نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
سیاسی

درسی که ایران به آمریکا داد

منبع
فارس
بروزرسانی
درسی که ایران به آمریکا داد
فارس/ جمهوري اسلامي ايران با ارسال پنج نفتکش حامل بنزين به ونزوئلا بار ديگر ضمن اثبات بي اثر بودن تحريم‌هاي آمريکا نشان داد که در هر نقطه‌اي که بخواهد به تجارت آزاد مشغول مي‌شود.

پس از انتشار اخباري مبني بر ارسال بنزين ايران به ونزوئلا که در پي اعمال تحريم‌هاي آمريکا با مشکلاتي مواجه شده، يک مقام ارشد دولت آمريکا عنوان کرد که واشنگتن در حال بررسي اقدامات مناسب براي واکنش نشان دادن به اين اقدام ايران است و گفت که: ايالات متحده «اطمينان بالايي دارد» که دولت «نيکلاس مادورو»، رئيس‌جمهور ونزوئلا بهاي اين بنزين را با چندين تن طلا پرداخت کرده است. از سوي ديگر، اخباري از تحرکات آمريکا در اعزام نيروي دريايي به منطقه کارائيب با هدف ايجاد اختلال و مزاحمت در امر انتقال سوخت ايران به ونزوئلا منتشر شد.

*از نامه ظريف به گوترش تا احضار حافظ منافع آمريکا

اين خط و نشان کشيدن‌هاي آمريکا، واکنش تند تهران را به همراه داشت. از يک سو وزير خارجه ايران به دبيرکل سازمان ملل نامه اعتراضي نوشت و از سوي ديگر معاون وزير خارجه ايران اقدام به احضار سفير سوئيس در تهران به عنوان حافظ منافع آمريکا کرد.

 محمدجواد ظريف وزير امور خارجه ايران در نامه‌ به آنتونيو گوترش دبيرکل سازمان ملل متحد نسبت به تحرکات آمريکا در اعزام نيروي دريايي به منطقه کارائيب با نيت مداخله و ايجاد اختلال و مزاحمت در امر انتقال سوخت ايران به ونزوئلا هشدار داد و در اين نامه تهديدات غيرقانوني، خطرناک و تحريک آميز آمريکا را نوعي دزدي دريايي و خطري بزرگ براي صلح و امنيت بين المللي خواند.

وزير خارجه ايران همچنين تاکيد کرد که آمريکا بايد از زورگويي در عرصه جهاني دست برداشته و به حاکميت قوانين بين‌المللي به ويژه آزادي کشتيراني در درياهاي آزاد احترام بگذارد.

رئيس دستگاه ديپلماسي جمهوري اسلامي ايران همچنين مسئوليت دولت آمريکا در برابر پيامدهاي هرگونه اقدام غيرقانوني را يادآور و بر حق ايران براي اتخاذ تدابير مناسب و ضروري در مقابله با اين تهديدات تاکيد کرد. 

در ادامه اين اقدام، سيد عباس عراقچي معاون سياسي وزارت امور خارجه ضمن احضار سفير سوئيس به وزارت امور خارجه، از وي خواست مراتب هشدار جدي جمهوري اسلامي ايران نسبت به هرگونه تهديد احتمالي از سوي آمريکا عليه نفتکش‌هاي ايراني را به مقامات آن کشور منتقل کند. 

 عراقچي روابط تجاري ايران و ونزوئلا را روابطي کاملا مشروع و قانوني خواند و تأکيد کرد: توسل به اقدامات قهري و يا ديگر رفتارهاي قلدرمآبانه از سوي آمريکا تهديدي براي آزادي کشتيراني و تجارت بين‌المللي و جريان آزاد انرژي بوده و تجلي آشکار دزدي دريايي و نقض فاحش حقوق بين‌الملل و مغاير با اهداف و اصول مندرج در منشور ملل متحد به شمار مي‌آيد.

معاون سياسي وزير امور خارجه هشدار داد: هر گونه تهديد عليه نفتکش‌هاي ايراني با واکنش فوري و قاطع ايران مواجه خواهد شد و دولت آمريکا مسئول عواقب آن خواهد بود. 

سفير سوئيس نيز گفت که مراتب را بلافاصله به مقامات دولت آمريکا منتقل خواهد کرد. 

از سوي ديگر، سيد عباس موسوي سخنگوي وزارت امور خارجه نيز يک روز بعد از اين تحولات، در روز دوشنبه ۲۹ ارديبهشت ماه در نشستي خبري با بيان اينکه توصيه‌هاي لازم به آمريکايي‌ها درباره کشتي‌هاي ايراني داده شده، تصريح کرد: اميدواريم آمريکايي‌ها دست به کار احمقانه‌اي نزنند، چون قطعا با پاسخ ايران مواجه خواهند شد.

