکي، وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشکي افزود: خبر خوش ما براي مردم اين است که خوشبختانه گامهاي بسيار موثري در توليد واکسن کوويد ۱۹ در کشور برداشته شده است. در چهار ماه گذشته به طور نزديک فعاليت دانشمندان ايراني را در توليد اين واکسن دنبال کرده ام. نتايج بسيار اميدوار کننده است. تست حيواني اين واکسن با موفقيت طي شده و بزودي فاز کلينيکال ترايال تست انساني اين واکسن آغاز ميشود.
وي گفت: سال ۹۸ سال بسيار سختي بود و با وجود سختي ها و فشار تحريم توانستيم ۲۰ درصد و حدود ۶۰۰ ميليون يورو در ارز دارويي صرفه جويي داشته باشيم در حالي که پيش بيني کارشناسان افزايش ۴۰ تا ۵۰ درصدي ارز دارويي بود.
وزير بهداشت ادامه داد: با همکاري سازمان غذا و دارو واردات هر محصولي که توليد داخل داشت و مي توانست توليد ملي را لگدمال کند ممنوع کرديم و به گونه اي عمل شد که حتي يک بيمار در کشور براي تهيه داروهاي اساسي در داروخانه ها سرگردان نشد.
وي افزود: حلقه مفقوده صنعت دارويي ايران توليد مواد موثره و اوليه بود. مقاومتهايي در توليد اين مواد وجود داشت؛ اما توانستيم سختيهاي اين کار را سپري کنيم و امروز ايران يکي از کشورهاي قدرتمند منطقه در توليد مواد اوليه و موثره دارويي است.
نمکي گفت: کشورهايي مثل هند و چين که امروز از توليدکنندههاي بزرگ مواد اوليه دارويي هستند سختي هاي اين راه را سپري کرده اند. هزينه کردن در اين راه سرمايه گذاري طولاني مدت براي آينده کشور است و هزينه نيست.
وزير بهداشت ادامه داد: هميشه يکي از دغدغه هاي من اين بود که بنزن توليدي در صنعت پتروشيمي که از مواد خام توليد مواد اوليه دارويي است به ارزاني صادر مي شود و بعد با ۵۰ تا ۱۰۰ برابر قيمت به عنوان مواداوليه صنعت دارو به خودماندفروخته مي شود اما امروز به حلقهذهاي قبلي توليد مواد اوليه دارويي رسيده ايم و اين مواد اوليه را در داخل توليد ميکنيم.
نمکي ادامه داد: امروز با تلاش دانشمندان و شرکتهاي دانش بنيان ايران يکي از صادرکنندگان بزرگ مواد اوليه دارويي هم در حوزه داروهاي شيميايي و هم داروهاي هاي تک است.
وي گفت: اپيدمي کوويد ۱۹ گرچه بلاي بزرگي براي دنيا بود اما درس هاي بزرگي هم به ما داد تا بدانيم ناآگاهي هاي انسان با وجود ادعاي بزرگ چقدر زياد است و کشورهاي بزرگ به رغم بضاعت ها و قابليت ها چندان هم قدرتمند نيستند.
نمکي افزود: در بحران کرونا توانستيم ظرف ۶۰ روز از واردکننده مايحتاج و اقلام مورد نياز حفاظتي و درماني به صادرکننده مطرح اين اقلام تبديل شويم.
بازار