ايسنا/ مديرکل حفاظت محيط زيست استان کرمان گفت: کرمان در سه ماهه اول امسال ۸۲ روز هواي پاک داشته است.
"مرجان شاکري"مديرکل حفاظت محيط زيست استان کرمان ، در خصوص ريزگردها در استان کرمان گفت: به دليل کانونهاي متعدد و استعداد فوق العاده اي که در کوير لوت در اين زمينه وجود دارد، به ضرس قاطع کرمان غبارخيزترين استان کشور است.
وي از تحت تاثير بودن استان کرمان از گرد و غبار سخن به ميان آورد و بيان کرد: در حال حاضر ۲۹ کانون ريزگرد در استان کرمان شناسايي شده است که کانونهاي اصلي گرد و غبار و فرسايشي بيشتر در شرق و شمال استان کرمان است.
مديرکل حفاظت محيط زيست استان کرمان باغات خشک شده پسته را مستعد تبديل شدن به کانون گرد و غبار دانست و اظهار کرد: زماني که به خاک دست ورزي ميکنيم و خاک را تغيير ميدهيم و آن را بهطول مثال به محلي براي کشاورزي تبديل ميکنيم و با خشک شدن باغات و هر جايي که پوشش گياهي از بين برود، کانونهاي جديدي براي گرد وغبار ايجاد ميشود.
وي با اشاره به برداشت بيرويه آب از چاهها و کاهش آبهاي سفرههاي زيرزميني که جبران آن بسيار مشکل خواهد بود، افزود: از ابتدا نبايد طرح هاي توسعهاي در جاهايي که منابع آب محدود است، اجرا ميشد و نبايد در اين مناطق کشاوزي صورت مي گرفت. اکنون متاسفانه EC آب(شوري يا املاح موجود در آب) در برخي از مناطق در حوزه رفسنجان و انار بالاي ۱۷ هزار است بنابراين اين آب ديگر قابليتي براي کشاورزي ندارند.
شاکري عنوان کرد: کارگروه گرد و غبار در سطح استان شکل ميگيرد و دستگاههاي متولي پيشنهاداتشان را ارايه ميدهند و دبيرخانه اطلاعات را جمع آوري و سند گرد و غبار را تنظيم ميکند و به تاييد مسئولان در شوراي توسعه و برنامهريزي ميرساند تا برنامههاي تصممگيري در راستاي اين اطلاعات اتخاذ ميشود.
سال گذشته محيط زيست استان کرمان براي نخستين بار از بودجه گرد و غبار کشور منتفع شد
وي با اعلام اين خبر که در سال گذشته محيط زيست استان کرمان براي نخستين بار از بودجه گرد و غبار کشور منتفع شد، اظهار کرد: استان کرمان در سال گذشته جزء چهار استان برتر کشور بعد از استانهاي خوزستان، سيستان و بلوچستان و خراسان جنوبي بود که ۷۳ ميليارد تومان اعتبار از بودجه گرد و غبار کشور وارد استان شد که به ادارات منابع طبيعي شمال و جنوب اختصاص پيدا کرد گفتني است که با افزايش نرخ يورو در ابتداي سال اعلام شد که تخصيص بودجه بالاي ۱۰۰ درصد بوده است و چون اين اعتبار اختصاصي به استان کرمان براساس يورو بود بنابراين اين عدد به بيش از ۱۰۰ ميليارد تومان رسيد که براي تثبيت کانونهاي فرسايشي وارد استان شد.
مديرکل حفاظت محيط زيست استان کرمان افزود: حدود ۴۵.۵ ميليارد تومان منابع طبيعي شمال و بيش از ۳۴ ميليارد تومان منابع طبيعي جنوب استان از بودجه گرد و غبار اعتبار دريافت کردند که منابع تثبيت کانونهاي فرسايشي، حفاظت و قرق، احياء پوششها از اين محل بايد تامين شود.
وي اضافه کرد: مبلغي به اداره کل محيط زيست استان نيز اختصاص يافت که در حال خريد دستگاههاي سنجش کيفيت هوا براي شهرستانهاي انار و راور ( به عنوان دو کانون فرسايشي استان) هستيم که مناقصات اين خريد در حال برگزاري است و اميدواريم تا پايان سال جاري اين اين دستگاه ها راه اندازي شوند.
شاکري با اشاره به آلودگي هوا در برخي از روزها در استان کرمان از سمت استانهاي ديگر عنوان کرد: امسال يکسري آلودگي از سمت استان يزد وارد استان کرمان شد که موجب تعطيلي شهر کرمان در برخي از روزها گرديد. متاسفانه در برخي از شهرهاي استان کرمان از جمله انار، شهربابک، سيرجان و رفسنجان ايستگاه پايش کيفي هوا نداريم که براي دولت نيز تامين اعتبار جهت خريداري اين دستگاه ها سخت است زيرا هر کدام از اين ايستگاهها نزديک به يک ميليارد تومان هزينه دارد.
