ايسنا/ رئيس مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) گفت: امروز در گوشه و کنار حوزه، کساني پيدا ميشوند که ميخواهند رهبري را تضعيف کنند، درباره ايشان شبهه ايجاد و با لحن سبک از ايشان ياد ميکنند و نعمتهايي که خدا به دست ايشان نصيب ما کرده را نديده ميگيرند.
آيتالله محمدتقي مصباح يزدي در ديدار با حجت الاسلام محمديان مسئول ارتباطات حوزوي دفتر رهبري با اشاره به اينکه انقلاب اسلامي سبب جهشي در عالم اسلام و مخصوصا در ايران شد، اظهار کرد: اتفاق و تحولي که در حوزهها به وقوع پيوست، براي هيچکس قابل تصور هم نبود. اين جهش نعمتي بود که هرچه به خاطر آن خداوند را شکر گوييم، حقش ادا نميشود.
مصباح يزدي افزود: وجود نعمت مقام معظم رهبري به عنوان جانشين و نسخه بدل امام(ره) نعمت بزرگ الهي ديگري است و اين در حالي است که در اوايل انقلاب، حتي فکر اينکه بعد از امام(ره) چه خواهد شد، براي ما ناراحت کننده بود؛ اما خداي متعال از خزانه غيبش چنين شخصي را نصيب ما کرد که کفار و دشمنان ما هم به عظمت و لياقت ايشان اعتراف دارند.
وي با اشاره به لوازم تصدي مقام ولايتفقيه اظهار کرد: نهاد ولايتفقيه اصلا قابل مقايسه با بيوت مراجع نيست؛ زيرا به قدري کار و فعاليت لازم است که شايد رهبري روزانه نتواند حتي چهار–پنج ساعت خواب راحت داشته باشد و دايم بايد مشغول فعاليت باشد. طبيعتا نهادها و معاونتهاي مربوط نيز هرکدام به تناسب خود، مسئوليت سنگيني دارند که بايد انجام دهند، و البته چه بسا مشکلاتي هم داشته باشند که مسايل مادي و بودجه فقط يکي از آنها است.
استاد حوزه علميه قم با اشاره به کمبودهاي معيشتي طلاب گفت: البته بايد توجه داشت که غالبا حق با فقر توأم بوده است اما از سوي ديگر، وضع امروز حوزه – با وجود مشکلات مادي و معيشتي – اصلا قابل مقايسه با حوزه هفتاد- هشتاد سال پيش نيست.
عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم با اشاره به وضعيت حوزهها در زمان پهلوي، به خصوص پهلوي اول گفت: اگر وضع آن روز را با حال حاضر مقايسه کنيد، متوجه خواهيد شد که خداوند چه عزتي به روحانيت داده است؛ البته اينکه غالبا حق، با فقر توأم بوده است، به معناي بيتفاوتي نسبت به وضعيت معيشت نيست؛ بلکه بايد ببينيم وظيفهمان چيست و چگونه ميتوانيم به افراد ضعيفتر – ولو کافر باشند – کمک کنيم؛ وقتي خداوند کمک به مسکين ولو غير مسلمان، را مطلوب و مأجور ميداند، قطعا کمک به مسلمان شيعه طلبه، اجر فراواني دارد؛ لذا اگر کاري از دست ما بر ميآيد، نبايد کوتاهي کنيم.
مصباح يادآور شد: هر چند طلاب، با شهريه کم، در مضيقه هستند، اما خطر اصلي که آنها را تهديد ميکند، کم بودن شهريه نيست؛ بلکه گاهي روي آوردن دنيا به افراد، سبب ايجاد نگراني ميشود. زماني که طلبه را در دانشگاه راه نميدادند، از اين بابت جاي نگراني براي طلاب نبود، اما امروز ممکن است طلبه به دام بيفتد و در ايمان و رفتارش زاويه پيدا شود.
