پیشبینی قیمت مرغ در بازار

باشگاه خبرنگاران/ طي ماههاي اخير کمبود و گراني نهادههاي دامي سبب کاهش رغبت مرغداران به جوجهريزي شده است که در صورت ادامه اين روند بازار مرغ با چالش مواجه ميشود.
با وجود آنکه مرغ ارزانترين محصول پروتئيني در سبد مصرفي خانوار محسوب ميشود، اما در هفتههاي اخير تحت تاثير عوامل مختلف سيرصعودي به خود گرفته است و امکان دسترسي برخي دهکهاي جامعه به آن وجود ندارد.
بسياري از مسئولان بر اين باورند که کمبود و گراني نهادههاي دامي علاوه بر کاهش ميل و رغبت مرغداران به جوجه ريزي منجر به کاهش وزن مرغ توليدي شده است که همه اين عوامل دست به دست يکديگر داده تا بازار مرغ متشنج شود.
با وجود اعتراضهاي مکرر مرغداران، ستاد تنظيم بازار در ۳۰ مهر قيمت مصوب هر کيلو مرغ زنده را ۱۳ هزار و ۱۰۰ تومان با احتساب ۱۰ درصد در اختيار استانداران و قيمت مصوب مرغ گرم را ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومان اعلام کرد که با واکنش شديد توليدکنندگان روبرو شد چرا که آنها براين باورند که نرخ اعلامي هيچ گونه سنخيتي با هزينههاي توليد ندارد و در صورت اصلاح نشدن، توليد مرغ به بحران کشيده ميشود.
ماجرا تنها به اين جا ختم نميشود چرا که با جهش قيمت اقلام اساسي سبد خانوار و تخلف برخي واحدهاي صنفي در فروش مرغ با قيمتهاي گزاف، قدرت خريد بسياري از اقشار جامعه کاهش يافته است و آنها به سبب حقوقهاي حداقلي چارهاي جز حذف محصولات مختلف از سبد مصرفي خود ندارند.
بررسيها از سطح بازار نشانمي دهد که هر بسته مرغ با وزن ۱.۸۰۰ گرمي در فروشگاهها با نرخ ۹۸ هزار تومان عرضه ميشود که فروشندگان دلايلي همچون بسته بندي، قطعه بندي و ... را براي اين گرانيها مطرح ميکنند.
حال به سراغ مسئولان ذي ربط ميرويم تا از آخرين جزئيات بازار نهادههاي دامي، نرخ واقعي مرغ و دلايل گرانفروشي برخي واحدهاي صنفي با خبر شويم:
مرغداران به نرخ مصوب مرغ معترضند/بحران مرغ در کمين است
محمد کمالي سروستاني مدير عامل اتحاديه مرغداران گوشتي در گفت و گو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزي باشگاه خبرنگاران جوان با اشاره به اينکه مرغداران نسبت به نرخ مصوب مرغ معترض هستند، اظهار کرد: با توجه به افزايش هزينههاي توليد، نرخ مصوب مرغ تناسبي با آناليز واقعي قيمتها ندارد و طبق روال معمول، ستاد تنظيم بازار به صورت مصلحتي قيمتها را اعلام کرده است.
وي افزود: با وجود آنکه اعلام قيمت غيرواقعي، بي ثباتي در بازار مرغ را به همراه دارد، از ستاد تنظيم بازار تقاضا کرده ايم که تجديد نظري در نرخ داشته باشد چراکه مرغدار، بخش اعظم نهاده مورد نياز را از بازار آزاد تهيه ميکند.
کمالي سروستاني ادامه داد: علي رغم ظرفيت مناسب جوجه ريزي، مرغداران نگرانيهايي از حيث تامين نهاده دارند، درحاليکه با تامين نهاده مورد نياز، توليدکنندگان اقدام به توليد ميکنند.
اين مقام مسئول نياز ماهانه کشور را ۱۱۰ ميليون قطعه جوجه اعلام کرد و گفت: کارگروه تنظيم بازار توليدکنندگان را مکلف کرده ماهانه ۱۱۰ ميليون قطعه جوجه ريزي داشته باشند که با تامين نهاده، نياز بازار به طور کامل تامين ميشود، در غيراين صورت با کمبود وزن و بحران عرضه در بازار روبرو خواهيم شد.
