ايسنا/ رييس جمهور در صدمين روز شيوع بيماري کرونا در کشور اعلام کرد که ايران در زمينه بيماري کرونا در وضعيت شکننده اي قرار ندارد.
حجت الاسلام و المسلمين حسن روحاني عصر يکشنبه در جلسه هيات دولت گفت: تا پايان امسال همچنين طرح ها و پروژه هايي به ارزش حدود 170 هزار ميليارد تومان در صنعت و معدن و 65 هزار ميليارد تومان در راه و شهرسازي به بهره برداري مي رسند.
روحاني گفت که اين شرايط نشان ميدهد عليرغم سختي هاي فراوان ناشي از تحريم ها، مردم ما براي اداره کشور کاملاً بايد دلگرم و مطمئن باشند.
رئيس جمهور همچنين با گراميداشت نام و ياد بنيانگذار کبير انقلاب اسلامي امام خميني (ره) و 15 خرداد، تاکيد کرد: در تمام دوران رهبري حضرت امام (ره)، تدبير و معماري دقيق ايشان براي پيشبرد نهضت و نظام جمهوري اسلامي ايران قابل مشاهده است و اميدوارم همه ما بتوانيم وفادار به راه امام خميني(ره) و پيرو خط ايشان تا پايان زندگيمان باقي بمانيم.
دکتر روحاني اظهارداشت: انتخاب خلف صالح و جانشين بر حق امام (ره) در کمتر از 24 ساعت پس از ارتحال ايشان از سوي مجلس خبرگان رهبري، خواب آشفته و پيش بيني هاي دشمنان را فرو ريخت.
رئيس جمهور در بخش ديگري از سخنان خود نيز با اشاره به گذشت 100 روز از مقابله با بيماري کرونا در کشور و مقايسه آمار، ارقام، وضع کشور، وضع اقتصادي و آثار کرونا در اقتصاد با مشکلات برخي کشورهاي پيشرفته در جهان تصريح کرد: امروز بعد از گذشت 100 روز از مقابله و ايستادگي در برابر اين ويروس خطرناک، شاهد کارنامه خوب يکصد روزه کادر درماني و ملت ايران در مبارزه با بيماري کرونا هستيم و اين در تاريخ مي ماند.
روحاني با بيان اينکه اگر هنوز در بعضي از استانها شرايط سختي وجود دارد حتماً با کمک مردم از اين شرايط سخت عبور خواهيم کرد، ادامه داد: آمار علمي اعم از تعداد بستري، تعداد افرادي که در اين مدت متوفي شدند و آنهايي که بهبود پيدا کردند، نشانگر ارايه کارنامه خوب کادر درماني و ملت در برابر تاريخ است.
متن کامل سخنان رئيس جمهور به اين شرح است:
بسم الله الرحمن الرحيم
قبل از هر چيز بايد نام و ياد امام عزيز و بزرگوارمان را گرامي بداريم که اين هفته مصادف با سالروز آن عزيز در 31 سال پيش است.
در همه دوران رهبري امام براي نهضت اسلامي در طول حدود 16 سال و رهبري نظام و انقلاب در طول 10 سال، تدبير و معماري دقيق امام(ره) را براي پيشبرد نهضت و هم براي نظام جمهوري اسلامي ايران مشاهده ميکنيم.
البته اقدامات بسيار مهم امام در سال آخر زندگيشان وجود دارد که در برخي از موارد هم ايشان اين تعبير را در سال آخر در بيانيهها و جملاتشان داشتند که اميدوارم خداوند ما را بپذيرد و گويي اين تأکيد و جمله ايشان، نگاه خود ايشان بر اين بود که ماههاي پاياني زندگي شان است.
بحث پايان جنگ و قطعنامه 598 که بسيار حائز اهميت بود که جنگ 8 ساله و دفاع 8ساله چگونه پايان بپذيرد در همين سال پاياني عمر ايشان انجام شد؛ مسايل مهم سياست خارجي از اينکه راه حج دو مرتبه بايد گشوده شود تا آن پيام معروف ايشان به گورباچف، مربوط به همين سال آخر زندگي امام بود.
اما چند مسئله مهم در ماههاي پايان زندگي امام(ره) بود که فوقالعاده حائز اهميت بود؛ مسأله اول، موضوع مسير رهبري در ماههاي آينده و بعد از حيات امام(ره) بود؛ آنچه قبلاً در قانون اساسي بود، شرط مرجعيت بود براي کسي که ميخواهد رهبر نظام اسلامي و انقلاب اسلامي باشد و امام(ره)اين مسأله را حل کرد و با نامه صريحي که نوشت، شرط مرجعيت را برداشت و مسأله ديگري که بسيار مهم بود در روزهاي پاياني و ماههاي آخر زندگي امام(ره)، مسأله اصلاح قانون اساسي بود که ايشان در اوايل سال 1368 که سال پاياني عمر امام(ره) بود، مسأله اصلاح قانون اساسي و مواردي که بايد اصلاح شود را مشخص کردند و افرادي را که بنا بود اين اصلاحات را انجام دهند، معين نمودند و اينکه اصلاح قانون اساسي بايد به رأي مردم گذاشته شود.