شرکتهاي بزرگ مسي استان کرمان، ايستگاه سنجش کيفي هوا احداث ميکنند
وي افزود: کرمان براي نخستين بار در کشور با تعاملات پيش آمده و مصوباتي که در هيات دولت گرفت، تصويب کرد که شرکت مس سرچشمه دو ايستگاه سنجش کيفي هوا در شهرستان رفسنجان و شرکت مس خاتون آباد دو ايستگاه سنجش کيفي هوا در شهربابک احداث و خودشان راهبريها را انجام دهند.
مديرکل حفاظت محيط زيست استان کرمان بيان کرد: با توجه به اينکه اين دو شهرستان صنعتي مي باشند، علاوه بر فعاليت براي گرد و غبار، اين ايستگاهها گازهاي خطرناک را هم سنجش و رصد خواهند کرد ضمن آنکه تلويزيون شهري نيز براي اين دستگاه ها در نظر گرفته شده تا مردم آگاهي داشته باشند هوايي که تنفس ميکنند چه کيفيتي دارد و اين ميتواند در آرامش رواني اجتماعي موثر باشد.
وي به ديگر تعامل سازمان حفاظت محيط زيست با صنايع اشاره کرد و افزود: طي مذاکرات صورت گرفته با شرکت صنعتي معدني گل گهر مقرر شد ايستگاه پايش کيفي هوا در سيرجان نصب شود و اين ميتواند بار مالي را از دوش دولت برداشته و کمک شاياني به اطلاعات محيط زيست کرده کما اينکه رصد، نظارت و پايش اين ايستگاهها کاملا با اداره کل حفاظت محيط زيست استان کرمان خواهد بود.
آيا در استان کرمان نقطه بحراني به لحاظ آلايندگي صنايع وجود دارد؟
شاکري تصريح کرد: درصد آلايندگي صنعت براي محيط زيست راحتتر است و اگر صنعتي خارج از استانداردهاي محيط زيست اقدام کند اين قابليت براي محيط زيست وجود دارد که با آنها برخورد کند و حتي مواردي داشتيک که صنعتي، آلايندگي داشته و اقدام به تعطيلي آن کردهايم يا جرايم سنگين براي آنها در نظر گرفته شده است.
وي ادامه داد: اکنون صنايع به دنبال مشموليت معافيتهاي مالياتي مي باشند بنابراين بيشتر به دنبال دريافت استانداردهاي زيست محيطي هستند، بهطورمثال در بحث صادرات يکي از مهمترين ايزوهايي که يک صنعت بايد داشته باشد ايزوي محيط زيست است.
مديرکل حفاظت محيط زيست استان کرمان آلودگي در صنايع را انکار نکرد و اظهار کرد: پايه سنجش ما براي ميزان آلودگي صنايع آلايندگي گازهاي خروجي يا پسابها و آلودگي خاک است. وقتي اين آلودگيها از حد تعيين شده بيشتر شود، اآن صنعت ستاندارد لازم را دريافت نخواهد کرد و تعارضي بين استانداردها و مسايل اجتماعي وجود دارد و بايد مردم بدانند که استاندارد به اين معني نيست که هيچگونه آلودگي وجود نداشته باشد که اين امکانپذير نيست و بايد مدنظر داشت که صنعت بدون آلودگي بههيچ عنوان معنا ندارد اما بايد استانداردها را رعايت کنند.
وي تاکيد کرد: هيچ نقطه بحراني به لحاظ آلودگي صنايع در سطح استان نداريم و هنوز مثل کلانشهرهاي ديگر با اين مشکل روبرو نشدهايم و يکي از محاسن زندگي در کرمان اين است که مردم کرمان هواي آلودهاي از نظر گازهاي تنفس نمي کنند.
کرمانيها سه ماهه اول امسال ۸۲ روز هواي پاک وارد ريههاي خود کردهاند
شاکري در ادامه گفتوگوي خود با ايسنا گفت: براي اعلام آلودگي هوا، شاخص کيفي آلايندگي هوا در يک زمان خاص مدنظر نيست بلکه محيط زيست براي اعلام آلودگي فرمول و شاخص دارد و بايد مدت زمان مشخص با پايداري و شرايط مشخص آلودگي ايجاد و تاثيرات منفي بر سلامت فردي داشته باشد تا اعلام شود به طور مثال آلودگي هوا براي افراد در شرايط خطرناک است.
وي در پاسخ به اين سوال که چند روز پاک در سه ماهه اول امسال کرمان تجربه کرده است، اظهار کرد: کرمان در سه ماهه اول امسال ۸۲ روز هواي پاک داشته است.
بازار