برق کم مصرفترینها رایگان میشود

ايرنا/ سخنگوي صنعت برق درباره پاداش مشترکان کم مصرف گفت: مشترکاني که نسبت به دوره مشابه سال گذشته انرژي برق کمتري مصرف کنند، پاداش ميگيرند اما برق کم مصرفترينها، رايگان خواهد بود.
«مصطفي رجبي مشهدي» افزود: در حال حاضر، ۸۵ درصد مشترکان درحد متعارف، برق مصرف ميکنند.
وي با تشريح طرح هاي حمايتي و تشويقي دولت براي کاهش مصرف برق افزود: مشترکاني که در گروه «خوش مصرفها» قرار داشته و نسبت به دوره مشابه سال قبل انرژي برق کمتري استفاده کردهاند پاداش خوش مصرفي دريافت خواهند کرد.
سخنگوي صنعت برق يادآور شد: متناسب با تعرفه هر منطقه، ميزان مصرف مشترکان محاسبه شده و براساس آن پاداش لحاظ ميشود که ميزان آن در قبض برق به عنوان «خوش مصرفي» اعلام خواهد شد.
رجبي مشهدي در باره کممصرفترينها گفت: مشترکاني که ۲۰۰ کيلو وات مصرف ميکنند اگر اين مصرف را به ۱۰۰ کيلووات کاهش دهند، از برق رايگان بهره مند ميشوند.
به گفته معاون برنامهريزي و امور اقتصادي توانير، سال گذشته از ۲۹ ميليون مشترک برق در کشور، ۲۴ ميليون نفر جزو مشترکاني بودند که مصرف متعارف داشتند و ۳۰ درصد آنها يعني هشت ميليون مشترک، مشمول پاداش خوشمصرفي شدند.
سخنگوي صنعت برق افزود: پارسال ۱۰۶ ميليارد تومان به مشترکان يادشده پاداش داده شد و امسال نيز همين شيوه دنبال ميشود.
هفت درصد براي مشترکان متعارف و ۱۶درصد براي پر مصرف ها اعمال خواهد شد.
وي همچنين از وجود پنج ميليون مشترک پرمصرف در کشور خبر داد و اظهارداشت: تعرفه پرمصرف ها امسال ۲۳ درصد افزايش يافته است و دو درصد از آنها نيز قيمت واقعي و تمام شده برق را ميپردازند، زيرا مصرف بيش از حد دارند.
جريمههاي پلکاني براي پر مصرفها
معاون برنامهريزي و امور اقتصادي توانير درباره افزايش تعرفهها هم گفت: پارسال هيات وزيران يک تعرفه اي را براي نخستين بار مصوب کرد که با تعرفه سالهاي پيشتر دو تفاوت عمده داشت.
سخنگوي صنعت برق، نقش بازدارندگي را يکي از تفاوت هاي اين تعرفه برشمرد و خاطرنشان ساخت: همواره يک تعرفه پلکاني براي پرمصرف ها لحاظ مي شد که براساس آن اگر افزايش مصرف داشته باشند، به ازاي هر ۱۰۰ کيلو واتي که از الگوي مصرف بيشتر شود، قيمت برق دو برابر ميشود.
رجبي مشهدي ادامه داد: بر اين اساس همواره به اين مشترکان توصيه مي شد که اگر يک پله مصرف را کمتر کنند قيمت برق آنها نزديک به ۵۰ درصد کاهش خواهد يافت و اين موضوع سالهاي سال ادامه داشت.
وي افزود: اما تعرفه سال ۹۸ که براي نخستين بار اجرا شد تفکيک تعرفه براي مشترکان کم مصرف و پرمصرف را در برداشت به اين معنا که آن بخش از مردم که مصرف متعادل براساس الگوي از پيش طراحي شده مصرف دارند مشمول هفت درصد افزايش تعرفه ها شدند.
سخنگوي صنعت برق گفت: بخشي از مردم هم هستند که بيش از آن ميزان متعارف، مصرف مي کنند ولي نميتوان قيمت واقعي برق را از آنها دريافت کرد. براين اساس اين مشترکان مشمول ۱۶ درصد تعرفه بيشتر به همراه ۷ درصد افزايش براي مصرف کنندگان متعارف يا همان اکثريت جامعه مي شوند.
