توصیه کارشناس بازار سرمایه به تازهواردان بورس

تجارت نيوز/يک کارشناس بازار سرمايه گفت: آنچه که اين روزها و چند روز گذشته از بازار سرمايه ميبينيم نشان دهنده رفتار واقعي بازار سرمايه است، به آن دسته از سرمايهگذاران تازه وارد که با مفاهيم بورسي و رفتار مالي آشنايي ندارند توصيه ميکنم حتما به شکل غيرمستقيم و از طريق مشاورين داراي مجوز، سبدگردانها و صندوقها به بازار سرمايه ورود کنند.
بازار سرمايه طي ۴ ماه نخست سال به واسطه ورود منابع نقدي افرادي که تا به حال بورس را تجربه نکرده بودند شاهد رشد فزاينده بود. اين حجم جريان نقدي ورودي که به طور ميانگين در ماه هاي تير و مرداد به روزي هزار ميليارد تومان رسيد، باعث شد طرف تقاضا نسبت به طرف عرضه در بازار سرمايه متورم شود. بنابراين رشدي که در ماههاي گذشته تجربه شد، آفت بازار سرمايه محسوب ميشود و اتفاقا شرايط بازار در حال حاضر غيرمنطقي و نگران کننده نيست.
علي اسلامي بيدگلي، عضو هيات مديره شرکت مشاوره سرمايه گذاري آرمان آتي، ضمن تحليل حرکت روزهاي گذشته شاخص چشم انداز آتي بازار سرمايه را ترسيم کرد و گفت: آنچه که اين روزها و چند روز گذشته از بازار سرمايه ميبينيم نشان دهنده رفتار واقعي بازار سرمايه است و آنچه که چند ماه گذشته اتفاق افتاد، ناشي از يک رفتار هيجاني، متعلق به سرمايهگذاراني بود که به دليل فقدان فرهنگ سازي به طور مستقيم وارد بازار سرمايه شدند.
وي با بيان اينکه هرگونه نوسان غير متعارف ناشي از هيجان، از جمله نوسانهاي صعودي به عنوان آفت بازار سرمايه محسوب ميشود، افزود: بايد توجه کنيم که داد و ستد در بازار سرمايه فرآيند پيچيده و تخصصي است که به دانش، آگاهي و تجربه نياز دارد و افراد بدون کسب تخصص و تجربه لازم در روزهاي اصلاح بازار هيجاني عمل مي کنند و باعث تشديد نوسان شاخص ميشوند.
اسلامي بيدگلي در پاسخ به اين سوال که براي مديريت فضاي هيجاني بازار بايد چه رويکردي داشت، افزود: ما بايد سرمايه گذاران خرد و عمده را که زمان معامله گري آنها در بازار سرمايه حداقل کمتر از يک سال است به سمت سرمايه گذاري غيرمستقيم، شامل صندوقهاي سرمايهگذاري، شرکتهاي مشاوره سرمايه گذاري و سبدگردانها هدايت کنيم.
وي افزود: البته بايد نهادهاي سرمايهگذاري غيرمستقيم هم بسترها و زيرساختهاي لازم را براي پاسخ به نيازهاي سرمايه گذاران داشته باشند. اگر شرايط لازم مهيا نباشد سرمايه گذارها به ناچار به سمت سرمايه گذاري مستقيم در بازار سرمايه هدايت ميشوند.
علي اسلامي افزود: از اين پس بايد در سرمايه گذاري دقت کنيم. به صورت تاريخي ارزش بازار سرمايه ما نسبت به توليد ناخالص داخلي حدود ۰.۴ تا ۰.۵ بوده، اما در مقطعي ارزش بازار نسبت به توليد ناخالص داخلي از يک هم فراتر رفت و حتي به ۲ نزديک شد. بنابراين بازار سرمايه ما با يک ريسک جديد مواجه شد و افت شاخص طي ماه گذشته اثر بخشي اين ريسک جديد را کاهش داد.
