ايرنا/ سيد حسين موسويان پژوهشگر دانشگاه پرينستون آمريکا و عضو سابق گروه مذاکره کننده هسته اي در نشست مجازي شوراي روابط خارجي پنسيلوانياي آمريکا ، ديپلماسي ، احترام و عدم مداخله را کليد حل مشکلات با ايران دانست .
موسويان در بخشي از سخنانش که به بحران کرونا و تحريم هاي آمريکا مربوط مي شد ادامه داد : بحران کرونا يک بحران جهاني است که اکثر کشورهاي دنيا گرفتار آن هستند اما مشکل ايران در مديريت اين بحران، با تمام کشورها متفاوت است زيرا با بدترين تحريمهاي تاريخ معاصر دست و پنجه نرم مي کند که توسط آمريکا اعمال شده است. درعين حال مديريت بحران کرونا در ايران خيلي بهتر از آمريکا بوده است.
وي افزود :با توجه به شکست دولت ترامپ در پروژه تغيير رژيم در ايران، کاخ سفيد بحران کرونا را يک فرصت براي تشديد فشار به ايران يافته و لذا تحريمهاي غيرانساني عليه ايران را در دوران بحران کرونا افزايش داده است.
اين پژوهشگر خاطرنشان کرد :ساختار نظام بهداشتي ايران قوي است. درعين حال مردم ايران متوجه شده اند که سياست آمريکا، موجوديت کشورشان را نشانه گرفته و لذا آنها در دفاع از هويت ، موجوديت و استقلال کشورشان، متحد خواهند بود و تسليم فشارهاي آمريکا نخواهند شد.
به گفت موسويان در دوران بحران کرونا، کشور قطر در بين همسايگان و کشور چين در سطح جهاني بيشترين کمک هاي انساني را براي ايران ارسال کرده اند. درعين حال ايران نه از بحران کرونا عبور کرده و نه مغلوب اين بحران شده بلکه در ميانه راه نابودي کامل اين ويروس است.
**عاري سازي خاورميانه از سلاحهاي کشتار جمعي:
وي تصريح کرد :ايران اولين کشور عضو سازمان ملل بود که حدود 50 سال پيش، پيشنهاد عاري سازي خاورميانه از سلاح هاي هسته اي را داد. اما متاسفانه بعد از 50 سال و عليرغم دهها قطعنامه سازمان ملل، جامعه جهاني همچنان در نقطه صفر درجا ميزند.
علت اصلي ناکامي منطقه و جامعه جهاني در تحقق طرح عاري سازي خاورميانه از سلاح هاي کشتار جمعي هم اين است که در خاورميانه فقط اسرائيل زرادخانه سلاح هسته اي دارد و زير بار قطعنامه هاي سازمان ملل هم نمي رود.
ديپلمات سابق ايراني گفت :خاورميانه دچار بحرانهاي متعدد همچون جنگ، تروريسم، جنگهاي داخلي و منازعات قومي است و لذا خطر دسترسي گروههاي تروريستي به تکنولوژي و مواد سلاح هاي هسته اي و کشتار جمعي بيش از هرزمان است.
به عقيده موسويان ، نيازمند ابتکارات چندگانه براي تامين صلح و ثبات و امنيت در منطقه هستيم که ترتيبات منطقه اي در مورد سلاح هاي متعارف و سلاح هاي غير متعارف از جمله اين ابتکارات فوري و ضروري است.
اين پژوهشگر ادامه داد :چنين ترتيباتي موجب ايجاد بالانس قدرت و رفع نگراني از تجاوز و جنگ است. بعد از انقلاب صدام با حمايت کشورهاي عرب و همه قدرتهاي جهاني به ايران تجاوز کرد . حدود يکصد هزار ايراني، قرباني سلاح هاي شيميايي صدام شدند که مواد و تکنولوژي آن را آمريکا و اروپا در اختيار صدام قرار داده بودند.
بعد از جنگ،آمريکا در راس کشورهايي است که با صدور صدها ميليارد دلار تسليحات پيشرفته متعارف، منطقه را به يک منطقه تمام عيار نظامي تبديل کرده که در انواع بحرانها نيز غرق شده است.
