ايسنا/ با تداوم سايه کرونا بر بازار ارز تقاضا براي خريد دلار کماکان بالاست.
روند رشد ضعيف اقتصادي کشورهاي اروپايي کماکان ادامه دارد؛ آلمان به عنوان بزرگترين اقتصاد اروپايي با کاهش شديد رشد مواجه شده و در فرانسه نيز اعتراضات به لايحه جنجالي اصلاح بازنشستگي ادامه دارد.
در انگليس نيز پس از کناره گيري چند وزير از جمله ساجد جاويد، وزير دارايي و چهره کليدي بودجه اين کشور از سمت خود، اکنون نوبت به استعفاي مشاور ارشد نخست وزير رسيد. همچنين اختلافات داخلي در دولت ائتلافي ايتاليا و احتمال برگزاري مجدد انتخابات در اين کشور به نگراني ها از تشديد بحران بدهي اين کشور دامن زده است.
به دنبال خروج انگليس از اتحاديه اروپا در ژانويه امسال و نزديک شدن به موعد مذاکرات در خصوص تعيين چگونگي روابط آينده، به نظر مي رسد بايد منتظر يک دوره پر تنش باشيم. ديويد فورست، مشاور نخست وزير انگليس در امور اروپايي گفت: از اين که روابط تجاري مان با اتحاديه اروپا دچار تنشهايي شود واهمه نداريم. ما چيز زيادي از آن ها نمي خواهيم فقط مي خواهيم تجارت آزادي مشابه بقيه کشورها با اتحاديه اروپا داشته باشيم.
دولت انگليس به رهبري بوريس جانسون اکنون کار بسيار سختي براي احياي رشد اقتصادي و هم چنين رسيدن به توافق با اتحاديه اروپا بر سر چگونگي روابط دو طرف در آينده خواهد داشت. انتظار ميرود که دست کم يک سال دوره گذار در نظر گرفته شود و روابط دو طرف به شکل کنوني باقي بماند. به گفته فورست، انگليس قصد تمديد دوران گذار را ندارد.
بوريس جانسون، نخستوزير انگليس خواستار داشتن روابطي مشابه کانادا با اتحاديه اروپا شده اما يکي از مسئولان ارشد اتحاديه اروپا گفته است اين اتحاديه تن به شرايطي مشابه روابط با کانادا براي انگليس نخواهد داد و اين توافق مد نظر يک روياي خيالي است. اورسلا فون در لين، رئيس کميسيون اروپا نيز گفته است امضاي هر پيمان تجارت آزاد با انگليس مستلزم مطمئن شدن اتحاديه از رعايت قوانين ضد دامپينگ توسط انگليس خواهد بود.
انتظار ميرود پيامدهاي برگزيت به تدريج بر روي اقتصاد انگليس و کشورهاي اروپايي آشکار شود، هر چند که انتظار نميرود بانک مرکزي اروپا دست کم در کوتاه مدت تغيير زيادي در سياستهاي پولي خود ايجاد کند. اقتصاد انگليس به تدريج در حال وارد شدن به رکود است تا جايي که مرکز آمار انگليس رشد اقتصادي اين کشور در ماه دسامبر را تنها ۰.۱ درصد اندازهگيري کرده است.
از سوي ديگر به دنبال افزايش تعرفه روي محصولات ايرباس از ۱۰ درصد به ۱۵ درصد و تهديد وزارت خزانه داري اين کشور به اعمال تعرفه هاي بيشتر بر روي محصولات اروپايي درصورت نرسيدن به توافق تجاري، يورو بيش از پيش در موقعيتي ضعيف قرار گرفته است. همچنين نگرانيها از تاثيرگذاري ويروس کرونا بر روي رشد اقتصاديمنطقه يورو باعث شده است تا ارز واحد اروپايي ضربه ديگري دريافت کند.
جونيچي ايشي کاوا، استراتژيست ارشد بازار ارز در موسسه" آي جي سکيوريتيز" گفت: يورو اکنون در کانال مهمي قرار دارد و به نظر نميرسد در کوتاه مدت شانسي براي تقويت محسوس در برابر دلار داشته باشد چرا که از نظر بنيادي شرايط منطقه يورو بد تر شده است.
اگرچه براي چهارمين روز متوالي روند شيوع ويروس کرونا در چين کاهشي بود اما تلفات ناشي از اين ويروس کماکان ادامه دارد و اکنون شمار قربانيان به بيش از ۲۰۰۴ نفر و شمار مبتلايان از ۷۰ هزار نفر عبور کرده است. با مرگ يک گردشگر چيني ۸۰ ساله در فرانسه، نخستين مرگ ناشي از کرونا در اروپا نيز به ثبت رسيد.
