بازدهی طلا بر فراز انواع سکه

دنياي اقتصاد/در اولين هفته مردادماه، طلا طلايهدار بازارهاي داخلي شد. هر گرم طلاي ۱۸ عيار روز پنجشنبه با ۱۸ هزار تومان رشد به بهاي يک ميليون و ۸۰ هزار تومان رسيد. با ثبت اين رشد، ميزان بازدهي گرم طلا به بيش از ۱۳درصد رسيد. پنجشنبه دو هفته پيش هر گرم طلاي ۱۸ عيار، ۹۵۴ هزار تومان قيمت داشت. سه عامل در رشد قيمتي طلا تاثير داشتند. اولي، رشد بهاي دلار در بازار داخلي، دومي، افزايش بهاي طلا در بازارهاي جهاني و سومي، جبران کاهش شديد دو هفته پيش و برگشت از کف قيمتي.
هيچ کدام از ارزها و انواع سکه در هفته گذشته نتوانستند به اندازه گرم طلا رشد کنند و بازار بورس نيز نتوانست بازدهي بالاتر از ۱/ ۰درصد را به ثبت برساند. شاخص کل بورس بعد از مدتها، هفته گذشته در قعر جدول بازدهي قرار داشت. رتبههاي بالاي جدول اختصاص به طلا و انواع سکه داشت و دلار نيز در هفته گذشته بيش از ۷ درصد افزايش يافت.
بازدهي گرم طلا بر فراز انواع سکه
سکه که ۲ هفته پيش نزديک به ۶ درصد از ارزش خود را از دست داده بود، در هفته گذشته به مسير افزايشي بازگشت و طي ۶ روز کاري، يک ميليون تومان گران شد. آخرين موج افزايشي سکه تمام نيز در روز پنجشنبه صورت گرفت. در ايستگاه روز آخر هفته، فلز گرانبهاي داخلي ۲۰۰ هزار تومان گران شد و روي مرز مهم ۱۱ ميليون و ۳۰۰ هزار تومان قرار گرفت. فلز گرانبهاي داخلي پنجشنبه دو هفته پيش ۱۰ ميليون و ۳۰۰ هزار تومان قيمت داشت و با صعود کانالي هفته دوم خرداد، نزديک به ۱۰درصد رشد کرد. اين ميزان رشد در شرايطي رخ داد که دو هفته پيش ۹/ ۵ درصد کاهش قيمت را به ثبت رسانده بود. بازدهي نيم سکه نيز در هفته گذشته تقريبا مشابه با سکه تمام بود و ربع سکه نيز ۲/ ۸ درصد افزايش قيمت را به ثبت رساند. با وجود رشدهاي بالا در بازار سکه، سهم رشد طلا در بازار داخلي بيشتر بود. گرم طلاي ۱۸ عيار که پنجشنبه دو هفته پيش ۹۵۴ هزار تومان قيمت داشت، روز پنجشنبه روي عدد يک ميليون و ۸۰ هزار تومان به کار خود پايان داد: بيش از ۱۳ درصد رشد طي يک هفته.
به گفته فعالان، جدا از رشد قيمت دلار و طلاي جهاني که در افزايش قيمت گرم طلا و انواع سکه اثرگذار بود، نزديک شدن به اعياد قربان و غدير، کمي موجب شده است که تقاضا براي خريد طلا و جواهرات بيشتر شود. از نگاه آنها همين اتفاق کمي در رشد قيمت طلاي ۱۸ عيار بيشتر از ساير سکهها اثرگذار بوده است. به گفته عدهاي از بازيگران بازار طلا، درست است که به دليل شرايط ويروس کرونا، امکان برگزاري مراسمهاي عروسي و… وجود ندارد، ولي بهصورت خصوصي افراد در اين اعياد بيشتر به هم طلا هديه ميدهند و مراسمهاي کوچکي را برگزار ميکنند.
در کنار اين، در شرايط کنوني بسياري از خانوارها ديگر توانايي خريد سکه امامي را ندارند و ترجيح ميدهند از طلاهاي کم وزن براي هديه دادن استفاده کنند. در واقع درست است که ميزان تقاضاي مصرفي در مجموع در سال ۹۹ کاهش پيدا کرده و اين از گفته بسياري از فعالان هم مشخص است، ولي بهصورت موقت در مردادماه، کمي بالاتر رفته است. همين عامل باعث شده است که طلا نسبت به ساير انواع سکه رشد بيشتري را تجربه کند.
در اين ميان، عدهاي هم عنوان ميکردند که دو هفته پيش گرم طلا نسبت به انواع سکه افت بيشتري را تجربه کرد و همين موضوع باعث شد در هفته گذشته تلاش بيشتري براي رشد کند. جدا از اين آنها، ميگويند که زير مرز يک ميليون توماني خريد طلا توسط سرمايهگذاران بيشتر شد و اين موضوع يعني خريد در کف قيمتي، هم در رشد قيمتي طلا موثر بود.
درباره بازار سکه نيز دنياي اقتصاد در گزارشي ديگر نوشته است: بازار سکه و طلا همچنان تحت تاثير پرواز جهاني اونس و افت ارزش ريال به پيشروي خود ادامه ميدهند. همين امر موجب شد تا در طول هفته گذشته اين بازار نيز مانند ساير بازارهاي داخلي شاهد نوسان قيمتها باشد و هرچند موقتي براي دو تا سه روز سکه را در ميانه کانال ۱۰ ميليون توماني ببينيم. با اين حال قيمت ياد شده پايدار نماند و سکه بهار آزادي دوباره با قدرت به بالاي ۱۱ ميليون تومان بازگشت.
تغييرات قيمت در اين بازار به خوبي نشان ميدهد جو معاملات در بازار مورد بحث به شدت تحت تاثير انتظارات تورمي قرار دارد. همين امر سبب شد تا در پايان معاملات روز پنجشنبه قيمت سکه به ۱۱ ميليون و۳۰۰ هزار تومان برسد. اين افزايش در حالي رخ داده که قيمت طلا در بازارهاي جهاني ظرف دو روز گذشته افزايش چنداني را شاهد نبوده است.
تداوم استراحت اونس پس از رکوردشکني
در بازار جهاني طلا ريسک همچنان پيشتاز متغيرهاي تاثيرگذار بر بهاي اونس طلا است. همين امر سبب شده تا نوسان مهمترين وسيله حفظ ارزش در اقتصاد جهاني همچنان پايدار بماند. پس از آنکه در هفته اخير رکورد ۹ ساله بهاي جهاني طلا در اواسط هفته گذشته شکسته شد اين دارايي که روز گذشته ۱۹۶۷ دلار قيمت داشت، همچنان در محدوده ۱۹۵۰ تا ۱۹۸۰ دلار نوسان ميکند.
به نظر ميرسد بازار جهاني فلزات گرانبها در شرايط فعلي به دنبال عاملي است که ريسک انتظاري را افزايش دهد و تا محقق شدن آن در فضاي سياست بينالملل يا مناسبات تجاري ميان کشورهاي مطرح در زمينه اقتصادي همچنان در اين محدوده در نوسان باشد؛ مضاف بر آنکه تغييرات پولي تصميم سازان پولي جهان مانند بانک مرکزي جمهوري خلق چين و فدرال رزرو نيز ميتواند در اين برهه تاثير مستقيمي بر قيمت اونس طلا داشته باشد.