فارس/ مديرعامل يک شرکت نفتي اعلام کرد: طي دو ماه گذشته و همزمان با نخستين حمله به نفتکشها در ساحل بندر فجيره امارات، قيمت بيمه نفتکشهايي که از تنگه هرمز عبور ميکنند، به شدت افزايش يافته است.
به گزارش CNBC، مديرعامل يک شرکت نفتي طي مصاحبهاي اعلام کرد: از زمان حمله به نفتکشها در نزديکي تنگه هرمز، هزينه بيمه نفتکشهايي که از اين تنگه عبور ميکنند، ۱۰ برابر شده است. اين مسئله ميتواند به بالا رفتن قيمت نفت در بازار جهاني منجر شود که دليل اين افزايش عوامل بنيادي نيست، بلکه قيمت بيمه نفتکشها خواهد بود.
نخستين حلقه زنجير تشکيل تحريمها در آبهاي نزديک تنگه هرمز حمله به ۴ نفتکش در ساحل بندر فجريه امارات باز ميگردد که در ماه مي اتفاق افتاد. دو هفته پس از آن دو نفتکش ديگر نيز در آبهاي درياي عمان و نزديک تنگه هرمز مورد حمله قرار گرفتند و حلقه پاياني اين زنجير نيز ساقط شدن پهپاد جاسوسي متجاوز آمريکايي توسط ايران در نزديکي تنگه هرمز است.
به طور کلي پس از اين حوادث شاهد بالا رفتن قيمت نفت در بازار جهاني بوديم. تنگه هرمز مهمترين و بزرگترين آبراه و گذرگاه نفتي در جهان است و روزانه ۳۰ درصد از نفت مورد نياز جهان از اين تنگه عبور ميکند.
پائولو دآميکو دبير انجمن بينالمللي دارندگان نفتکش ميگويد: ما شاهد آن هستيم که افراد با تمام مليتها و کشتيها با پرچم همه کشورها از اين آبراه عبور ميکنند.
وي تأکيد کرد:اگر آبهاي اين منطقه ناامن شود، چرخه تأمين کل کشورهاي غربي به خطر ميافتد.
آنتوني گورمي مديرعامل شرکت کشتيراني آردمور ميگويد، به عنوان يک شرکت کشتيراني و بخشي از صنعت جهاني کشتيراني ما وجود خطر براي کارمندان و کشتيهاي خود را بسيار جدي ميگيريم. در شرايط کنوني اوضاع تقريباً عادي است، اما بيمه کشتيهاي عبوري از تنگه هرمز طي دو ماه گذشته و به دليل حملات انجام شده به نفتکشها ده برابر شده است.
تأثير حوادث رخ داده در آبهاي نزديک تنگه هرمز بر قيمت نفت حتي از تأثير تصميم اوپک براي تمديد کاهش عرضه تا سال ۲۰۲۰ نيز بيشتر بوده است. پس از اين حوادث شرکتهاي بيمه هزينه بيمه نفتکشها را بالا برده و تا کنون کاهش قابل توجهي ندادهاند.
تأثير اتفاقاتي که در خليجفارس و درياي عمان افتاده است تا زماني که تنش بين ايران با آمريکا و عربستان ادامه دارد فروکش نخواهد کرد.
افزايش هزينه بيمه کشتيها يکي از عواقب ناامني در مهمترين آبراه جهان است اما ميتواند يکي از مهمترين آنها باشد.يکي ديگر از پيامدهاي افزايش قيمت ناشي از حمله به نفتکشها در نزديکي تنگه هرمز به گفته هلما کراپت، مدير بخش کالاهاي اساسي مؤسسه RBC، اين بود که اهميت تنگه هرمز بر بازار جهاني بيشتر نمايان شد.
وي معتقد است: در حالي قيمتها پس از حمله به نفتکشها افزايش يافت که بسياري بر اين باور بودند که آمريکا ميتواند هرگونه کاهش عرضه نفت از سوي هر کشور ديگري را جبران کند.
کراپت گفت: هيچ راهي وجود ندارد که بازار بتواند با تکيه بر نفت شيل آمريکا چشم خود را روي تنگه هرمز ببندد.
ارزيابيهاي انجام شده نشان ميدهد، روزانه حدود ۲۰ ميليون بشکه نفت از تنگه هرمز به سمت بازارهاي جهاني روانه ميشود و تلاش کشورهايي نظير عربستان و امارات براي ساخت خط لوله در راستاي دور زدن تنگه هرمز تقريبا بينتيجه بوده است، چرا که عليرغم اينکه عربستان خط لوله شرق به غرب خود را تا درياي سرخ کشيده است و امارات نيز از ابوظبي به فجيره خط لوله ساخته، اما اين خطوط لوله نميتوانند جاي خالي تنگه هرمز را براي دو کشور پر کنند.
بازار