باشگاه خبرنگاران/ بخشي از فراز و نشيبهاي هنر اول در ايران، مربوط به درگذشت هنرمندان و ورود موزيسينهاي تازه وارد، به اين عرصه است. امسال مانند سالهاي گذشته، بخشي از اين فراز و نشيبها هم مربوط به کناره گيري و خداحافظي موزيسينها و معرفي استعدادهاي شگفت انگيز بود. در اين گزارش به چند نمونه از اين اتفاقات اشاره ميکنيم.
کناره گيري عجيب فريدون شهبازيان
بعد از مدتها بي ثباتي ارکستر ملي ايران، از اواسط دهه ۹۰ اين ارکستر جان دوباره گرفت. فريدون شهبازيان رهبر ثابت و مدير هنري ارکستر ملي بود و بيشتر تغييرات در نوازندگان و خوانندگان گروه اتفاق ميافتاد. در اتفاقي ناگهاني، شهبازيان اوايل سال ۹۸ از سمتش کناره گيري کرد.
او در نامهاي خطاب به علي اکبر صفي پور مديرِ وقت بنياد رودکي نوشت: «مدير عامل محترم بنياد فرهنگي هنري رودکي. جناب آقاي علي اکبر صفي پور با نام و ياد خدا، سلام، با عنايب به استعفاي من از مديريت هنري و رهبري دائم ارکستر ملي ايرا، به عرض ميرساند، از اين تاريخ کناره گيري خودم را به مشاور هنري بنياد رودکي اعلام ميدارم...

ابتدا به نظر ميرسيد، استعفاي شهبازيان به نوعي طرح انتقاد از عملکرد بنياد رودکي يا دستگاههاي فرهنگي است. پس از مدتي محمد الله ياري به خبرنگار ما گفت که شهبازيان بازنشسته شده و طبق قانون معافيت بازنشستگان، اين موزيسين ديگر نميتواست ارکستر ملي را همراهي کند.
حتي شهبازيان خيلي دوست داشت به ارکستر ملي بازگردد؛ او ميگفت، زحمات زيادي براي اين ارکستر کشيده است و نميخواهد آن را از دست بدهد.
خداحافظي يک خواننده قديمي با دل شکسته
خواننده محبوب دهه ۷۰ و ۸۰ ايران، دهه ۹۰ را مناسب براي فعاليت خود نميديد. خشايار اعتمادي که مدتها در عرصه موسيقي پاپ فعاليت ميکرد و خاطرات فراواني براي نسلهاي مختلف ساخته بود، ۲۳ آبان ۹۸ در پيام ويديويي خداحافظي خود از دنياي موسيقي را اعلام کرد. او در اين ويديو گفت: «من در کنار شما مردم هستم. به عشق شما و موسيقي به اين حرفه آمدم. به قول همان آهنگم مردانه آمدم. الان هم با عشق به شما ميروم. از غرض ورزي بگذريم؛ برخي اوقات دلم شکست، اما آنقدر انرژي گرفتم که اينها ارزشي ندارد. اميدوارم شرايط به گونهاي شود که بتوانم از روي استيج به شما تعظيم کنم.»
او همچنين در يادداشتي درباره علت خداحافظيش نوشت: «تصميم من به کنارهگيري از عرصه موسيقي، ايدهاي بود که از مدتها پيش به ذهنم خطور کرده بود. علت آن هم کاملاً مشخص بود. من ۲۷ سال پيش با يک ذهنيت و تصور به دنياي حرفهاي موسيقي وارد شدم. دنبال يک رابطه عميق با فرهنگ بودم نه کاسبي کردن. اما متأسفانه در شرايط امروز جامعه ما، فرهنگسازي و انديشهسازي وضعيت نامناسبي پيدا کرده است. آن هم به اين دليل که رسانه منصفي وجود ندارد؛ بهتراست بگوييم رسانهها در اختيار يک عده خاص قرار گرفتهاند که تعدادشان هم کم نيست. مطمئن باشيد برخي از دوستان خواننده با حمايت همين رسانهها توانستهاند به جايگاه فعليشان برسند...»
