شاخص جهانی دلار افزایش یافت

ايسنا/ شاخص دلار که نرخ برابري آن در مقابل سبدي از ارزهاي جهاني را اندازه ميگيرد، در معاملات امروز با ۰.۰۵ درصد افزايش نسبت به روز گذشته در سطح ۹۳.۹۷۷ واحد بسته شد.
پس از دو ريزش متوالي شاخص دلار سبز شد.
در ادامه سيگنال دهي متناقض به بازارهاي مالي، اين بار يکي از مديران ارشد بانک مرکزي آمريکا از احتمال طولاني شدن روند احياي اقتصادي اين کشور خبر داده است. پاتريک هارکر- مدير دفتر منطقه اي فدرال رزرو در فيلادلفيا گفته است فرض غالب اين است که تا اواخر سال آينده، واکسن کرونا به طور گسترده در اختيار عموم مردم قرار گيرد.
هارکر با بيان اينکه کوويد-۱۹ يک درس بسيار دردناک براي اقتصاد جهان بود گفت: به ما ياد داد که هنوز براي مواجهه با يک بحران تمام عيار آن طور که بايد، آماده نيستيم. حتي اگر احياي اقتصاد سريع انجام شود و جلوي مرگ و ميرهاي بيشتر گرفته شود، تا ۲۰۲۳ طول خواهد کشيد تا بازار کار به وضعيتي برسد که بتوانيم آن را اشتغال کامل بناميم. هنوز کرونا تمام نشده اما مساله مهم اين است که ريشه ها و عوامل آسيب وحشتناک يک ويروس به اقتصادمان را شناسايي کنيم و کارهاي لازم را براي تکرار نشدن اين اتفاق انجام دهيم.
شماري از کشورهاي مختلف برآورد خود از رشد اقتصادي امسال را افزايش داده اند اگرچه رشد اقتصادي بسياري از کشورها حتي در سناريو خوش بينانه نيز منفي باقي خواهد ماند. جان ويليامز- مدير دفتر منطقه اي بانک مرکزي آمريکا در نيويورک گفته است روند احياي رشد اقتصادي آمريکا قوي تر از چيزي بوده است که پيشتر تصور مي شد.
وي با بيان اينکه بانک مرکزي خواهان ديدن بازار کار در وضعيت اشتغال کامل در سريع ترين زمان ممکن است، افزود: انتظار ما اين است که تا ۲۰۲۲ به ثبات بسيار خوبي در بازار کار برسيم با اين حال هنوز ابهامات زيادي وجود دارد که در سال هاي آينده بايد خود را آماده مواجهه با چه چيزي کنيم.
وضعيت براي دومين اقتصاد بزرگ جهان يعني چين نيز احتمالا مطلوب تر از آن خواهد بود که پيشتر تصور مي شد: بانک جهاني در گزارش جديدي به بررسي وضعيت اقتصاد چين در ماه هاي پاياني سال جاري پرداخته و اعلام کرده است چين تنها اقتصاد بزرگ منطقه شرق آسيا خواهد بود که با وجود تبعات سنگين کرونا رشد اقتصادي مثبت را تجربه خواهد کرد و رشد دو درصدي براي آن در سال جاري پيش بيني شده است. انتظار مي رود روند رشد اقتصاد چين در سال آينده شتاب بسيار بيشتري بگيرد و به ۷.۹ درصد برسد.
همچنين انتظار مي رود رشد اقتصادي برخي ديگر از اقتصادهاي بزرگ جهاني نظير آلمان، فرانسه و انگليس نيز تا پايان سال جاري بهتر از چيزي باشد که پيشتر تصور مي شد.
نيل جونز- کارشناس مسايل ارزي در بانک ميزوهو - گفت: دارايي هاي پرريسک در شرايط فعلي کمتر مورد استقبال معامله گران قرار مي گيرند چرا که احتمال بدتر شدن شرايط اقتصادي جهان وجود دارد. تا زماني که معامله گران نسبت به آينده خوش بين نباشند، ترجيح خواهند داد سرمايه هاي در اختيار خود را در دارايي هاي امن نگهداري کنند و اين تقاضا براي دارايي هاي امن احتمالا در کوتاه مدت در سطح نيرومندي باقي خواهد ماند.
عامل موثر ديگر بر بازار ارز، اخبار مربوط به انتخابات رياست جمهوري آمريکا است. اگرچه جوبايدن هنوز با اختلاف اندکي در نظرسنجي ها از ترامپ پيش است اما نمي توان با قطعيت در خصوص برنده احتمالي سخن گفت. در شرايطي که دونالد ترامپ ترديدهايي در خصوص پذيرش نتيجه انتخابات در صورت شکست خوردنش را ايجاد کرده، رئيس جمهوري خواه سنا آمريکا گفته است پيروز انتخابات از هر کدام از دو حزب در ماه ژانويه رئيس جمهور خواهد شد و کسي نمي تواند مانع اين کار شود.
انتخابات رياست جمهوري آمريکا روز سوم نوامبر ( ۱۳ آبان) برگزار خواهد شد اما به دليل کرونا احتمالا تغييراتي در روند راي گيري ايجاد خواهد شد.
