آخرين خبر/ صبح امروز از بمب هاي هوشمند هدايت شونده رو نمايي شد. مبهم بودن دقت تجهيزات دفاعي و ميزان اين دقت از نکات نشان دهنده برتري کشورمان در اين عرصه است اما کشورها معمولا تست هاي اين بخش را به دليل مبهم نگه داشتن دقت تجهيزات براي دشمنان منتشر نمي کنند و يا درصورت دستيابي به تجهيزاتي مافوق اين دقت، دست به انتشار ميزنند. با اين حال ايران امروز براي نخستين بار تستهاي مربوط به نقطه زني موشک هاي جديد را در زمان رونمايي منتشر و وزارت دفاع از بمبهاي هواپايه و هوشمند ياسين، بالابان و نسل جديد بمب قائم رونمايي کرد.
امير سرتيپ حاتمي، وزير دفاع در مراسم رونمائي از بمب هاي پيشرفته هوشمند با تقدير از تلاش و همت جهادي دانشمندان متعهد صنعت دفاعي، با بيان اينکه مجموعه دفاعي کشور با بهره گيري از ظرفيت هاي دانشگاهي برجسته و سازمان هاي تخصص محور در عرصه هاي مختلف توانسته است به نحو شايسته نياز نيروهاي مسلح را در عرصه هاي رزم زميني، دريايي، هوايي و ... تأمين نمايد گفت: اقدام مشترک دو سازمان صنايع دفاع و صنايع الکترونيک ايران(صا ايران) در ساخت بمب هاي هوشمند هدايت شونده وپيشرفته نقطه زن "ياسين"، "بالابان" و سري "قائم"، برگ زرين ديگري از اقتدار و عزت را براي جمهوري اسلامي ايران به ارمغان آورد.
به گزارش فارس؛ تسليحات هوشمند هواپايه را ميتوان يکي از ارکان اصلي قدرت هوايي در حوزه آفند برشمرد چراکه امروزه با توسعه سامانههاي نوين پروازي و الکترونيکي، بسياري از محاسبات مربوط به پرتابههاي هوايي توسط کامپيوترها به منظور کاهش خطاي انساني (Human Errors) انجام ميشود.
تسليحات هواپايه هوشمندي که قابليت هدايت دقيق براي اصابت به هدف را داشته باشند، يکي از حوزههايي است که طي سالهاي گذشته در کشورمان به طور جدي مورد توجه قرار گرفته و در اين مدت شاهد دستاوردهاي قابل توجهي بوده است.
آخرين دستاوردهاي اين حوزه در قالب سه بمب هواپايه هوشمند، صبح امروز توسط وزارت دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح رونمايي شد و بمبهاي «ياسين»، «بالابان» و نسل جديد و پيشرفته تر بمبهاي اپتيکي «قائم» رسما وارد چرخه عملياتي نيروهاي مسلح شد.
** ياسين؛ برگ برنده جنگندههاي ارتش و سپاه
نام بمب ياسين نخستين بار در آبان ماه سال ۱۳۹۶ و در حين اجراي هفتمين رزمايش فدائيان حريم ولايت، مطرح شد که در مرحله نهايي اين رزمايش، ياسين از فاصله ۶۰ کيلومتري توسط جنگنده F-۷ نيروي هوايي ارتش به سمت هدف رها شد و پس از طي مسير پروازي، با موفقيت به هدف خود اصابت کرد.
بمب ياسين نصب شده بر روي جنگنده اف-7
مزيت استفاده از اين بمب که در زمره تسليحات هواپايه دورايستا محسوب ميشود، قابليت اجراي عمليات خارج از رينگهاي پدافندي دشمن است. به اين معنا که جنگنده خودي بدون آنکه در معرض خطر اصابت توسط سامانه هاي پدافندي برد متوسط دشمن قرار بگيرد، قادر خواهد بود تا هدف خود را منهدم کند.
نحوه عملکرد بمبهاي دورايستا و هدايت شونده مبتني بر کامپيوتر پروازي است که بر روي آنها قرار دارد و مختصات نقطه هدف توسط اپراتور بر روي آن وارد ميشود. کامپيوتر پروازي بمب با انجام خودکار محاسبات، سرعت و ارتفاع لازم براي رها کردن (Release) بمب از جنگنده را در اختيار خلبان خواهد گذاشت.
سطوح کنترل پروازي تاشو (بال و بالک) که بر روي قسمت فوقاني اين بمب نصب شده است، بمب را قادر خواهد ساخت تا به سمت هدف پروازي دقيق داشته باشد و مسير خود را اصلاح کند.

