سلام نو/ مديرکل مشاوره، امور تربيتي و مراقبت در برابر آسيبهاي اجتماعي وزارت آموزش و پرورش، از استخدام ۲۴۳۰ نيروي مشاور خبر داد.
مسعود شکوهي، مديرکل مشاوره، امور تربيتي و مراقبت در برابر آسيبهاي اجتماعي وزارت آموزش و پرورش با بيان اينکه هر فردي در زندگي چند انتخاب مهم دارد که يکي از اين انتخابهاي اثرگذار، انتخاب رشته تحصيلي است گفت: اگر انتخاب رشته درست انجام شود در انتخاب شغل و آينده فرد تاثير بسزايي خواهد داشت. اکنون هدايت تحصيلي در پايه نهم انجام ميشود.
وي درباره اينکه در ۹ سال اول تحصيل چيزي به نام هدايت تحصيلي داريم يا خير؟ گفت: در سندتحول بنيادين و آيين نامه شواري عالي آموزش و پرورش تاکيد شده است که هدايت تحصيلي يک امر فرايندي است که بايد از دوره ابتدايي شروع شود و تا پايان تحصيل در متوسطه دوم هم ادامه داشته باشد. اما اينکه آيا مقتضيات به ما اين اجازه را مي دهد که در زمينه مشاوره تحصيلي و شغلي اقدام موثر و جدي را انجام دهيم بحث ديگري است که تا کنون محقق نشده است.
شکوهي در واکنش به کامنت يک مخاطب دانش آموز مبني بر اينکه " تا سال نهم هيچ کاري در زمينه هدايت تحصيلي براي ما انجام نشده است" گفت: اين موضوع را تاييد نمي کنم. از ارديبهشت سال ۱۳۸۵ آيين نامه جديد هدايت تحصيلي در شوراي عالي آموزش و پرورش مصوب و ابلاغ شد و ما کارهدايت تحصيلي را بر اساس آن انجام ميدهيم. در مقطع ابتدايي طرح شهاب با همکاري معاونت علمي رياست جهوري توسط مرکز سمپاد انجام ميشود.
وي با بيان اينکه براي دانش آموزان با ورود به پايه هفتم دو نوع غربالگري انجام ميشود، اظهار کرد: يک آزمون، آزمون سلامت روان است و در پايه هشتم و نهم نيز آزمون رغبت را داريم. البته اين آزمون در پايه هفتم الزام ندارد و داوطلبانه است.
به گفته وي، آزمون سلامت روان را سال گذشته براي هر سه پايه هفتم، هشتم و نهم انجام داديم اما آزمون توانايي و رغبت را در پايه هاي هشتم و نهم در شش مقياس و ۳۲ خرده مقياس اجرا ميکنيم.
شکوهي ادامه داد: توانايي، استعداد، ويژگي هاي شخصيتي و رغبت سنجش مي شود و بر اساس آن مشاوره تحصيلي براي انتخاب رشته به دانش آموزان ميدهيم.
مديرکل مشاوره، امور تربيتي و مراقبت در برابر آسيبهاي اجتماعي وزارت آموزش و پرورش با بيان اينکه سندتحول بنيادين به عنوان نقشه راه آموزش و پرورش انتخاب شده؛ اما تمهيدات و استلزامات آن را فراهم نکردهايم، گفت: تقريبا بيش از دوسال است که اساتيد برجسته دانشگاه و کارشناسان زبده را دعوت و پيش نويس نظام جامع راهنمايي و مشاوره را طراحي کردهايم که بخش زيادي از مشکلات پيش روي هدايت تحصيلي با تصويب اين سند ميتواند حل شود. اکنون اين طرح در کميسيونهاي تخصصي شوراي عالي تصويب شده و منتظر جلسه صحن علني هستيم.
وي ادامه داد: در حوزه راهنمايي و مشاوره يک تشتتي وجود دارد. بخشهاي مختلف فعاليتهاي مختلفي را انجام ميدهند مثلا طرح شهاب به صورت پايلوت در بخشي از مدارس توسط مرکز سمپاد اجرا ميشود؛ يک بخشي را سازمان آموزش و پرورش استثنايي انجام ميدهد و سنجش بدو ورود مي کند و بخش هاي ديگر هم اقداماتي از اين دست انجام ميدهند.
شکوهي در پاسخ به اينکه چه زماني شاهد آن خواهيم بود که بعد از دبستان يک سند و يا شناسنامه دست بچه ها بدهيم که در آن استعدادهاي وي قيد شده باشد؟ گفت: نقطه مطلوب ما با مقدوراتمان فاصله دارد. ما وظيفه داريم اگر اين سند را آماده کرديم همه اين موارد را ببينيم. بايد زمينههاي شناسايي استعدادها را از دوره ابتدايي ببينيم و اينها در سند جامع راهنمايي و مشاوره پيش بيني شده است.
