سفیر ایران در ونزوئلا: شوخی نداریم؛ به آمریکا هشدار دادهایم

«حجت الله سلطاني» سفير ايران در ونزوئلا، در مصاحبه با شبکه لبناني الميادين، اعلام کرد که اقدام ايران در کمک به کاراکاس براي رفع نيازش به سوخت، اقدامي قانوني است و آمريکا نميتواند در اين خصوص به کشورهاي دنيا امر و نهي کند.
سلطاني با بيان اينکه اين اقدام ايران سبب شد تا آمريکا به حداقلترين وظيفهاش يعني احترام به قوانين بينالمللي و حقوق کشورها احترام بگذارد، اعلام کرد که ايران آماده است تا به ونزوئلا کمک کند تا با راهاندازي پالايشگاهها و توليد سوخت به خودکفايي برسد.
مشروح مصاحبه؛
الميادين: ونزوئلا در حال استقبال از نفتکشهاي ايراني است که حامل سوخت براي مردم ونزوئلاست. اين موضوع خيلي مهم است. مهمتر اين است که اين مسئله چه پيامي براي چه کسي دارد. بخصوص براي آمريکا.
سفير ايران: «اهميت اول اين اقدام، در پاسخ قاطعي است که مقابل ديدگان همه دنيا داديم. منظورم در مورد ايران و ونزوئلا مقابل سياستهاي يکجانبه ايالات متحده آمريکاست. آمريکا تلاش ميکند، سياست و اراده خود را بر ديگر کشورها تحميل کند اما ايران و ونزوئلا آمدهاند تا به نيابت از کشورهاي دنيا بگويند «نه». حق تعيين سرنوشت و حق تجارت آزاد و تردد آزاد براي همه کشورهاي دنياست... ايران و ونزوئلا چه کردند جز اينکه نشان دادند که اين حق وجود دارد و ميتوان از آن استفاده کرد. اين عامل بسيار مهمي است. آمريکا ديگر نميتواند بر کل دنيا سيطره داشته باشد و نميتواند به ديگران امر و نهي کند. دولتهاي داراي حاکميت هستند که تصميمهاي خود را آزادانه اتخاذ ميکنند که با چه کشورهايي کار کنند.
الميادين: واقعا اتفاقي جهاني بود. اما رسانهها روي اين نکته متمرکز شدند که ايران و ونزوئلا دارند آمريکا را به چالش ميکشند. آيا به چالش کشيدن بود يا اعمال حقي قانوني؟
سفير ايران: تا زمانيکه آمريکا يکي از بزرگترين ناقضان قانون بينالملل و توافقهاي بينالمللي در دنياست، زماني که شما به يکي از اين مسئوليتها و قوانين متعهد باشيد، در حقيقت اين کشور را در آنچه به نقض آن عادت کرده، به چالش کشيدهايد. آنچه امروز رخ داده، اين است که آمريکا مجبور شده به کمترين حد مسئوليتش عمل کند و به توافقهاي بينالمللي که امضا کرده، متعهد باشد. آمريکا به نقض توافقهاي بينالمللي و عدم توجه به آنها و پاسخ ندادن به کسي، عادت کرده است. الان ياد گرفته که احترام بگذارد و اين رفتار در حد خود چالشي براي آمريکاست.
الميادين: آن لحظه که نفتکش به ونزوئلا رسيد لحظهاي بسيار نمادين و تاريخي بود. زمانيکه قايقي نظامي از نيروي دريايي ونزوئلا به آبهاي بينالمللي ميرود و خارج از آبهاي خودش خود را به اولين نفتکش ميرساند [تا از آن مراقبت کند]... آقاي سفير اين اتفاق، دقيقا به چه معناست؟ آيا در رويکرد به آبهاي بينالمللي پيام ديگري در دل خود دارد؟
سفير ايران: بله. معنايش اين است که کشورهاي انقلاب و مردم آن، عملا اعتماد بيشتري به توانمنديهاي دروني خود پيدا کردهاند. اکنون اين کشورها بيش از گذشته از حقوق خود مطلع هستند و براي دفاع از آن آمادگي بيشتري براي مبارزه دارند. ايران و ونزوئلا حق خود را در اين خصوص اعمال کردند و خيلي از کشورها الان شروع کردهاند و حقوق خود را مطالبه ميکنند بدون اينکه از آمريکا اجازه بگيرند حال آنکه دههاي گذشته وضعيت به اين منوال نبوده. الان دنيا حقوق خود را مطالبه ميکند و آمريکا هم بايد تن بدهد و به حقوق ديگران احترام بگذارد.