معاون برنامهريزي و امور اقتصادي شرکت توانير به تحليل رفتاري عملکرد اين تعرفه ۲۳ درصدي در سال گذشته پرداخت و گفت: تحليل ها نشان داد ۸۵ درصد مردم درحد متعارف، برق مصرف مي کنند و فقط ۱۵ درصد از مشترکان هستند که مشمول ۲۳ درصد افزايش پر مصرفي مي شوند.
وي با اشاره به تلاش هاي صورت گرفته براي تشويق مشترکان به کاهش مصرف افزود: مشترکان پر مصرف با بهکارگيري چند راهکار ساده که خيلي هم سخت گيرانه نيست ميتوانند مصرف خود را به الگوي مصرف برسانند.
رجبي مشهدي ادامه داد: امسال با اعمال اين شيوه هاي ساده انتظار مي رود ۹۰ درصد مشترکان مصرف منطبق با الگوي مصرف داشته باشند که تحقق آن وجه بازدارندگي تعرفه ها را نمايان خواهدساخت.
تابستان امسال خاموشي نداشتيم
سخنگوي صنعت برق در باره هشدارها مبني بر خطر کمبود برق گفت: تفاوت تابستان امسال با سالهاي قبل در بيماري کرونا است؛ زيرا آنهايي که در مراکز درماني و منازل مستقرند نبايد با قطعي برق روبهرو نشوند.
وي افزود: خوشبختانه تاکنون از اين جهت خاموشي نداشتهايم و برق مورد نياز مردم تامين شده است.
معاون برنامهريزي و امور اقتصادي توانير با اشاره به نام گذاري امسال از سوي مقام معظم رهبري به نام سال جهش توليد خاطرنشان ساخت: تحقق اين امر در نگاه اول با توجه به مشکلات اقتصادي که در کشور وجود دارد و تحريمهاي ظالمانه شايد ممکن به نظر نمي رسيد اما اکنون در بخش صنعتي ۱۰.۶ درصد رشد مصرف برق محقق شده است.
وي افزود: رشد ايجاد شده براي صنايع بزرگ است که عدد بزرگ و کم سابقه به شمار ميرود و اين نشان دهنده آن است که علاوه براينکه رونق داخلي وجود دارد امکان صادرات برخي محصولات آهني، فولاد و ساير تجهيزات هم ايجاد شده است.
معاون برنامهريزي و امور اقتصادي توانير ادامه داد: در بخش کشاورزي نيز برخلاف تصور، رشد بيش از چهاردرصدي مصرف برق رخ داده است.
رجبي مشهدي گفت: اتفاق خوب اين است که در بخش خانگي، مصرف برق نسبت به سال قبل کاهش داشته، به اين معنا که مصرف از يک بخش غير مولد به بخش مولد تغيير جهت داده است.
وي توضيح داد: کاهش در بخش خانگي به دليل محاسبه دورهاي ميزان مصرف، خيلي عدد کاملي در اين زمان نيست و بايد اجازه داد تابستان سپري شود و بعد تحليل کرد و مقدار واقعي را به دست آورد.
سخنگوي صنعت برق به الکترونيکي شدن قبض برق اشاره کرد و گفت: انجام اين کار ارتباط دوسويه با مشترکان را بيش از گذشته ممکن کرد و اکنون از طريق تلفن هاي همراه هر پيام و مطلبي را ميتوان به اطلاع مردم رساند.
برق براي استخراجکنندگان مجاز ارز ديجيتال تأمين ميشود
معان برنامهريزي و امور اقتصادي شرکت توانير با اشاره به اقدام هايي که از سال گذشته در باره موضوع استخراج کنندگان ارز مجازي انجام شده است، گفت: امسال دو اقدام جديد در اين بخش در دستورکار قرار گرفته است.
وي با بيان اينکه همواره گفته مي شد وزارت نيرو مخالف فعاليت اين بخش است افزود: هيات وزيران با صدور مصوبه اي قيمت را براي آنها مشخص کرد که براساس آن هشت ماه مي توانند برق را با قيمت ۴۸۰ تومان استفاده کنند و در چهار ماه گرم سال نيز قيمت براي آنها ۱۹۳۰ تومان خواهد بود.
رجبي مشهدي گفت: در حدود ۳۰۰ ساعت که اوج مصرف است اين فعالان، نبايد از برق استفاده کنند تا امکان تامين برق براي همگان ميسر شود.
