باشگاه خبرنگاران/ فناوري پهپادها به قدري گسترش يافته که به طور گسترده در زمينههاي گوناگون به کار گرفته ميشوند.
پرنده هدايتپذير از دور (پَهپاد) که به آن هواپيماي بدون سرنشين نيز ميگويند؛ امروزه به قدري گسترش يافتهاند که به طور گسترده در زمينههاي مخابرات، ناوبري جهاني، تحقيقات هواشناسي، جغرافيايي و جاسوسي به کار گرفته ميشوند.
در حال حاضر ۳۲ کشور در حال ساخت و گسترش ۲۵۰ مدل پهپادهاي اکتشافي هستند.
پهپادها انواع مختلفي دارند که عبارتند از پهپادهاي بسيار کوچک که حتي در حد چند گرم وزن دارند MAV، پهپادهاي مينياتوري که کمتر از ۲۵ کيلوگرم وزن دارند و پهپادهاي سنگين، البته اين سه نوع در دو دسته کلي بال متحرک و بال ثابت تقسيمبندي ميشوند.
کاربردهاي گوناگون هم از ديگر شاخصههاي تقسيم بندي پهپادها هستند که پهپادهاي نظامي با امکان حمله به اهداف زميني يا هوايي، پهپادهاي تجسسي و جاسوسي، پهپادهاي پشتيباني و لجستيکي، پهپادهاي غيرنظامي و تجاري چهار شاخه اصلي در اين تقسيم بندي به شمار ميرود.
نخستين بار که از اين محصول استراتژيک در جهان استفاده شد به سال ۱۸۴۹ ميلادي در اتريش باز ميگردد و به مرور و با گذشت زمان به تدريج پيشرفت کرده و به نقطه کنوني رسيده است.
پهپادها انواع مختلفي دارند که عبارتند از پهپادهاي بسيار کوچک که حتي در حد چند گرم وزن دارند MAV، پهپادهاي مينياتوري که کمتر از ۲۵ کيلوگرم وزن دارند و پهپادهاي سنگين، البته اين سه نوع در دو دسته کلي بال متحرک و بال ثابت تقسيمبندي ميشوند.
باشگاه خبرنگاران جوان هم قصد دارد تا مجموعه گزارشهايي دستاوردهاي حوزه پهپادي کشور را که به صورت بومي طراحي و ساخته شدهاند را بررسي و تحليل کند.
ما در گزارشهاي قبلي از اين مجموعه، پهپادهاي شاهد ۱۲۹، مهاجر ۱، سيمرغ، مهاجر ۲، صاعقه، مهاجر ۳ و ۴ ، صادق، مهاجر ۶ ، کرار، يسير، حماسه، ابابيل، سرير ، ابابيل ۲، کمان ۱۲ ، کيان ، حازم، مهاجم ۹۲، فرپاد، سفرهماهي ، سينه سرخ ، دلتا و پهپاد طارق را بررسي کرديم. در گزارش بيست و ششم پهپاد درياپايه سيمرغ را بررسي کرديم که متن آن را در ادامه مطالعه ميکنيد.
براي بررسي اين پهپاد بايد ابتدا پهپاد شاهد ۱۲۹ را بررسي کنيم که در صنايع هوايي قدس که زيرمجموعه نيروي هوافضاس سپاه است، ساخته شد. اين پهپاد در سال ۹۱ با حضور سرلشکر جعفري و سردار حاجي زاده رونمايي شد.
طول اين پهپاد ۸ متر و فاصله دو سر بال ۱۶ متر و قطر بدنه شاهد ۱۲۹، ۶۵ الي ۷۵ سانتيمتر تخمين زده ميشود. اين پهپاد در دو نوع توليد انبوه و ارتباط ماهوارهاي در نيروي هوافضاي سپاه به کار گرفته مي شود.
پهپاد درياپايه سيمرغ نمونه دريايي پهپاد شاهد ۱۲۹ است که ظهر ۱۶ آذرماه به منطقه سوم دريايي نبوت نيروي دريايي ارتش الحاق شد. اين پهپاد به سفارش نيروي دريايي ارتش در صنايع هوايي قدس نيروي هوافضاي سپاه ساخته شده است.
اين پهپاد ۱۵۰۰ برد عملياتي داشته و سقف پروازي اين پهپاد ۲۴ هزار پا و مدوامت پروازي آن نيز ۲۴ ساعت تخمين زده ميشود. اين پهپاد ميتواند در يک شبانه روز با هر بار سوخت گيري به صورت کامل عملياتهاي گشت، شناسايي، پايش و عمليات رزمي را با هزينه بسيار پايين ماموريتها و قابليت نشستن در تمام فرودگاهها را براي نيروي دريايي انجام دهد.
اين پهپاد يک پهپاد برد بلند و چندمنطوره است که توان انجام پايش و هرگونه تاکتيکهاي رزمي و جنگالي را دارد.
پهپاد درياپايه سيمرغ؛ چشم بيناي نيروي دريايي ارتش در اقيانوس هند
اين پهپاد با توجه به راهبرد نيروي دريايي ارتش در ناوگان جنوب و در منطقه سوم دريايي نبوت نداجا طراحي و ساخته شده است. اين منطقه در جاسک در استان سيستان و بلوچستان قرارگرفته که به خاطر نزديکي به اقيانوس هند و لزوم تامين امنيت اين منطقه و پايش کشتيهاي عبوري از اين منطقه موقعيتي ژئوپلتيک داشته و در تامين امنيت آبهاي سرزميني کشورمان نقش مهمي ايفا ميکند.
به همين منظور هم نيروي دريايي ارتش چندين سال است که با ايجاد يگان پهپادي استفاده از انواع پهپادهاي شناسايي را در دستور کار خود قرارداده بود. اما با رونمايي و الحاق اين پهپاد، نيروي علاوه بر استفاده از پهپادهاي شناسايي وارد فاز بهره برداري از پهپادهاي شناسايي رزمي نيز شده است.
بازار