ايرنا/ سخنگوي وزارت امور خارجه درباره انتخاب جوزف بورل به عنوان نامزدي تصدي مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا گفت: ما در مجموع ايشان را فرد مثبتي ميدانيم ولي ايشان وظايفي را خواهد داشت که اتحاديه اروپا آنها را به او محول خواهد کرد.
«سيدعباس موسوي» در گفتوگو با خبرنگار سياسي ايرنا، درباره نامه ظريف به موگريني گفت: ظريف از زماني که برجام نهايي و اجرايي شد، نامهنگاريهايي را با مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا آغاز کرد زيرا آمريکا حتي در دولت قبل و در همان اوايل هم بدعهديهايي را داشت. اولين نامه آقاي ظريف به خانم موگريني به عنوان مسئول هماهنگکننده برجام در سال ۲۰۱۶ نوشته شد و تاکنون حدود ۱۸، ۱۹ نامه به مناسبتهاي مختلف نوشته شده است.
وي با بيان اينکه در هر کدام از اين نامهها، موارد نقض برجام و همچنين اشکالات و موانع اجراي آن، تشريح شده است، اظهار داشت: اين نامهها جز اخبار آن، چيزي منتشر نشده اما احتمال دارد دکتر ظريف بعدها آنها را در قالب کتاب منتشر کنند. اگر اين کار صورت بگيرد، افکارعمومي ميبيند ايشان چگونه با صلابت و اقتدار منافع ملي کشور و برجام دفاع کرده است.
مگر جمهوري اسلامي ايران تحت تحريم اتحاديه اروپا قرار دارد؟
رئيس مرکز ديپلماسي عمومي و رسانهاي وزارت امور خارجه از حضور مجدد سفير انگليس در تهران به وزارت امور خارجه براي بار چهارم طي يک هفته گذشته در جهت ارائه توضيحات درخصوص توقيف نفتکش حامل نفت ايران خبر داد و اظهار داشت: رفت و آمدها ديپلماتها به وزارت امور خارجه مسئلهاي طبيعي است. توقيف نفتکش گريس ۱ هم براي ايران موضوع مهمي است و طبيعي است در اين چارچوب، براي گفتوگوها و ارائه توضيحات به وزارت امور خارجه بيايند.
موسوي با نادرست خواندن ادعاي انگليس درباره مقصد نفتکش گريس تصريح کرد: همانطور که قبلاً هم گفته ام اين نفتکش نميتواند در بنادر سوريه پهلو بگيرد زيرا يک سوپرتانکر است. از سوي ديگر، سوال ما از انگليس اين است که مگر جمهوري اسلامي ايران تحت تحريم اتحاديه اروپا قرار دارد؟ مگر اروپا ما را تحريم نفتي کرده است؟ به فرض آنکه اين نفتکش به سوريه ميرفته است، مگر آنها نبودند که ادعا ميکردند ما قوانينمان فراسرزميني نيست و عليه ديگر کشورها اعمال نخواهيم کرد؟ آنها هميشه منتقد اين موضوع بودهاند ولي چطور شده است که اکنون خود به بهانه نقض تحريمهاي سوريه، اين کار را انجام مي دهند.
انگليسيها هرچه زودتر نفتکش حامل نفت ايران را رها کنند
وي ادامه داد: هم اسناد و مدارک وهمچنين تناقضات انگليسيها نشان ميدهد که حرف لندن به لحاظ حقوقي چندان قابل اعتنا و توجه نيست مگر اينکه آنها تحت تاثير آمريکاييها بخواهند وارد بازي خطرناک و ناپيدا شوند که ما توصيه نميکنيم در شرايط کنوني، آنها وارد چنين بازياي شوند. کماکان از آنها ميخواهيم هرچه زودتر اين نفتکش را رها کنند زيرا اين کار به سود همه است.
سخنگوي وزارت امور خارجه درباره واکنش وزارت امور خارجه اسپانيا به اقدام نيروي دريايي ارتش انگليس در توقيف نفتکش حامل نفت ايران در جبل الطارق هم خاطرنشان کرد: ما وارد اختلافات سرزميني ميان انگليس و اسپانيا در منطقه جبل الطارق نميشويم اما اسپانيا تاکنون موضع بدي نداشته است. اينکه سرپرست وزارت امور خارجه اسپانيا گفته است که انگليسيها به درخواست آمريکاييها به توقيف نفتکش اقدام کردند، نکته قابل توجهي است و جمهوري اسلامي ايران نيز بر اين نکته حساب کرده و در محاسبات خود دخالت ميدهد.