اختلافات بين چين و آمريکا نيز زير ذره بين معامله گران قرار دارد. آمريکا مجددا چين را به نقض حقوق بشر متهم و به فشار خود روي اپليکيشن هاي چيني افزوده است. روابط سرد دو طرف در حال نشان تدريجي پيامدهاي خود روي مناسبات مالي و تجاري است و معامله گران از اين نگران هستند که فاز نخست توافق تجاري با وخيم تر شدن فضاي کنوني از دست برود و جنگ تجاري بين دو طرف از سر گرفته شود.
با وجود بازگشايي کسب و کارها و از سرگيري فعاليت هاي تجاري انتظار نمي رود اقتصاد جهاني امسال را با رشد مثبت به پايان برساند. سازمان توسعه و همکاري اقتصادي در برآورد جديد خود پيش بيني کرده است رشد اقتصادي جهان براي کشورها به طور متوسط منفي ۴.۵ درصد خواهد بود. طبق پيش بيني هاي اين سازمان اقتصاد چين امسال تنها ۱.۱ درصد رشد خواهد کرد که اين عملکرد براي آمريکا از اين هم نااميدکننده تر خواهد بود تا جايي که انتظار مي رود بزرگ ترين اقتصاد جهان تا پايان امسال ۳.۸ درصد کوچک شود.
پس از فروکش کردن موج اوليه، روند شيوع کرونا در بسياري از کشورها سرعت گرفته که اين روند به ويژه در اروپا محسوس بوده است. با اين حال دونالد ترامپ- رئيس جمهور آمريکا- از قرار داشتن توسعه واکسن کرونا در مراحل پاياني و آغاز توزيع آن از اواخر ماه آينده صحبت کرده است.
تاکنون بيش از ۳۴ ميليون و ۶۱ هزار و ۱۳۹ مورد ابتلا به کرونا گزارش شده است که در اين بين يک ميليون و ۱۶ هزار و ۱۸ نفر جان خود را از دست دادهاند. در بين کشورهاي مختلف، بالاترين تلفات مربوط به آمريکا با ۲۱۱ هزار و ۲۸۶ نفر، برزيل با ۱۴۳ هزار و ۲۴۳ نفر، هند با ۹۸ هزار و ۶۱۶ نفر، مکزيک با ۷۷ هزار و ۱۶۳ نفر و انگليس با ۴۲ هزار و ۱۴۳ نفر بوده است.
به نظر مي رسد کرونا روي توان بودجه اي بزرگ ترين اقتصاد اروپايي تاثير منفي محسوسي گذاشته است تا جايي که مرکز مطالعات اقتصادي آلمان اعلام کرده مازاد بودجه ۵۲.۵ ميليار دلاري دولت در سال قبل جاي خود را به کسري بودجه ۱۷۰ ميليارد دلاري در سال جاري خواهد داد. به گفته اين مرکز، امسال اقتصاد اين کشور ۵.۳ درصد کوچک خواهد شد که اين رقم در صورت تحقق، ۱.۴ درصد بيشتر از رقمي خواهد بود که پيشتر تصور مي شد. اين موسسه با پيش بيني از سرگيري رشد اقتصادي در سال آينده، نرخ رشد سال ۲۰۲۱ را ۵.۱ درصد پيش بيني کرده است.
کيوسوکه سوزوکي- استراتژيست مسائل ارزي در موسسه " سوسيه جنرال" گفت: فکر مي کنم در بلندمدت بين يورو و دلار توازن برقرار شود و نرخ برابري هر يورو در بلندمدت احتمالا ۱.۱۶ دلار خواهد بود. ما شاهد يک روند احياي طولاني خواهيم بود و فارغ از اينکه چه کسي پيروز انتخابات رياست جمهوري آمريکا شود، کار سختي را براي رساندن اقتصاد به سطح پيش از آغاز بحران کرونا خواهد داشت.
شاخص دلار
شاخص دلار که نرخ برابري آن در مقابل سبدي از ارزهاي جهاني را اندازه ميگيرد، در معاملات امروز با ۰.۰۵ درصد افزايش نسبت به روز گذشته در سطح ۹۳.۹۷۷ واحد بسته شد. نرخ برابري هر فرانک سوئيس نيز معادل ۱.۰۸۴ دلار اعلام شد.
ارزهاي اروپايي
در تازهترين دور از معاملات، پوند با ۰.۴۱ درصد افزايش نسبت به روز قبل خود و به ازاي ۱.۲۹ دلار مبادله شد. يورو ۰.۲ درصد پايين رفت و با باقي ماندن در کانال ۱.۱۷ به ۱.۱۷۱ دلار رسيد.
ارزهاي آسيايي
در معاملات بازارهاي ارزي آسيايي، هر دلار با ۰.۰۹ درصد کاهش به ۱۰۵.۵۶۱ ين رسيد. در برابر همتاي استراليايي، هر دلار آمريکا به ازاي ۱.۳۹۵ دلار مبادله شد. همچنين نرخ برابري دلار معادل ۶.۷۹۱ يوان چين اعلام شد.