نظر آیت الله شبیری زنجانی درباره مراسم سوگواری ایام محرم

ايرنا/ آيت الله سيد موسي شبيري زنجاني از مراجع تقليد به چند پرسش در مورد مراسم عزاداري ايام محرم درشرايط شيوع ويروس کرونا پاسخ داد.
درمتن پرسشهاي مطرح شده از اين مرجع تقليد و پاسخ ايشان آمده است: با فرا رسيدن ماه محرم و ايام عزاداري حضرت سيدالشهدا عليه السلام و با توجه به ادامه وضعيت هشدار نسبت به شيوع کرونا و تأکيد متخصصين بهداشتي به پرهيز از برپايي تجمّعات، وظيفه مؤمنين و ارادتمندان به آن حضرت نسبت به اقامه عزا و سوگواري اين ايام چيست؟
آيت الله شبيري زنجاني در پاسخ بيان کردهاست: هر عملي که با توجه به شرايط زمان، موجب تقويت شعائر الهي و ارزشهاي ديني باشد، مطلوب است و تقويت ياد و نام اهل بيت (عليهم السلام) و خاصه حضرت سيدالشهدا (عليه السلام) که ضامن بقاي شريعت مقدس است، از اعظم شعائر الهي و از افضل قربات است؛ لازم است مسؤولين بهداشتي و متوليان امر سوگواري، در برنامه ريزي و ايجاد تمهيدات مناسب جهت بهره مندي مؤمنين از برکات و آثار معنوي توجه به وجود مبارک حضرت اباعبدالله الحسين (عليه السلام) و ياران شهيد آن حضرت، رعايت دقيق اصول بهداشتي را مد نظر قرار دهند؛ مردم نيز بايد به توصيه هاي بهداشتي عمل نمايند تا سلامتي خود و ديگران را به خطر نياندازند.
پاسخ ادامه يافتهاست: همچنين رسانههاي متعهد و مراکز ديني، امکان استفاده از مجالس ذکر معارف و مراثي اهل بيت عصمت (عليهم السلام) را با لحاظ تفاوت رسمها و سليقهها، براي مؤمنيني که به هر دليل در جلسات حضور ندارند، فراهم نمايند تا إن شاءالله موجب رضايت خداوند متعال و حضرات معصومين (عليهم السلام) گردد.
در سئوال ديگري از اين مرجع تقليد آمدهاست: آيا بر هيئات و اقامه کنندگان مراسم سوگواري، لازم است که پروتکلهاي بهداشتي برگزاري مراسم را که از جانب ستاد مبارزه با کرونا اعلام مي شود، رعايت کنند؟
آيت الله شبيري زنجاني در پاسخ بيان کردهاست: رعايت امور بهداشتي براي دفع خطر لازم است.
همچنين از اين مرجع تقليد سئوال شدهاست: حضور افراد بدون رعايت توصيههاي بهداشتي در مراسم عزاداري چه حکمي دارد؟
در پاسخ اين سئوال آيت الله شبيري زنجاني بيان کردهاست: اگر احتمال عُقلايي مبتلا کردن يا مبتلا شدن به اين بيماري در آن وجود داشته باشد، جايز نيست، هر چند احتمال قوي نباشد.
در سئوال ديگري آمدهاست: برخي از مردم براي اطعام و عزاداري محرم نذر کردهاند و امسال به دليل شرايط کرونا و رعايت فاصله اجتماعي، امکان عمل به نذر فراهم نيست. تکليف آنان در اين شرايط چيست؟
آيت الله شبيري زنجاني در پاسخ بيان کردهاست: در اين باره بايد چند جهت مدنظر قرار گيرد، اگر نذر شرعي با شرايط آن -که از جمله آن، بردن نام خدا به همراه صيغه نذر است- محقق شده باشد، بايد بر اساس آن عمل شود و تغيير آن جايز نيست؛ رعايت اموري که هنگام نذر در ذهن فرد بوده اما در انشاي نذر وي نيامده، لازم نيست مثلا اگر در ذهن او برگزاري مراسم به نحو عمومي بوده ولي اين معنا را در متعلق نذر ذکر نکرده، لازم نيست حتماً مراسم و اطعام را به نحو عمومي برگزار کند بلکه مي تواند با رعايت توصيه هاي بهداشتي و دعوت تعدادي از افراد فاميل به جلسه ذکر مصائب و روضه خواني و اطعام آنان، به نذرش عمل کند؛ عمل کردن به مواردي از متعلق نذر که اکنون امکان انجام آن وجود ندارد، لازم نيست.
درادامه اين پاسخ آمدهاست: البته اگر رعايت ويژگيهايي که به نحو تعدد مطلوب در متعلق نذر لحاظ شده (نه اينکه انجام نذر مقيد به آن باشد) ممکن نباشد، ولي امکان انجام اصل عمل وجود داشته باشد، عمل به اصل نذر واجب است.