الف/ پنجمين جلسه رسيدگي به پرونده ۱۸ جلدي تخلفات ارزهاي دولتي در شعبه سوم دادگاه ويژه رسيدگي به جرايم اخلالگران و به رياست قاضي مسعودي مقام برگزار شد.
در ابتداي جلسه قاضي مسعودي مقام ضمن قرائت و تفهيم مفاد مواد ۱۹۳ و ۱۹۴ قانون آيين دادرسي کيفري، از متهم فرشاد طالبي خواست در جايگاه حاضر شود.
قاضي مسعودي مقام ضمن تفهيم اتهام به وي، از متهم خواست تا دفاعيات خود را بيان کند.
متهم طالبي گفت: اتهام را قبول ندارم؛ مسئول وقت شعبه ميدان ونک بانک کشاورزي بودم و تاکنون تخلفي نداشتهام و عملکرد ما در شعبه قابل بررسي است.
متهم طالبي گفت: کاري که در بانک کشاورزي انجام داديم، به هيچ عنوان تسهيلات نيست و ارائه خدمات بوده است.
وي افزود: شرکت دنياي معتمد پارسه از مشتريهاي ويژه بوده و مبلغ ۴ ميليون دلار به عنوان تضمين شرکت ارائه شده است. در کيفرخواست ذکر شده که شعبه ميدان ونک، ۱۹ ميليون دلار علي رغم مشاهده گزارش sdr شعبه سلمان فارسي اهواز پرداخت کرده که مطلع نبوديم؛ اين مبلغ در قالب بروات اسنادي بدون تعهد پرداخت شده و ارز دولتي داده شده است و مابهالتفاوت نرخ ارز حدود ۱۰ درصد با بازار آزاد بود.
قاضي مسعودي مقام گفت: برخي از عمليات ارزي که خارج از ضوابط بانکي باشد، زيرمجموعه قاچاق قرار ميگيرد.
متهم طالبي مدعي شد: من براساس مصوبه خدمات را ارائه کردم و به محض اطلاع از تعهدات ايفا نشده، عمليات را متوقف کرديم. متاسفانه من را متهم ميکنند که رييس شعبه مصوبه را تفسير ميکند. چرا جلوي مصوبه را نگرفتند؟ چرا اداره پولشويي گزارش نکرده است؟ در آن زمان اجبار و اصرار بود.
قاضي خطاب به متهم گفت: اين اجبار و اصرار که ميگوييد از جناب چه کسي بوده است؟
متهم طالبي که از پاسخ دادن امتناع ميورزيد، عنوان کرد: از اين مسائل اداره حقوقي باخبر بوده است و مدير حراست و اداره بازرسي مطلع بودهاند.
شاه محمدي، نماينده دادستان خطاب به متهم گفت: شما از تعهدات ايفا نشده خبر داشتهايد نگوييد خبر نداشتهام.
متهم در پاسخ بيان کرد: اگر من در انجام کارهايم کوتاهي داشتم چرا در نامه نگاريهاي بانک عنوان شده است که تمام کارهايم را به درستي انجام دادهام.
اين متهم در ادامه افزود: يک مقطعي وجود دارد که ايراداتي به آن وارد است. ارسال حوالهها و برداشتها با دستور تلفني فقيهي و با اطلاع مسئولين بانک کشاورزي بوده است.
نماينده دادستان: چرا تعهدات ارزي در عرض ۵ روز از ۱۵ ميليون يورو به ۷۵ ميليون افزايش پيدا کرد؟
نماينده دادستان ادامه داد: آقاي طالبي شما ميفرماييد گزارش اعلام شده ربطي به شعبه پرداخت کننده ارزي ندارد در حالي که بايد اعتبار سنجي انجام ميداديد. آقاي طالبي شما تخلفات را پذيرفتهايد. سوال من از شما اين است چطور در عرض ۵ روز سقف تعهدات ارزي از ۱۵ ميليون يورو به ۷۵ ميليون افزايش پيدا کرد؟ در اين باره توضيح بدهيد.
