مهر/ نماينده سازمان جهاني چاي در ايران، با اشاره به کاهش ۴۰ هزار توماني قيمت هر کيلوگرم چاي خارجي، گفت: قيمت چاي ايراني، طي ۵ ماه گذشته حدود ۱۰۰ درصد افزايش يافته است.
احمدرضا بخشي، نماينده سازمان جهاني چاي در ايران، امروز يکشنبه ۲۱ مهرماه ۹۸، در نشستي خبري با خبرنگاران، با اشاره به اينکه نياز سالانه کشور به چاي، بين ۱۲۵ تا ۱۳۰ هزار تن است، اظهار داشت: البته اين رقم نياز به ارزيابي دقيق و بررسي بيشتر دارد که ما مي خواهيم اين کار را انجام دهيم.
وي با تاکيد بر لزوم افزايش کيفيت چاي داخلي اضافه کرد: در سال جاري، چاي توليد داخل از کيفيت خوبي برخوردار بوده و نسبت به سال هاي گذشته، کيفيت آن افزايش يافته است؛ اما ما بايد بيشتر روي اين مساله کار کنيم و همچنين در توليد واريتههاي پرمحصول و با کيفيت، تمرکز داشته باشيم.
اين فعال بخش خصوصي تاکيد کرد: وظيفه وزارت جهاد کشاورزي اين است که در اين زمينه، کارهاي پژوهشي انجام دهد که منجر به بهبود سطح زير کشت شود يا اينکه ارقام را تغيير دهد.
بخشي با اشاره به دلايل افزايش قيمت چاي در سال جاري افزود: دليل افزايش قيمت چاي خارجي، حذف ارز ۴۲۰۰ توماني از واردات آن و اختصاص ارز نيمايي براي اين منظور بود؛ در واقع واردکنندگان براي اينکه بتوانند ارز نيمايي را انتقال بدهند، هزينه زيادي صرف مي کنند؛ ضمن اينکه به دليل تحريم ها سه هزينه مضاعف بر ما وارد مي شود و بعضا واردکنندگان تا ۱۲ هزار و ۲۰۰ تومان براي اين منظور هزينه ميپردازند.
وي تاکيد کرد: به طور کلي ما موافق برداشتن ارز از واردات چاي بوديم؛ چرا که اين کار باعث شفاف شدن بازار و از بين رفتن رانت مي شود.
بخشي با اشاره به اينکه در گذشته ما قادر بوديم چاي را از تاجران سريلانکايي و هندي به صورت ضمانتي خريداري کنيم و شش ماه تا يک سال بعد، پول آن را بپردازيم گفت: به خاطر تحريم ها در حال حاضر قادر به انجام اين کار نيستيم و بايد پول نقد براي واردات پرداخت کنيم؛ اين در حالي است که کشورهاي خارجي اعلام مي کنند غذا و دارو شامل تحريم نمي شود؛ اما اين مساله صحت ندارد؛ چراکه وقتي بانک مرکزي و سيستم هاي بانکي تحريم هستند و ما نمي توانيم ارز انتقال بدهيم بنابراين غذا و دارو شامل تحريم ها مي شود.
نماينده سازمان جهاني چاي اضافه کرد: با رصد کميسيون تخصصي چاي همکاري قوه قضاييه، تعزيرات و وزارت صمت موفق شديم قيمت چاي را طي ماه هاي گذشته تا حد زيادي کاهش دهيم؛ به طور مثال قيمت چاي نيم کيلويي که به ۷۵ هزار تومان رسيده بود تا ۵۰ الي ۵۲ هزار تومان کاهش پيدا کرد. به عبارت ديگر، قيمت چاي در هر نيم کيلوگرم ۲۰ هزار تومان و در هر يک کيلوگرم ۴۰ هزار تومان ارزان شد.
بخشي با اشاره به تغيير ذائقه مردم به سمت چاي داخلي گفت: مشکلاتي که براي واردات پيش آمد باعث شد مردم به مصرف چاي داخلي گرايش پيدا کند و امسال در شمال کشور هيچ کارخانه اي نداريم که نتوانسته باشد چاي خود را بفروشد؛ به نحوي که حتي در سال جاري، با کمبود چاي داخلي هم مواجه بوديم.
اين فعال بخش خصوصي با اشاره به اينکه قيمت چاي ايراني در ۵ ماه گذشته بعضا تا ۱۰۰درصد افزايش يافته است، گفت: قيمت چاي هاي ۸ هزار توماني به ۳۰ هزار تومان و قيمت انواع ۱۵ تا ۲۰ هزار توماني به حدود ۵۰ تا ۸۰ هزار تومان رسيده است که اين مابه التفاوت ۱۰۰ تا ۱۵۰ درصدي به دست کشاورزان نمي رسد. در واقع کشاورزان به حقوق خود در توليد چاي نمي رسند و براي همين است که هر سال شاهد کاهش سطح باغات و افزايش ويلاها در شمال کشور هستيم.
وي اضافه کرد: قيمت منطقي چاي ايراني بسته به نوع آن بايد بين ۱۸ تا ۲۲ هزار تومان باشد.
بخشي با اشاره به اينکه بايد روي چاي ايراني کار کنيم و کيفيت آن را در حد جهاني افزايش دهيم، گفت: اين محصول بايد مانند زعفران ايران باکيفيت بالا به بازارهاي جهاني عرضه شود.
نماينده سازمان جهاني چاي در بخش ديگري از سخنان خود به برگزاري مسابقه چاي از ۲۳ تا ۲۵ مهر ماه در تهران اشاره کرد و گفت: اين مسابقه طي سه روز برگزار مي شود و هدف ما ارتقاء سرانه مصرف چاي و آموزش روش هاي جديد دم آوري و سرو آن به خانواده ها است.
بخشي با اشاره به اينکه نفر اول اين مسابقات براي مسابقات جهاني سال آينده اعزام خواهد شد، گفت: اميدواريم با برگزاري اين مسابقه بتوانيم سازمان جهاني چاي را متقاعد کنيم که دوره بعدي مسابقات در ايران برگزار شود.
به گفته وي، مسئولان وزارت جهان کشاورزي، سازمان غذا و دارو، سازمان چاي، اتحاديه بنکداران، اتاق بازرگاني، اتحاديه کارخانجات چاي شمال و اتاق اصناف از جمله مدعوين اين مسابقه هستند و مسابقات در حضور آنها برگزار خواهد شد.
وي ادامه داد: اين مسابقه که از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۷ بعدازظهر برگزار مي شود در چهار مرحله روشهاي دم آوري جفت سازي صنعت غذا و چاي، ايجاد يک ترکيب نوشيدني بر پايه چاي و تست چشايي يا حافظه چشايي برگزار مي شود.
به گفته بخشي، يکي از اهداف برگزاري اين مسابقه احيا سنت ها و فرهنگ نوشيدن چاي ايراني است. به عنوان مثال فقط ايراني ها نبات را کنار چاي مصرف مي کنند و اين مي تواند به عنوان فرهنگ ايراني در مراحل بعدي مسابقات به کشورهاي ديگر معرفي شود.
نماينده سازمان جهاني چاي اضافه کرد: کساني که در صنعت چاي فعال هستند از جمله توليدکنندگان يا کساني که تست چشايي قوي دارند مي توانند در اين مسابقه شرکت کنند.
بازار