خراسان/ گزارش مرکز اطلاعات راهبردي وزارت کار از خصوصيات بازار کار نشان مي دهد که در سال 96، مهم ترين دلايل بيکاري افرادي که در پنج سال اخير شاغل بوده اند، موقتي بودن کار، پايين بودن درآمد و اخراج و تعديل نيرو بوده است. براساس اين گزارش 380 هزار نفر از شاغلان در سال گذشته به دليل تعطيلي محل کار يا تعديل نيرو، بيکار شده اند.اين گزارش، نرخ بيکاري فارغ التحصيلان يا افراد در حال تحصيل را داراي روندي نزولي نسبت به سال 95 برآورد کرده و نشان مي دهد که کمترين نرخ بيکاري رشته هاي دانشگاهي مربوط به بهداشت و بيشترين اين نرخ مربوط به رشته هاي «حفاظت محيط زيست» علوم حياتي (زيستي)، و «معماري و ساختمان سازي» است.به گزارش خراسان، طيف مهمي از بيکاران در بازار کار را آن هايي تشکيل مي دهند که قبلاً شاغل بوده اند. اهميت اين گروه از بيکاران به اين بر مي گردد که دلايل بيکاري آن ها به طيف وسيعي از عوامل فردي، اقتصادي و اجتماعي مرتبط است. در اين زمينه مرکز آمار و اطلاعات راهبردي وزارت کار نتايج طرح آمارگيري نيروي کار کشور در سال 96 را اعلام کرد. اين نتايج حاکي از آن است که از مجموع سه ميليون و 200 هزار نفر بيکار کشور در سال 1396، حدود 1.8 ميليون نفر قبلاً شاغل بوده اند.گزارش وزارت کار نشان مي دهد که بخش بزرگي از جامعه بيکاران قبلاً شاغل را مردان تشکيل داده اند و تعداد اين افراد در سال 96 به حدود يک ميليون و 600 هزار نفر رسيده است. از منظر آسيب شناسي، عمده ترين دلايل بيکاري کل بيکاران قبلاً شاغل در سال 96، «موقتي بودن کار» بوده و بر اين اساس، 25 درصد شاغلان به اين دليل بيکار شده اند. در رده بعدي، «پايين بودن درآمد» منجر به بيکاري 16.3 درصد از شاغلان شده است. «اخراج يا تعديل نيرو» در سال 96، سومين دليل و عامل بيکاري 14 درصد از شاغلان بوده است. پس از آن نيز، با احتساب خدمت نظام وظيفه به عنوان شغل؛ اتمام اين دوره به عنوان چهارمين عامل و منشأ بيکاري 13.5 درصد از شاغلان بيان شده است. تعطيلي دايمي محل کار هم منشأ بيکاري 7 درصد از يک ميليون و 808 هزار شاغل بيکار شده در سال گذشته بوده است.نمودار، سهم هر يک از عوامل در ترک شغل شاغلان در سال هاي 95 و 96 را مقايسه کرده است.
نرخ بيکاري فارغ التحصيلان و دانشجويان 19.4 درصد شد
در سال هاي اخير، با توجه به رشد جمعيت شاغل به تحصيل در دانشگاه ها، نرخ بيکاري اين قشر به يکي از شاخصه هاي مهم بازار کار تبديل شده است. بر اين اساس، نتايج آمارگيري وزارت کار در سال گذشته نشان مي دهد که نرخ بيکاري جمعيت فارغ التحصيل يا در حال تحصيل در دوره هاي عالي براي گروه مردان و زنان به 19.4 درصد رسيده است که 0.6 درصد در مقايسه با سال 95، کاهش و 0.9 نسبت به سال هاي 93 و 94 افزايش را نشان مي دهد. طبق اين گزارش در سال 96، نرخ بيکاري فارغ التحصيلان يا در حال تحصيل در گروه مردان 13.5 درصد و گروه زنان 30.4 درصد بوده است.گزارش وزارت کار از پويايي هاي بازار اشتغال در سال 96 نشانه اين است که در اين سال و در مقايسه با سال 95، بيش از 424 هزار نفر به جمعيت فعال، 385 هزار نفر به جامعه شاغلان و بيش از 39 هزار نفر به جامعه بيکاران اضافه شده است.
کدام رشته ها شاغل پرورند؟
گزارش مرکز آمار و اطلاعات راهبردي وزارت کار نرخ بيکاري رشته هاي دانشگاهي را نيز تعيين کرده است. بر اين اساس، در سال 96، کمترين نرخ بيکاري جمعيت فارغ التحصيل يا در حال تحصيل دوره هاي عالي به ترتيب مربوط به گروه بهداشت (8.7 درصد)، تربيت معلم و علوم تربيتي (9.3 درصد)، خدمات امنيتي (10 درصد) و خدمات حمل و نقل (10.6 درصد) بوده است. بيشترين نرخ بيکاري را نيز رشته هاي مربوط به گروه هاي «حفاظت محيط زيست» (37.5 درصد)، علوم حياتي «زيستي» (28.4 درصد) و «معماري و ساختمان سازي» (26.2 درصد) داشته اند.
بازار