بنابراين ميبينيم که در سال پاياني زندگي امام(ره) مسايل بسيار مهمي به دست ايشان حل شد که اگر اينگونه اقدامات در ماههاي پاياني عمر امام نبود، شايد ما با مشکلاتي بعد از وفات امام مواجه ميشديم.
اما در عين حال يکي از روزهاي بسيار پر غم و اندوه براي ملت ما روز 13 خرداد سال 68 بود که در ساعت 10 و 20 دقيقه شب امام(ره) اين جهان را وداع گفتند و روز 14 خرداد وفات و رحلت ايشان اعلام شد.
وفاداري مردم به امام(ره) از آغاز تا پايان نشان داده شد و يکي از آن موارد وفاداري عزاداري مردم و آن تشييع جنازه کمنظير تاريخي نسبت به امام(ره) بود و امروز بعد از سي و يک سال همچنان ميبينيم مردم عشق و علاقه به آن امام و پيروي از راه او را مد نظر خودشان قرار دادند.
در سراسر زندگي امام(ره) و در سختترين روزها براي ملت و کشور، توکل امام(ره) به خداوند و اعتماد به نفس و تقويت اعتماد ملي و روحيه اعتماد ملي را در همه جا مشاهده ميکنيم؛ از قبل و بعد از پيروزي انقلاب و با حوادث متنوع و مختلفي که با آن مواجه بوديم.
البته 15 خرداد را هم در اين هفته داريم که آن هم باز به مناسبت حمايت مردم از امام(ره) بود؛ يعني کل حادثه 15 خرداد به عنوان حمايت از راه و خود امام(ره) و بزرگترين وفاداري بود که در دهههاي اخير تاريخ کشور رخ داد و مردم فداکاري بزرگي را انجام دادند و همان فداکاري باعث حفظ و راه انقلاب و حتي حيات امام(ره) عزيز و بزرگوار ما شد که ايشان رهبري را ادامه دادند.
ياد آن امام کبير را گرامي ميداريم و همچنين ياد ميکنيم از آن تصميم بسيار مهم مجلس خبرگان در همان روز 14 خرداد که در سريعترين زمان ممکن با اشارات و رهنمودهاي امام توانست تصميم بگيرد و تقريباً در کمتر از 24 ساعت خلف صالح و جانشين به حقي را براي امام تعيين کند؛ يعني از وفات امام که ساعت 10 و 20 دقيقه شب چهاردهم رخ داد، تا عصر و غروب روز چهاردهم قبل از اذان مغرب که رهبري مقام معظم رهبري در مجلس خبرگان مشخص شد، حتي اين فاصله به 24 ساعت نرسيد.
خواب آشفتهاي که دشمنان براي رحلت امام(ره) پيشبيني کرده بودند و فکر ميکردند که در کشور بعد از وفات امام نه امنيتي و نه وحدتي خواهد بود و نه مجلس خبرگان رهبري قادر به اين کار خواهد بود؛ اينها پيشبيني ميکردند که قادر نيستند رهبري را تعيين کنند و اين هم عنايت خداوند بود که در همان روز 14 خرداد رهبر نظام مشخص شد و الحمدالله زير سايه همين رهبري فرهيخته ميبينيم ملت و کشور ما در برابر انواع توطئهها حفاظت و حراست شده است.
نکته دوم اين است که در مقابله با کرونا از 100 روز عبور کرديم و اين بسيار مهم بود در شرايط بسيار سختي که مردم ما ميبينند در کشورهايي که حتي از لحاظ مالي و اقتصادي و پزشکي و علمي پيشرفته هستند، در طول اين مدت با چه مشکلات بزرگي در برابر اين ويروس مواجه شدند.
آمار و ارقام و وضع کشور، وضع اقتصادي، آثار کرونا در اقتصاد و همه اينها در سراسر کشورهاي دنيا و کشورهاي پيشرفته قابل مقايسه است و بحمدالله امروز بعد از گذشت 100 روز از مقابله و ايستادگي در برابر اين ويروس خطرناک و کار بزرگي که کادر درماني انجام داد و همه ملت که به صحنه آمدند و پشتيباني کردند، الحمدالله شرايط قابل قبولي را مشاهده ميکنيم حتي به نظر من، شرايط ما شکننده هم نيست.