نماينده دادستان در ادامه افزود: شما از تعهدات رفع نشده شرکت مطلع بوديد، از اعتبار سنجي نشدن اين شرکت مطلع بوديد، از چکهاي فاقد ظهر نويسي شده اطلاع داشتيد. خانهاي که در اطراف کاخ نياوران خريدهايد از کجا آمده است؟ بر اساس اقارير خودتان اسدبيگي به شما گفته است که شما مدير بانک هستيد و نبايد در پايين شهر زندگي کنيد بلکه بايد در بالاي شهر سکونت داشته باشيد. پول اين خانه از کجا آمده است؟
متهم که از پاسخ دادن صريح طفره ميرفت، بيان کرد: پاسخ به اين صحبتهاي شما در رابطه با خريد اين خانه را در دادگاهي ديگر که پرونده آن وجود دارد خواهم داد.
نماينده دادستان در پاسخ به اين اظهارات طالبي گفت: شما اين خانه را به نام يکي از اقوامتان کرده ايد پول آن را از کجا آوردهايد؟
متهم طالبي بيان کرد: اين خانه به اسم همسر سابقم است.
قاضي خطاب به متهم طالبي افزود: درباره مراودات مالي و خريد اين خانه توضيح بدهيد.
بار ديگر متهم از پاسخ شفاف در اين زمينه طفره رفت.
قاضي در ادامه اين جلسه دادگاه گفت: البته اين پرونده در شعبه ۱۰۶۵ کيفري دو که قاضي آن نيز خودم هستم و مجوز انتشار و علني بودن آن نيز از دادستان خواسته شده است و توضيحات شما را هم در آنجا خواهيم شنيد. اما در اين باره کمي توضيح دهيد.
متهم بار ديگر از جواب دادن طفره رفت و از قاضي خواست در اين باره در دادگاه خودش پاسخ دهد.
رييس دادگاه: چرا موارد قانوني مربوط به اعتبارسنجي رعايت نشده است؟
قاضي در ادامه اين جلسه دادگاه خطاب به متهم افزود: اعتبار سنجي، مصوبات و قانون دارد، چرا رعايت نکرديد؟
اين متهم پاسخ داد: اعتبار سنجي انجام شده است، اما اعتبار سنجي مديران شرکت انجام نشده است.
نماينده دادستان خطاب به متهم بيان کرد: بر اساس گزارش، آمده است شخص يا اشخاصي غير از افراد ذي نفع و يا اشخاص يا نهادهاي ديگري از شرکت پارسه از اين حوالهها منتفع ميشوند چرا حواله ارزي را داديد؟
متهم بار ديگر از پاسخ دادن طفره رفت و گفت: به نظرم اينجا جلسه بازجويي است.
قاضي در ادامه خطاب به متهم گفت: شما قانون پولشويي و مصوبات بانک مرکزي را چرا اجرا نکرديد؟ همين که براي شما شک ايجاد ميشود که اين اقدام خلاف قانون و پولشويي است و در مظان اتهام پولشويي قرار دارد چرا باز حواله ارزي داديد؟ شما بايد در راستاي کشف حقيقت استعلام ميگرفتيد و رديابي ميکرديد.
قاضي بار ديگر از متهم خواست درباره مراودههاي مالياش توضيح دهد.
متهم طالبي پاسخ داد: شغل دوم من در زمينه کود و سم بوده است و به شرکت هفت تپه، کود و سم ميدادم.
قاضي خطاب به متهم گفت: شما ميگفتيد که راننده تاکسي هستم.
اين متهم گفت: من مسافر کشي ميکنم.
قاضي خطاب به متهم گفت: مگر نميگوييد شرکت داريد ملک هم داريد چطور مسافر کشي ميکنيد؟
متهم بار ديگر از قاضي خواست درباره اين پرونده در دادگاه مربوطه صحبت کند.
قاضي خطاب به متهم بيان کرد: مبلغ خريد آپارتمان چقدر بوده است؟
متهم طالبي پاسخ داد: در آن زمان ۷۵۰ ميليون تومان بوده است که در دادگاه خودش پاسخ ميدهم.
