ايسنا/ از خاورميانه تا سيبري، از درياي شمال تا آمريکاي لاتين، قيمت محمولههاي نفت تحت تاثير رشد قيمتها در بازارهاي معاملات آتي، تقريبا در همه جا صعود کرده است.
بهاي معاملات نفت برنت که در بازار ICE فيوچرز يوروپ معامله ميشود طي يک ماه گذشته تقريبا دو برابر شده و بالاي ۳۶ دلار در هر بشکه معامله ميشود در حالي که وست تگزاس اينترمديت آمريکا که در مقطعي از معاملات آوريل به زير صفر سقوط کرده بود، هم صعود کرده است. اين تحولات تحت تاثير اقدام توليدکنندگان جهان در کاهش توليد ميليونها بشکه نفت و محدوديت عرضه روي داده است و همزمان تقاضا براي نفت با کاهش محدوديتها به خصوص در چين، روند رو به بهبودي پيدا کرده است.
اين امر اجازه داده که برخي از گريدهاي نفتي که تا چند هفته پيش پايينتر از شاخصهاي قيمت بازار جهاني معامله ميشدند، اکنون نرخ بالاتري نسبت به اين شاخصها پيدا کنند. تغييرات مذکور به معناي آن است که فروشندگان پول بيشتري براي نفت خود مي گيرند اما قيمتهاي بالاتر ممکن است باعث شود توليدکنندگان به افزايش سريعتر توليد ترغيب شوند و حاشيه سودي که پالايشگاهها از پالايش نفت بدست ميآورند به سرعت از بين برود.
به استثناي منطقه گلف کاست آمريکا که بازرگانان آنجا منتظر سيل ورود نفت عربستان سعودي هستند، قيمت گريدهاي نفتي فيزيکي در چند روز و چند هفته اخير روند صعودي داشته است. چشمگيرترين رشد قيمت مربوط به گريدهايي بوده که به مقصد چين ارسال شدهاند. تقاضا براي نفت در اين کشور تقريبا به سطح پيش از شيوع ويروس کرونا بهبود پيدا کرده است.
افزايش چشمگير قيمت گريدهاي نفتي
نفت اسپوي روسيه که از خاوردور اين کشور عمدتا به مقصد کشورهاي آسيايي صادر ميشوند، اکنون سه دلار و ۵۰ سنت در هر بشکه بالاتر از شاخص قيمت نفت دوبي به فروش ميرود. در مقابل، محمولههاي تحويل ژوئن نفت اسپو ماه گذشته چهار دلار و ۸۰ سنت ارزانتر از شاخص قيمت دوبي بودند.
محموله هاي گريد نفتي "ساخالين بلند" روسيه براي بارگيري در اوت يک تا دو دلار ارزان از شاخص دوبي هستند در حالي که درست يک ماه پيش ۸ تا ۹ دلار در هر بشکه ارزانتر از اين شاخص بودند.
نفت سبک و سنگين بصره عراق براي بارگيري در ژوئن ۴.۵۰ تا ۴.۸۰ دلار در هر بشکه بالاتر از قيمت فروش رسمي به يک خريدار در چين فروخته شد که بالاتر از ۲.۵۰ تا ۳.۵۰ دلار در ماه گذشته بود.
در آنگولا که چين خريدار اصلي نفت اين کشور است، قيمت گريدهاي نفتي در يک هفته گذشته حدود يک دلار افزايش پيدا کرده است. نفت درياي شمال هم به ميزان چشمگيري رشد کرده است.
بهبود قيمتها منعکس کننده سرعت محدوديت عرضه به بازار پس از سقوط کم سابقه قيمتها در ماه گذشته و آغاز کاهش توليد به دليل پيامدهاي مخرب شيوع بيماري کوويد ۱۹ روي مصرف سوختهاي حمل و نقل است. علاوه بر بهبود تدريجي تقاضاي جهاني براي نفت، گروه اوپک پلاس توليدش را حدود ۱۰ ميليون بشکه در روز کاهش داده و شرکتهاي حفاري آمريکاي شمالي شمار دکلهاي حفاري را با سرعت حيرت آوري کاهش دادهاند.
احياي تقاضا براي نفت در اروپا و آمريکا
در اروپا روند احياي تقاضا براي نفت عقبتر از آسيا قرار دارد. با اين حال قيمتها تحت تاثير برنامههاي کاهش حجم صادرات قرار گرفته اند. قيمت نفت اورال روسيه در شمال غربي اروپا طي هفته گذشته تقريبا ثابت بود و اندکي نرخ بالاتر نسبت شاخص قيمت بازار داشت اما به گفته معاملهگران، در مقايسه با ماه گذشته که سه دلار در هر بشکه نسبت به شاخص قيمت بازار ارزانتر بود، به منزله بهبود قوي است.
جديدترين برنامه بارگيري نفت اورال در پنج روز نخست ماه ژوئن کاهش شديد صادرات در مقايسه با مدت مشابه ماه مه را نشان ميدهد. برنامه صادرات گريد نفتي مديترانه اي CPS Blend در ژوئن به پايينترين ميزان در ۱۳ ماه گذشته افت کرده و قيمت اين گريد را تقويت کرده است.
بدترين منطقه از نظر روند بهبود قيمتها، گلف کاست آمريکاست که صادرات بالاتر نفت عربستان سعودي، مازاد عرضه نفت در اين منطقه را تشديد کرده و به فشار روي قيمت گريدهاي نفتي فراساحلي رقيب مانند "بلند مارس" افزوده است. نفت "وست تگزاس سور" که در خشکي توليد ميشود، اکنون ۳۵ سنت در هر بشکه نسبت به شاخص وست تگزاس اينترمديت ارزانتر است در حالي که تا ۱۱ ماه مه سه دلار و ۵۰ سنت بالاتر از اين شاخص قيمت داشت. وست تگزاس اينترمديت در ميدلند تگزاس که قلب منطقه شيل اين ايالت است، نيز افت کرده است.
قيمتها در ميدوست و در وسترن کانادا تحت تاثير کاهش عرضه و بهبود تقاضا، عملکرد بهتري پيدا کردهاند. نفت بيکن ۷۵ سنت بالاتر از وست تگزاس اينترمديت است در حالي که در اواسط آوريل ۱۵ دلار ارزانتر از اين شاخص بود. قيمت گريد نفتي"وست کانادين سلکت" هفته گذشته به بالاترين سطح خود از سال ۲۰۰۸ به اين سو بازگشت.
بر اساس گزارش بلومبرگ، با اين حال اين روند صعودي گسترده باعث شده است برخي از سرمايهگذاران عقب نشيني موقتي قيمتها را بعيد ندانند.
بازار