فریب تحلیلگران تقلبی بورس را نخورید

ايسنا/ يک فعال بازار سرمايه گفت: در صورت حمايت عملي دولت از بازار سرمايه، ترس مردم از وضعيت فعلي کاسته شده و مي توان انتظار مساعد شدن شرايط بازار بورس را داشت.
ميلاد ويسمه، يک فعال بازار سرمايه در اين رابطه اظهار کرد: از سال ۱۳۴۶ که بازار بورس در ايران به صورت رسمي کار خود را آغاز کرد تا انتهاي سال ۹۸، حدود دو ميليون کد بورسي فعال(کدهايي که در هر يک ماه حداقل يک معامله انجام دهند) در کشور وجود داشت، اما از انتهاي سال ۹۸ با توجه به پيش بيني شرايط ايجاد شده و مشکلات پسا کرونا، يکي از راه هاي کسب درآمد از طريق بورس بود.
وي با بيان اينکه دولت از دو طريق از بازار سرمايه کسب منفعت ميکرد، افزود: کارمزد معاملات روزانه در بورس و فروش سهام هاي دولتي در بورس براي دولت نفع داشت که نمونه آن دارا يکم و دارا دوم است.
اين فعال بازار سرمايه بيان کرد: براي نخستين بار در چند سال گذشته، دولت با استفاده از ابزار رسانه ملي از انتهاي ۹۸ بازار بورس را رسانه اي کرد و هر شب يک کارشناس از مقامات دولتي يا حکومتي بازار بورس را به عنوان يک بازار امن و زيبنده به مردم نشان دادند؛ اين در حالي است که تا پيش از اين بازار بورس رسانهاي نشده بود.
ويسمه ادامه داد: همين تبليغات رسانه اي سبب شد که از انتهاي سال ۹۸ تاکنون حدود چهار ميليون کد به تعداد قبلي اضافه شود که اکنون در آستانه ۶ ميليوني شدن تعداد کدهاي بورسي فعال هستيم. با توجه به اينکه بازارهاي مالي موازي از جمله مسکن، خودرو، ارز و طلا در يک رکود نسبي به سر ميبردند، مردم نقدينگي جاري خود را به بازار بورس تزريق کردند.
وي مشکل اساسي ورود به اين بازار را عدم آگاهي و دانش دانست و گفت: برخي بدون داشتن هيچگونه علم و آگاهي وارد بازار شده و سرمايه گذاري انجام دادند و سپس به دنبال علم آموزي رفتند.
اين فعال بازار سرمايه اضافه کرد: در اين شرايط قيمت تعدادي از سهم ها به بازار حباب نزديک شد و بسياري از سهامداران حقوقي و عمده، اين سهم ها را فروختند و خبرهاي ضد و نقيضي نيز در اين حوزه منتشر و سبب ايجاد ترديد بين مردم شد و در نهايت در اولين فرصت با فروش سهام عمده توسط حقوقي ها، بازار در يک رکود و سير نزولي قرار گرفت.
ويسمه بيان کرد: متاسفانه در مدتي که بازار در سير نزولي قرار دارد شاهديم که هر روز جلسات مثبت و خبرهاي مثبتي از ناحيه هيئت دولت و سازمان بورس و شوراي عالي بورس مبني بر حمايت همه جانبه حقوقي ها از بازار و ... منتشر ميشود، اما متاسفانه اينها صرفا در حد صحبت بوده و اين روند عملي نشده است.
وي ادامه داد: در زمان شهادت سردار سليماني که کشور در التهاب قرار داشت، شوراي عالي بورس و سازمان بورس دامنه نوسان سهم ها را به دو درصد کاهش دادند و همين امر سبب ريزش کمتر قيمت سهم ها شد که اقدام موثري بود، اما امروز شاهديم که وضعيت بورس از شرايط قبلي بسيار وخيمتر است و صرفا در حد صحبت از اين بازار حمايت ميشود.
اين فعال بازار سرمايه با بيان اينکه کاهش دامنه نوسان اولين اقدامي است که ميتواند در اين شرايط از سوي دولت انجام شود تصريح کرد: زماني که با حمايت عملي دولت، ترس مردم از وضعيت فعلي بازار کاسته شود مي توان انتظار مساعد شدن شرايط را داشت.
ويسمه اضافه کرد: متاسفانه با توجه به قدمت بيش از ۵۰ ساله بازار سرمايه و وجود متخصصين حرفه اي در اين حوزه، اما سمت و سوي خريد و فروش و اعتماد مردم به سمت فضاي مجازي و افرادي رفته است که خود را به عنوان تحليلگر به مردم معرفي ميکنند. اين افراد که حتي داراي مدرک تحصيلي حداقل ديپلم هم نيستند، عليرغم نداشتن مدرک تحصيلي مرتبط، با ارائه تحليل هاي غيرکارشناسي به تعدادي فالوئرها، مردم را به خود جذب ميکنند.
وي بيان کرد: مردم بايد توجه کنند که در صورتي که بازار روند صعودي پيش گرفت، به فکر دانش آموزي و علم آموزي در اين حوزه باشند و به جاي حرکت بر اساس حرف ديگران، برپايه تحليل هاي خود حرکت کنند.
فعال بازار سرمايه ضعف دستگاه هاي نظارتي بر اين سيستم را سبب ناآگاهي مردم دانست و گفت: زماني که اين امکان در کشور ايجاد شده که هر مجموعه يا فردي که در فضاي مجازي خلاف قوانين کشور فعاليت مي کند، سريعا شناسايي شود، حتما به اين قدرت هم رسيده که از کانال هاي فعال در اين حوزه رزومه و مدرک معتبر دريافت کند. دستگاههاي نظارتي بايد به اين حوزه ورود کرده و افراد معتبر را از غيرمعتبر شناسايي کنند چراکه مردم عادت کرده اند به تبليغات زباني اکتفا کنند و با اعتماد به يک فرد تمام افکار خود را در اختيار وي قرار دهند.