تاکيد نماينده دادستان بر لزوم پاسخگويي متهم نسبت به وجوه بيت المال
شاه محمدي نماينده دادستان خطاب به متهم طالبي بيان کرد: بايد نسبت به بيت المال پاسخگو باشيد. جلسهاي که ميگوييد کجا برگزار شد؟ در اقاريرتان گفته ايد در دفتر اسدبيگي برگزار شده است. چرا آقاي کحال زاده در جلسه نبود؟
متهم طالبي گفت: با اسدبيگي در نمايشگاه صنايع چوب آشنا شدم و بنا شد تا تفاهم نامهاي منعقد شود و جلسه درباره شرکت آرياک و شرکت هفت تپه برگزار شد.
قاضي مسعودي مقام بيان کرد: مشکل بروات اسنادي يکي از معضلات کشور است و بانکيها از فساد در اين حوزهها اطلاع دارند.
قاضي مسعودي مقام خاطرنشان کرد: سيستم بانکي در بسياري از موارد عامدا چشمهاي خود را ميبندد که فساد در آن نهفته است. اگر قوانين به طور يکسان براي همه اعمال شود، خيلي از موارد درست ميشود. برخي مديران، ماندگاري خود را در اعمال سليقهها ميدانند.
شاه محمدي نماينده دادستان از متهم طالبي پرسيد: آيا تضامين درستي دريافت کرديد؟ آيا اقدامي براي تعهدات ايفانشده انجام داديد؟
متهم طالبي پاسخ داد: به ما نامه زدند که براي اقدام بايد با مرجع بالاتر در بانک همکاري صورت بگيرد.
قاضي مسعودي مقام از وکيل متهم طالبي خواست در جايگاه حاضر شود و مطالب خود را بيان کند.
وکيل متهم طالبي اظهار کرد: دفاعيات در قالب لايحه تقديم دادگاه ميشود.
رييس دادگاه از متهم مهدي توسلي خواست در جايگاه حاضر شود و ضمن تفهيم اتهام، از وي خواست تا دفاعيات خود را بيان کند.
متهم توسلي گفت: اتهام انتسابي را مطلقا نميپذيرم. در سال ۹۶، معاون ارزي شعبه ميدان ونک بودم و فقط با يکي از مستنداتم مطمئنم که مبراي از اتهام هستم و هيچ قصوري نداشته ام.
متهم بيان کرد: من در تاريخهاي مختلف به رييس شعبه، مدير شعب تهران، حوزه پولشويي، حوزه حقوقي، حوزه بازرسي و حراست نامههايي به صورت کتبي زدهام که با سکوت حوزه پولشويي و حوزه حقوقي توام بوده است که به نوعي همراهي محسوب ميشود؛ اگر زمان به عقب برگردد من هيچ وقت گزارش نميکردم، چون گزارش کردن تبعات فراواني براي من داشته است.
متهم در ادامه گفت: بر اساس گزارشهاي وزارت اطلاعات و سازمان سپاه من بارها موضوع تخلفات مديران بالادستيام را گزارش کردهام بارها به من گفته بودند که اين مصوبات تاييديه شوراي پول و اعتبار را دارد، اما من اعلام کرده بودم که من اين موارد را قبول ندارم.
قاضي در ادامه خطاب به متهم گفت: توضيح بيشتر دهيد که چرا اين موارد را انجام نميداديد دلايلش چه بود؟
متهم در پاسخ گفت: بر اساس مستندات توضيح ميدهم.
متهم در ادامه اين جلسه دادگاه بيان کرد: در حال حاضر که معاونت حقوقي بانک از ما شاکي شده است سوال من اين است که چرا در مقاطع مختلف مهلتهاي گوناگون داده است مگر ممکن است ۸۸ ميليون دلار تخلف صورت گيرد، اما هيچ بازرسي نيامده باشد.
متهم توسلي گفت: در مورخ ۹۶/۶/۲۷ ليست تعهدات ارزي ايفا نشده شرکت دنياي معتمد پارسه را اعلام کردم؛ متاسفانه شوراي عالي اعتبار نيز مصوبه تخصيص ارز را تاييد کرد و من گفتم که اين کار را انجام نميدهم.
متهم توسلي مدعي شد: مهمترين سندم اين است که به آقاي طالبي گفتم شرکت دنياي معتمد پارسه براي رفع تعهد کاري نکرده و اعلام کردم که پس از ۹۶/۳/۹ واحد ارزي وظايف خود را انجام داده و گزارش sdr را پر کرده است. اگر ميخواهيد از جزييات پرونده مطلع شويد، بايد ببينيد چه کسي رونوشتها را از سيستم پاک کرده است؟
شاه محمدي نماينده دادستان گفت: سمت شما در بانک چه بود؟
متهم پاسخ داد: معاون ارزي بودم.