تا امروز مردم با وفاداري، اتحاد و پشتيباني از کادر درمان در صحنه بودند و اگر همه ادامه دهيم، شرايط شکنندهاي هم نخواهيم داشت؛ اگر در بعضي از استانها هنوز شرايط سختي وجود دارد، حتماً با کمک مردم از اين شرايط سخت عبور خواهيم کرد.
اين را آمار علمي اعم از تعداد بستري، تعداد افرادي که در اين مدت متوفي شدند و آنهايي که بهبود پيدا کردند، نشان ميدهد؛ آمار مبتلايان را مقايسه کنيم ميبينيم کارنامه خوبي هم کادر درماني و هم ملت در برابر تاريخ ارايه کردند؛ از اين 100 روز عبور کرديم و انشاء الله اميدواريم هفتهها و ماههاي آينده هم با کمک مردم بتوانيم به خوبي عبور کنيم و هر روز به نقطه اطمينانبخشي دست پيدا کنيم.
در طول اين 100 روز، روزهايي بوده که نرخ بازتوليد اين بيماري بالاي 2 بوده و اين به معني اپيدمي خطرناک در جامعه است و امروز بحمدالله ممکن است در يکي دو استان شرايط هنوز در اين حد نباشد ولي در کليت کشور نرخ بازتوليد زير يک است که معروف به «آر-زيرو» است؛ اگر کشوري زير يک قرار ميگيرد به معني يک نوع اطمينانبخشي است که در آن کشور بوجود آمده است. اميدواريم اين روند تا اطمينان کامل مردم در برابر اين بيماري ادامه پيدا کند.
همه جهان در طول اين 100 روز با پيچيدگيهاي فراواني براي اداره کشور و اقتصاد مواجه بودند و بحمدالله همه ارکان کشور، مسئولين، بخشهاي خصوصي، دولتي، عمومي غيردولتي در بخش اقتصاد تلاش فراواني را انجام دادند و امروز شرايط نسبتاً مناسبي را پيشرو داريم.
در همين جلسه گزارشي که معاون اول محترم دادند، گزارشي که رئيس بانک مرکزي ارايه دادند، ذخاير کالاهاي اساسي و تأمين ارز براي کالاهاي اساسي حتي از هفتههاي پيش هم که اطمينان بخش بود، امروز شرايط بهتري داريم.
بر اساس آماري که امروز وزارت کشاورزي ارايه کرد، پيشبيني وزارت کشاورزي براي توليد 14 ميليون تن گندم است که يازده ميليون تني که نياز دولت است انشاء الله خريداري خواهد کرد؛ در بخشهاي ديگر کشاورزي هم وضع ما امسال بهتر است و پيشبينيهاي ما پيشبينيهاي بهتري است؛ در زمينه دانههاي روغني تا 400 هزار تن، چغندر و نيشکر تا 8 ميليون تن، پيشبيني وضع کشاورزي امسال ماست که در اين شرايط سختي که کشورها با آن مواجه هستند، شرايط مناسبي است.
در بخشهاي ديگر هم شاهد يک حرکت خوب اقتصادي هستيم؛ به مردم وعده داده بوديم که از بانک مرکزي استقراض نکنيم و امسال از طريق فروش سهام مورد نظر، از طريق انتشار اوراق خزانه بودجه کشور را اداره کنيم و امروز 10 هزار ميليارد تومان اوراق خزانه منتشر و با استقبال بسيار خوب مواجه شد؛ اين به آن معناست که پيشبيني دولت براي اداره و اقتصاد کشور همانگونه که به مردم وعده داده شده، انجام خواهد شد.
31 هزار ميليارد تومان تا کنون براي طرحهاي عمراني اختصاص داده شده که با اين 31 هزار ميليارد تومان 3 هزار و 900 طرح و پروژه تا پايان سال تکميل و به افتتاح خواهد رسيد و ما بحمدالله در اين شرايط سخت اقتصادي هر هفته شاهد دهها افتتاح مهم در کشور هستيم و اين به معناي آن است که همه بخشهاي اجرايي و اقتصادي کشور براي تأمين نيازمنديها و اجراي برنامههاي از پيشتعيين شده موفق هستند.
تا پايان سال حدود 170 هزار ميليارد تومان در صنعت و معدن تکميل طرح و پروژه و افتتاح خواهيم داشت؛ 65 هزار ميليارد تومان در راه و شهرسازي افتتاح خواهيم داشت و اين شرايط نشان ميدهد که مردم ما براي اداره کشور کاملاً بايد دلگرم و مطمئن باشند، عليرغم اينکه البته سختيهاي فراواني وجود دارد. شرايط تحريم و شرايط سختي همه سر جاي خودش موجود است.