ديگر ويژگي بارز بمبهاي هدايت شونده، قابليت عملياتي آنها در شرايط آب و هوايي مختلف و تمام طول شبانه روز است، چراکه استفاده از بمب هاي عادي، نيازمند وجود ديد براي خلبان است تا بتواند اهداف خود را به دقت بمباران کند، اما بمبهاي مجهز به سيستم هدايت شونده، از آنجايي که اطلاعات هدف از قبل بر روي آنها بارگذاري شده، نيازي به شرايط مطلوب آب و هوايي و ديد(Visibility) نخواهند داشت.
مردادماه سال گذشته و در جريان بازديد سرلشکر محمدعلي جعفري فرمانده وقت کل سپاه پاسداران از پايگاه هوايي نيروي هوافضاي سپاه در شيراز، نمونهاي از بمب ياسين در مقابل جنگنده سوخو-۲۲ نيروي هوافضاي سپاه قرار داشت که حکايت از عملياتي شدن اين بمب بر روي جنگنده هاي «فيتر» سپاه داشت.
جنگنده سوخو-22 نيروي هوافضاي سپاه و بمب ياسين
** غرش کرار با «بالابان»
«بالابان» که نام آن برگرفته از گونه بزرگي از پرنده شاهين است، دومين بمب رونمايي شده توسط وزارت دفاع بود که اين بمب نيز در هفتمين رزمايش فدائيان حريم ولايت توسط پهپاد کرار رها شد و با موفقيت به هدف خود در فاصله ۲۰ کيلومتري اصابت کرد.
اين بمب نيز مانند بمب ياسين از سيستمهاي هدايت شونده برخوردار است و هدايت آن مبتني بر عملکرد ترکيبي GPS و INS (سامانه ناوبري اينرسي) است که پس از رها شدن توسط پرنده حامل، بالک هاي تا شونده آن باز شده و به سمت هدف که مشخصات آن قبل از پرواز بر روي کامپيوتر بمب بارگذاري شده پرواز خواهد کرد.
با عملياتي شدن بمب «بالابان» که به گفته وزير دفاع بيش از 25 کيلومتر برد دارد، پهپادهاي جت کرار که تا کنون به بمبهاي سقوط آزاد و موشک هوا به هوا مجهز بودند، قادر به اجراي عمليات دقيق و بمباران نقطهاي خواهند بود.
** بلاي جان تروريستها دقيق تر شد!
سومين بمبي که توسط وزارت دفاع رونمايي شده، نسل جديد بمبهاي نقطه زن اپتيکي قائم است که در نمونه جديد به سيکرها(جستجوگر) جديد تجهيز شده است.
مشخصات نمونه اوليه بمب قائم
جستجوگرهاي ليزري، پردازش تصويري و فروسرخ جديدي که بر روي بمبهاي قائم نصب شده، دقت اين بمب ها را به نيم متر رسانده که براي دقت در انهدام اهداف بسيار موثر خواهد بود. قائم که ميتواند انواع سرجنگيهاي نفوذ کننده و ترکشي را در خود جاي دهد، محدوده عملکردي از ارتفاع ۴ تا ۱۰ هزار پا خواهد داشت.
هر فروند پهپاد مهاجر-6 قادر به حمل 2 تير بمب قائم است
آنچه از تصاوير نسل جديد بمب قائم قابل برداشت است، افزايش مساحت بالهاي کنترل کننده در قسمت جلوي بمب است که در پايداري بيشتر اين بمب حين پرواز و نهايتا افزايش دقت در اصابت منجر خواهد شد.
بمب هوشمند قائم قابليت نصب بر روي انواع پهپادها، بالگردها و حتي جنگنده ها را دارد، اما به گفته امير حاتمي وزير دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح اين بمب براي نصب بر روي پهپادهاي رزمي شاهد-۱۲۹، حماسه و مهاجر-۶ توسعه يافته باشد.
بمب هاي سري جديد قائم که شامل سه مدل «قائم-1»، «قائم-5» و «قائم-9» است، به گفته وزير دفاع از 12 تا 40 کيلومتر برد دارند.
سري بمبهاي قائم از چپ بمب قائم-5، بمب قائم-9 و بمب قائم-1
در هفتههاي گذشته نيز اجراي عمليات نيروي زميني سپاه عليه مواضع گروهکهاي تروريستي در شمال غرب کشور خبرساز شد. در اين عمليات که توسط يگان هاي توپخانه و پهپادي نيروي زميني سپاه انجام شد، پهپادهاي مهاجر-۶ با استفاده از بمبهاي قائم مواضع گروهکهاي تروريستي را در حاشيه نوار مرزي اقليم کردستان عراق مورد اصابت قرار دادند.