موسويان گفت :من در کتاب عاري سازي خاورميانه که اخيرا منتشر شده، چند پيشنهاد را ارائه کرده ام:
- منطقه اي کردن اصول برجام: چون برجام جامعترين سند تاريخ عدم اشاعه سلاح هاي هسته اي است. درحقيقت ترامپ با کشتن برجام، ضربه اصلي را به بزرگترين سرمايه عدم اشاعه سلاح هاي هسته اي در جهان زد. او تا کنون 90% برجام را نابود کرده است. اما با منطقه کردن برجام، حداقل مي توان مهمترين گام براي عاري سازي خاورميانه از سلاح هاي کشتار جمعي را برداشت و براي هميشه به تهديد سلاح هاي هسته اي اسرائيل خاتمه داد. آمريکا و اسرائيل و عربستان سه دشمن اصلي برجام هستند در حاليکه اکثريت قريب به اتفاق کشورهاي جهان از برجام حمايت مي کنند.
-ايجاد غني سازي مشترک منطقه اي: اروپايي ها چنين سيستمي را در قالب شرکت مشترک غني سازي يورنکو ايجاد کرده اند و چنين سيستمي باعث اعتماد سازي بين کشورهاي اروپايي در امر غني سازي شده است.
-سيستم همکاري و امنيت جمعي در خليج فارس: در قالب ايجاد يک سيستم همکاري جمعي که شامل همکاريهاي سياسي-اقتصادي-امنيتي-نظامي باشد؛ مي توان اصل عاري بودن خليج فارس از سلاح هاي هسته اي و کشتار جمعي را گنجاند.
- اقدام گام بگام: براي تحقق طرح عاري سازي خاورميانه از سلاح هاي کشتار جمعي، لازم است طرحي گام به گام همراه با اقدامات اعتماد سازي لازم اجراء شود. براي مثال "معاهده عدم تجاوز" بين کشورها مي تواند يک اقدام تعيين کننده در امر اعتماد سازي باشد.
* واقعيت تلخ تاريخ معاصر اين است که با وجودي که ايران عضو معاهده ان پي تي است، بيشترين بازرسيها و دسترسي هاي تاريخ را به آژانس بين المللي انرژي اتمي داده و بمب هسته اي هم ندارد؛ مورد گسترده ترين تحريمهاي تاريخ معاصر قرار گرفته است. متقابلا اسرائيل که عضو معاهده ان پي تي نيست، صدها بمب هسته اي دارد و شبانه روز هم مشغول تجاوز به کشورهاي سوريه و فلسطين و عراق و لبنان است؛ مورد گسترده ترين حمايتهاي همه قدرتهاي جهاني بويژه آمريکا و اروپا در تاريخ معاصر مي باشد. مثال ديگر عربستان است که با حمله به يمن بدترين فاجعه انساني بشر را ايجاد کرده درعين حال مورد حمايت تمام عيار آمريکا و اروپاست.
* اگر دمکراتها در آمريکا پيروز شوند، شانس بيشتري براي مهار روند افزايشي خصومت بين ايران و آمريکا وجود خواهد داشت.
* درعين حال ترامپ هم درصورت پيروزي و در صورتي که براي بهبود روابط با ايران صداقت داشته باشد، مي تواند در اين جهت موفق باشد بشرطي که :
اولا:چهره هاي کليدي فعلي سياست خارجي و امنيت ملي کابينه خود را تغيير دهد چون افراد فعلي مثل اقاي پمپئو شب و روزبه فکر " تحريم و تغيير رژيم" در ايران هستند . درحالي که جمهوريخواهان هم افراد معتدلي دارند که معتقد به تعامل با ايران هستند.
ثانيا: وابستگي خود را به لابيهاي ضد ايران بويژه لابي صهيونيستها کاهش دهد. اين احتمال امکان پذير است چون او انتخابات سومي براي رياست جمهوري نخواهد داشت.
ثالثا: اين را درک کند که ايراني ها ملتي مغرور با هزاران سال تمدن و تاريخ هستند. دوم اينکه کليد حل مشکلات با ايران، ديپلماسي، احترام و عدم مداخله است و تحريم و تهديد نتيجه معکوس خواهد داشت. اگر تحريمهاي 40 ساله عليه ايران، فقط يکماه عليه کشورهايي مثل عربستان و اسرائيل اعمال شده بود، ساقط مي شدند.
* ايران تنها عضو برجام بود که به تعهداتش کامل کرد درحالي که ساير قدرتهاي جهاني يا نقض کردند و يا ناقص عمل کردند. لذا برجام نشان داد در يک توافق بين المللي، ايران قابل اعتماد است.
بازار