ايسنا/ صندوق بينالمللي پول در فوريه اعلام کرد که حتي نفت ۷۰ دلاري نيز براي متعادل کردن حسابهاي عربستان سعودي کافي نخواهد بود و رياض به قيمت نفت بين ۸۰ تا ۸۵ دلار در هر بشکه نياز دارد.
عربستان سعودي که بزرگترين توليدکننده عضو اوپک است مازاد بودجه ۲۷.۸ ميليارد ريال (۷.۴ ميليارد دلار آمريکا) را براي سه ماهه اول سال ۲۰۱۹ اعلام کرد. اين کشور در مدت مشابه سال گذشته که اقتصادش براي نخستين بار از زمان بحران مالي جهاني کوچک شده بود، ۳۴.۳ ميليارد ريال کسري بودجه داشت.
بر اساس بودجه سال ۲۰۱۹، عربستان سعودي قصد دارد هزينههاي دولتي را امسال به منظور برانگيختن رشد اقتصاد که اواخر سال گذشته از ريزش قيمتهاي نفت لطمه ديده بود، ۷ درصد افزايش دهد. محمد الجادان، وزير دارايي عربستان سعودي در کنفرانسي در رياض اعلام کرد که مخارج در سه ماهه اول به ۲۱۷.۶ ميليارد ريال بالغ شد که اندکي بالاتر از سال گذشته بود.
نه تنها عربستان سعودي از کسري بودجه رهايي پيدا کرده است بلکه هدف بازيگران انرژي اين کشور براي نفت ۸۰ دلاري يا حتي بالاتر، دسترس پذيرتر از قبل شده است. قيمتهاي نفت امسال در بحبوحه اجراي توافق کشورهاي اوپک و غيراوپک براي کاهش توليد به ميزان ۱.۲ ميليون بشکه در روز و تحريمهاي آمريکا عليه صادرات نفت ايران و ونزوئلا و همچنين درگيريها در ليبي به بالاترين حد در چند ماه اخير صعود کرده است. بعلاوه اکنون که رئيس جمهور آمريکا تصميم گرفته است معافيت از تحريمهاي نفتي ايران را تمديد نکند، قيمتها از پتانسيل صعود بيشتري برخوردار شدهاند.
چندين منبع صنعتي آگاه اظهار کردهاند که عربستان سعودي براي تقويت خزانه خود به نفت ۷۰ دلار در هر بشکه نياز دارد. رياض به طور رسمي درباره قيمت نفت مطلوب خود اظهار نظر نميکند و همواره تاکيد دارد که سطح قيمت توسط بازار مشخص ميشود و اين کشور تعادل عرضه و تقاضاي جهاني نفت را هدف گرفته است. با اين حال صندوق بينالمللي پول در فوريه اعلام کرد که حتي نفت ۷۰ دلاري نيز براي متعادل کردن حسابهاي عربستان سعودي کافي نخواهد بود و رياض به قيمت نفت بين ۸۰ تا ۸۵ دلار در هر بشکه نياز دارد.
براساس گزارش اويل پرايس، مازاد بودجه عربستان سعودي در سه ماهه اول با وضعيت چند سال پيش که اين کشور در آستانه فروپاشي مالي قرار گرفته بود کاملاً متفاوت است. رياض در اواخر سال ۲۰۱۴ تصميم گرفت نقش خود به عنوان مديريت کننده بازارهاي جهاني را رها کند و در عوض به افزايش عرضه نفت پرداخت اما با اين اقدام، به جاي توليدکنندگان نفت شيل آمريکا که قصد داشت از بازار بيرون بياندازد صدمه بيشتري به خود وارد کرد. مقامات اين کشور مدعي بودند هدفشان بيرون کردن توليدکنندگان آمريکايي از بازار نبوده و تنها تلاش ميکردند از سهم بازارشان به خصوص در آسيا که بر سر آن رقابت شديدي ميان توليدکنندگان در جريان است، دفاع کنند.
با اين حال تصميم اواخر سال ۲۰۱۴ تقريباً پولدارترين کشور نفتي دنيا را به مرز ورشکستگي رساند. قيمتهاي نفت در نتيجه عرضه فزاينده، از بالاي ۱۰۰ دلار در هر بشکه در اواسط سال ۲۰۱۴ به پايين ۳۰ دلار در ژانويه سال ۲۰۱۶ سقوط کردند. به دليل قيمتهاي پايين نفت که ناشي از اشباع عرضه بود، عربستان سعودي که ۹۰ درصد از درآمدش از فروش نفت است با ۹۸ ميليارد دلار کسري بودجه در سال ۲۰۱۵ روبرو شد که در سال ۲۰۱۶ به حدود ۸۷ ميليارد دلار بالغ شد و در نتيجه رياض ناچار شد با فروش نخستين اوراق قرضه بينالمللي، ۱۶.۵ ميليارد دلار تهيه کند.
با تداوم روند صعودي قيمتهاي نفت و اجراي توافق کاهش توليد اوپک پلاس و حضور روسيه در اين توافق، تکرار ريزش قيمتهاي نفت مشابه سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۶ فعلاً بعيد به نظر ميرسد. مسئله دستکم در کوتاه مدت اين است که آيا عربستان سعودي توليد نفت را براي جبران افت عرضه ايران به دليل امتناع ترامپ از تمديد معافيتهاي نفتي افزايش خواهد داد؟ اگر توليد نفت خود را افزايش دهد به چه ميزان و چه زماني خواهد بود؟ احتمال دارد که عربستان سعودي حتي با وجود درخواستهاي مکرر ترامپ در توئيتر، اجازه دهد قيمتهاي نفت بالاتر رود. براي سعوديها قيمت ۸۵ دلار نفت اتفاق خوشحال کنندهاي به خصوص براي نيازهاي بودجهاي اين کشور خواهد بود.
بازار