ايران توقع معجزه از مسئول قبلي، فعلي و بعدي سياست خارجي اتحاديه اروپا ندارد
موسوي درباره انتخاب جوزف بورل به عنوان نامزدي تصدي مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا ابراز داشت: اين يک انتخاب داخلي اتحاديه اروپا است که ما به آن احترام ميگذاريم. اميدوار هستيم اقدامات مثبتي که توسط خانم موگريني در طول اين سالها انجام مي شد، توسط ايشان پيگيري شود و اگر نقصان و نقاط ضعفي هم وجود دارد، آنها را مدنظر قرار دهد.
وي در پاسخ به اين سوال که آيا از زمان انتخاب بورل به عنوان نامزد تصدي مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا گفتوگويي از سوي ايران با وي انجام شده است؟ بيان کرد: آقاي ظريف در يکي، دو سفري که براي شرکت در اجلاسهاي مختلف داشتهاند، با آقاي بورل ديدار و گفتوگوهايي داشتند.
اين ديپلمات ارشد کشورمان افزود: ما در مجموع ايشان را فرد مثبتي ميدانيم ولي ايشان وظايفي را خواهد داشت که اتحاديه اروپا آنها را به او محول خواهد کرد.
معلوم نيست در آمريکا چه کسي تصميمگير است و چه کسي مجري
موسوي درباره ادعاهاي مطرح شده از سوي مايک پنس، معاون رئيسجمهور آمريکا مبني بر اينکه آمريکا هنوز در برابر ايران خويشتنداري کرده است، يادآور شد: در هيات حاکمه آمريکا به ويژه در موضوع سياست خارجي واقعاً شاهد يک سردرگمي هستيم که تاکنون سابقه نداشته است. اظهارات ترامپ، پنس، پمپئو، بولتون و… را در اين مدت کوتاه مشاهده کنيد، يک سياست واحد و منسجمي را نميتوان ديد و معلوم هم نيست در آمريکا چه کسي تصميمگير است و چه کسي مجري.
وي با بيان اينکه پيامهاي متناقض متعددي از اين تيم بيرون ميآيد، عنوان کرد: معلوم است که دولت آمريکا بلاتکليف است و سياستهاي آنها به ويژه در قبال ايران سردرگم است. نميتوان قضاوت دقيقي از صحبتهاي آنها کرد و گفت اين اظهارات تهديد است يا سيگنال مثبت. اين مسئله موجب شده تا هم کار ما سخت شود و هم کار آنهايي که دچار تناقض هستند. البته ما اين اظهارات را خيلي جدي نميگيريم.
ايران امنيت خود را در ناامني همسايگان خود نميبيند
سخنگوي دستگاه ديپلماسي درباره روابط ايران با کشورهاي عربي گفت: جمهوري اسلامي ايران به عنوان کشوري که ۱۵ همسايه دارد، مايل است با تمامي همسايگان خود روابط صميمي، نزديک، دوستانه و برادرانه داشته باشد و اين تمايل را نشان داده است. طبيعي است که در اين ميان، اختلاف نظرهايي وجود داشته باشد. ما پيام صلح، دوستي و برادري را در اوج تنشها به آنها داديم، راهکارهايي هم به برادرمان در کشورهاي حاشيه جنوبي خيلج فارس ارائه داديم که يکي، دو مورد آن را دکتر ظريف به صورت رسمي اعلام کردند که تشکيل مجمع گفتوگوهاي منطقهاي و آمادگي براي امضاي پيمان عدم تجاور به صورت جداگانه يا دستهجمعي از جمله آنها است.
موسوي با تاکيد بر اينکه جمهوري اسلامي ايران هيچ وقت امنيت خود را در ناامني همسايگان خود نميبيند، اظهار داشت: ايران معتقد است که امنيت، ثبات و رونق در همه کشورهاي همسايه موجب امنيت، ثبات و رونق ايران خواهد شد و اين تاثير متقابل بر کشورها خواهد داشت. به برادراني که راه ديگري را ميروند و احساس ميکنند فرصتي براي همراهي با دشمنان ايران فراهم شده، يادآوري ميکنيم اين دوران، دوران گذرايي خواهد بود بنابراين لازم است آنها قدري به آينده نگاه داشته باشند.
حضور نيروهاي خارجي در منطقه کمکي به امنيت نخواهد کرد
وي افزود: ما و آنها کساني بودهايم که قبلاً در اين منطقه بوديم و در اين منطقه خواهيم ماند. اگر قرار است امنيت اين منطقه حفظ شود، ما بايد اين کار را بکنيم، اگر قرار است ثبات در منطقه بازگردد، ما با کمک همديگر بايد اين کار را بکنيم و هر گونه حضور نيروهاي خارجي که دهها هزار کيلومتر آنسوتر و به دروغ براي ايجاد ثبات به منطقهمان ميآيند، کمکي نخواهد کرد و بايد آن را زنگ خطري براي همه تلقي کنيم. پيام ما به آنهاست که قدري هوشيارتر و آيندهنگرتر باشند.
