خراسان/ طبق اطلاعيه اتحاديه صنف نانوايان مشهد و حومه، نرخهاي جديد نان اعلام شد که بر اين اساس، در نانوايي هاي يارانه اي اين قيمت ها نسبت به سال گذشته تا 40 درصد افزايش يافته است. براي اولين بار است که نانوايي هاي نيمه يارانهاي داراي نرخ مصوب مي شوند و قيمت هاي تعيين شده براي آن ها، پايين تر از قيمت فعلي نان هاي عرضه شده به مردم است.
به گزارش «خراسان رضوي»، پس از هفته ها کش و قوس، کارگروه گندم، آرد و نان استان به دليل آن چه افزايش هزينه نانواييها و تغيير نکردن نرخ نان در سال هاي اخير بيان شده بود، بالاخره نرخ جديد نان در مشهد را تعيين و اعلام کرد بر اين اساس قيمت نان در نانوايي هاي يارانه اي که پيش از اين به نام دولتي معروف بود با گندم دريافتي 665 توماني، بين 10 تا 40 درصد افزايش خواهد يافت. همچنين در نانوايي هاي آزادپز که از اين پس «نيمه يارانه اي» ناميده مي شوند و از گندم دريافتي نيمه يارانه اي با نرخ 900 تومان استفاده مي کنند نيز نرخ نامه مصوب کارگروه اعمال خواهد شد که بر اين اساس، قيمت نان در اين نانوايي ها کاهش خواهد يافت. اين نانوايي ها تا پيش از اين به صورت آزاد و در فضايي رقابتي قيمت را تعيين مي کردند و نرخ نامه مصوبي نداشتند. يکي ديگر از مواردي که پيش از اين و در ماه گذشته توسط سازمان صمت، استانداري واتحاديه نانوايان مشهد و حومه اعلام شده بود، اين بود که نرخ نان در تهران به عنوان سقف نرخ در کشور محاسبه و قطعا نرخي که توسط کارگروه استاني در خراسان رضوي اعلام مي شود حداقل 30 درصد پايين تر از ميانگين اين نرخ ها خواهد بود. با وجود اين، بررسي هاي خراسان رضوي حاکي است اگر چه نرخ ها در برخي از انواع نان در نانوايي هاي نيمه يارانه اي از نرخ پيش از اين بازار پايين تر آمده است اما وعده مسئولان براي پايين بودن 30 درصدي قيمت نان نسبت به استان تهران محقق نشده است. ضمن آن که وزن نان در تهران بيشتر و قيمت آرد نيز برابر يا بيشتر از خراسان رضوي است.
گراني در سفره خانوار
مجوز افزايش 10 تا 40 درصدي قيمت نان دولتي در مشهد، آن هم در شرايط اقتصادي فعلي، اقدام غيرقابل دفاعي است که به نظر مي رسد بايد درباره آن تجديد نظر شود. اگرچه کسي منکر افزايش هزينه نانوايي ها نيست و مطمئنا تورم موجود در کشور، تاثيرات مخرب خود را بر اين صنف نيز گذاشته است اما با توجه به سهم پررنگ نان در سبد غذايي خانوار، اين افزايش قيمت تا 40 درصد، بسياري از خانواده ها را دچار مشکل خواهد کرد. در حالي که با در نظر گرفتن يارانه ويژه براي مديريت قيمت نان و مديريت کامل اين موضوع، مي توان علاوه بر جلوگيري از افزايش قيمت، مشکلات صنف نانوايان در تامين هزينه ها را نيز رفع کرد.
«مصطفي کشتگر» رئيس اتحاديه نانوايان مشهد هم درباره نرخ نامه جديد مي گويد : متاسفانه از سال 93 تا کنون فقط يک نوبت و آن هم سال گذشته به ميزان 10 درصد افزايش نرخ در نانوايي ها اعمال شد که به هيچ وجه معقول نيست و مثلا در يک قلم خمير مايه ما 100 درصد افزايش قيمت يا در بيمه 35 درصد افزايش داشتيم. وي افزود: تورم و مزد کارگر و ديگر مسائل نيز وجود دارد و با توجه به اين شرايط واقعا نانوايان دولتي مستحق 100 درصد افزايش قيمت هم بودند اما اين اتفاق رخ نداد.
چرايي محقق نشدن وعده قبلي
اين که چرا وعده خود مسئولان براي پايين تر بودن نرخ نان در استان نسبت به تهران محقق نشده، سوالي است که کشتگر در پاسخ آن مي گويد : اين موضوع بحثي بوده که سازمان صمت و کارگروه اعلام کرده بودند و ما از ابتدا اصلا با آن موافق نبوديم و به نظرمان بايد نرخ حتي برابر با تهران اعلام مي شد . وي در خصوص کيفيت نان نيز افزود: کيفيت نان در مشهد به هيچ وجه از تهران پايين تر نبوده و اگر اين تصور وجود دارد، به دليل مواد اوليه ماست که با شرايط موجود به هيچ وجه ما کيفيت پايين تري نداريم. «حميدرضا رجوعي» رئيس اداره بازرگاني داخلي سازمان صمت خراسان رضوي هم در پيگيري خبرنگار ما درباره چرايي محقق نشدن وعده استان براي پايين تر بودن 30 درصدي نرخ نان نسبت به تهران، ابتدا طرح اين وعده را تاييد کرد اما سپس گفت: شما براي مصاحبه بايد قبلا هماهنگ مي کرديد، من هم يک ماه حضور نداشته ام و در هيچ يک از جلسات کارگروه حاضر نبودم.
بازار