ميزان/ پايان تحريم تسليحاتي کشورمان براساس مفاد توافق هسته اي، به چالشي مهم براي واشنگتن مبدل شده که به صورت يکجانبه اين توافق را ترک کرده است.
تحريم تسليحاتي ايران که براساس قطعنامه ۲۲۳۱ اعمال شده بود، در ۱۷ اکتبر سال جاري (۲۶ مهر) و در قالب بندهاي توافق هسته اي، منقضي ميشود.
اين موضوع اکنون به چالشي مهم براي دولت آمريکا مبدل شده است.
موضوع پايان تحريمهاي تسليحاتي ايران براساس يکي از مفاد توافق هستهاي ايران، در ماههاي اخير به چالشي جدي براي دولت آمريکا مبدل شده که در ماه مه سال ۲۰۱۸ به صورت يکجانبه توافق مذکور را ترک کرد.
اين بند که به صورت چشمگيري به محدوديتهاي تسليحاتي ايران پايان ميدهد، چهار ماه ديگر منقضي ميشود؛ موضوعي که «واشنگتن» به شدت با آن مخالف است و توان خود را براي مانع تراشي به کار بسته است.
پايگاه اينترنتي «آرمز کنترل» در گزارشي به تناقضهاي پديد آمده براي واشنگتن در موضوع تحريم تسليحاتي ايران پرداخته و آن را تشريح ميکند.
بنابر اين گزارش، تاکيد آمريکا بر اعمال مجدد تحريمها چه به صورت بازگشت به توافق هستهاي براي دستيابي به اين هدف و چه از طريق ارائه قطعنامه جديد، به انحلال کامل توافق منجر ميشود؛ ضمن اينکه اعمال مجدد تحريمها در هر يک از دو شکل مذکور، اساسا بازگشت آمريکا به توافق هستهاي را ناممکن ميکند؛ چرا که هم ايران و هم ديگر طرفهاي توافق هستهاي مخالفت عميق خود را با اعمال مجدد تحريمهاي تسليحاتي اعلام کرده اند.
اين مخالفتها را به ويژه ميتوان در موضع گيري صريح و رسمي «چين» و «روسيه» به عنوان دو کشور امضاکننده توافق هستهاي مشاهده کرد.
اصرار آمريکا براي ممانعت از انقضاي تحريمها و تاکيد بر استفاده از همه گزينههاي ديپلماتيک، نيز نميتواند نتيجه مطلوبي را در پي داشته باشد؛ اين امر به کارزار ديپلماتيک دقيقي نياز دارد که آمريکا تاکنون در آن ناکام بوده است.
گزينههاي پيش روي آمريکا در اين راستا عبارتند از قطعنامه مستقل در شوراي امنيت براي اعمال تحريم تسليحاتي جديد در مورد ايران که يقينا توسط چهار عضو ديگر توافق هستهاي که عضو دائم شوراي امنيت بوده و حق وتو دارند، رد ميشود.
آمريکا هنوز قطعنامه ادعايي را معرفي نکرده است اگرچه برخي از گزارشها از ارائه بخشي از پيش نويس آن به کشورهاي اروپايي حکايت دارند.
گزينه دوم نيز، اعمال تحريمهاي يکجانبه است که کارآمدي اش تاکنون ثابت نشده و مورد انتقاد بين المللي قرار گرفته است.
بازار