تي نيوز/ سازمان همکاري و توسعه اقتصادي هشدار داده که افزايش شکاف طبقاتي منجر به "نارضايتي" از وضع موجود ميشود: مثل نمونه "جليقه زردها" در فرانسه. در کشورهاي عضو سازمان همکاري و توسعه اقتصادي (يعني بيشتر کشورهاي اروپاي غربي و آمريکاي شمالي) رشد درآمد دهک اول جامعه حدود سي درصد بيش از رشد درآمد طبقه متوسط بوده. در بريتانيا بيش از يک سوم خانوادههاي طبقه متوسط ميگويند زندگيشان "به سختي ميگذرد". در آمريکا در سه دهه گذشته سهم يک درصد بالاي جامعه از کل درآمد کشور از ۱۱ درصد به ۲۰ درصد رسيده است.
کارشناسان سازمان همکاري و توسعه اقتصادي در گزارشي اعلام کردهاند رشد درآمد خانوادههاي طبقه متوسط در بسياري کشورها متوقف شده و در عوض سهم ثروتمندان از اقتصاد بزرگتر شده است. نويسندگان اين گزارش (که با عنوان "طبقه متوسط زير فشار" منتشر شده) ميگويند طبقه متوسط دارد "از درون تهي ميشود": امکان پيشرفت برايش کمتر شده و نگراني بيکار شدن برايش جديتر شده است. ادامه اين روند در کشورهاي غربي، آنطور که گزارش سازمان همکاري و توسعه اقتصادي هشدار داده، ميتواند پيامدهاي سياسي ناگوار داشته باشد چرا که طبقه متوسط "سنگ بناي" دموکراسي است. نويسندگان گزارش معتقدند در شرايطي که جريانهاي پوپوليستي پرطرفدارند و دغدغه رشد افراطگرايي جدي است، حالا طبقه متوسطي که به طور سنتي به جريانهاي ميانهرو گرايش دارد نيز به جرگه کساني که احساس ميکنند "ناديده گرفته شدهاند" پيوسته و بيشتر احتمال دارد از جنبشهاي "ضد وضع موجود" حمايت کند.
"رشد ناچيز" طبق تعريف سازمان همکاري و توسعه اقتصادي، طبقه متوسط به خانوادههايي گفته ميشود که درآمدشان بين ۷۵ درصد تا ۲۰۰ درصد درآمد ميانگين يک کشور است. در بريتانيا حدود ۶۰ درصد جمعيت با اين تعريف طبقه متوسط هستند. نويسندگان گزارش "طبقه متوسط زير فشار" معتقدند زماني که اين طبقه حس کنند رفاهشان در خطر است، جامعه به طور کلي بيثباتتر ميشود. آنطور که در اين گزارش آمده، شکل تحولات اقتصادي در سطح بينالمللي تغيير کرده و در حال حاضر به گونهاي است که رشد ثروت ثروتمندان بيشتر شده اما طبقه متوسط يا "رشد ناچيز" داشتهاند يا اساسا پسرفت کردهاند. نويسندگان گزارش تازه سازمان همکاري و توسعه اقتصادي هشدار دادهاند که اگر طبقه متوسط به نظام موجود بياعتماد شود، بايد منتظر پيامدهاي اجتماعي فراتر از منافع شخصي اين طبقه بود. به گفته نويسندگان اين گزارش، طبقه متوسط همواره حامي مهم بخشهاي آموزش، بهداشت، مسکن و به طور کلي "خدمات عمومي مناسب" بوده. اما اگر شکاف درآمد اين طبقه با ثروتمندان بيشتر شود، ممکن است "اعتمادشان به ديگران و به نهادهاي دموکراتيک" خدشهدار شود. در اين گزارش همچنين هشدار داده شده که تصور کاهش فرصتها به "نارضايتي" طبقه متوسط دامن ميزند. ضمن اينکه "رکود سطح زندگي طبقه متوسط با اشکال جديد مليگرايي، انزواطلبي، پوپوليسم و حمايتگرايي در اقتصاد همراه شده".
ارزيابي کارشناسان سازمان همکاري و توسعه اقتصادي اين است که بسياري از خانوارهاي طبقه متوسط بيش از آنکه به فکر رفاه بيشتر و بالا رفتن در هرم اجتماعي باشند، نگران پايين رفتن و افت سطح معيشتشان هستند. هزينه مسکن در گزارش "طبقه متوسط زير فشار" آمده که در سالهاي اخير ستونها و نمادهاي زندگي طبقه متوسط مثل ملک شخصي و تحصيلات دانشگاهي گرانتر شده. به طور خاص، رشد هزينه مسکن بيشتر رشد درآمدها بوده و خانوادهها را نگران که فرزندانشان نتوانند صاحبخانه بشوند. يکي ديگر از امتيازهاي طبقه متوسط به طور تاريخي امنيت شغلي بوده. اما اين امتياز و آرامش همراه با آن نيز از بين رفته. به قول آنخل گوريا، دبيرکل سازمان همکاري و توسعه اقتصادي، "اين روزها طبقه متوسط شبيه قايقي در آبهاي خروشان است".
در گزارش اخير به شکاف نسلي نيز اشاره شده. به اين معنا که تعداد جوانان در جمعيتي که طبقه متوسط تعريف ميشود کمتر شده است. به عبارت ديگر، احتمال اينکه بيستواندي سالهها در طبقه متوسط باشند کمتر از اين است که پنجاه سالهها يا شصت سالهها در اين طبقه باشند. در جمعبندي گزارش سازمان همکاري و توسعه اقتصادي آمده "طبقه متوسط قوي و مرفه براي اقتصاد و جامعه به طور کلي مهم است"، اما اين روزها اين طبقه احساس "بيعدالتي" ميکند و "روزبهروز بيشتر نگران وضع اقتصاد ميشود".
منبع خبر : سايت خبري شعار سال
http://shoaresal.ir/fa/news/203567/پولدارتر-شدن-پولدارها-از-جيب-طبقه-متوسط
بازار