مدير عامل اتحاديه مرغداران گوشتي ادامه داد: با توجه به قدرت اقتصادي خانوار در تلاشيم تا بازار مرغ به ثبات برسد که لازمه تحقق اين موضوع مديريت بازار نهاده است، در غير اين صورت با افزايش قيمت مرغ در بازار روبرو ميشويم.
بازنگري در سامانه بازارگاه گامي براي حمايت از مرغدار/تجديد نظر در قيمت مصوب مرغ امري ضروري است
حبيب اسداله نژاد نايب رئيس کانون انجمن صنفي مرغداران گوشتي با اشاره به اينکه قيمت مرغ نسبت به هفته اخير نوسان چنداني نداشته است، اظهار کرد: هم اکنون متوسط نرخ هر کيلو مرغ زنده ۱۷ هزار تومان و مرغ گرم ۲۵ هزار تومان است.
وي افزود: با وجود بازنگري در سامانه بازارگاه، مرغداران خريد خود را مستقيم بدون واسطه خريداري ميکنند، گرچه سهميههاي خوبي در سامانه تعريف شده، اما نياز کل دوره پرورش را جوابگو نيست.
اسداله نژاد ادامه داد: توزيع نهاده از طريق سامانه بازارگاه نياز ۴۰ روزه مرغداران را تامين ميکند که اين ميزان کمتر از نياز دوره پرورش است، اما به طور کلي بخشي از نياز مرغداران بر مبناي ويژگي جديد تامين شده است که استمرار اين روند، آرامش خاطر مرغداران، کاهش قيمت تمام شده و نرخ فروش محصول در بازار را به همراه دارد.
اين مقام مسئول در واکنش به نرخ مصوب مرغ گفت: اگر نهاده مورد نياز مرغدار به طور کامل از اين طريق آماده شود، توليدکننده نسبت به ادامه توليد آرامش خاطري دارد چرا که حداقلهاي مولفه توليد در قيمتها لحاظ شده است.
وي با اشاره به اينکه قيمت نهادههاي توليد کماکان همانند هفتههاي گذشته است، بيان کرد: علي رغم وعدههاي مسئولان، بخش اعظم نهادهها از بازار آزاد تامين ميشود که با بازنگري در سامانه و تامين ۱۰۰ درصد نياز مرغداران شاهد آرامش بازار خواهيم بود، در غير اين صورت با بحران کمبود عرضه مواجه خواهيم شد.
نايب رئيس کانون انجمنصنفي مرغداران گوشتي نرخ کنوني هر کيلو ذرت در بازار آزاد را ۳ هزار و ۲۰۰ تا ۳ هزار و ۳۰۰ تومان و کنجاله سويا را ۱۵ هزار تومان اعلام کرد و گفت: نرخ کنوني نهاده در بازار سياه با قيمت مصوب اختلاف چندبرابري دارد که همين امر بي اعتمادي عجيبي نسبت به دولت و ايفاي تعهدات مسئولان در بين مرغداران ايجاد کرده است.
اسداله نژاد ادامه داد: با وجود بي اعتمادي مرغداران نسبت به عدم ايفاي تعهدات مسئولان و زيان چندماهه اخير، ترس و واهمهاي در بين توليدکنندگان وجود دارد که همين امر مانع ميل و رغبت مرغدار به جوجه ريزي ميشود.
تلاش دلالان براي استقرار نيافتن سامانه بازارگاه بينتيجه ماند/اختلاف ۴ هزار و ۵۰۰ توماني قيمت مصوب مرغ با نرخ واقعي
برومند چهارآيين کارشناس صنعت طيور با اشاره به اينکه قيمت مرغ نسبت به هفته گذشته افزايش چنداني نداشته است، اظهار کرد: هم اکنون متوسط نرخ هر کيلو مرغ زنده درب واحد مرغداري ۱۸ هزار تومان و مرغ آماده به طبخ در خرده فروشي ۲۵ هزار و ۵۰۰ تومان است.