رئيس مرکز ديپلماسي عمومي و رسانهاي وزارت امور خارجه در پاسخ به اين سوال که آيا کشوري عربي براي کاهش تنش ميان ايران و آمريکا پيشقدم شده است؟ تصريح کرد: بله؛ برخي از کشورهاي عربي مانند عراق، عمان و قطر با توجه به نگرانيهاي ايجاد شده سعي کردند با مواضع ايران آشنا شده و ديدگاه ما را درخصوص تحولات اخير بدانند. در اين راستا، هم در سفرهايي که ما به اين کشورها داشتهايم و هم سفرهايي که آنها به تهران داشتهاند، ديدگاههايمان با شفافيت به آنها گفته شد.
پاسخ رسمي در برابر پيشنهاد معاهده عدم تعرض دريافت نکرديم
موسوي با بيان اينکه ما قدردان اين تلاشها هستيم، خاطرنشان کرد: در عين حال ما ميخواهيم آنها و ساير کشورهايي که به دنبال کاهش تنش هستند، به ريشه اين تنشها نگاه کنند و مسبب اين تنشها را شماتت کنند که چرا کار را به اينجا رساندند.
وي درباره واکنش کشورهاي عربي به پيشنهاد ايران به امضاي پيمان عدم تعرض ابراز داشت: پاسخ رسمي دريافت نکرديم ولي به صورت غيررسمي از طريق برخي از اشخاص يا تينکتنکها بدشان نميآيد که جزييات اين پيشنهاد را بدانند. يکسري سوالات پرسيده شد که پاسخ ما به آنها داده شد. ما فکر ميکنيم امضاي اين پيمان به سود همه ما در منطقه است و به يک نگراني ساختگي و جعلي امنيتي کشورهاي منطقه پايان ميدهد.
سخنگوي وزارت امور خارجه با بيان اينکه امضاي پيمان عدم تعرض به سود کساني که در ايجاد تنش در منطقه هستند، نيست، عنوان کرد: آنها سعي خواهند کرد که به لطايفالحيل مختلف جلوي اين گونه ابتکارات را بگيرند اما جمهوري اسلامي ايران اعلام کرده و آماده است هر وقت آنها بخواهند با اين کشورها وارد مذاکره شود. حاضريم از هر کجايي که آنها حاضر هستند شروع کنيم. اگر مايل هستند درباره اختلافات صحبت کنيم، اگر مايل هستند درباره اشتراکات صحبت کنيم، آمادگي داريم هرچند اعتقاد داريم اشتراکات ما بيشتر از اختلافات ماست و ميتواند مبناي هرگونه رايزني، گفتوگو و مذاکره باشد.
چند نفر از بانوان را براي تصدي سفارت پيشنهاد دادهايم
موسوي درباره انتخاب سفراي جديد يادآور شد: اکنون تقريباً فصل جابجايي سفرا است. در تابستان، کارشناسان و ديپلماتهاي ارشد بعد از پايان ماموريت جابجا ميشوند. حدود ۲۰، ۳۰ نفر از سفراي ما تا پايان تابستان تعيين تکليف ميشوند. نامزدهاي جايگزيني معرفي شدهاند. روندهاي اداري در حال انجام است و پس از نهايي شدن، اطلاعرساني خواهيم کرد.
وي اضافه کرد: در بين سفراي معرفي شده، چند نفر از بانوان نيز براي تصدي مسئوليت سفارت افرادي پيشنهاد شدهاند.
رسانه ها متوجه حساسيت هاي وزارت امور خارجه باشند
رئيس مرکز ديپلماسي عمومي و رسانهاي وزارت امور خارجه درباره کاربرد عنوان «منبع آگاه» در اخبار برخي از رسانهها بيان کرد: وزارت امور خارجه به دليل ماهيت ماموريتهايش در دستگاههاي حاکميتي و نهادي که هم در داخل و خارج از کشور به عنوان موضعگيري نظام محسوب ميشود، محدوديتهايي را براي خود اعمال کرده و از مديران ارشد خود خواستهايم اظهارنظرها و گفتوگوهايشان با هماهنگي مرکز ديپلماسي عمومي و رسانهاي وزارت امور خارجه باشد.
موسوي با بيان اينکه از دوستان رسانهاي ميخواهيم قدري تحمل داشته باشند و صبوري کنند زيرا وزارت امور خارجه بايد تبعات موضعگيريها و سخنانش را بسنجد، گفت: بسياري از مواضع بايد با هماهنگي مديران ارشد وزارت امور خارجه به ويژه شخص وزير و حتي نهادهاي ديگر باشد تا بتوان يک موضع قابل قبول و درستي را اتخاذ کنيم. من به رسالت، صراحت و سماجت دوستان رسانهاي احترام ميگذاريم اما از آنها ميخواهيم متوجه حساسيتهاي وزارت امور خارجه باشند.
بازار