وي از مراجعه تعدادي از استخراج کنندگان ارزهاي مجازي براي استفاده مجاز از برق خبر داد و خاطرنشان ساخت: تاکنون ۱۴ قرارداد عمده در اين زمينه منعقد شده که حجمي بيش از ۳۰۰مگاوات دارند که اندازه مصرف سه مرکز استان است.
سخنگوي صنعت برق افزود: ۳۰۰ مگاوات برق به ماينرها اختصاص يافته و اگر بيشتر هم بخواهند بايد به صورت قانوني مراجعه کرده و تقاضاي برق بدهند تا تامين شود.
مصرفکنندگان غيرمجاز خسارت بايد بدهند
معاون برنامهريزي و امور اقتصادي توانير ادامه داد: آن دسته از استخراج کنندگان ارزهاي مجازي که به صورت غيرمجاز از برق داراي يارانه استفاده کنند بايد خسارت وارده به شبکه را پرداخت کنند و علاوه بر آن دستگاه هاي آنها جمع آوري شده و جريمه نيز مي شوند.
وي در باره چگونگي شناسايي آنها گفت: پيشتر، روش شناسايي اين بود که از کنتورها استفاده کرده و هرکدام مصرف بيشتري داشتند متوجه مي شديم. مثلا از طريق کنتور مشخص مي شد که در يک سوله متروکه صنعتي براي استخراج ارز مجاز سوء استفاده ميشود.
سخنگوي صنعت برق ادامه داد: امسال تلاش شد از مردم کمک گرفته شود و براين اساس حق کشف استخراج کنندگان غير مجاز ارز مجازي تعيين شد.
رجبي مشهدي افزود: حق کشف تا سقف ۱۰ ميليون تومان براي هرکسي که معرفي کند تعيين شد و اطلاعات افرادي که شناسايي کنند محفوظ خواهد ماند.
وي از اختصاص سامانهاي براي اين موضوع خبرداد و گفت: به اين ترتيب مردم راحت تر مي توانند نسبت به معرفي متخلفان اقدام کنند.
معاون برنامهريزي و اموراقتصادي توانير خاطرنشان ساخت: همزمان با اعلام اين موضوع از سوي رسانه ها به طور محسوسي در برخي استان ها کاهش مصرف داشته ايم که ناشي از انتشار اين خبر بود.
رجبي مشهدي در باره استفاده از هوش مصنوعي در بخش خانگي گفت: در بخش خانگي کنتورها مکانيکي هستند ضمن آنکه ۶۰ درصد کنتورهاي ديجيتال به صورت دورهاي قرائت ميشوند، لذا شناسايي، خيلي دقيق نيست.
وي گفت: اما براي مشترکان بزرگ که «ديماندي» هستند کنتور هوشمند نصب ميشود که تاکنون بيش از ۵۰۰ هزار کنتور هوشمند در کشور نصب شده است و ميتوان از راه دور آنها را قطع کرد.
سخنگوي صنعت برق از تلاش براي هوشمند سازي کنتورها در بخش خانگي خبرداد و گفت: از آنجا که اين کار سرمايه گذاري زيادي مي طلبد مردم هم بايد در بخشي از هزينهها مشارکت کنند، البته در اين بخش اولويت با مشترکان پرمصرف است.
رجبي مشهدي در باره امکان ساخت داخل کنتورهاي هوشمند، گفت: اکنون سه سازنده داخلي وجود دارد که مي توانند دو تا سه ميليون کنتور را در سال توليد کنند.
نيروگاههاي تجديدپذير توسعه مييابند
معاون برنامهريزي و امور اقتصادي توانير درباره استفاده از انرژي هاي تجديدپذير براي تامين برق گفت: رشد مصرف برق در کشورمان سالانه پنج درصد است که براي تامين آن هم مي توان سرمايه گذاري جديد کرد و هم از روش هاي مديريت مصرف بهره گرفت.
رجبي مشهدي يکي از اولويتهاي صنعت برق را بخش انرژي هاي تجديدپذير براي برآورده کردن نياز رشد مصرف دانست و افزود: تاکنون ۸۲۰ مگاوات از انرژي هاي تجديدپذير حاصل شده است.
وي ادامه داد: در طي فعاليت دولت تدبير و اميد از ۱۰۰ مگاوات به ۸۲۰ مگاوات رسيده ايم ضمن آنکه برنامه داريم تاپايان سال ۱۴۰۰ اين مقدار را به ۱۷۰۰ مگاوات برسانيم يعني ظرفيت فعلي به دو برابر برسد.