اين کارشناس بازار سرمايه با اشاره به اينکه بازار با ريسک نقد شوندگي هم مواجه شد، گفت: بسياري از سرمايه گذاران غيرحرفهاي که به صورت مستقيم به بازار سرمايه وارد شدند در مواجهه با صف فروش با هيجان و ترس رفتار کردند و اين امر عامل افزايش فرآيند اصلاح بازار شد. البته خوشبختانه تدابيري که سازمان بورس و مسئولين سازمان بورس طي سه هفته گذشته اتخاذ کردند، کمک بسياري به کاهش ريسک نقدشوندگي کرد. به ويژه بحث اوراق اختيار خريد و فروش و سهام خزانه شرکتها که از سوي سازمان پيگيري ميشود به ميزان قابل توجهي به نقدشوندگي بازار کمک مي کند.
عضو هيات مديره شرکت مشاوره سرمايه گذاري آرمان آتي ادامه داد: با همه اقدامات اثرگذار نهاد ناظر و مديريت شرايط اما توصيه ما به سرمايه گذاران اين است که از طريق صندوقهاي سرمايهگذاري به بورس وارد شوند. در سرمايهگذاري غيرمستقيم با ريسکي به عنوان ريسک نقدشوندگي هم مواجه نيستيم. در آنجا مدير صندوق موظف است، وجوه سرمايه گذاران را در صورت ابطال يا فروش واحدهاي سرمايه گذاري در موعد مقرر به آن ها پرداخت کند.
بازار سرمايه رکن مهم اقتصاد است
اسلامي بيدگلي افزود: بازار سرمايه در گذشته از ارکان از اقتصاد کشور نبود، خوشبختانه در ۲ سال گذشته رکني از اقتصاد کشور شده است. اتفاق ديگري هم افتاده و ما با ۵۰ ميليون نفر سرمايهگذار مواجه هستيم. بنابراين اهميت بازار سرمايه براي دولت و دولتمردان خيلي بيشتر از گذشته شده و در موقع بروز بحران دولت و دولتمردان از منابع و منافع مردم حمايت ميکنند و تدابيري را خواهند انديشيد که برخي از ريسکها براي سرمايهگذار کاهش پيدا کند.
وي ادامه داد: سرمايهگذار بورسي بايد به اين موضوع توجه کند که سرمايهگذاري بازار سرمايه بلندمدت است. تجربه نشان داده با در نظر گرفتن اين متغير، در بورس بازده اي بالاتر از ساير بازار ها ايجاد ميشود.
عضو هيات مديره شرکت مشاوره سرمايه گذاري آرمان آتي تاکيد کرد: بازار سرمايه داراي پيچيدگي است، اين پيچيدگي نياز به افزايش سواد مالي دارد. ما بايد تلاش کنيم سواد مالي مردم و مديران افزايش پيدا کند. چيزي که اين روز ها خيلي مهم است، سواد مالي مديران غيرمتخصص و خارج از خانواده بازار سرمايه است که در تصميمگيريها و برنامهريزيهاي بازار سرمايه کشور نقش دارند. بدون سواد مالي بعضا با تصميمگيريها و سياست گذاري هايي مواجه ميشويم که متناسب با شرايط بازار سرمايه و نياز هاي مردم نيست. همواره بازار به روند رو به رشد و منطقي خود باز مي گردد اما ما شاهد افت و خيز ذاتي شاخص هم خواهيم بود.
اسلامي بيدگلي افزود: به آن دسته از سرمايهگذاران تازه وارد که با مفاهيم بورسي و رفتار مالي آشنايي ندارند توصيه ميکنم حتما به شکل غيرمستقيم و از طريق مشاورين داراي مجوز، سبدگردانها و صندوقها به بازار سرمايه ورود کنند و اميدوارم تصميمگيران اقتصادي کشور که با بازار سرمايه آشنا نيستند، هيجاني اظهار نظر نکنند و به هيجان بازار دامن نزنند.