انتخاب/ مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا با انتقاد دوباره از خروج يکجانبه آمريکا از توافق هستهاي، گفت اروپا خواهان حفظ اين توافق است و ميداند رسيدن به توافقي تازه تا چه حد دشوار است.
انتقاد «بورل» از آمريکا: ميگوييد دنبال توافقي بهتر از برجام هستيد، بهتر براي چه کسي؟/با وجود فعال شدن مکانيسم ماشه، بايد تأکيد کنم که همه ما اروپاييها بر لزوم حفظ برجام، تأکيد داريم
«جوزپ بورل» مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا روز پنجشنبه بار ديگر از تصميم آمريکا براي خروج يکجانبه از توافق هستهاي با ايران انتقاد کرد و گفت کساني که به دنبال از بين بردن اين توافق هستند، بايد بدانند که رسيدن به توافقي تازه تا چه حد دشوار است.
وي که در هند در نشست «رايسينا» سخنراني ميکرد، در اين مورد گفت: «اروپاييها ميخواهند از شکلگيري رقابت اشاعه تسليحات اتمي در خاورميانه و شمال آفريقا جلوگيري کنند. به لطف برنامه جامع اقدام مشترک، که اين روزها همه دارند در موردش صحبت ميکنند، امروز ايران يک قدرت اتمي نيست. تصور کنيد اگر ايران امروز يک قدرت اتمي بود، اوضاع به چه شکل بود.»
بورل افزود: «آن کساني که ميخواهند اين توافق را بکشند و ادعا ميکنند که ميتوانند توافق بهتري مذاکره کنند - بهتر براي چه کسي؟ - بايد به ياد داشته باشند که مذاکره بر سر اين توافق ۱۲ سال طول کشيد و اين توافق توانست جهان را به مکاني امنتر بدل کند. در اين چارچوب، بايد بار ديگر از تصميم ايالات متحده براي خروج يکجانبه از توافق هستهاي با ايران ابراز تأسف کنم.»
مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا ادامه داد: «چند روز پيش سه کشور اروپايي شرکتکننده در برجام، يعني فرانسه، آلمان و انگلستان، ساز و کار حل اختلاف مربوط به اجراي تعهدات ايران ذيل اين توافق را فعال کردند. با اين وجود، بايد اشاره کنم که در نشست هفته گذشته با وزراي خارجه، همه ما اروپاييها بر لزوم زنده نگه داشتن اين توافق تأکيد کرديم، چراکه ميدانيم به دست آوردن يک توافق ديگر، چقدر دشوار است.»
اظهارات بورل چند روز پس از آن مطرح ميشود که سه کشور اروپايي حاضر در برجام با متهم کردن ايران به نقض مفاد توافق هستهاي، ساز و کار حل اختلاف اين توافق را فعال کردند. اين روند، در صورت عدم حل اختلاف، ميتواند به بازگشت دو طرف به وضعيت پيش از برجام منتهي شود.
مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا در بخش ديگري از صحبتهايش، به چالشهاي پيش روي اتحاديه اروپا پرداخت و گفت: «ما اروپاييها هنوز به دنبال هويت هستيم و نميدانيم که ميخواهيم چه نقشي ايفا کنيم.»
او با بيان اينکه احياي ديدگاههاي «مليگرايانه» و «عوامفريبانه» ميتواند دستاوردهاي پس از جنگ جهاني را از بين ببرد، گفت: «در جهان امروز قدرتهاي بزرگ از مسائل زندگي روزمره، سلاح ميسازند و تلاش ميکنند از آن براي دستيابي به قدرت بيشتر استفاده کنند.»
او تجارت، فناوري و پايين آوردن ارزش پول ملي را از جمله ابزارهاي کسب قدرت در جهان امروز توصيف کرد و با برشمردن چالشهاي جهان امروز، گفت در مقابل اين روندها، «چندجانبهگرايي امروز بيش از هر زمان ديگري مورد نياز است، چراکه هيچ کشوري به تنهايي آنقدر بزرگ و قدرتمند نيست تا از اين چالشها جدا باشد.»
وي سپس خطاب به اروپاييها گفت: «بايد اين سؤال را از خود بپرسيم که آيا ميخواهيم يک بازيگر باشيم، يا يک زمين بازي. اگر ميخواهيم بازيگر باشيم، چه نوع بازيگري؟»
بورل با تأکيد بر لزوم افزايش استقلال و قاطعيت سياست خارجي اتحاديه اروپا، گفت اختلاف تاريخي ميان کشورهاي عضو اتحاديه اروپا، در پيش گرفتن يک سياست خارجي يکپارچه را دشوار کرده است، اما کشورهاي اروپايي بايد به ياد داشته باشند که يک سياست خارجي متحد، به معني داشتن يک سياست خارجي واحد و کاملا يکسان نيست.
او افزود: «قواعد چندجانبهگرايي که با دشواري ساخته شدهاند، نه تنها نبايد نابود شوند، بلکه بايد تکثير شوند تا امنيت نظم بينالمللي را تضمين کنيم.»
بورل چندجانبهگرايي را «تحت محاصره» خواند و گفت اروپاييها اکنون دارند به مرور درمييابند که «بايد زبان قدرت را بياموزيم، چراکه صرف قدرت نرم، کافي نيست.»
وي تأکيد کرد که کشورهاي اروپايي بايد براي دفاع از «ارزشهاي خود»، قدرتمند شوند و از حاکميت قانون دفاع کنند، چراکه در غيراينصورت، «قانون جنگل» بر جهان حاکم ميشود و قدرت جايگزين حق ميشود.
در ماههاي گذشته آمريکا و اتحاديه اروپا در مورد موضوعات مختلفي از جمله هزينههاي نظامي، تجارت و مسئله مهاجران اختلافات گستردهاي داشتهاند. بورل که به تازگي سکان سياست خارجي اتحاديه اروپا را به دست گرفته، به حمايت از استقلال سياست خارجي اتحاديه اروپا معروف است.
بازار