بورس کالا چیست؟

باشگاه خبرنگاران/بورس کالا بازاري است سازمان يافته که در آن به طور منظم کالاهاي معين با روشهايي از قبل تعريف شده مورد معامله قرار ميگيرند.
باتوجه به اين مسئله که به تازگي عده اي زيادي از افراد به سمت خريد و فروش سهام در بازار هاي مختلف رفته اند امروز گزارشي در خصوص بورس کالا تهيه کرده ايم.
بورس کالا تعريفي مشابه تعريف بورس دارد؛ بورس کالا بازاري است سازمان يافته که در آن به طور منظم کالاهاي معين با روشهايي از قبل تعريف شده مورد معامله قرار ميگيرند. در اين بازار تعداد زيادي عرضهکننده و خريدار از طريق کارگزاران اقدام به معامله ميکنند، در حال حاضر بورس کالا در ايران در چند حوزه فعاليت دارد که البته در حال گسترش در حوزههاي ديگر نيز است، اين حوزهها تحت عنوان رينگهاي فلزات، پتروشيمي و معاملات مشتقه که فعلا منحصر به معاملات آتي سکه طلا است نام گذاري شدهاند.
مهمترين اهداف بورس کالا
ايجاد بازاري منسجم، سازمان يافته و قانونمند براي تسهيل داد و ستد نقدي و آتي کالا، که در آن قيمتها به صورت شفاف و در اثر تقابل آزاد عرضه و تقاضا کشف ميشود.
سامان دهي بازار کالاهاي خاص نظير محصولات فلزي کشاورزي ، انرژي و پتروشيمي از طريق مکانيزم اجرائي ناظر بر تعهدات و منافع طرفين معامله.
کشف قيمت کالاها براساس تعامل و تقابل عرضه و تقاضا و نياز بازار.
حذف واسطه گري و واسطه هاي غيرضروري در معاملات و خريد و فروش مستقيم بين فروشنده و خريدار.
کاهش نوسانات مخل بازار و امکان انتقال ريسک.
کاهش ريسک بين فروشنده و خريدار به دليل اجراي عمليات از طريق اتاق پاياپاي.
امکان انجام معاملات نقدي و آتي کالا با استفاده از ابزارهاي مناسب .
فراهمسازي تسهيلات مالي براي خريد و فروش.
تحليل آماري وضعيت بازار و ارائه خدمات مشاوره در پيشبيني نوسانات بازار کالاها به منظور کمک به طرفين معاملات در برنامهريزي و انجام به موقع تعهداتشان.
حرکت از يک بازار سنتي به سمت بازار مدرن سرمايه و کالا و تعامل بهتر و قويتر با بازارهاي بينالمللي.
استفاده از مکانيزم فروش سلف در جهت کسب نقدينگي براي بنگاههاي توليدي
استفاده از مکانيزم معاملات آتي در جهت کاهش ريسک بازار و نيز رونق بخشيدن به بازار کالا و حفظ منافع توليدکنندگان و مصرفکنندگان
مجموع علل موثر در به وجود آمدن بورس کالا
بررسي روند پيدايش و تکامل بورسهاي کالا در جهان حاکي از آن است که ظهور و بسط فعاليتهاي اينگونه بازارها در عرصه اقتصاد کشورها از قرن ۱۹ به بعد در پي پاسخگويي به برخي از نيازمنديهاي اقتصادي و در بسياري موارد رفع برخي تنگناها و موانع در بازار کالاها بوده است.
به عبارت ديگر، وجود برخي مشکلات در بازار کالا (چه در بخش عرضه، تقاضا و چه در بخش توزيع) و به تبع آن نوسانات قيمت کالاها و همچنين برخي از نارساييها و ناکارآمديهاي بازارهاي سنتي از يک طرف و مزايا و منافع ايجاد و راه اندازي بورسهاي کالا و توانمندي آنها در رفع مشکلات فوق الذکر از طرف ديگر، مهمترين انگيزه و عواملي هستند که موجب پديدار شدن بورسهاي کالا در صحنه اقتصاد کشورهاي مختلف شده اند.
نارساييهاي بازار سنتي در شکلهاي نوسانات کاذب و عدم شفافيت در کشف قيمت و فقدان تضمينهاي لازم براي معامله گران از مهمترين دلايل راهاندازي بورسهاي کالايي در کشورهاي جهان بوده است. در چنين شرايطي راه اندازي بورسهاي کالايي و به تبع آن، استفاده از ابزارهاي مشتقه به ايجاد يک نظام سازمان يافته داد و ستد و توزيع کالاها در کشورهاي مختلف منجر شده و راه ورود به بازارهاي جهاني را براي کشورها تسهيل کرده است.
مدارک هويتي شرکت شامل اساسنامه يا مستندات تاسيس شرکت يا موسسه، آخرين روزنامه رسمي تغييرات و مديران و دارندگان امضاي مجاز شرکت يا موسسه، تصوير شناسنامه و کارت ملي صاحبان امضاي مجاز و مديرعامل يا رئيس شرکت يا موسسه (اين موارد بايستي توسط کارگزار برابر با اصل شود).
مدارک مالي شرکت شامل اظهارنامه مالياتي آخرين دوره مالي (در صورت وجود) و کد اقتصادي
نکات عمومي در خصوص کيفيت مدارک و فرايند صدور کد
بورس مجاز است براي احراز هويت مشتريان به مراجع قانوني مراجعه و تاييديه دريافت کند. صدور کد منوط به تاييد اصالت مدارک است و با خاطيان برخورد قانوني ميشود.
مشتري موظف است در هر زمان بنا به درخواست بورس نسبت به ارائه مدارک و مستندات مجدد اقدام کند. در صورت عدم ارائه، کد مشتري غير فعال ميشود.
مشتري موظف است هرگونه تغيير در مدارک و مستندات را به بورس اعلام کند. توجه به تاريخ انقضاي مدارک و بروزرساني آن نزد بورس در تعهد مشتري است.
در صورتي که مشتري وکالت انجام معاملات خود را بطور رسمي به وکيل منتقل کرده باشد، براي وکيل حسب نوع شخصيت آن (حقيقي-حقوقي) نيز بايستي مدارک بطور کامل ارائه شود.