سخنگوي صنعت برق ادامه داد: اکنون خريد برق تضميني از نيروگاه هاي برق تجديدپذير انجام شده و به قيمت خوب هم خريداري ميشود به گونه اي که متوسط قيمت خريد برق از نيروگاه هاي تجديد پذير حدود هزار و ۲۰۰ تومان است.
وي از تلاش براي استفاده از سوخت صرفه جويي شده از محل به کارگيري انرژي خورشيدي براي توسعه اين نوع انرژي در کشور خبرداد و گفت: در صورت به نتيجه رسيدن اين موضوع اطلاع رساني رسمي خواهد شد و به اين ترتيب مي توان از محل سوخت صرفه جويي شده به سرمايه گذاران بخش انرژي هاي تجديد پذير کمک کرد.
معاون برنامهريزي و امور اقتصادي توانير در باره منابع لازم براي تحقق افزايش ۱۷۰۰ مگاوات توليد برق از محل انرژي هاي تجديد پذير، گفت: بخشي از اين منابع از محل عوارض برقي است که از مشترکان گرفته ميشود.
سخنگوي صنعت برق روش ديگر براي توسعه تجديد پذيرها را اعمال ۲۰ درصد توليد برق دستگاه هاي اجرايي از محل انرژي تجديد پذير عنوان کرد و گفت: براين اساس مقرر است دستگاه هاي اجرايي ۲۰ درصد برق مورد نياز خود را از محل انرژي خورشيدي تامين کنند.
رجبي مشهدي ادامه داد: دستگاه هاي اجرايي که امکان لازم براي نصب نيروگاه هاي خورشيدي را ندارند پول آن از آنها دريافت و به سازمان انرژي هاي تجديدپذير و بهره وري برق داده ميشود تا به دارندگان بزرگ نيروگاه هاي خورشيدي داده شود.
وي گفت: به اين ترتيب کمک خواهد شد که استفاده از انرژي هاي تجديدپذير توسعه بيشتري پيدا خواهد کرد.
سخنگوي صنعت برق گفت: تلاش شده در گام نخست، مشترکان پر مصرف به استفاده از انرژي خورشيدي تشويق شوند زيرا پنج ميليون مشترک پر مصرف وجود دارد که در قدم نخست مي توان آنها را تشويق ترغيب و الزام کرد هرکدام يک کيلو وات روي بام خود داشته باشند، بدين طريق پنج هزار مگاوات توليد ميشود.
رجبي مشهدي درباره اين موضوع که آيا مشترکان با نصب تجهيزات خورشيدي از نياز به استفاده از برق شبکه بينياز شوند؟ گفت: اينکه يک مشترک حتي مستقل از شبکههاي برق شود خوب است، اما به دليل اينکه با رفتن آفتاب، تامين برق قطع ميشود و بايد باتري استفاده کرد که گران است، به همين دليل توصيه ميشود به جاي استفاده از نيروگاه خورشيدي منفصل از شبکه از نيروگاه خورشيدي متصل به شبکه استفاده شود تا اگر مصرف قطع شد بتوان از برق شبکه استفاده کرد.
وي علت استفاده عمومي نشدن از انرژي خورشيدي را قيمت کم برق شبکه سراسري در مقابل قيمت زياد تجهيزات انرژي خورشيدي دانست و گفت: قيمت برق اکنون ۸۰ تومان است در حالي که اگر بخواهد فقط نيروگاه خورشيدي استفاده کند خيلي به صرفه نيست.
رجبي مشهدي از تلاش براي تشويق مشترکان پر مصرف براي ايجاد نيروگاه خورشيدي پشت بامي خبرداد و گفت: دو درصد مشترکان پر مصرف که قيمت واقعي برق را ميپردازند برايشان به صرفه است که از نيروگاههاي خورشيدي پشت بامي استفاده کنند.
وي افزود: اين مشترکان اگر يک نيروگاه خورشيدي يک يا دو کيلوواتي بگذارند ميتواند هزينه هاي برق را تا ۵۰ درصد کاهش دهند.
سخنگوي صنعت برق، قيمت هر يک کيلووات نصب تجهيزات انرژي خورشيدي را ۱۰ ميليون تومان اعلام کرد و گفت: قيمت مناسبي است که مردم ميتوانند از مزيت آن استفاده کنند.