بازگشت حسين زمان پس از ۱۷ سال با برگزاري کنسرت
دهه هفتاديها و هشتاديها خيلي حسين زمان را نميشناختند؛ چراکه او خواننده نخستين نسل موسيقي پاپ است. او آخرين بار در اوايل دهه هشتاد صدايش را در موسيقي طنين انداز کرد و ۱۷ سال هيچ فعاليتي در اين زمينه نکرد. او در سال ۹۸ مجدد به موسيقي برگشت و کنسرتي پرشور را طي دو سانس در برج ميلاد برگزار کرد.
نکته قابل توجه اين کنسرت، ارکستر بزرگ آن بود. در ارکستر حسين زمان از سکشن سازهاي زهي، بادي، کوبهاي و گيتار الکتريک، باس، درامز و سازهاي پرکاسيو استفاده شده بود. محمدعلي بهمني، قاسم افشار، محمدرضا عيوضي، حميدرضا هاتفي معاون اجرايي خانه موسيقي، مجيد خراطها، سيد محمد حسن مقدم فر، علي تفرشي، حميد غلامعلي، بهنام وليزاده، محمدرضا چراغعلي و چند هنرمند ديگر، از مهمانان ويژه حاضر در کنسرت زمان بودند.

اين کنسرت با اورتور بيکلامي که از قطعهاي ايران اقتباس شده بود آغاز شد. پس از اين قطعه حسين زمان در ميان تشويق حاضران روي صحنه آمد و گفت: «از مدتها پيش براي امشب لحظه شماري ميکردم و بسيار خوشحالم که ميبينم بعد از مدتها سکوت و غيبت هنوز مرا به ياد داريد. بسياري از دوستانم به من توصيه کرده بودند که کنسرت برگزار نکنم. چون ديگر کسي من را به خاطر نخواهد آورد و شايد حنجره من بعد از اين مدت طولاني توانايي اجراي دو نوبت کنسرت در يک شب را نداشته باشد، اما من باور داشتم که در خاطر شما مانده ام. امشب آمده ام تا با اجراي گلچيني از قطعات قديمي و تعدادي قطعه جديد شما تجديد ديدار کنم و بگويم هنوز هم ميتوانم براي شما بخوانم.
«بغض»، «هبوط»، «بوي تنهايي»، «به تو ميرسم دوباره»، «تو تنها ماندي»، «روشنتر از ستاره»، «مشق عشق»، «تو خود مني»، «يکي ليلي يکي مجنون»، «برادرجان»، «گريههاي بعد تو»، «ايران، ايران» و «زندوني»، «دوراهي»، «آخرين مرد عروج»، «مسافر» و «من هنوز فکر تو بودم وقتي آيينهها شکستن» از جمله قطعاتي بود که در کنسرت حسين زمان اجرا شد.
بازگشت حسين زمان باعث شد بسياري از هنرمنداني که از دنياي هنر فاصله گرفته بودند، اميدوار به بازگشت شوند. قاسم افشار که مدت هاست قطعهاي با صداي وي منتشر نشده است در گفتگويي مطبوعاتي گفت: «بعد از سالها دوري از صحنههاي اجراي موسيقي، کنسرت برگزار خواهم کرد. در اين کنسرتها که اين بار در حال و هوايي متفاوت برگزار خواهد شد، منتخبي از کارهاي ماندگار سالهاي اول فعاليتم که با استقبال مخاطبان روبه رو شده بود به همراه کارهاي جديد پيش روي علاقهمندان قرار ميگيرد.»
وي ادامه داد: «من سه سال پيش هم انگيزههاي زيادي براي برگزاري کنسرت داشتم، حتي در اين زمينه هم مجوزهاي لازم را اخذ کردم، اما متاسفانه در آن دوران به من سالن ندادند و مجبور شدم عطاي برگزاري کنسرت را به لقايش بسپارم. تا اينکه کنسرت آقاي حسين زمان پيش آمد و اين انگيزه مجدد را به من داد تا دوباره براي برگزاري کنسرت اقدام کنم که خوشبختانه تا به امروز اين اتفاق صورت گرفته و اگر مشکلي پيش نيايد ما در ماههاي آينده کنسرتهايي را برگزار ميکنيم.»
بازار