مهر/ در حالي که بر اثر شيوع کرونا، پرواز ايرلاين هاي ايراني به اروپا محدود شده، برخي ايرلاين هاي خارجي اين پروازها را براي رفت و برگشت از ۷۰ تا ۸۰ ميليون تومان از مسافران طلب مي کنند.
در حالي که تنها دو ايرلاين داخلي ميتوانند پروازهاي اروپايي داشته باشند، اما برخي ايرلاينهاي خارجي با سوءاستفاده از موقعيت به وجود آمده از سوي فرودگاههاي اروپايي مبني بر ممانعت از ورود هواپيماهاي ايراني به اين کشورها، قيمت بليت را به چند برابر نرخهاي سابق افزايش داده اند.
تعدادي از فعالان اقتصادي به خبرنگار مهر اعلام کردند که براي امضاي قراردادهاي تجاري مجبورند با هواپيماييهاي غير ايراني به اروپا تردد کنند که هزينه هر سفر به خصوص براي مديران شرکتهاي بازرگاني کوچک و متوسط بعضاً به اندازه بخشي قابل توجهي از سود اين قراردادها رسيده است.
به عنوان مثال در حالي که هزينه رفت و برگشت برخي پروازهاي اروپايي که ايرلاينهاي ايراني انجام ميدهند بين ۵ تا ۷ ميليون تومان است، ايرلاينهاي خارجي اين پروازها از مبدأ فرودگاه امام خميني (ره) به مقاصد آلمان، فرانسه و انگليس را بين ۷۰ تا ۸۰ ميليون تومان (رفت و برگشت) انجام ميدهند.
سخنگوي سازمان هواپيمايي: ايرلاينهاي خارجي تابع ما نيستند
در همين ارتباط، رضا جعفرزاده سخنگوي سازمان هواپيمايي کشوري اعلام کرد: قيمت بليتهاي خارجي بر اساس قيمت عرضه و تقاضاست؛ نه قيمت گذاري سازمان هواپيمايي کشوري.
وي افزود: شرکتهاي هواپيمايي خارجي عضو ياتا و تابع قوانين و شرايط اين انجمن (انجمن جهاني شرکتهاي هواپيمايي) هستند.
جعفرزاده ادامه داد: هر چند که قرار بود براي شرکتهاي داخلي هم اين محدوديتها اعمال نشود؛ اما به دستور وزير راه و شهرسازي، از سال گذشته حداقل و حداکثر قيمت براي بليت پروازهاي داخلي تعيين شد.
بازار