توصیه های آیتالله سیستانی درباره برگزاری مراسم عزاداری محرم در ایام کرونا

آفتاب/ مرجع عاليقدر شيعيان به استفتايي درباره نحوه برگزاري مراسم عزاداري امام حسين (ع) در ماه محرم در سايه شيوع کرونا پاسخ داد.
دفتر آيت الله سيد علي سيستاني، مرجع عاليقدر شيعيان در پاسخ به استفتاي شهروندان عراقي درباره نحوه برگزاري مراسم عزاداري امام حسين (ع) در سايه شيوع کرونا تأکيد کرد: شيوههاي مختلفي براي ابراز حزن و اندوه نسبت به اين مناسبت دردآور و همدردي با پيامبر اسلام (ع) و اهل بيت مطهر ايشان وجود دارد.
آيتالله «سيد علي سيستاني» از مراجع عظام تقليد، به پرسشي درباره مراسم محرم و مراسم عزاداري حضرت ابا عبدالله (عليهالسلام)در ايام کرونا پاسخ دادند.
متن پرسش و پاسخ به اين شرح است:
بسم الله الرحمن الرحيم
مرجع عاليقدر حضرت آيتالله سيستاني (مُدّ ظلّه)
السلام عليکم و رحمه الله و برکاته
با نزديکشدن به ماه محرمالحرام و فرا رسيدن سالروز فاجعه کربلا و با توجه به ادامه وباي کرونا و تأکيد مسئولان ذيربط بر ضرورت پرهيز از برپايي تجمّعات بزرگ، بهخصوص در فضاهاي سرپوشيده، بسياري از مؤمنين که تمايل بسياري به ادامه برپايي مراسم معمول عزاداري دارند، از آنچه سزاوار است نسبت به برگزاري مراسم سوگواري حضرت سيد الشهداء (صلواتالله عليه) و خاندان و ياران آن حضرت (عليهمالسلام) انجام دهند سؤال ميکنند. مستدعي است در اين زمينه راهنمايي فرماييد. با تشکر فراوان.
جمعي از مؤمنين – نجف اشرف
بسم الله الرحمن الرحيم
السلام علي الحسين و علي اولاد الحسين و علي اصحاب الحسين و رحمه الله و برکاته
براي ابراز غم و اندوه در اين مناسبت دردناک، و اظهار همدردي با پيامبر اکرم(ص) و خاندان پاک آن حضرت در اين مصيبت بزرگي که به اسلام و مسلمانان وارد شده است، راههاي مختلفي وجود دارد؛ که از جمله، موارد زير است:
۱ـ افزايش قابل توجه در پخش مستقيم مجالس حضرت ابا عبد الله (عليه السلام) از طريق شبکههاي تلويزيوني و فضاهاي اينترنتي؛ براي اين منظور شايسته است که مراکز و مؤسسات ديني و فرهنگي، با خطيبان برجسته و مدّاحان توانا هماهنگي به عمل آورند، و نيز مؤمنان را تشويق کنند تا در خانه هاي خود و جاهايي مانند آن، به برنامههاي سخنراني و مداحي گوش فرا داده و از آنها استفاده کنند.
۲ـ برگزاري مجالس خانگي در ساعتهاي معيني از شب يا روز؛ به گونهاي که تنها افراد خانواده و کساني که با ايشان رفتوآمد دارند در آن حضور يابند و به برخي از برنامههاي عزاداري، هر چند مجالسي که به صورت مستقيم از شبکههاي ماهوارهاي يا در فضاهاي اينترنتي پخش ميشود، گوش بسپارند.
اما در مجالس عمومي، بايد همه ضوابط بهداشتي با دقت تمام رعايت گردد؛ بدين معنا که فاصله اجتماعي بين حاضران منظور شود و ماسکهاي بهداشتي و ديگر لوازم بازدارنده از گسترش ويروس کرونا مورد استفاده قرار گيرد.
در اين مورد همچنين لازم است به تعداد مجاز حاضران برابر با ضوابطي که مقامات ذيربط تعيين مي کنند، اکتفا شود، که البته اين موضوع با توجه به برگزاري مراسم در فضاهاي سرپوشيده يا باز، و بسته به ميزان گسترش ويروس در شهرهاي مختلف، تفاوت دارد.
۳ـ پخش و توزيع پردامنه نمادهاي عاشورايي، و برافراشتن پرچمها و قطعات سياه رنگ در ميدانها و خيابانها و کوچهها و ديگر فضاهاي عمومي، با رعايت عدم تعرض به حرمت اموال و املاک خصوصي و مانند آن، و تبعيت از قوانين جاري در کشور. البته مناسب است که در اين نمادها، بخشهايي از سخنان حضرت امام حسين (عليه السلام) در نهضت بزرگ اصلاحطلبانه آن حضرت و شاهکارهاي اشعار و متون گفتهشده پيرامون فاجعه کربلا آورده شود.
در زمينه خوراکيهاي مرسوم به اين مناسبت، ضرورت دارد که شرايط بهداشتي لازم در توليد و توزيع آنها مد نظر قرار گيرد؛ هر چند رعايت اين مسائل موجب گردد که براي جلوگيري از شلوغي در زمان توزيع، تنها به تهيه غذاي خشک و رساندن آن به خانههاي مؤمنان بسنده شود.
خداوند همه را در راه احياي اين مناسبت مهم و اقامه عزاي سرور جوانان بهشتي (صلوات الله و سلامه عليه) برابر با شرايط موجود موفّق بفرمايد؛ انه وليُّ التوفيق.
۹ ذي الحجه ۱۴۴۱ هـ.ق.
دفتر آقاي سيستاني – نجف اشرف