الميادين: الان از شجاعت ايران هم حرف ميزنند که چگونه از خاک خود حرکت کرد و چند قاره را پشت سر گذاشت و در سايه تهديدهايي که آمريکا ميکرد و ميگفت ونزوئلا محاصره است و نفتکشها هم در حاصر ما هستند، درياها و کل دنيا را درنورديد تا کشتي حامل بنزين به ونزوئلا برسد. با همه اينها نفتکشها راه خود را پيمودند و رسيدند. آيا در مسير برخوردي شد و کسي به نفتکشهاي نزديک شد که راهشان را مسدود کند يا صرفا شايعاتي در شبکه مجازي بود؟
سفير ايران: کشتيها در مسير خود هيچ مشکلي نداشتند و کسي مزاحمشان نشد يا کسي سد راهشان نشد. آمريکاييها هر آنچه بخواهند ميتوانند به زبان بياورند اما دروغهايشان حقيقت را تغيير نخواهد داد. حقيقت اين است که کشتيهاي ايران الان عملا به ساحل ونزوئلا رسيدهاند. يعني در آمريکاي جنوبي. براي اولين بار. طبعا ايران قبل از آغاز حرکت دريايي، تدابير احتياطي خود را اتخاذ کرده و هشدارهاي رسمي را از طريق سازمان ملل به آمريکا داده بود. ايران تأکيد کرده بود که آمريکا بايد به تعهدات بينالمللي از جمله حق تجارت آزاد و تردد آزادانه احترام بگذارد. لذا آمريکاييها ميتوانند هر دروغ و هر خبر ساختگي که ميخواهند منتشر کنند اما نميتوانند واقعيت را تغيير دهند.
الميادين: پس همه چيز به شکل طبيعي پيش رفت.
سفير ايران: بله. ممکن است گاهي برخي اقدامات غيرمنطقي يا تصميمهاي نامعقول از جانب برخي سران آمريکا اتخاذ شود اما ايران هم قدرت خود را داراست و به قدرت خود اعتماد و يقين دارد. ما الان تجربهمان بيش از گذشته است و مقابل ديدگان جهانيان ثابت کردهايم که ايران در آنچه ميگويد، با کسي شوخي ندارد. آنچه را ميگويد، عمل ميکند. الحمدلله آمريکا هم درس گرفته که بايد به قوانين متعهد بماند؛ قوانيني که ميگويد همه حقوق مساوي دارند. در چنين وضعيتي است که همه در آرامش و آسايش و امنيت بيشتري هستند. اين امر فقط دستاورد ايران و ونزوئلا نيست بلکه براي همه دنياست. بر اين اساس همه در امنيت بيشتري خواهند بود.
الميادين: آقاي سفير، هر کس تحليلهاي سياسي را ميخواند، ميبيند که ميگويند، ايران قاره خود و اقيانوسها را طي کرد و به منطقه درياي کارائيب به آمريکاي لاتين رفت که آمريکا آنجا را حياط خلوت خود ميداند. اين را چطور ميبينيد؟
سفير ايران: آنچه آمريکا درباره آمريکاي لاتين گفته که حياط خلوتش است، در چارچوب عقيدهاي است که سال ۱۸۲۵ در پيش گرفت. دو قرن از آن زمان تقريبا گذشته است و دنيا کاملا تغيير کرده. خيلي از کشورها تغيير کردهاند. من سوال را اين طور ميپرسم: چطور است که آمريکا نيروها و ناوهاي هواپيمابر و ناوچهها و شناورها و ارتشش را به خليج فارس و خاورميانه و بسياري از کشورهاي دنيا ارسال ميکند؟ نتيجه حضور نظامي آمريکا در اين کشورها جز بدبختي، مرگ و خونريزي چه بوده است؟ آيا آمريکا حق دارد به ديگر قارهها و مناطق ديگر برود اما کشورهاي ديگر مثل ايران حق ندارند در چارچوب حق قانوني و توافقنامههاي بينالمللي تجارت کند و به آمريکاي لاتين برود؟ جداي از اندازه و تعداد سکنه و قدرت هر کشوري، در قانون بينالمللي، اصلي بسيار مهم به نام «برابري در حاکميت کشورها» وجود دارد. ايران هم بر اساس منافعش به قارههاي ديگر ميرود همچنانکه که کشورهاي مختلف هم براي همين اهداف به نقاط ديگر دنيا ميروند، تا فرصتهاي جديد بيابند. اين حق همه است. بايد به توافقهاي بينالمللي متعهد ماند. اين خوب است يا خير؟ اگر خوب است حق همه است و اگر بد است بايد براي همه ممنوع باشد. آمريکا نميتواند بيايد بگويد که اجازه اجراي اين قوانين را نميدهد و زمانيکه به سود خودش نباشد به آن عمل نکند. اين رفتار غيرمنطقي است. دنيا چنين رفتاري را با قوانين و حقوق خود تحمل نميکند. دنيا کلا تغيير کرده. ببينيد آمريکا با وجود کرونا در چه بدبختي گرفتار شده است. بدترين وضعيت دنيا را در ارتباط با ويروس کرونا دارند. آمريکا قدرت اخلاقي ندارد که به ديگران امر و نهي کند. کشورها و ملتها حق تعيين سرنوشت خود را دارند و به اين شيوه آمريکا بايد خود را سازگار کند و به ديگران در سطح بينالملل احترام بگذارد.
