پای ارز 27 هزار تومانی به صرافی ملی باز شد

تجارت نيوز/تا پيش از اين ارز ۲۷هزار توماني را فقط يک بار در ابتداي همين هفته آن هم در بازار آزاد شاهد بوديم، اما حالا پاي اين نرخ به تابلوي صرافي ملي هم باز شده است آن هم بعد از چهار بار تغيير قيمت در عرض چند ساعت. حالا سوال اينجاست که علت رشد اين چنيني قيمت ارز در يک روز و ظرف چند ساعت چه بوده است؟
چهارشنبه 26 شهريور اولين قيمت اعلام شده روي تابلوي صرافي ملي 26هزار و 650 تومان بود. اما در کمتر از يک ساعت اين نرخ تغيير کرد و با 150 تومان افزايش به 26 هزار و 800 تومان رسيد. البته ماجرا به اينجا ختم نشد و در عرض يک تا دو ساعت بعد، دو بار ديگر قيمت دلار در صرافي ملي افزايش يافت. نرخ دلار آمريکا پس از جهش از پله 26 هزار و 800 تومان از نرخ 26 هزار و 900 هم گذشت و سپس براي اولين بار با گذر از مرز 27 هزار توماني به 27 هزار و 200 تومان براي فروش رسيد.
تا پيش از اين ارز 27 هزار توماني را فقط يک بار در ابتداي همين هفته آن هم در بازار آزاد شاهد بوديم. سوال اينجاست که علت رشد اين چنيني قيمت ارز در يک روز و ظرف چند ساعت چيست؟
البته ابتداي هفته هم يک بار نرخ ارز صرافي ملي ظرف چند ساعت با سه هزار تومان افزايش از بازار آزاد پيشي گرفت. اين اقدام در کنار برداشتن سقف سامانه نيما و بازگشت امکان دريافت ارز با کارتملي، خبر از ورود و مداخله بازار ساز ميداد. آيا همچنان پاي دخالت بازارساز در ميان است يا رشد قيمت دلار علت ديگري دارد؟
کامبيز افسري، کارشناس و فعال بازار ارز، در پاسخ ميگويد: در بازار ارز اصطلاحي وجود دارد به نام حراج هلندي. حراج هلندي به اين معني است که بازارساز براي کاهش قيمت در بازار ارز به جاي اين که از قيمتهاي پايين به سمت بالا برود از بالا به پايين ميآيد. قيمت را به بازار آزاد نزديک ميکند تا خريدار احساس کند که جنس در بازار زياد است، از طرفي عرضه هم در قيمت بالا بيشتر ميشود. در همه حراجها قيمت از پايين به بالا است اما اين حالت برعکس آن است.
او با يادآوري روز دوشنبه اخير عنوان ميکند که در اين روز هم بازار ساز از همين روش استفاده کرده و از طريق آن تا آخر روز توانسته قيمت را هزار تومان پايين بياورد. البته اين اولين بار نبوده و اين اقدام سالهاي گذشته هم بارها انجام شده است.
به گفته افسري اين کار حالتي رواني در بازار ايجاد ميکند تا فعالان احساس کنند در بازار کمبودي وجود ندارد. از اين طريق هم با ارز پاشي روي منابع بانکمرکزي فشاري نميآيد، هم با جوسازي قيمت پايين ميآيد. او تاکيد دارد که بايد اين را هم مورد توجه داد که اين روش هميشه جواب نميدهد و همه چيز به شرايط روز بازار بستگي دارد.
بورس تلاشها را خنثي ميکند
اين کارشناس در پاسخ به اين سوال که چه مقدار ميتوان به ورود بازار ساز در هفته اخير و تاثير آن در آينده قيمت ارز خوشبين بود، ميگويد: در حال حاضر همه چيز در دست بانک مرکزي نيست و متاسفانه بانک مرکزي تنها بخشي از اقتصاد ما را تشکيل ميدهد. وزارت اقتصاد ، سازمان برنامه و…متوليان مختلفي هستند که تصميمگيري يک دست و يک نواختي ندارند.
افسري در پايان تاکيد ميکند: بورس تمام تلاشهاي بانکمرکزي را خنثي ميکند. بورس در هر حالتي که باشد، حتي در حالت سقوط به شکل خودش به بازار فشار ميآورد، زيرا بالاخره عدهاي فروشنده ميشوند. در جريان بورس پولي آزاد ميشود و اين پول بالاخره بايد از يک جايي سر در آورد.
آنطور که او ميگويد براي کنترل بازار ارز لازم است مدتي بورس را در حالت انجماد نگه دارند اما در حال حاضر به علت شرايط سياسي و تعداد افراد زيادي که در بورس حضور دارند، قادر به مقابله از اين طريق با وضعيت نيستند.