 «حجت‌الله سلطاني» سفير ايران در ونزوئلا نيز ۳۱ ارديبهشت ماه با دفاع از محموله پنج تانکر حامل بنزين ايران به مقصد ونزوئلا تأکيد کرد که ۲ کشور حق دارند که به صورت آزادانه با يکديگر تجارت کنند. وي در جمع خبرنگاران در سفارت ايران در کاراکاس گفت: «روابط بين ايران و ونزوئلا تهديدي براي هيچکس محسوب نمي‌شود و براي هيچ‌کس خطري به همراه ندارد».

يک رسانه آمريکايي پس از آن گزارش داد که دولت آمريکا اعمال تحريم عليه ايران به دليل ارسال سوخت به ونزوئلا را بررسي مي‌کند. بر همين اساس، چند مقام آمريکايي گفتند که دولت ترامپ در حال بررسي روش‌هايي از جمله اعمال تحريم‌هاي جديد و گام‌هاي ديگر حقوقي براي عدم صادرات نفت ايران به ونزوئلاست.

ايران در همين راستا به سازمان بين‌المللي دريانوردي نامه رسمي نوشت و حميد بعيدي‌نژاد سفير ايران در لندن هم روز چهارشنبه ۳۱ ارديبهشت ماه از ارسال نامه رسمي به سازمان بين‌المللي دريانوردي و ابراز نگراني عميق از تهديد اخير آمريکا در قبال تانکرهاي حامل سوخت ايران خبر داد.

در اين ميانه، وزير دفاع ونزوئلا پنجشنبه اول خرداد ماه اعلام کرد که ارتش اين کشور تانکرهاي حامل بنزين ايران را اسکورت خواهد کرد و نماينده ونزوئلا در سازمان ملل نيز عنوان کرد که اقدام آمريکا در تهديد تانکرهاي حامل بنزين ايران نقض آزادي تجارت و دريانوردي است.

از سوي ديگر «غلامحسين دهقاني» سفير ايران در بلژيک هم در مصاحبه‌اي با بيان اينکه اين حق را داريم که نفت‌مان را به هر کسي که از ما مي‌خرد، بفروشيم، درباره تهديد نظامي آمريکا عليه نفتکش‌هاي ايراني تصريح کرد: دست به اقدامي متناسب با کنش آمريکا خواهيم زد.

يک سخنگوي وزارت دفاع آمريکا نيز پنجشنبه اول خرداد عنوان کرد که اطلاعي از برنامه‌هاي اين کشور براي توقيف نفت‌کش‌هاي ايران در مسير حرکت به سمت ونزوئلا ندارد.

مشاور امنيت ملي کاخ سفيد هم در اظهاراتي عنوان کرد که اقدام ونزوئلا در وارد کردن سوخت از ايران از مشکلات اين کشور کم نخواهد کرد.

نماينده دائم کاراکاس در سازمان ملل هم در  اين خصوص گفت که شوراي امنيت سازمان ملل و دبيرکل اين سازمان را درباره قصد احتمالي آمريکا براي انجام اقدام نظامي عليه نفتکش‌هاي ايراني که عازم ونزوئلا هستند، آگاه کرده است.

از سوي ديگر، روزنامه واشنگتن‌پست نيز احتمال اقدام آمريکا عليه نفت‌کش‌هاي ايران را ضعيف توصيف کرد. خبرگزاري رويترز نيز روز جمعه دوم خرداد ماه گزارش داد که پنج نفتکش حامل سوخت ايران در حال نزديک شدن به«کارائيب» هستند.

برخي رسانه‌ها نيز روز شنبه از استقرار انواع سامانه‌هاي موشکي ارتش ونزوئلا و آماده باش نيروي هوايي اين کشور براي واکنش نشان دادن به اقدام نابخردانه آمريکا عليه نفتکش‌هاي ايراني عازم ونزوئلا خبر دادند.

گروهي از جوانان ونزوئلايي هم با برافراشتن پرچم جمهوري اسلامي ايران مقابل يکي از کوه‌هاي معروف اين کشور از تلاش‌هاي تهران جهت ارسال بنزين به کشورشان تشکر کردند.

جان بولتون مشاور امنيت ملي سابق کاخ سفيد نيز دوباره ساکت ننشست و از انتقال بنزين ايران براي مردم ونزوئلا ابراز نگراني کرد. او شنبه شب به وقت تهران در توئيتي نوشت: « ما همگي از مداخله مجدد چين، روسيه، کوبا و ايران در ونزوئلا دچار مشکل مي‌شويم. انتقال بنزين ايران جهت کمک‌رساني به دولت شکست خورده "مادورو" براي ايالات متحده و همه کشورهاي منطقه خطرناک است. ما در مخالفت با نفوذ ايران  کنار "خوان گوايدو" (رهبر شورشيان ونزوئلا) ايستاده‌ايم.»

داده‌هاي شرکت‌هاي مکان‌يابي شناورها روز يکشنبه چهارم خرداد نشان داد که نفتکش «فورچون» «Fortune»، اولين شناور حامل سوخت ارسالي از ايران وارد آب‌هاي سرزميني ونزوئلا شده است. در همين خصوص حجت الله سلطاني سفير جمهوري اسلامي ايران در کاراکاس نيز همان روز با اعلام ورود اولين نفتکش حامل سوخت ايران براي ونزوئلا در توئيترش با انتشار تصوير ديدار هوگو چاوز با مقام معظم رهبري نوشت: «دو رهبر، دو کشور و دو انقلابي که قلب‌هايشان با هم است.»