الميادين: لحظه نزديک شدن قايقهاي نظامي ايگوانا وابسته به نيروي دريايي ونزوئلا به اولين نفتکش ايراني فورچون چه معنايي دارد؟ در اين لحظه تاريخي چه چيزي ثبت ميشود؟ آيا اين پيروزي جهان چند قطبي است يا پيروزي صلح؟
سفير ايران: هر دو. هم پيروزي چند قطبي هم پيروزي صلح. برادري و دوستي ايران و ونزوئلا به عنوان دو ملت و دولت داراي حاکميت مستقل که محبت و همدلي در سطح بينالمللي دارند پيروز شد. در سطح دو جانبه، اين دستاورد همبستگي و همکاري بيشتر ايران و ونزوئلاست که تصميمگيريشان در اختيار خودشان است زيرا استقلال و حاکميت دارند. امروز ملت ايران هم از اقدام نيروي مسلح ونزوئلا متشکر است که نفتکشهاي ايراني را حمايت کرد. اين اقدام قهرمانانه بود. جنگندهها به هوا برخاستند و ناوچهها و ناوشکنهاي ونزوئلا به استقبال کشتيهاي ايراني رفتند تا کاپيتان و کادر ايراني احساس امنيت و صلح کنند و نگران نباشند. ما اينجاييم تا مبارزه مشترک خود را ادامه دهيم. از طرفي ديگر ايران به دنيا نشان داد که دوستي خود با مردم و دولت ونزوئلا را به هر کسي که باشد و به هر قيمتي که باشد، نميفروشد. مردم و دولت ايران هميشه در کنار مردم و دولت ونزوئلا خواهند ماند.
الميادين: مايلم از شما درباره موضوعي بپرسم و کمي به آن بپردازيم و آن اين است که دولت ايران و جمهوري اسلامي سوخت اضافه ندارد. ميدانيم که ايران خودکفاست. اما مايليم بدانيم که چگونه اين اقدام فراتر از اين رفت و به يک همبستگي انساني تبديل شد مبني بر اينکه کسي که خودش سوخت اضافه ندارد، آن را با ديگري تقسيم ميکند. درباره اين مسئله توضيح دهيد.
سفير ايران: الحمدلله ايران امروز خودکفاست و نيازش به سوخت را خودش تأمين ميکند. ما صادرات هم داريم. عملا ما آنچه بازار بينالمللي و بخصوص در منطقه خليج فارس و کشورهاي همسايه نياز دارند، تأمين ميکنيم. معنايش اين است که آنچه به ونزوئلا صادر کرديم، بر نياز ما براي مصرف داخلي اثرگذار نيست. اما به هر حال اگر ارسال سوخت به ونزوئلا ضروري باشد، ما حجم مصرف داخلي را کمي کاهش ميدهيم. قطعا دولت و مردم ايران براي اين امر آماده هستند. ونزوئلا سال ۲۰۰۸ با ما اعلام همبستگي کرد و ما فراموش نکرده و نخواهيم کرد زمانيکه ايران به دليل تحريمهاي ناعادلانه آمريکا نيازمند سوخت بود و ونزوئلا چطور به دستور چاوز براي ما سوخت ارسال کرد. حرف زيبايي هست که ميگويد، محبت مقابل محبت. امروز تکرار ميکنيم که اگر لازم باشد، بخشي از سوخت بازار داخلي ايران را به ونزوئلا ارسال ميکنيم. اما شکر خدا ناچار نشدهايم که چنين کنيم. چون به اندازه مصرف داخلي در اختيار داريم و به کشورهاي مجاوز و بازار بينالمللي هم صادر ميکنيم. حتي ما حاضريم ارسال سوخت براي برخي مشتريهاي سنتي خود را موقتا تعليق کنيم تا نياز ونزوئلا رفع شود.
الميادين: به عنوان سفير کشور ايران، مايليم بدانيم که عملا چارچوب اين همکاري علاوه بر بنزين تا کجاست. گفته شده که ايران در صنعت نفت (ونزوئلا ) هم فعال خواهد شد.
سفير ايران: پالايشگاههاي ونزوئلا به دليل تحريمهاي ظالمانه و غيرانساني تحميلي آمريکا آسيب ديده و نيازمند مواد و کمک براي توليد سوخت است. از حدود سه هفته پيش ايران محمولهاي از کاتاليستها فرستاده و امروز سوخت ارسال کرده است. ارسال سوخت، براي تأمين بخشي از نياز فوري بازار ونزوئلا است و هدف اصلي کمک به اين کشور براي افزايش توليد مخصوص به خودش است تا مستقل باشد و به خودکفايي برسد. لذا در اين چارچوب آماده کمک به دوستان خود در ونزوئلا هستيم.
الميادين: از شما ممنونيم آقاي سفير حجت الله سلطاني. بار ديگر جمله مهم شما در اين مصاحبه را تکرار ميکنيم که ايران و ونزوئلا، ايالات متحده آمريکا را مجبور کردند که به قانون بينالملل احترام بگذارد.