امضاي ۷ برات اسنادي بدون مصوبه
نماينده دادستان بيان کرد: درباره برگزاري جلسه با اسدبيگي توضيح دهيد؛ ۷ برات اسنادي بدون مصوبه بعد از اين جلسه امضا کرديد و ۱۳ ميليون و ۴۶۱ هزار و ۳۸۵ دلار براي واردات غذاي زنبور عسل به شرکت دنياي معتمد پارسه پرداخت شده است. چرا گزارشات sdr را پشت سر هم اعلام کرديد؟
شاه محمدي ادامه داد: يک روز به دفتر يکي از آقايان رفتيد و بعد از آن اعلام کرده ايد که ميخواستند به زور به شما ۵۰ هزار دلار بدهند. در اين باره توضيح دهيد.
متهم توسلي گفت: اسدبيگي تهديداتي را مطرح کرد که پشت ماشينت مواد مخدر ميگذاريم و ما را اذيت نکن. بحث پول را اسدبيگي مطرح کرد که براي هديه ۵۰ هزار دلار بدهد و من قبول نکردم، اما شخص ديگري به زور به من پول را داد و همان وقت که پول را گرفتم، با يکي از پرسنل حراست تماس گرفتم و اعلام کردم.
نماينده دادستان بيان کرد: مبلغ ۸۰۰ ميليون تومان از حساب کحال زاده براي خواهر ناتني شما واريز شده که ۶۰۰ ميليون تومان را خودتان برداشته ايد. پرداخت اين پول به چه دليلي بوده است؟
نماينده دادستان خطاب به متهم گفت: سوال من از شما اين است که چرا با اسد بيگي جلسه گذاشتهايد.
در اين بخش از جلسه دادگاه قاضي خطاب به متهم گفت: شما در دفتر آقاي اسد بيگي به تنهايي رفته بوديد، براي چه کاري به آنجا رفتيد؟
متهم پاسخ داد: هم من و هم فرزندم تهديد شده بوديم.
قاضي خطاب به متهم گفت: اين ۸۰۰ ميليون تومان که به حساب خواهر ناتني شما واريز شده است براي چه بوده است توضيح بدهيد.
متهم گفت: اين پول به من ربطي ندارد و بر اساس اقارير من نبوده است و براي سال ۹۳ بوده است.
نماينده دادستان خطاب به متهم گفت: شما ميگوييد که مسئوليتي نداشته ايد و آقايان مدير بانک تحت فشار افراد ديگري بوده اند.
متهم پاسخ داد: عامل اصلي در سال ۹۶ فرد ديگري بوده است.
نماينده دادستان خطاب به متهم گفت: شما اقرار کرده ايد که از ۸۰۰ ميليون ۶۰۰ ميليون را گرفتهايد يا جاي ديگري درخواست ۲۰۰ هزار دلار رشوه داشته ايد، اما ۵۰ هزار دريافت کرده ايد و ناراحت ميشويد.
اين متهم گفت: من اقرار نکرده ام.
قاضي خطاب به متهم گفت: چه تاريخي ۵۰ هزار دلار را گرفته ايد؟
اين متهم گفت: در ۴ آبان ۹۶، البته من نگرفته ام.
قاضي خطاب به متهم گفت: درباره آن ۸۰۰ ميليون توضيح دهيد.
اين متهم گفت: ۳۰۰ ميليون بوده است که البته به من ارتباطي ندارد.
متهم پاسخ داد: اگر لازم است در دفترتان حضور يابم و توضيح دهم.
قاضي مسعودي مقام: توضيح خارج از دادگاه وجود ندارد و بايد ساير متهمين سخنان شما را استماع کنند
قاضي خطاب به متهم گفت: ما توضيح خارج از دادگاه نداريم و ساير متهمين نيز بايد سخنان شما را بشنوند و بدانند. شما اگر لايحه هم بنويسيد من نکات مهم آن را اگر لازم بدانم در دادگاه ميخوانم.