در اين روزها الحمدالله راه براي اينکه مردم در زمينه سهام عدالتي که در اختيار آنها بوده، بتوانند سهام عدالت را عرضه کنند و بفروشند از ديروز باز شده و مردمي که مايل بودند وارد بازار بورس بشوند، يک عده زيادي حدود 14، 15 ميليون سهامدار، کم کم وارد بورس ميشوند.
بورس ما پذيراي سهامداران جديد است که در طول تاريخ 50 ساله بورس شاهد اين حرکت نبوديم و در همين جا از شوراي عالي بورس، سازمان بورس، وزير اقتصاد و رئيس بانک مرکزي تشکر ميکنم که در اين ايام کاملاً مراقبت کردند براي اينکه سهام عدالت به خوبي آزادسازي و عرضه شود و باز هم تأکيد ميکنم در روزها و هفتههاي آينده مراقبت کنند که مردم به خوبي به حق خودشان در مالکيتي که دارند، برسند.
اين سهام براي مردم است و تصميمي که بانک مرکزي اتخاذ و به بانکها ابلاغ خواهد کرد که سهام عدالت ميتواند براي هر کسي که دلش بخواهد يک وثيقه باشد که با اين وثيقه کارت اعتباري از بانک بگيرد و اين هم باز وسيلهاي در اختيار مردم است که هر کس مايل باشد سهام خودش را حفظ کند و امروز نفروشد و ميتواند آن را به عنوان وثيقه در بانک بگذارد؛ کارت اعتباري بگيرد و براي نيازمنديهاي خودش استفاده و مصرف کند؛ همچنين در شرايط فعلي بايد براي حرکتهايي که در کشور مورد نياز است اين اميدواري را به طور کامل داشته باشيم.
در نکته آخر ميخواهم بگويم اينکه در 2، 3 موضوع هيأت وزيران و همه بايد تلاش کنيم براي اينکه در سال جاري به اهدافمان دست پيدا کنيم؛ اولين آن در زمينه دولت الکترونيک است؛ امروز مردم به راحتي ميتوانند سهام مورد نظر خودشان را عرضه کنند، در سامانه ببينند و خريد و فروش کنند؛ اينها در سايه کاري است که فناوري اطلاعات ما انجام داده است.
وام بگيرند؛ اقدام بانکي انجام دهند؛ خريدهاي لازم را انجام دهند؛ در اين شرايط کرونا، بسيار نيازمند هستيم که برخي از کارها را در فضاي مجازي انجام دهيم و امسال بايد تلاش کنيم دولت الکترونيک به نقطه مطلوب در جامعه برسد که هرکس بحث هويتاش، تحصيلات و ماليات، ورود و خروج کالا و انبارها همه اينها در اين فضاي مجازي بايد به صورت شفاف وجود داشته باشد.
اينکه امروز بعضي از انبارها را کشف ميکنيم، معنايش اين است که در دولت الکترونيک هنوز نقصهايي وجود دارد؛ اگر همه چيز در اين فضاي مجازي به طور شفاف در اختيار مردم قرار ميگرفت بسياري از امور بهتر پيشرفت ميکرد؛ البته با شرايطي که امسال داريم، مسأله شرکتهاي دانشبنيان و سلامت سر جاي خودش بايد تقويت شود.
نکته دومي که هيأت وزيران و مسئولين بايد نسبت به آن تلاش کنند، عرضه سهام خودشان امسال در بورس است؛ اين هم باعث ميشود که اقتصاد در اختيار مردم قرار بگيرد و وقتي اين سهام در بورس عرضه ميشود مردم خودشان در صحنه اقتصاد فعال شوند و شفافيت بوجود بيايد؛ همچنين بسياري از مسايلي که ميدانيم اقتصاد دولتي با اقتصاد مردمي چه مقدار فاصله دارد، همه اينها در سال جاري ميتواند شرايط بسيار مناسبي را براي کشور ما بوجود بياورد؛ انشاء الله با ياري مردم، با حضور مردم در صحنه، با اتحاد و وحدت قوا و ارکان کشور در اين سال بسيار سخت و پيچيده از اين مسير عبور خواهيم کرد و اميدوارم پايان سال بتوانيم کارنامه قابل قبولي براي امسال سخت به مردم عزيزمان ارايه کنيم.
اميدوارم همه ما بتوانيم وفادار به امام(ره) و راه امام(ره)، و پيرو خط امام(ره) تا پايان زندگيمان انشاء الله باقي بمانيم.
والسلام عليکم و رحمه الله و برکاته.
بازار