وي افزود: «امروز بيش از هر زمان ديگري پيوندهاي دوستي و برادري بين ايران و ونزوئلا قوي‌تر و عميق‌تر شده است. اولين تانکر سوخت ايران به ونزوئلا رسيد. سپاس از وزارت دفاع ونزوئلا براي اسکورت نفتکش‌ها.»

 

سلطاني همچنين در توئيتي ديگر نوشت: «پاسخ محبت با محبت داده شد. در سال ۲۰۰۸ ونزوئلا تحت رهبري فرمانده چاوز به ايران که تحت تحريم ها بود، بنزين منتقل کرد و امروز مردم ايران تحت رهبري امام خامنه‌اي تانکرهاي حامل بنزين را براي سرزمين قهرمانان و ونزوئلا ارسال کردند.»

 

 

«حجت الله سلطاني» سفير جمهوري اسلامي ايران در کاراکاس همچنين روز يکشنبه چهارم خرداد ماه در پي ورود اولين نفتکش حامل بنزين ايران به ونزوئلا در صفحه توئيترش با انتشار کاريکاتوري از ترامپ نوشت: «خدا را شکر که ترامپ و مشاورانش بالاخره متوجه شدند اگر به قواعد و مقررات بين‌المللي احترام گذاشته و تصميمات منطقي و عاقلانه بگيرند، نه خودشان و نه سربازانشان دچار ضربه ملايم مغزي نخواهند شد.اميدوارم اينگونه تصميمات منطقي و احترام به حقوق ملت‌ها از جمله ايران و ونزوئلا ادامه يابد.»

 

 در همين خصوص، «ديسدادو کابلو» رئيس پيشين و نماينده فعلي مجمع ملي ونزوئلا ارسال بنزين از ايران به اين کشور را يک گام رو به جلو براي تقويت اتحاد بين تهران و کاراکاس در مقابل آمريکا خواند.

نفتکش «فورچون» حامل نخستين محموله بنزين ايران براي ونزوئلا روز دوشنبه پنجم خرداد ماه در مقصد نهايي خود در بندر «ال پاليتو» در شمال اين کشور پهلو گرفت.

نيکلاس مادورو رئيس جمهور ونزوئلا با اشاره به ورود اولين کشتي حامل سوخت ايران به اين کشور ضمن تشکر از مردم ايران تاکيد کرد که تهران و کاراکاس حق دارند آزادانه تجارت کنند.

در همين خصوص، روزنامه راي اليوم با تمجيد از اقدام شجاعانه ايران در ارسال فرآورده‌هاي نفتي به ونزوئلا، اين اقدام را بزرگترين شکست براي استکبار آمريکا قلمداد کرد. روزنامه آمريکايي «واشنگتن پست» نزديکي روزافزون روابط ايران و ونزوئلا و مراوده تجاري بين ۲ کشور را که هدف شديدترين تحريم‌هاي اقتصادي آمريکا بوده‌اند، موجب نگراني دشمن مشترک آنها توصيف کرد.

ساعاتي بعد از رسيدن اولين نفتکش ايراني به مقصد خود در بندر «ال پاليتو» در شمال ونزوئلا، دومين نفتکش حامل بنزين ايران هم با نام «فارست» وارد آب‌هاي اين کشور شد.

وزير نفت ونزوئلا يک بار ديگر روز دوشنبه از ايران بابت ارسال بنزين به کشورش تشکر کرد.

رئيس‌جمهور ونزوئلا همچنين روز سه‌شنبه ششم خرداد ماه با انتشار پيامي، ورود نفتکش‌ ايراني «فورچون» به کشور ونزوئلا عليرغم فشارهاي آمريکا را نماد آزادي و شجاعت ملت ونزوئلا و ايران توصيف کرد.

سفير ايران در ونزوئلا نيز روز سه‌شنبه در توئيتي عنوان کرد: ⁧‫آمريکا‬⁩ بالاخره فهميد بايد به تعهدات و مسئوليت‌هايش در قبال معاهدات بين‌المللي از جمله آزادي تجارت و دريانوردي احترام بگذارد.

 

اسپوتنيک رسانه‌ روس نيز با اشاره به ورود نفتکش‌هاي ايراني به قلمرو ونزوئلا عليرغم فشارهاي ايالات متحده، نوشت که ايران بيخ گوش آمريکا به تحريم‌هاي نفتي غلبه کرد.(اينجا بخوانيد)

براساس برنامه اعلام شده، قرار است نفتکش سوم به نام فاکسون روز چهارشنبه هفتم خرداد ماه  (۲۷ ماه مي) حدود ساعت ۱۴:۰۰ به وقت محلي به منطقه انحصاري اقتصادي ونزوئلا در درياي کارائيب برسد.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره

دانلود اپلیکیشن آخرین خبر