ايسنا/ به دنبال کاهش ۳۷ درصدي معاملات، حالا آمار ميگويد تسهيلات پرداخت شده در فروردين ماه ۱۳۹۸ براي خريد، ساخت و تعمير مسکن در کل کشور نسبت به زمان مشابه سال قبل ۱۶ درصد کاهش يافته و در اين بين، تهران در خط مقدم ورود به رکود سنگين معاملات قرار دارد.
معاملات مسکن شهر تهران به عنوان شهر پيشتاز در رونق و رکود مسکن ۳۷ درصد کاهش يافته و به تبع آن کلانشهرها نيز در حال ورود به دوران رکود قرار دارند. هر چند در شهرهاي کوچک هنوز جريان خريد خانه به شکل مناسب استمرار دارد اما وزن اين شهرها در بازار مسکن به قدري نيست که رشد معاملات بتواند خود را در کارنامه کل بازار مسکن يا بازار پرداخت تسهيلات اعتباري منعکس کند و نشان دهد.
جديدترين اطلاعات مالي و اعتباري درباره ميزان پرداخت تسهيلات مسکن که براي ماه فروردين ۹۸ است نشان ميدهد: در اين ماه تعداد کل تسهيلاتي که به متقاضيان ساخت، خريد و تعمير واحد مسکوني در بخش مسکن و ساير بخشها پرداخت شد، ۱۵.۸ درصد کاهش داشته است.
بانک مسکن در فروردين امسال به دليل رکود مسکن و کاهش تقاضاي دريافت انواع تسهيلات، ۱۲ هزار و ۳۹۵ فقره انواع تسهيلات به متقاضيان مانده در بازار مسکن پرداخت کرد. فروردين سال گذشته که هنوز معاملات خريد مسکن و همچنين ساخت و سازهاي مسکوني رونق داشت، ۱۴ هزار و ۷۱۴ فقره انواع تسهيلات توسط اين بانک به مشتريان پرداخت شده بود.
ارزش ريالي کل تسهيلات پرداختي توسط بانک مسکن طي فروردين امسال رقمي معادل ۵۳۱.۶ ميليارد تومان بوده است که اين ميزان تسهيلات به لحاظ مبلغ کاهش هفت درصدي نسبت به پرداختيهاي فروردين ۹۷ پيدا کرده است.
از بين انواع تسهيلاتي که بانک مسکن پرداخت ميکند، تقاضا براي تسهيلات خريد مسکن از اقبال بيشتري از طرف مشتريان برخوردار است. کمترين اقبال به دريافت تسهيلات مسکن طي فروردين امسال مربوط به سازندههاي مسکن و تسهيلات احداث يا همان تسهيلات مشارکت مدني بوده است.
فروردين امسال تعداد تسهيلات پرداختي در حوزه مشارکت مدني ۸۱ درصد نسبت به فروردين سال گذشته کاهش پيدا کرد.
اما تعداد تسهيلاتي که در اولين ماه از سال جاري براي خريد مسکن به مشتريان و متقاضيان خريد خانه پرداخت شد رشد ۶.۷ درصدي را تجربه کرد.
مقايسه تسهيلات پرداختي بين ماههاي فروردين ۹۷ و ۹۸، ارتباط بين تعطيلات نوروز با کاهش تقاضا را رد ميکند به بيان ديگر اگر ميزان پرداختي تسهيلات در فروردين امسال با اسفند پارسال مورد مقايسه قرار ميگرفت، افت پرداختيها ميتوانست ناشي از تعطيل بودن نيمي از روزهاي فروردين باشد. اما مقايسه نقطهاي تسهيلات پرداختي در فروردين حکايت از همان افت تقاضاي خريد و ساخت مسکن در مناطق شهري بزرگ دارد. تهران در خط مقدم ورود به رکود سنگين معاملات مسکن قرار دارد و بعد از آن بازار مسکن کلان شهرهاي ديگر کشور جاي گرفتهاند. هر چند در شهرهاي کوچک هنوز جريان خريد خانه به شکل مناسب استمرار دارد اما وزن اين شهرها در بازار مسکن به قدري نيست که رشد معاملات بتواند خود را در کارنامه کل بازار مسکن يا بازار پرداخت تسهيلات اعتباري منعکس کند و نشان دهد.
بعضي از کارشناسان، تابستان سال جاري و بعضي ديگر پايان سال را اتمام دوره رکود تورمي بازار مسکن ميدانند. طبق سيکلهاي رونق و رکود، بازار مسکن در فاز اول وارد دوره رونق معاملاتي ميشود، در فاز دوم قيمتها بالا ميرود، بعد معاملات کاهش مييابد و نهايتاً در فاز چهارم رکود در بازار ايجاد ميشود که دوره آن معمولاً ۱۰ تا ۱۲ فصل به طول ميانجامد.
بازار