تسنيم/ رئيسجمهور آمريکا در مصاحبهاي هدف قرار گرفتن دو نفتکش در درياي عمان را حادثهاي «جزئي» توصيف کرده است.
«دونالد ترامپ»، رئيسجمهور آمريکا در مصاحبهاي اختصاصي با يک نشريه آمريکايي تلاش کرد از اهميت حمله به نفتکشها در درياي عمان بکاهد. او حمله به اين نفتکشها را «بسيار جزئي» توصيف کرده است.
ترامپ در مصاحبه با «نشريه تايم» با لحن متفاوتي نسبت به ساير مقامهاي دولتش درباره اين حمله اظهارنظر کرده. او گفته که درياي عمان اکنون نسبت به گذشته از اهميت راهبردي کمتري براي ايالات متحده برخوردار است، در حالي که چين . ژاپن با توجه به نيازشان به نفت هنوز نگاهشان معطوف اين منطقه است.
ترامپ گفت: «جاهاي ديگر مقادير زيادي نفت از آنجا به دست ميآورند، ما خيلي کم به دست ميآوريم. ما ظرف دو سال و نيم گذشته پيشرفتهاي زيادي در زمينه انرژي کردهايم. همزمان با آنکه خط لولهها در حال ساخت هستند ما صادرکننده انرژي هستيم. بنابراين، ما الان در خصوص خاورميانه در جايگاهي که قبلاً قرار داشتيم نيستيم؛ بعضيها ميگفتند به خاطر نفت در اين منطقه حضور داريم.»
رئيسجمهور آمريکا گفت با ارزيابيهاي جامعه اطلاعاتي کشورش مبني بر اينکه ايران عامل اين حملات بوده موافق است. او گفت: «فکر نميکنم آدمهاي زيادي باشند که به اين موضوع ترديد داشته باشند.»
ترامپ، عليرغم اين بار ديگر مدعي شد که رفتار ايران بعد از ورود او به کاخ سفيد به عنوان رئيسجمهور تغيير کرده است. او گفت: «اگر به لفاظيهاي آنها نسبت به وقتي که داشتند توافق را امضا ميکردند دقت کنيد ميبينيد آن موقع دائم ميگفتند "مرگ بر آمريکا، مرگ بر آمريکا؛ آمريکا را نابود ميکنيم، آمريکا را ميکشيم." من ديگر از اين جور حرفها زياد نميشنوم و انتظار هم ندارم که بشنوم.»
ترامپ در پاسخ به سوالي در خصوص اينکه در حال بررسي اقدام نظامي عليه ايران است گفت: «نميگويم که اينطور است. اصلاً اينطور نيست.»
منابع خبري پنجشنبه هفته گذشته از حمله به دو نفتکش در درياي عمان خبر دادند. کشتي «فرانت آلتر» با پرچم جزاير مارشال و کشتي «کوکوکا کاريجس» با پرچم پاناما در حال حرکت بود. نفتکش اول از امارات متحده عربي عازم تايوان و کشتي دوم که مالک آن يک شرکت ژاپني است از عربستان سعودي عازم سنگاپور بودند.
دولت آمريکا ساعاتي بعد از اين حادثه، همانطور که انتظار ميرفت انگشت اتهام را بهسمت ايران نشانه گرفت. «مايک پامپئو»، وزير امور خارجه آمريکا در يک کنفرانس خبري رسماً ايران را عامل اين حادثه معرفي کرد. پامپئو مدعي شد ارزيابيهاي دولت آمريکا بر «دادههاي اطلاعاتي» استوار است. «دونالد ترامپ»، رئيسجمهور آمريکا هم چند بار تصريح کرد که حمله به نفتکشها توسط ايران انجام شده است.
علاوه بر اين، نيروي دريايي آمريکا پنجشنبهشب ويدئويي را منتشر و ادعا کرد در ساعت 4:10 بعدازظهر پنجشنبه بهوقت محلي، يک قايق گشتي ايران به کشتي آسيبديده «کوکوکا کاريجس» نزديک شده و يک «مين عملنکرده را از بدنه اين نفتکش جدا کرد».
اين روايت، اما بهشدت مورد ترديد واقع شده. «ياتاکا کاتادا»، مالک نفتکش ژاپني گفته که بهخلاف روايت آمريکا اصلاً انفجار مين عامل صدمه به اين کشتي نبوده و طبق اطلاعاتي که به او رسيده حمله توسط يک «شيء پرنده» صورت گرفته است. او ادعاها درباره هدف قرار گرفتن کشتيها توسط اژدر را هم رد کرد و گفت با توجه به اينکه محل اصابت کاملاً بالاي آب است، حمله با اژدر نيز قابل قبول نيست.
روايت آمريکاييها ميان کشورهاي اروپايي هم بهغير از انگليس مشتري خاصي پيدا نکرده و بهنظر ميرسد اين بار ادعاهاي آمريکا آنقدر غيرقابلقبول است که از پس اقناع اروپاي کاملاً همنوا با آمريکا در اتهامپراکني عليه ايران در مسائل منطقهاي هم بر نيامده است.
بازار