فارس/ طبق آمار در سال ۲۰۱۲ يارانه تنها به ۵۰۰ هزار نفر شهروند عربستاني داده ميشد؛ در حالي که در ايران يارانه به حدود ۷۳ ميليون نفر تعلق ميگرفت.
در روزهايي که بيش از ۷ ماه از فقدان سخنگو در دولت ميگذرد و گراني نيز به مردم فشار آوردهاند، انتشار شايعات با قوت و شدت بيشتري در فضاي مجازي صورت ميگيرد.
اخيراً متني در بعضي از کانالهاي تلگرامي منتشر شده که در آن يارانه مردم ايران و مردم عربستان سعودي مقايسه شده و نتيجه گرفته شده که شهروند عربستاني ۱۹۰ برابر شهروند ايراني يارانه ميگيرد. اگرچه انتشار اين متن براي اولين بار در سال ۹۴ صورت گرفت ولي برخي کانالهاي تلگرامي که مسئولان آنها بينامونشان هستند با انگيزه تخريب دوباره و سوار شدن بر موج گرانيها، آن متن را با همان محتوا بازنشر کرده اند!
در اين متن ادعا شده که «يارانه مردم عربستان اگر به واحد تومان حساب شود در هر روز مقدار ۲۸۹,۶۰۰ تومان است که به حساب يک شهروند عربستان واريز ميشود و در ماه معادل ۸,۶۸۸,۰۰۰ تومان، ميشود. در حاليکه هم اکنون يارانه مردم ايران را در روز حساب ميکنيم ميشود روزي ۱,۵۰۰ تومان و در ماه ۴۵,۰۰۰ تومان.»
اين متن در همان زمان هم با واکنشهاي منفي زيادي پاسخ داده شد. يکي از پاسخهاي مطرح شده اين بود که يارانه نقدي در عربستان عمومي نيست و برخلاف ايران به همه تعلق نميگيرد. طبق آمار در سال ۲۰۱۲ يارانه تنها به ۵۰۰ هزار نفر شهروند عربستاني داده ميشد؛ در حاليکه در ايران يارانه به حدود ۷۳ ميليون نفر تعلق ميگرفت که اگر قرار باشد به نيم ميليون نفر ايراني کمدرامد داده شود سهم هر نفر حدود ۶ ميليون و ۳۰۰ هزار تومان ميشود.
نکته ديگر اين است که مبلغ اين يارانه نقدي شهروندان سعودي، ۲ هزار ريال عربستان بوده که آن سال حدوداً معادل يک ميليون و ۶۰۰ هزار تومان ميشد، نه ۸ ميليون و ۶۸۸ هزار تومان! در آن سال زندگي ۶ميليون عربستاني زيرخط فقر بوده و ۸۰ درصد سعوديها منزل شخصي نداشتند. همچنين طبق آمار عربستان دومين کشور بيکار خاورميانه است و از همان دوران تاکنون آل سعود براي تجاوز به يمن از سرمايههاي مردم استفاده کرده به طوريکه تنها در ۹ ماه اول جنگ ۲۰۰ ميليارد ريال عربستان هزينه شد که اين رقم معادل يارانه ۱۰۰ ميليون عربستاني و برابر با يارانه ۱۸۰ سال اين کشور است!
از مرور تاريخ که بگذريم يارانه پرداختي دولتها بايد در کنار هزينه زندگي شهروندها مقايسه شود، يک هفته پيش از آغاز سال جاري ميلادي و اجراي برنامه مالياتي طبق فرمان جديد پادشاهي سعودي و با هدف کاهش فشار، همه خانوارهاي سعودي براي دريافت يارانههاي نقدي يک حساب بانکي با عنوان «حساب شهروندي» باز کرده و بيش از ٣ ميليون خانوار سعودي، بالغ بر ١٠ ميليون نفر از جمعيت ٣٠ ميليون نفري پادشاهي سعودي براي اين يارانهها ثبت نام کردند. اما با اين وجود برخي از کاربران عربستاني توئيتر با هشتگي به معناي درآمد براي جبران هزينههاي زندگي کافي نيست يا #الراتب_مايکفي_الحاجه، به افزايش قيمتهاي سوخت و اجبار به پرداخت ماليات بر ارزش افزوده، اعتراض کردند و اين نکته به معني آن است که اختلاف دستمزد و درآمد نسبت به هزينه در اين کشور بسيار بالاتر از چيزي است که يارانه بتواند آن را جبران کند.
بازار