مديرکل مشاوره، امور تربيتي و مراقبت در برابر آسيبهاي اجتماعي وزارت آموزش و پرورش با بيان اينکه در حال حاضر به ازاي هر ۱۵ دانش آموز يک ساعت مشاوره در هفته داريم گفت: به عبارتي به ازاي هر ۳۶۰ دانش آموز يک نيروي مشاور داريم. براي اجراي همين نظام جامع راهنمايي و مشاوره به ۴۰ هزار مشاور نياز داريم که اين رقم اکنون ۱۳۰۰۰ مشاور است.
وي افزود: امسال براي اولين بار رديف استخدامي مشاوره قابل توجهي اختصاص يافت و نزديک به ۲۴۳۰ مجوز دريافت کرده ايم. بايد حداقل سالانه ۲، ۳ هزار نيرو مي گرفتيم. اما حدود ۱۰ سال است که چنين استخدامي نداشتيم. تقريبا رشته مشاوره در دانشگاه فرهنگيان تعطيل شده بود و استخدام نيروي مشاور هم نداشتيم. جالب آنکه وزارت علوم هم رشته مشاوره را در دانشگاه ها تعطيل کرده بود که با پيگيري هاي متعدد، رشته مشاوره مجدد ادامه پيدا کرد. پيگيري همکاران و نامه طولاني و مفصل آنها به شوراي عالي انقلاب فرهنگي و وزارت علوم و پيگيري هاي سازمان روانشناسي و مجمع تشخيص مصلحت نظام کمک کرد تا رشته کارشناسي مشاوره برگردد.
وي با بيان اينکه شمار کساني که بعد از اجراي هدايت تحصيلي تغيير رشته داده اند نسبت به گذشته کمتر شده است گفت: ما اکنون تلاش مي کنيم هدايت تحصيلي نقطه اي انجام نگيرد و فرايندي باشد و حداقل در متوسطه اول به طور جدي آن را ببينيم. نمرات دانش آموزان و عملکرد تحصيلي را بررسي مي کنيم و نمرات هفتم، هشتم و نهم ملاک عمل قرار مي گيرد.
شکوهي افزود: تکليف قانوني که در برنامه پنج ساله توسعه نيزبرعهده ما گذاشته اين است که ۴۸ درصد دانش آموزان ما به رشته فني و حرفه اي و کاردانش و ۵۲ درصد به رشته هاي نظري بروند.
مديرکل مشاوره، امور تربيتي و مراقبت در برابر آسيبهاي اجتماعي وزارت آموزش و پرورش ادامه داد: اکنون جمعيت دانش آموزان در دوره فني ۳۱ درصد است.
وي با بيان اينکه درراستاي هدايت تحصيلي براي همه مديران متوسطه اول دوره آموزشي گذاشتيم و براي مشاوران هم دوره هاي مختلف برگزار و مشاوران را ملزم کرديم در طول سال تحصيلي حداقل دو جلسه گروهي براي اوليا ترتيب دهند و حداقل يک مشاوره ۴۵ دقيقه اي براي دانش آموز و ولي دانش آموز داشته باشند گفت: مشاورما ملزم است با همه محدوديت هاي ساعتي خدمات ارائه دهد.
شکوهي افزود: واقع قضيه اين است که امکانات ما به ويژه در هنرستان هاي فني بسيار کم است. تعداد متقاضيان تحصيل در هنرستان هاي فني بيش از ظرفيت است. با تبليغات و اطلاع رساني ها علاقه مندي بيشتر شده ولي ظرفيت کم است. اکنون ۳۱ درصد دانش آموزان را در فني و حرفه اي و کاردانش داريم و فاصله تا نُرم ۴۸ درصد زياد است.
وي با بيان اينکه انتخاب رشته تابع چندين مولفه است گفت: از يک سو برخي خانواده ها ميخواهند آرزوها و ناکامي هاي خود را ازطريق فرزندشان جبران کنند. تاثير همسالان، ويژگي هاي شخصيتي، علاقه خود فرد هم دخيل است. علاوه براين اگر فرض کنيم در آموزش و پرورش همه اين کارها را دقيق انجام داديم و دانش آموز رشته اش را مطابق علايقش انتخاب کرد، در مرحله بعدي وي به فرصت هاي شغلي نگاه مي کند. ثبت نام در کنکور هم اصلا الزامي به رشته تحصيلي دوره دبيرستان ندارد و فرد ميتواند در گروههاي آموزشي ديگر هم شرکت کند.
بازار