مهاجر-۶ يکي از پهپادهاي رزمي جمهوري اسلامي ايران با برد عملياتي 2000 کيلومتر است که در سازمان رزم نيروي زميني سپاه و اخيرا نيز نيروي زميني ارتش به منظور پايش مناطق مرزي و در صورت نياز اجراي عمليات رزمي استفاده ميشود.
تشريح مشخصات بمب هاي پيشرفته هوشمند جديد توسط وزير دفاع
امير سرتيپ امير حاتمي در مراسم رونمائي از بمب هاي پيشرفته هوشمند با تقدير از تلاش و همت جهادي دانشمندان متعهد صنعت دفاعي در اعتلاي بنيه دفاعي و توسعه قدرت بازدارنگي جمهوري اسلامي ايران اظهار داشت: امروز حفظ و افزايش قدرت دفاعي به عنوان يکي از مؤلفه هاي اقتدار آفرين در نظام بين الملل بسيار حائز اهميت است و از اين حيث در راستاي تعهد و رسالت خود به نظام مقدس جمهوري اسلامي لحظه اي از اين مهم غفلت نورزيده و در مجموعه وزارت دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح با تلاش شبانه روزي متخصصان و دانشمندان مومن، انقلابي و مجاهد خود راهبرد بازدارندگي دفاعي فعال را سرلوحه اقدامات خود قرار داديم.
وزير دفاع در ادامه با تشريح مشخصات بمب هوشمند بالان گفت: اين بمب داراي بال هاي تاشو جهت افزايش برد و همچنين سيستم هدايت مبتني بر INS&GPS جهت افزايش دقت مي باشد.
وي در خصوص نحوه عملکرد بمب هوشمند بالابان گفت: بمب بالابان مجهر به مکانيزم بال هاي تاشونده جهت نصب در زير هواپيماي حامل کرار در نظر گرفته شده است. ممشخصات هدف قبل از پرواز، طرح ريزي و به مجموعه هدايت و کنترل منتقل مي شود. پس از رهايش بال هاي تاشو باز شده و با کمک سيستم هدايت، به سمت هدف حرکت مي کند.
وزير دفاع در ادامه با تشريح بمب هوشمند هدايت شونده ديگر به نام "ياسين" افزود: اين بمب هدايت شونده برد بلند به عنوان يک بمب هوشمند قادر است از فاصله بيش از ۵۰ کيلومتري رها شده و به سمت هدف هدايت و آن را مورد اصابت قرار دهد.
امير سرتيپ حاتمي امکان استفاده در تمام شرايط آب و هوايي در روز و شب، قابليت نصب روي هواپيماهاي سرنشين دار و بدون سرنشين، افزايش امنيت و ايمني سامانه و قابليت انجام عمليات در برد کوتاه و بلند را از مهمترين ويژگي هاي بمب ياسين برشمرد.
وزير دفاع همچنين در خصوص نحوه عملکرد بمب هوشمند "ياسين" افزود: در ابتدا مختصات نقطه هدف بر روي کامپيوتر پرواز بمب توسط کاربر لود مي شود. با توجه به برد مورد نظر و با توجه به جدول تير بمب، نقطه رهايش، سرعت و ارتفاع رهايش در اختيار خلبان قرار مي گيرد. پس از رهايش بمب از هواپيماي حامل، بال هاي تاشو باز شده و بمب به سمت نقطه هدف پرواز مي کند. بمب در طول مسير با استفاده از سطوح کنترلي تعبيه شده روي بال ها و بالک هاي افقي، مسير خود را اصلاح نموده تا به نقطه هدف اصابت نمايد.
امير سرتيپ حاتمي در ادامه با تشريح نسل ديگر بمب هاي هوشمند، در خصوص بمب هاي نقطه زن اپتيکي سري نسل "قائم" گفت: بمب هاي پيشرفته نسل قائم مجهز به انواع سيکرهاي مرئي، حرارتي و سيلندري بوده با دقت نقطهزني بهتر از نيم متر قابل نصب بر روي انواع پرندههاي بدون سرنشين، بالگرد و جنگنده ها ميباشد که به منظور تخريب استحکامات، انهدام تجمع و انهدام اهداف متحرک از آن بهره برداري مي شود.
امير سرتيپ حاتمي با تشريح ساير مشخصات بمب هاي هوشمند نقطه زن قائم از جمله محدوده عملکرد وسيع از ارتفاع ۴ هزار تا ۱۰ هزار پا و قابليت نصب سرجنگي مختلف نفوذي و ترکشي تصريح کرد: اين بمب ها با وزن ها و برد متفاوت و قدرت تخريب متنوع، قابليت نصب بر روي انواع پهپاد از جمله شاهد ۱۲۹ ، حماسه و مهاجر ۶ را دارا مي باشد.
بازار