خبرگزاري بلومبرگ از برنامه ريزي مقامات چيني براي تزريق نقدينگي بيشتر به بازارها در صورت لزوم خبر داده است. بانک مرکزي چين نيز براي جلوگيري از ريزش بيشتر بازارها به تزريق بيش از ۲۴۰ ميليارد دلار نقدينگي اقدام کرده که اين اقدام اندکي در تقويت ارزش يوان موثر بوده است. پيشتر شکسته شدن محدوده مقاومتي مهم هفت يواني در برابر هر دلار موجب نگراني از ريزش بازارهاي مالي در چين شده بود.
مو سيونگ، تحليل گر بازار ارز در بانک مرکزي سنگاپور گفت: يک نوع جنگ احساسي در معاملات به چشم ميخورد که در ان معامله گران نميتوانند نگراني خود را مخفي نگه دارند. خيلي مهم است که چين براي حمايت از اقتصادش چه کاري انجام دهد و حمايت قوي باعث خواهد شد تا بازارها مجددا اوج بگيرند.
شاخص دلار که نرخ برابري آن در مقابل سبدي از ارزهاي جهاني را اندازه ميگيرد، در معاملات امروز با صعود ۰.۱۴ درصدي نسبت به روز قبل و در سطح ۹۹.۳۴۳ واحد بسته شد. نرخ برابري هر فرانک سوئيس معادل ۱.۰۱۷۱ دلار اعلام شد.
رقابتهاي انتخاباتي درون حزبي آمريکا اکنون به ايستگاه دوم رسيد و با شمارش آراي ايالت نيوهمپشاير مشخص شد برني سندرز و پت بوتيجج، برندگان انتخابات داخلي دموکرات ها هستند. پيشتر در ايالت آيوا نيز نتايج مشابهي به دست آمده بود و اليزابت وارن و جو بايدن، نامزدهاي اصلي حزب دموکرات عملکرد نااميدکنندهاي داشتند. ايستگاه بعدي انتخابات درون حزبي ايالت نوادا خواهد بود. انتخابات رياست جمهوري آمريکا قرار است در ماه نوامبر امسال برگزار شود.
در تازهترين دور از معاملات، پوند با افت ۰.۰۱ درصدي نسبت به روز قبل خود و به ازاي ۱.۲۹۹۵ دلار مبادله شد. يورو ۰.۳۵ درصد پايين رفت و با رفتن به کانال ۱.۰۷ به ۱.۰۷۹۵ دلار رسيد. همچنين نرخ برابري هر دلار آمريکا معادل ۱.۳۲۴۵ دلار کانادا اعلام شد. در برابر همتاي سنگاپوري، هر دلار به ازاي ۱.۳۹۱۲ دلار سنگاپور مبادله شد.
تحليلگران بانک "ميتسوبيشي" ژاپن در يادداشتي نوشتند: با توجه به خروج انگليس از اتحاديه اروپا و کاهش رشد اقتصادي کشورهاي منطقه يورو از جمله آلمان و فرانسه، بانک مرکزي اروپا احتمالا ناچار به اتخاذ سياستهاي انبساطي بيشتري خواهد بود و اين مساله مي تواند يورو را بيش از پيش رو به پايين سوق دهد.
در حوزه تجاري نيز پس از ۱۷ ماه جنگ تجاري سرانجام دو اقتصاد بزرگ جهان به توافقي اوليه بر سر آتشبس رسيدند و نخست وزير چين با سفر به واشنگتن به همراه دونالد ترامپ، رئيس جمهور آمريکا فاز نخست توافق را امضا کرد. چين از کاهش تعرفه واردات ۸۵ ميليارد دلار از محصولات آمريکايي به اين کشور به عنوان بخشي از تعهدات فاز نخست توافق خبر داده است.
انتظار ميرود به تدريج روند بازگشايي شعبات شرکتهاي بزرگ خارجي در چين آغاز شود. خودروسازي تويوتا اعلام کرده است توليدات خود را در چين از هفته ديگر مجددا آغاز خواهد کرد. با اين حال هنوز بسياري از پروازهاي بين المللي به چين متوقف هستند.
ريچارد گريس، کارشناس بازار در بانک"کامن ولث" گفت: ريسک کاهش بيشتر رشد اقتصادي چين روي همه چيز سايه افکنده است. با توجه به اينکه اقتصاد چين ۱۷ درصد کل توليد ناخالص داخلي جهان را بر عهده دارد، ريسک تداوم تعطيلي بخش بزرگي از اقتصاد اين کشور کاملا معاملهگران را نگران کرده است.
در معاملات بازارهاي ارزي جهاني، همچنين هر دلار با ۰.۲۳ درصد افزايش به ۱۱۰.۰۴۵۹ ين رسيد. در برابر همتاي استراليايي، هر دلار آمريکا به ازاي ۱.۴۹۲۱ دلار مبادله شد. همچنين نرخ برابري دلار معادل ۷.۰۰۳۴ يوان چين اعلام شد.
بازار