وي افزود: با توجه به کمبود عرضه پيش بيني ميشود که قيمت مرغ زنده با افزايش نسبي به مرز ۲۰ هزار تومان برسد.
چهار آيين کمبود نهاده را يکي از علل اصلي گراني مرغ در بازار برشمرد و گفت: در حال حاضر هر کيلو ذرت با نرخ ۳ هزار و ۸۰۰ تا ۴ هزار تومان و کنجاله سويا ۱۳ هزار و ۸۰۰ تا ۱۴ هزار و ۵۰۰ تومان عرضه ميشود که با نرخ مصوب اختلاف معناداري دارد.
اين کارشناس صنعت طيور ادامه داد: با وجود مخالفت دلالان و واسطه گران که با لابي گريهاي متعدد به دنبال عدم استقرار سامانه بازارگاه بودند، اما با تلاش مستمر وزارت جهاد کشاورزي، توليدکنندگان بدون واسطه به بازار نهادههاي دامي دسترسي پيدا کردند که از اين طريق ۵۵ تا ۶۰ درصد نهاده هايشان با نرخ مصوب تامين ميشود.
عضو هيئت مديره کانون سراسري مرغداران گوشتي از حذف واسطهها و دلالان با استقرار سامانه بازارگاه خبر داد و گفت: استقرار سامانه بازارگاه به سبب تامين نهاده با سرعت و نرخ مصوب نويد خوبي را به توليدکنندگان و مصرف کنندگان ميدهد که اميدواريم در دوره بعد تلاطم در بازار نهادههاي دامي را نداشته باشيم.
وي درباره آخرين وضعيت روند جوجه ريزي بيان کرد: اگر سايه سنگين سياست قيمت دستوري را از توليد بردارند، کمبودي در عرضه نخواهيم داشت، اما با اجراي اين سياست غيرکارشناسي، قيمت مصوب ۱۳ هزار توماني براي مرغ زنده با نرخ واقعي توليد ۴ هزار و ۵۰۰ تومان فاصله دارد.
چهارآيين قيمت واقعي هر کيلو مرغ زنده را ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان اعلام کرد و گفت: با توجه به تغييرات وزارت صمت و ستاد تنظيم بازار انتظار ميرود که تجديد نظري در قيمت صورت گيرد، در غير اين صورت فاصله قيمتي در ماههاي آتي توليد را تحت تاثير قرار ميدهد به طوريکه با کمبود عرضه قيمت مرغ از مرز ۳۰ تا ۳۵ هزار تومان فراتر خواهد رفت.
اين کارشناس صنعت طيور نياز ماهانه کشور را ۹۵ تا ۱۰۰ ميليون قطعه مرغ اعلامکرد و گفت: با وجود آنکه ظرفيت کافي براي جوجه ريزي و توليد گوشت مرغ داريم، اما هم اکنون به سبب اتخاذ سياستهاي نادرست و غيرکارشناسي در امر قيمت گذاري حدود ۹۰ ميليون قطعه جوجه ريزي انجام شده است که با تعديل قيمت، کمبودي در توليد گوشت مرغ نخواهيم داشت.
وي استقرار سامانه بازارگاه و حذف واسطهها را گامي مهم در صنعت طيور اعلام کرد و گفت: دلالان به معناي واقعي با لابي گري در دولت و بانک مرکزي قصد داشتند که سامانه بازارگاه استقرار نيابد تا بتوانتد به سفته بازي و التهاب قيمت در بازار ادامه دهند که خوشبختانه با تلاش وزير جهاد کشاورزي، مرغداران ميتوانند بر مبناي ظرفيت واحد توليدي ذرت و سويا مورد نيازشان را خريداري کنند.
اين مقام مسئول در پايان تصريح کرد: بنابر آمار از ابتداي آذر گذشته تا پايان مهر امسال، مرغداران از محل فروش مرغ رقمي حدود ۴ هزار ميليارد تومان متصرر شدند.
به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد