مهر/ رئيس مرکز آمار با بيان اينکه در بهار ۹۹ نسبت به فصل بهار ۹۸، حدود يک ميليون و ۵۰۰ هزار نفر از جمعيت شاغل کاسته شده است، گفت: ۵٠٩ هزار نفر نيز به جمعيت داراي درآمد بدون کار افزوده شده است.
به گزارش مرکز آمار، جواد حسين زاده، گفت: در بهار ١٣٩٩، بررسي نسبت اشتغال جمعيت ١۵ ساله و بيشتر بيانگر آن است که ٣۶, ٩ درصد از جمعيت در سن کار (١۵ ساله و بيشتر) شاغل بودهاند. اين شاخص در بين مردان بيشتر از زنان و در نقاط روستايي بيشتر از نقاط شهري بوده است. ارزيابي اين شاخص گوياي آنست که در بهار ١٣٩٩ نسبت به بهار ١٣٩٨، نسبت اشتغال به ميزان ٢.٩ درصد کاهش يافته است و در واقع در بهار سال جاري نسبت به فصل بهار سال گذشته حدود ١ ميليون و ٥٠٠ هزار نفر از جمعيت شاغل کاسته شده است.
رئيس مرکز آمار ادامه داد: چنانچه ميدانيد با شيوع بيماري کوويد ١٩ بسياري از کسب و کارها به حالت تعطيل يا نيمه تعطيل درآمدند و به عبارت ديگر در ماههاي اخير بازار کار نه تنها در کشور ما بلکه در کل جهان متأثر از اين بحران بوده است که به طرق مختلف اين اثرات نمود پيدا کردهاند، بررسي نتايج طرح آمارگيري نيروي کار نشان ميدهد اين بيماري بازار اشتغال ايران را به شدت تحت تأثير قرار داده است.
بيکاري ۳۶۵ هزار نفر در بخش کشاورزي
وي درباره آمار بيکاري بخشهاي مختلف اقتصاد در بهار ۹۹، گفت: بررسي اشتغال در بخشهاي عمده اقتصادي نشان ميدهد که بخش خدمات با ٤٩, ٧ درصد بيشترين سهم اشتغال را به خود اختصاص داده است که بخشهاي صنعت با ٣١.٨ و کشاورزي با ١٨.٦ درصد در رتبههاي بعدي قرار دارند.
حسين زاده افزود: با نگاهي به جمعيت شاغل مشاهده ميشود، جمعيت شاغل بخش کشاورزي بيش از ٣۶۵ هزار نفر يعني ٧.٨ درصد نسبت به بهار سال گذشته کاهش يافته است. همچنين بررسي جمعيت بخشهاي صنعت و خدمات نيز نشان ميدهد جمعيت بخشهاي مذکور در بهار ١٣٩٩ نسبت به بهار ١٣٩٨ به ترتيب به ميزان ۴٠٢ هزار نفر معادل ۵.٢ درصد و ٧٣٣ هزار نفر معادل ۶ درصد کاهش يافتهاند.
رئيس مرکز آمار ايران در زمينه آمار کار گروههاي اقتصادي، گفت: اگر بخواهيم به صورت دقيقتر بگوييم، به طور کلي از ٢٠ گروه فعاليتهاي عمده اقتصادي، فقط ٥ گروه فعاليتي با افزايش جمعيت شاغل در بهار ١٣٩٩ نسبت به بهار١٣٩٨ مواجه شدهاند و ساير گروههاي فعاليتي کاهش شاغلان را در دوره مورد بررسي تجربه کردهاند.
وي اظهار داشت: لازم به ذکر است که بيشترين ميزان افزايش جمعيت شاغل مربوط به گروه سلامت انسان و مددکاري اجتماعي است که اين نيز خود شاهدي بر تأثير بيماري کوويد ١٩ بر بازار کار کشور در دوره مذکور است. بيشترين کاهش نيز مربوط به رشته فعاليتهاي کشاورزي، صنعت–ساخت، عمدهفروشي و خردهفروشي، حمل و نقل، آموزش و هتل و رستوران ميباشد.
خروج ۲ ميليون نفر از جمعيت فعال کار کشور
حسين زاده با مقايسه جمعيت فعال کشور در بهار ۹۹ و بهار ۹۸، گفت: بررسي نتايج حاکي از مشهود بودن اثر کوويد ١٩ بر بازار کار کشور در فصل بهار نسبت به فصل مشابه سال قبل است. مطابق اين نتايج، جمعيت غير فعال کشور افزايش و جمعيت شاغل و بيکار کشور (جمعيت فعال) با کاهش ملموسي مواجه شده است.
وي ادامه داد: بررسي نرخ مشارکت اقتصادي (نرخ فعاليت) جمعيت ١۵ ساله و بيشتر در بهار ١٣٩٩ نشان ميدهد که ۴١, ٠ درصد جمعيت در سن کار (١۵ ساله و بيشتر) از نظر اقتصادي فعال بودهاند؛ يعني در گروه شاغلان يا بيکاران قرار گرفتهاند. همچنين نتايج نشان ميدهد که نرخ مشارکت اقتصادي در بين زنان نسبت به مردان و در نقاط شهري نسبت به نقاط روستايي کمتر بوده است. بررسي روند تغييرات نرخ مشارکت اقتصادي کل کشور نشان ميدهد که اين شاخص، نسبت به فصل مشابه در سال قبل (بهار١٣٩٨)، ٣.٧ درصد کاهش داشته است.
رئيس مرکز آمار ايران اظهار داشت: بهعبارت ديگر در فصل بهار سال جاري نسبت به فصل مشابه سال قبل حدود ٢ ميليون نفر از بازار کار خارج شدهاند که بيش از يک ميليون و ٢٠ هزار نفر آن را زنان و ٩٧٠ هزار نفر آنرا مردان تشکيل ميدهند.
وي ادامه داد: جمعيت غيرفعال نشان ميدهد، چه تعداد از جمعيت در سن کار خارج از بازار کار هستند. در بهار ١٣٩٩ بيش از ٣۶ ميليون و ٧٠٠ هزار نفر از جمعيت در سن کار، خارج از بازار کار بودهاند که در مقايسه با فصل مشابه سال قبل به ميزان ٢ ميليون و ٧۶٠ هزار نفر به جمعيت غير فعال افزوده شده است. از اين ميزان در حدود ١ ميليون و ٣٠٠ هزار نفر مردان و بيش از يک ميليون و ۴۶٠ هزار نفر از زنان در فصل بهار ١٣٩٩ نسبت به فصل مشابه سال قبل به جمعيت غيرفعال اضافه شده است.
اضافه شدن ۵۰۹ هزار نفر به جمعيت داراي درآمد بدون کار افزوده شده
حسين زاده افزود: نتايج اين بررسي نشان ميدهد بخش قابل توجهي از اين ميزان افزايش در جمعيت غيرفعال مربوط به افزايش جمعيت زنان خانهدار با رقم يک ميليون و ٧٢ هزار نفر بوده و ۵٠٩ هزار نفر نيز به جمعيت داراي درآمد بدون کار افزوده شده که ۴٣٠ هزار نفر آن مربوط به مردان بوده است.
وي در پايان گفت: لازم به توضيح است اشتغال در بازار کار ايران تنوع زيادي دارد؛ از اشتغال پارهوقت، موقتي، کارکن فاميلي بدون مزد و غيررسمي و غيرمتشکل گرفته تا قراردادهاي کاري کوتاهمدت. بعضاً نيز درصدي از شاغلين کشور از ثبات و دوام کمتري برخوردار بودهاند. در نتيجه، در شرايطي نظير شيوع بيماري کرونا که در همه کشورها بر اقتصاد و بازار کار تأثيرات قابل توجهي گذاشته، اين دسته از شاغلين، يا به جمعيت بيکار اضافه شدهاند و يا در مواردي که اشتغال افراد از اولويت کمتري در معيشت خانوار برخوردار بوده، به جمعيت غيرفعال افزوده شدهاند.
بازار