متهم گفت: با نامهاي که من درباره خط توليد ديدم البته اسناد حمل را همکاران من کنترل ميکنند به خاطر اينکه مبلغ سند بالا بود من چک کردم.
در اين بخش از جلسه دادگاه قاضي از اسد بيگي خواست در جايگاه قرار گيرد و درباره اتهامات پاسخ دهد.
متهم اسدبيگي گفت: بانکهاي ما فاسد هستند شما اگر ميخواهيد با عنوان توليد کننده کاري انجام دهيد مجبور ميشويد باج و رشوه بدهيد. اين موضوع براي تجار کشور به عنوان قانون بانک است. ما درباره خط توليد شکر مذاکره کرده بوديم تا بتوانيم اشتغالزايي کنيم و ۵ هزار نفر را شاغل کنيم. در روحيه بنده اصلا وجود ندارد که فرزند کسي را تهديد کنم يا مواد مخدر جاسازي کنم. فيلم پليسي که نيست.
متهم اسدبيگي عنوان کرد: آقاي توسلي قصد داشت هم از اين طرف بخورد هم از آن طرف. او به مسائل مالي علاقمند است گفته بود من اينقدر گزارش ميکنم و اين کار را انجام ميدهم تا شما موفق نشويد و سهم من را که يک و نيم ميليون يورو است را بپردازيد.
ادعاي متهم اسدبيگي: اهل باج دادن به هيچ شخصي نيستم
اين متهم افزود: من به اطلاع وي رساندم که به هيچ کسي باج نميدهم، اما آقاي توسلي پافشاري داشتند. من فيلمي از او گرفتم که اگر نيت بدي داشته باشد و بخواهد در رابطه با کار ما کارشکني کند و بخواهد از ما باجگيري کند فيلم را به وزارت اطلاعات گزارش ميکنم. اين فيلم موجود است و در صورت خواست دادگاه تقديم خواهد شد.
وي گفت: من هيچ وقت کسي را تهديد نکردم؛ اما واقعيت سيستم بانکي ما فاسد است و اگر بخواهيم کاري انجام دهيم بايد رشوه دهيم.
قاضي خطاب به متهم اسدبيگي گفت: ۵۰ هزار دلار را داديد؟
اين متهم در پاسخ بيان کرد: من پولي ندادم.
در ادامه جلسه دادگاه وکيل متهم توسلي در جايگاه قرار گرفت و از موکل خود دفاع کرد.
اين وکيل گفت: بر اساس اسناد موجود و مطالعاتي که در اين زمينه دارم موکل اينجانب بي گناه است. موکل اينجانب با مديران بانکي همکاري نداشته است و از اجراي دستورات استنکاف کرده است.
رييس دادگاه خطاب به وکيل متهم توسلي گفت: ما در شرايط فعلي فقط به عناوين اتهامي در کيفرخواست ميپردازيم واگر نياز باشد پس از استماع تمام دفاعيات متهمان عناوين اتهامي متهمين در صورت نياز تغيير خواهد کرد.
وکيل متهم توسلي ادامه داد: بسياري از مواردي که توسط موکل بنده انجام نشده است به دستور رييس بانک انجام شده است موکل اينجانب موارد تخلف و مغاير بانکي را گزارش داده است. اين کار او حتي با اعتراض ديگر همکاران مواجه شده است. بر اساس مستندات، موکل اينجانب تخلفات را گزارش کرده است.
وکيل متهم توسلي: موکل من هيچ گونه وحدت قصدي با مديران بانکي نداشته است
وکيل متهم توسلي گفت: موضوع ۶۰۰ ميليون يا ۳۰۰ ميليون که توسط نماينده دادستان در دادگاه مطرح شد نبايد در اين دادگاه عنوان ميشد و ربطي به اين دادگاه نداشت. موکل من هيچ گونه وحدت قصدي با مديران بانکي نداشته است. او حتي درخواست مرخصي دوماهه نيز داشته است و هيچ گونه سوءاستفادهاي از مقام خود نداشته است. بر اين اساس درخواست برائت کامل موکل خود از عناوين اتهامي کيفرخواست را دارم.
قاضي ختم جلسه را اعلام کرد و گفت: جلسه بعدي ساعت ۹ صبح در تاريخ ۱۷ خرداد تشکيل ميشود.
بازار