باشگاه خبرنگاران/ موشکهاي کروز يکي از موثرترين سلاحها در ميدانهاي نبرد هستند که توانايي ايجاد ضربات سنگين و مهلک در زمين، هوا و دريا را دارند.
قدرت موشکي ايران اکنون يکي از دستاوردهاي بزرگ جمهوري اسلامي در عرصه فناوريهاي نظامي و قدرت دفاعي کشور است که نقطه شروع اين پيشرفت را ميتوان دوران جنگ تحميلي و محاصره همه جانبه در آن زمان توسط ساير کشورها دانست. امروز با تکيه بر توانمندي داخلي و استفاده حداکثري از ظرفيتهاي موجود در فواصل زماني کوتاه، موشکهاي جديد و مدرني توسط نيروهاي مسلح کشور رونمايي ميشود که با معرفي هرکدام از آنها دشمنان از پيشرفت ايران در عرصه دفاعي عصبانيتر شده و توانايي جمهوري اسلامي در عرصه دفاعي نمايانتر ميشود.
در شرايطي که قدرت نظامي بازدارنده ايران و توان مقابله کشور با هر گونه تهديد نظامي اين روزها محور بحث روز است. بررسي تکنولوژي موشکهاي ايران نشان ميدهد که برد اين موشکها به دورترين نقاط اروپا و بيش از ۷۰ درصد آسيا ميرسد و اين توان دفاعي باعث نا اميدي دشمنان در حمله نظامي به خاک و تاسيسات حياتي کشورمان شده است.
يکي از موثرترين سلاحها در ميدانهاي نبرد که توانايي ضربات سنگين و مهلک در زمين، هوا و دريا را دارند موشکها هستند و يکي از اعضاي اين خانواده موشکهاي کروز هستند.
باشگاه خبرنگاران جوان قصد دارد طي مجموعه گزارشهايي، موشک هاي کروز بومي و ساخت داخل را معرفي کند.
اولين گزارش از اين مجموعه به بررسي موشک کروز زمين پايه و بومي هويزه اختصاص داشت که يکي از انواع موشک هاي کروز ساخت ايران است که برد آن معادل ۱۳۵۰ کيلومتر تخمين زده ميشود و آزمايش پروازي آن در برد پروازي ۱۲۰۰ کيلومتر انجام و موفق به انهدام اهداف از پيش تعيين شده شد.
دومين گزارش از اين مجموعه به بررسي موشک کروز بومي سومار پرداخت که يکي از انواع موشک هاي کروز ساخت ايران است که با برد۲۰۰۰ کيلومتر توانايي انهدام طيف وسيعي از اهداف را دارد و با توجه به قابليت تاکتيک پذيري بالا، ماندگاري طولاني در صحنه نبرد و رادارگريزي ميتواند در هر شرايطي اهداف مورد نظر را منهدم کند.
سومين گزارش به بررسي موشک کروز يا علي (ع) اختصاص داشت که اين موشک داراي يک موتور توربوجت با برد ۷۰۰ کيلومتري است و سر جنگي اين موشک هم در حدود ۲۰۰ کيلوگرم وزن دارد. نمايش شليک اين موشک بازتاب بسيار زيادي از نظر اهميت حوزه کروزهاي زميني در جهان داشت و برخي از رسانهها و صاحبنظران غربي براي اين موشک برد ۲۵۰۰ کيلومتري پيش بيني کردند.
چهارمين گزارش به بررسي موشک کروز دريايي نور ميپردازد که دهه ۷۰ به ناوگان نيروهاي نظامي دريايي کشور الحاق شد. طول اين موشک ۶.۳۸ متر است که از اين مقدار ۱.۲۴ متر آن به قسمت موتور اوليه اختصاص دارد. قطر موشک نور ۳۶ سانتيمتر است که از موتوري با پيشرانه توربوجت و سوخت مايع استفاده ميکند و تا ۱۲۰ کيلومتر برد عملياتي دارد.
پنجمين گزارش هم موشک کروز دريايي قادر را بررسي کرد که از انواع کروزهاي بومي است که براي نخستين بار در رژه ۳۱ شهريور سال ۱۳۹۰ رونمايي شد. با قطر ۳۶ سانتيمتر و طول ۷۴۰ سانتيمتري مي تواند با موتور توربوجت و سوخت مايع قادر است تا به سرعت ۰.۹ ماخ و ارتفاع ۲۰ تا ۳۰ متري از سطح دريا دست پيداکند.
ششمين گزارش هم به بررسي موشک کروز نصر اختصاص داشت که در انواع درياپايه و هواپايه توسط سازمان صنايع دفاع طراحي و ساخته شد که قادر است شناورهاي سه هزار تني را منهدم کند. اين موشک در کلاس موشکهاي کوتاه برد طبقهبندي شده و قابليت شليک از ساحل و انواع شناورها و بالگردها را دارد. اين موشک با برد موثر ۳۵ کيلومتري و و سرعت ۰٫۹ - ۰٫۸ ماخ (معادل ۲۷۰ تا ۳۰۰ متر بر ثانيه) توانايي انهدام اهداف و نفوذ در بدنه شناورهايي با زره نيمه سنگين را براي نيروهاي دريايي ايران ايجاد ميکند.
هفتمين گزارش هم به بررسي موشک کروز رعد ميپردازد که بررسي آن را در ادامه مطالعه ميکنيد.
موشک کروز رعد
موشک کروز رعد يکي از بزرگترين، دوربردترين و مخربترين کروزهاي دريايي ساخت صنايع دفاع جمهوري اسلامي ايران است که در سالهاي مياني دهه ۸۰ طراحي و ساخته شده است. اين موشک با يک موتور توربوجت با ورودي هواي مورد نياز موتور از دو طرف موشک، توسط يک بوستر راکتي با سوخت جامد انرژي لازم براي آن تامين ميشود که سرعت اين موشک را به ۰.۶ تا ۰.۸ ماخ برساند.
برد عملياتي موشک کروز رعد در حدود ۳۵۰ کيلومتر تخمين زده شده و پرتاب آن از يک خودروي زرهي شنيدار انجام ميشود.
قابليتهاي ويژه
برد فزاينده اين موشک سبب امکان استقرار پرتابگرها در عمق خاک خودي شده و در نتيجه احتمال شناسايي و رهگيري مبدا و مقصد موشک توسط دشمن را تا حد زيادي کاهش ميدهد. اين قابليت مزيت ديگري را هم براي پرتابگرهاي چندفروندي موشک فراهم ميکند يعني به آنها امکان ميدهد که پس از انجام شليکهاي خود به سرعت و با امنيت زياد از منطقه خارج شوند.
از ديگر ويژگيهاي شاخص موشک کروز رعد ميتوان به قدرت تخريب بالا، توان مقابله با جنگ الکترونيک، ارتفاع پروازي پايين، و دقت فزاينده در ناوبري و در کشف و انهدام اهداف اشاره کرد.
شکل ظاهري
موشک کروز رعد شبيه ترين موشک کروز ايراني به يک هواپيما است که با نگاه به ساختار بال و دُم آن متوجه اين شباهت خواهيم شد.
موشک کروز رعد در رسانههاي خارجي
پايگاه خبري GLOBAL SECURITY و MILITARY به اين موشک اشاره و به تشريح قابليتهاي آن پرداختند.
بازار