وي با اشاره به اينکه زماني کمبودها فقط مادي بود، اظهار کرد: زماني مدرسهها مخروبه شده بود؛ يادم ميآيد اولين حجرهاي که با زحمت بسيار در مدرسه فيضيه، در آن ساکن شدم، زير پلهاي در يک راهرو بود که سقف نمناکي داشت؛ نه اثاثي و نه فرشي داشت، هيچ وسيلهاي براي محافظت از خود در سرما و گرما هم نداشتيم؛ اما در عين حال بسيار خوشحال بوديم که بالاخره حجرهاي نصيبمان شده است! مشکل اصلي اين نيست تا صرفا تلاش کنيم که نان و آبي فراهم شده و حقوقي به طلبه برسد؛ مشکل اصلي احتمال بروز ضعف اخلاقي و دنياطلبي است که اتفاقا هر اندازه که وسايل رفاه بيشتر فراهم شود، زمينه ظهور اين آفات نيز بيشتر ميشود.
استاد اخلاق حوزه علميه قم عدم شناخت جريانات اجتماعي و سياسي و دشمنان داخلي و خارجي را از ديگر آفتها و خطراتي دانست که طلاب را تهديد ميکند و افزود: در همان اوايل انقلاب، کمتر طلبهاي مانند امام(ره) فکر ميکرد؛ اغلب روحانيون فکر ميکردند که آمريکا صرفا به دنبال منافع مادي خويش است، و اگر منفعتش از نفت ايران تأمين شود، دشمنياش با ما کاسته شده و دچار مشکل نميشويم!
وي کمبودهاي آموزشي در حوزه را از ديگر مشکلات حوزه دانست و افزود: مردم بايد دينشان را از چه کسي غير از طلاب ياد بگيرند؟ آيا واقعا دروس امروز حوزه پاسخگوي نيازهاي مردم است؟ امروز رسانههاي مجازي دائما افکار کفرآميز و شبهات الحادي را به ذهن بچههاي کوچک هم تزريق ميکنند؛ ولي حوزه، و حتي کساني که در حوزه دغدغهمند بودهاند، در اين زمينه چه کردهاند؟
عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم با اشاره به مسئوليت بزرگي که حوزه در مقابل بيدين شدن مردم دارد و هشدار نسبت به دينورزي نسل آينده، ادامه داد: البته خدا عنايت فرموده و فطرتي پاک به جوانهاي ما داده است که مقام معظم رهبري نيز دائما از آن ياد ميکنند که البته جاي شکر هم دارد؛ اما بالاخره آيا ما وظيفهاي در اين باره نداريم؟! اين که خدا خودش چگونه عالم را اداره ميکند به ما مربوط نيست؛ آنچه به ما مربوط است اين است که بدانيم در چنين شرايطي چه وظيفهاي داريم.
مصباح يزدي افزود: هر چند معيشت سخت طلاب، آنها را واقعا آزار ميدهد، اما آنها را کافر نميکند؛ البته باز تأکيد ميکنم ما وظيفه داريم به هر ضعيفي کمک کنيم؛ اما اين خيلي نگراني ندارد؛ نگراني از آن موارد ديگر مثل ضعف اخلاقي، دنيا طلبي و عدم بصيرت است. آنچه عمرسعد را عمرسعد کرد، نداشتن مدرسه يا شهريه و اين حرفها نبود، عشق به ملک ري بود که مثال امروزياش نمايندگي مجلس، رياست جمهوري، استاندار شدن و چيزهايي از اين قبيل است.
استاد اخلاق حوزه علميه قم با طرح اين سؤال که جز طلاب، وظيفه چه قشري است که براي اين کمبودها و مشکلات فکري بکند، ادامه داد: اگر روزي از ما بپرسند که چرا هيچ اقدامي نکردي و هيچ حرفي نزدي، چه بايد بگوييم؟ اگر بگويم دلار و سکه گران شده بود، از ما ميپذيرند؟ اگر بگويم شهريهها کم بود، ميپذيرند؟ مخصوصاً اينکه وقتي تجربه نشان داده که افرادي با وجود کمبودهاي مادي، قدمهايي برداشتند و چقدر خدا به آنها کمک کرده است.
وي در پايان گفت: امروز در گوشه و کنار حوزه، کساني پيدا ميشوند که ميخواهند رهبري را تضعيف کنند، درباره ايشان شبهه ايجاد ميکنند، با لحن سبک از ايشان ياد ميکنند، اين نعمتهايي که خدا به دست ايشان نصيب ما کرده را نديده ميگيرند و ناسپاسي ميکنند؛ با اين که شايد استصحاب قهقرا را بهتر از من بلد باشند!
۲۱۷۲۱۷
بازار